Зелений горошок на зиму – рецепти консервації в домашніх умовах з лимонною кислотою, овочами і без оцту

Заготовивши зелений горошок на зиму, можна не переживати за наявність потрібного продукту для салату напередодні свята або апетитного гарніру в будні, забезпечивши страви якісним домашнім компонентом. Отримана заготовка порадує не тільки чудовим смаком, але і абсолютно натуральним складом без шкідливих добавок.

Загрузка...

Як заготовити зелений горошок на зиму?

Заготівля зеленого горошку на зиму – процес простий, але відповідальний. Для отримання бажаного смаку продукту і його ідеального збереження без неприємних сюрпризів потрібно дотримати ряд вимог і дотримуватися рекомендованих правил.

  • Для заготівлі на зиму використовують зелений горошок молочної стиглості, який в першу добу після збору перебирають, споліскують і обсушують.
  • В залежності від рецепту горошини піддають термічній обробці в каструлі з водою або розсолом чи відразу в банках, помістивши ємності на тривалу стерилізацію в посудину з киплячою водою.
  • Час варіння цілком залежить від сорту і стиглості горошин, які повинні стати в результаті ідеально м’якими і разом з тим зберегти форму.
  • За бажанням горошок можна заморозити або висушити, попередньо обробивши екземпляри по черзі в гарячій і холодній воді.
  • Консервований горошок на зиму

    Приготувати горошок на зиму в домашніх умовах можна простим, перевіреним часом рецептом, викладеним далі. Отримана заготовка має приємний гармонійний смак без надлишку солі, цукру або кислоти і прекрасно підійде для додавання в салати чи оформлення інших багатокомпонентних страв.

    Інгредієнти:

    • зелений горошок;
    • вода – 1 л;
    • цукор – 0,5 ч. ложки;
    • сіль – 0,5 ч. ложки;
    • яблучний оцет – 1-1,5 ст. ложки.

    Приготування

  • Горох закладають в ємність з водою і цукром і варять 20-30 хвилин.
  • Зливають горошини на друшляк, зберігши відвар, укладають у банки.
  • Відвар проціджують через марлю, кип’ятять, додають оцет з розрахунку на 1 л рідини заливають у банки.
  • Стерилізують ємності 40 хвилин.
  • Закупорюють зелений горошок на зиму, дають охолонути в перевернутому вигляді.
  • Загрузка...

    Зелений горошок з лимонною кислотою на зиму

    Оформити зелений горошок в домашніх умовах на зиму можна з лимонною кислотою, яка не має яскраво вираженого запаху, як у оцту, заготівлі практично не відчувається, але якісно виконує роль натурального консерванту. Пропорції солі і цукру можна відрегулювати за своїм уподобанням.

    Інгредієнти:

    • зелений горошок;
    • вода – 1 л;
    • цукор – 1 ч. ложка;
    • сіль – 0,5 ч. ложки;
    • кислота лимонна – 1/3 ч. ложки.

    Приготування

  • Горошок відварюють у підсоленій і підсолодженій воді 20 хвилин.
  • Відкидають масу на друшляк, розкладають по банках.
  • Відміряють обсяг злитого рідини, додають лимонну кислоту з розрахунку на 1 л і заливають маринадом горох в банках.
  • Стерилізують судини 30-40 хвилин, після чого закупорюють зелений горошок на зиму.
  • Молодий горошок в стручках – рецепт на зиму

    Чудовою пікантною закускою для подачі до м’ясних страв стане заготовлений горошок в стручках на зиму. Важливо вибрати для оформлення страви м’які молоді екземпляри з мініатюрними горошинами всередині на початковому етапі їх розвитку. За бажанням рецепт можна доповнити іншими прянощами на свій смак.

    Інгредієнти:

    • зелений горошок в стручках;
    • вода – 1 л;
    • цукор – 40 г;
    • сіль – 0,5 ч. ложки або по смаку;
    • кислота лимонна – 2 г;
    • гвоздика і горошини перцю – по 1-2 шт. на пів-літрову банку.

    Приготування

  • Молоді стручки замочують у холодній воді на 3 години.
  • Підігрівають підкислену лимонною кислотою воду, бланшують горохові стручки 4 хвилини, розкладають по банках з перцем і гвоздикою.
  • У воду додають сіль і цукор, кип’ятять, заливають до стручків.
  • Стерилізують судини 20-30 хвилин, закупорюють зелений горошок в стручках на зиму.
  • Зелений горошок з овочами на зиму

    Консервація горошку в домашніх умовах на зиму за таким рецептом дасть можливість одночасно отримати класичний мікс для додавання в салат «Олів’є», чудовий гарнір до риби, м’яса або доповнення до відварного рису. Заготівлі з морквою горошини набувають незвичайний смак.

    Інгредієнти:

    • зелений горошок – 2 кг;
    • морква середня – 2 шт.;
    • гвоздика – 4 шт.;
    • горошини перцю – 10 шт.;
    • вода – 1 л;
    • цукор – 2 ст. ложки;
    • сіль – 1 ст. ложка;
    • кислота лимонна – 2 г;
    • оцет – 0,5 склянки.

    Приготування

  • Замочують на кілька годин, після чого бланшують у підкисленій лимонкою воді горох 2 хвилини.
  • Зливають горошини на сито, укладають у банку, чергуючи з нарізаною морквою, горошинами перцю і гвоздикою.
  • З води, солі, цукру та оцту, варять маринад, заливають їм овочі, стерилізують 30 хвилин.
  • Закупорюють зелений горошок з морквою на зиму стерильними кришками.
  • Горошок на зиму без оцту

    Наступний рецепт дасть можливість осягнути консервування зеленого горошку на зиму без оцту. Результатом буде помірно підсолена заготівля, смак якої особливо гармонійно доповнить будь-який салат, перше блюдо або іншу кулінарну композицію. Відсутність кислот у складі закуски вимагає тривалої її стерилізації.

    Інгредієнти:

    • зелений горошок – 2,5 кг;
    • вода – 2 л;
    • сіль – 0,5 ст. ложки.

    Приготування

  • У підсолену воду опускають марлевий мішечок з очищеним горохом і проварюють 3 хвилини.
  • Тут же опускають згорток у крижану воду до остигання, після чого розкладають горошини по банкам і заливають розсолом.
  • Стерилізують ємності 1 годину, після чого герметично укупоривают зелений горошок без оцту на зиму.
  • Солодкий горошок на зиму

    Консервування горошку на зиму за таким рецептом дозволить уникнути стерилізації, заощадивши час і отримати при цьому солодкуватий гармонійний смак заготовки. Маринаду, приготованого з одного літра води, вистачить, щоб закатати 3 півлітрові ємності, які після закупорювання потрібно помістити на зберігання в холод.

    Інгредієнти:

    • зелений горошок – 1,5-2 кг;
    • вода – 1 л;
    • цукор – 3 ст. ложки;
    • лимонна кислота – 1 ч. ложка;
    • сіль – 3 ч. ложки.

    Приготування

  • Горошини перекладають у посудину з водою, додають сіль і цукор, проварюють 20 хвилин, додавши в кінці лимонну кислоту.
  • Розкладають горошини по банкам, заповнюючи їх на плічка, заливають доверху розсолом.
  • Закупорюють смачний горошок на зиму, загортають.
  • Салат на зиму з зеленим горошком

    Апетитний, вітамінний салат на зиму з горошком можна зробити за наступним рецептом. Чудовий смак отриманої заготовки оцінять навіть прискіпливі і примхливі їдці. Помідори для оформлення страви, як і солодкі болгарські перці, слід вибирати м’ясисті з щільною м’якоттю і нарізати їх великими гуртками або часточками.

    Інгредієнти:

    • зелений горошок – 0,5 кг;
    • помідори – 2 кг;
    • болгарський перець, моркву і цибулю – 1 кг;
    • масло і оцет 6% – по 400 мл;
    • цукор і сіль – за смаком;
    • гвоздика – 5 шт;
    • чорний перець – 7 шт.

    Приготування

  • Пасерують окремо нарізану цибулю і моркву.
  • Овочі з’єднують в загальній ємкості, додають помідори, перець, відварений протягом 10 хвилин горох, тушкують 20 хвилин.
  • Закладають інші добавки, сіль, цукор, оцет, протушивают масу ще 5 хвилин, розкладають по банках, стерилізують 45 хвилин, укупоривают.
  • Як заморозити зелений горошок на зиму?

    Ще один прекрасний спосіб зберегти надовго свіжий урожай – заморожування зеленого горошку на зиму. Заготівля збереже максимум поживних і цінних властивостей і стане чудовим компонентом для додавання у всілякі рагу, гарячі перші страви або багатокомпонентні салати, якщо відварити горошини до м’якості.

  • Для заморозки відбирають якісний горох молочної стиглості, промивають.
  • Закладають горошини в ємність з киплячою підсоленою водою і бланшують дві хвилини.
  • Тут же відкидають горохову масу на друшляк і закладають в посудину з крижаною водою, що допоможе зберегти первозданний вигляд і красивий яскравий колір горошин.
  • Знову зливають масу на друшляк, дають стекти і розстилають для просушування і повного випаровування крапель вологи.
  • Перекладають горошини на лист одним шаром і підморожують в камері.
  • Зсипають заморожену горохову масу в пакети, випускають по максимуму повітря і відправляють на зберігання в морозилку.
  • Сушка зеленого горошку на зиму

    За бажанням також можна засушити горошок на зиму і використовувати отриману заготовку для варіння супів, каш, готувати з неї горохову муку, яка стане відмінним компонентом для оформлення смачною і без сумнівів корисної домашньої випічки.

  • Горошини бланшують двічі по 2 хвилини з наступним швидким охолодженням у крижаній воді, обсушують.
  • Розкладають горошок на деку і сушать поетапно, витримуючи в сушарці або духовці 2 години при 50 градусах із наступною витримкою при кімнатних умовах протягом 4 годин.
  •