Запечений гарбуз – рецепти приготування в духовці, мультиварці, мікрохвильовій печі и в горщику

При правильному приготуванні запечена гарбуз здатна викликати невимовне захоплення у шанувальників овоча і прищепити любов і шанування до нього тим, хто раніше зовсім не вживав його ні в якому вигляді. Крім того, при подібному способі термічної обробки зберігаються всі цінні унікальні властивості продукту.

Загрузка...

Як смачно запекти гарбуз?

Неймовірно смачна гарбуз, запечена в духовці, рецепти приготування якої виконані з урахуванням всіх рекомендацій і вимог технології.

  • При запіканні цілком гарбуз залишають з шкіркою, ретельно вимивши плід під струменем гарячої води.
  • В інших випадках плід очищають, позбавивши також від насіння і волокнистої внутрішньої м’якоті, розрізають на часточки або скибочки згідно вимог рецепта.
  • Гарбуз універсальний овоч і може бути основою для приготування солоних закусок, так і базовим компонентом для десерту або самостійного солодкого страви.
  • Як запекти гарбуз у духовці часточками?

    Навіть при лаконічному виконанні гарбуз, запечена в духовці з цукром, неймовірно смачна, а якщо доповнити часточки пахучими прянощами або нафарширувати сумішшю з родзинок, чорносливу, кураги і горіхів, страва перетвориться на вишуканий кулінарний шедевр. Подати ласощі можна з солодким сметанним соусом або з медом.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 0,5 шт.;
    • цукор або пудра – за смаком;
    • родзинки, курага і чорнослив – 100 г;
    • горіхи – жменя;
    • кориця – 2-3 щіпки.

    Приготування

  • Вимиту гарбуз розрізають на широкі часточки, кожну з яких розрізають уздовж, формуючи кишеньку.
  • Заливають на 10 хвилин гарячою водою чорнослив, родзинки і курагу, нарізають, змішують з подрібненими горіхами.
  • Наповнюють отриманою масою кишеньки, посипають зверху сумішшю цукру з корицею і укладають на деко, застелене пергаментом.
  • Запікають скибки при 200 градусах до м’якості приблизно 20-30 хвилин.
  • Загрузка...

    Фарширована гарбуз, запечена в духовці

    Неабиякий фурор на будь-якому застіллі виробляє гарбуз, фарширована м’ясом, запечена в духовці. Вражає і оригінальне оформлення, і вишукана подача, і дивовижні смакові характеристики отриманого страви. М’ясний складу можна змінити на свій розсуд, використовуючи, наприклад, замість яловичини курятину або індичку.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 5-7 кг;
    • яловичина і свинина – по 0,5 кг;
    • морква і помідори – 200 г;
    • кедрові горіхи і болгарський перець – по 100 г;
    • червоний цибуля – 200 г;
    • квашена капуста – 300 г;
    • масло рослинне – 50 мл;
    • вершкове масло і зелень – по 100 г;
    • сіль, перець і спеції.

    Приготування

  • Окремо обсмажують до рум’янцю нарізану яловичину і свинину.
  • З’єднують м’ясо в одній сковороді, додають цибулю, смажать 10 хвилин.
  • Обсмажують окремо подрібнену моркву, перемішують з м’ясом, капустою, нарізаними помідорами, перцем, горіхами і зеленню.
  • Приправляють начинку за смаком.
  • Гарбуз миють, вирізують зверху «кришечку», вичищають насіння з волокнистої м’якоттю.
  • На дно гарбуза кладуть вершкове масло і приготоване наповнення з м’яса і овочів.
  • Прикривають овоч зрізаним верхом, обгортають плід з начинкою фольгою, відправляють в розігріту до 180 градусів духовку.
  • Через 1,5 години фарширована гарбуз у фользі, запечена в духовці, буде готова.
  • Каша в гарбузі запечена в духовці

    Не менш смачним і оригінальним частуванням для домочадців і гостей стане солодка гарбуз з рисом запечена в духовці. Блюдо в даному випадку готується з додаванням сухофруктів, айви і яблук. Його калорійність і насиченість буде залежати від того, яка рідка основа використовується для заливки: молоко або вода.

    Інгредієнти:

    • гарбуз невелика – 2 кг;
    • рис – 400 г;
    • молоко – 0,5 л;
    • масло – 2 ст. ложки;
    • сухофрукти – 200 г;
    • айва яблуко – 1 шт.;
    • цукор – 100 г або по смаку;
    • сіль, ванілін.

    Приготування

  • У вимитої гарбуза зрізують верхівку, вичищають внутрішню м’якоть.
  • Змішують промитий рис із сухофруктами, цукром, сіллю і маслом, додавши нарізану айву, яблуко і ваніль.
  • Закладають масу в гарбуз, заливають гарячим молоком.
  • Прикритий верхівкою нафарширований плід обертають фольгою і запікають 1,5 години при 190 градусах.
  • Запечена солодка гарбуз розрізається на порції і подається з рисом і сухофруктами на блюді.
  • Гарбуз з сиром, запечена в духовці

    Дивним чином змінюються смакові характеристики овоча, якщо запекти його з сиром, додавши при цьому трохи сметани і зелені. Гармонійно доповнить палітру і часник, який треба вмішати в сметанний соус. Підійде така запечена гарбуз на гарнір або для самостійної подачі в якості легкої закуски.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 1 кг;
    • сир твердий і сметана – 250 г;
    • часник – 3 зубки;
    • вода – 100 мл;
    • масло – 2 ст. ложки;
    • зелень або сухі трави – за смаком;
    • сіль, перець.

    Приготування

  • Гарбузову м’якоть нарізають великими кубиками або середнього розміру брусочками.
  • Присмачують нарізку сіллю, перцем і укладають в промаслений форму, в яку наливають гарячу воду.
  • Змащують овоч змішаної з часником і зеленню сметаною, притрушують сиром і поміщають в прогріту до 180 градусів духовку.
  • Через годину гарбуз, запечена з сиром, буде готова.
  • Гарбуз запечений з медом

    Справжньою радістю для ласунів стане гарбуз, запечена в духовці, солодка заливка для якої готується на основі меду з додаванням горіхів. Рослинна олія можна замінити вершковим, завдяки чому десерт стане ще пахучіше, але вийде більш калорійним. Не зайвою в складі медової суміші буде і мелена кориця.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 800 г;
    • мед – 5 ст. ложок;
    • масло рослинне – 2 ст. ложки;
    • горіхи – 200 г;
    • кориця – щіпка.

    Приготування

  • Мед змішують з маслом, горіхами і корицею.
  • Гарбуз нарізують, викладають у промаслений форму, покривають медово-горіховою сумішшю.
  • Запікають гарбуз 40 хвилин при 180 градусах.
  • Гарбуз з яблуками запечена в духовці

    Ще один смачний легкий десерт можна приготувати, спираючись на наведені нижче рекомендації. Запечена соковита гарбуз з солодкими яблучними часточками, приправленими меленою корицею і лимонним соком особливо хороша після остигання і може бути подана до чашці гарячого чаю або теплого молока.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 800 г;
    • яблука – 4 шт.;
    • цукор – 5 ст. ложок;
    • лимонний сік – 2 ст. ложки;
    • кориця – 1 ч. ложка.

    Приготування

  • Нарізають великими шматочками м’якоть гарбуза, викладають нарізку в промаслений форму.
  • Зверху розташовують яблучні дольки, які після нарізки відразу збризкують лимонним соком.
  • Змішують цукор з корицею, притрушують поверхню страви, яке відправляють в прогріту до 200 градусів духовку.
  • Через 30 хвилин гарбуз, запечена з яблуками, буде готова.
  • Гарбуз з сиром, запечена в духовці

    Відмінним рішенням для поживного сніданку або легкого вечері стане гарбуз, запечена з сиром по наступному рецепту. Родзинки можна замінити або доповнити іншими сухофруктами, а сирну масу приправити додатково ваніліном. При використанні сухого сиру потрібно додати в склад трохи сметани.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 0,5 кг;
    • сир – 0,5 кг;
    • вода – 0,5 склянки;
    • цукор і родзинки – по 1 склянці;
    • масло – 100 г;
    • ванілін, сметана.

    Приготування

  • Гарбуз обчищають, шаткують, заливають водою і запікають при 200 градусах 20 хвилин.
  • Сир розтирають з маслом і ваніліном, додавши при цьому родзинки і ¾ склянки цукру.
  • Покривають сирною сумішшю гарбуз, посипають рештою цукру і повертають в духовку на 10-15 хвилин.
  • Подається запечена солодка гарбуз зі сметаною.
  • Гарбуз запечений в горщику

    Гарбуз, запечена з м’ясом у горщиках, приваблює чудовими смаковими характеристиками і порівняно невисокою калорійністю, що особливо порадує любителів класичного жаркого, які побоюються нашкодити фігурі. Із зазначеної кількості продуктів вийде чотири порційних горщика.

    Інгредієнти:

    • гарбуз і м’ясо – по 800 г;
    • болгарський перець – 5-6 шт.;
    • цибуля – 3-4 шт.;
    • часникові зубки – 4 шт.;
    • бульйон – 200 мл;
    • сіль, перець, олія, зелень, прованські трави.

    Приготування

  • Нарізають кубиками м’ясо, гарбуз, обсмажують окремо й укладають у формочки, приправте за смаком.
  • Додають пасеровану цибулю, часник, нарізані перці.
  • Вливають трохи бульйону, прикривають ємності і відправляють в прогріту до 190 градусів духовку.
  • Через годину запечена гарбуз буде готова.
  • Гарбуз, запечена у сметанному соусі

    Ще один варіант для смачного гарнір до м’яса або риби – гарбуз, запечена в сметані. Особливу пікантність блюду додадуть пряні добавки у вигляді каррі, куркуми часнику, а завдяки томату гарбуз придбає насиченість і додаткові смакові ноти. Подавати запечений овоч можна як у гарячому, так і в охолодженому вигляді.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 800 г;
    • сметана – 200 г;
    • паста томатна – 4 ст. ложки;
    • часник сушений, карі і куркума – по 2 ч. ложки;
    • бульйон – 200 мл;
    • олія, сіль, перець.

    Приготування

  • Нарізаний гарбуз приправляють часником, каррі, куркумою, перцем і маслом, викладають у форму і запікають 20 хвилин при 200 градусах.
  • Змішують пасту зі сметаною, покривають соусом гарбуз, повертають в духовку на 10 хвилин.
  • Ще через 15-20 хвилин запечена гарбуз настоїться і буде готова до подачі.
  • Гарбуз запечений зі спеціями

    Пряна запечена гарбуз, приготовлена за таким рецептом, гарна і з пилу з жару, і після охолодження. Завдяки термічній обробці в рукаві або фользі скибочки залишаються соковитими, купуючи неймовірну пахощі і пікантний смак. Їх можна подати як апетитного гарнір або як самостійне легке блюдо.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 1 кг;
    • сухий базилік, італійські трави і коріандр – по 1 ч. ложці;
    • часник – 5 зубків;
    • масло рослинне – 80 мл;
    • сіль, перець.

    Приготування

  • Крупно нарізають гарбузову м’якоть, змішують з маслом, подрібненим часником, травами і прянощами, підсолюють за смаком.
  • Поміщають овочеву масу в рукав для запікання і відправляють на 35 хвилин у розігріту до 200 градусів духовку.
  • Гарбуз запечений в мультиварці

    Ароматна гарбуз, запечена в мультиварці шматочками, ефектно доповнить будь чаювання або стане чудовим легким десертом. Замість коричневого цукру можна використовувати звичайний або цукрову пудру. Щоб уникнути пригорання вмісту в чашу краще налити через 5 хвилин від початку готування трохи води.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 400 г;
    • кориця – 1 ч. ложка;
    • ванілін – щіпка;
    • коричневий цукор – 100 г або по смаку;
    • масло.

    Приготування

  • Нарізаний гарбуз укладають в промаслений чашу і посипають сумішшю з цукру, кориці і ваніліну.
  • Включають програму «Випічка» на 20 хвилин.
  • Як запекти гарбуз в мікрохвильовці?

    Гарбуз, запечена в мікрохвильовці шматочками без додаткових складових і приправ, може використовуватися в якості основи для приготування всіляких десертів, випічки, тортів і інших страв, де є потреба у гарбузовому пюре. При бажанні овоч присмачують цукром або приправами і подають самостійно.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 400 г;
    • вода – 50 мл;
    • цукор або спеції за смаком.

    Приготування

  • Нарізають очищену гарбуз скибочками, складають у посуд для СВЧ печі.
  • Вливають воду, прикривають посудину кришкою і готують овоч 8-15 хвилин.
  • Час може відрізнятися від заявленого в залежності від потужності пристрою і природних властивостей використовуваного сорти овоча, тому через 7 хвилин щохвилини перевіряють готовність і продовжують процес до придбання скибочками м’якості.
  •