Закуска з баклажанів на зиму – одна з найпопулярніших заготовок, що подається на стіл у холодну пору року. Причина в тому, що баклажани, в сезон, фінансово доступні, чудово поєднані з овочами та спеціями, зберігають корисні якості смаженими, запеченими або маринованими, а створені ними страви завжди самобутні, оригінальні і смачні.
Як приготувати закуску з баклажанів?
Зимова закуска з баклажанів порадує і гурманів, і недосвідчених їдців. Існує безліч рецептів, де овоч смажать, тушкують, запікають в духовці. Часто баклажани поєднують з гострим і солодким перцем, морквою, часником і томатами. Традиційно, в заготівлі додають оцет, який служить і смаковим доповненням, і консервантом.
Царська закуска з баклажанів на зиму – рецепт
Царська закуска з баклажанів на зиму – популярний вид домашньої заготовки. Назва блюдо отримало за багатство пахощів, різноманітність компонентів і щадну технологію приготування. Даний рецепт простий: баклажани тушкуються з солодким перцем, зеленню і часником в томатному соку, який сміливо можна замінити перетертими свіжими томатами.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,5 кг;
- болгарський перець – 1 кг;
- зубок часнику – 8 шт.;
- томатний сік – 800 мл;
- сіль – 50 р;
- цукор – 60 г;
- оцет – 120 мл;
- масло – 180 мл
Приготування
Гостра закуска з баклажанів на зиму
Гостра закуска з баклажанів – класика домашніх заготовок. Здатність баклажанів поєднуватися з гострим перцем і часником призводить до різноманітності рецептів, кожен з яких особливий. Так, приготувавши баклажани з такими прянощами, можна і закускою запастися, і знизити вагу, оскільки гострі компоненти відмінно спалюють зайві калорії.
Інгредієнти:
- баклажани – 2,7 кг;
- помідори – 2,7 кг;
- перець чилі – 1 шт.;
- сіль – 40 г;
- головка часнику – 1 шт.
Приготування
Закуска «Тещин язик» з баклажанів
Закуска «Тещин язик» з баклажанів на зиму давно стала продуктом, що символізує пікантність і пекучість. Багато господинь згладжують забористость заготовки попередньої термообробкою баклажани в духовці. Замість того, щоб довго мучити баклажани в гострій аджике, їх запеченими, лише на пару хвилин, занурюють у неї.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,5 кг;
- томати – 1,5 кг;
- солодкий перець – 700 г;
- гострий перець – 3 шт.;
- оцет – 80 мл;
- цукор – 150 г;
- масло – 250 мл;
- сіль – 40 г;
- головка часнику – 1 шт.
Приготування
Закуска з баклажанів «Кобра» на зиму
Гостра закуска з баклажанів на зиму «Кобра» припаде до смаку любителям бюджетних «кислотних» заготовок, адже вона являє собою обсмажені в олії баклажани, щедро змащені гострим маринадом. Блюдо виходить збалансованим, ароматним і може подаватися як самостійно, так і в ролі пікантного гарніру до картоплі, каш і макаронів.
Інгредієнти:
- баклажани – 3 кг;
- болгарський перець – 8 шт.;
- гіркий перець – 3 шт.;
- головка часнику – 1 шт.;
- масло – 120 мл;
- сіль – 50 р;
- оцет – 40 мл
Приготування
Грузинська закуска з баклажанів на зиму
Грузинська закуска з баклажанів подарує незабутній аромат і кавказький колорит, адже в цій країні до баклажанів особливе ставлення: їх шанують і цінують за специфічний смак і високу сполучуваність з традиційними прянощами, травами і горіхами. Звідси і величезна кількість самобутніх рецептів, один з яких подано нижче.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,5 кг;
- масло – 250 мл;
- горіхи – 200 г;
- оцет – 20 мл;
- сіль – 60 г;
- цибуля – 4 шт.;
- зубок часнику – 6 шт.;
- насіння кінзи – 5 р.
Приготування
Закуска з баклажанів і кабачків на зиму
Закуска з баклажанів і кабачків – користується не меншою популярністю, ніж моно-заготовки, адже ці компоненти не тільки відмінно доповнюють один одного, але і чудово поєднуються з іншими овочами: томатами, морквою, прянощами і травами, що дозволяє отримати смачну, соковиту, ароматну консервацію, наповнене вітамінами до відмови.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,2 кг;
- кабачки – 1,2 кг;
- морква – 2 шт.;
- помідори – 800 г;
- головка часнику – 1 шт.;
- сіль – 30 г;
- оцет – 60 мл;
- масло – 80 мл
Приготування
Грецька закуска з баклажанів на зиму
Грецька закуска з баклажанів – створена для шанувальників ситних, корисних овочевих заготовок. Традиційно її готують з синеньких, томатів, солодкого перцю, гострих прянощів і квасолі. Остання додає поживності і надає можливість використовувати заготівлю в якості заправки для пісного борщу, рагу та інших страв.
Інгредієнти:
- баклажани – 1,5 кг;
- помідори – 2 кг;
- квасоля – 250 г;
- солодкий перець – 500 г;
- гострий перець – 2 шт.;
- зубок часнику – 5 шт.;
- масло – 250 мл;
- оцет – 60 мл;
- цукор – 80 р.
Приготування
Закуска з баклажанів на зиму по-корейськи
Корейська закуска з баклажанів є однією з найпопулярніших заготовок. Цьому є пояснення: баклажани не вимагають тривалої обробки, відмінно вбирають маринад, зберігають пружність, хрускіт і природний вітамінний арсенал. Вони не потребують доповнення і гарні самі по собі, що підтверджується наведеним нижче рецептом.
Інгредієнти:
- баклажани – 3 кг;
- гіркий перець – 2 шт.;
- головка часнику – 1 шт.;
- чорний перець горшком – 15 г;
- вода – 2 л;
- оцет – 180 мл;
- цукор – 80 г;
- сіль – 60 р.
Приготування
Вірменська закуска з баклажанів на зиму
Вірменська закуска з баклажанів – пряне, соковите, збалансоване, ароматне блюдо, характерними компонентами якого є яблука, надають ніжність і кисло-солодкий смак і часник, додати пікантної гостроти. По суті, заготівля нагадує звичайну ікру, де овочі подрібнюють, приправляють і тушкують 30 хвилин до готовності.
Інгредієнти:
- баклажани – 2, 5 кг;
- яблука – 500 г;
- болгарський перець – 1 кг;
- помідори – 2 кг;
- масло – 250 мл;
- головка часнику – 2 шт.;
- цукор – 60 г;
- сіль – 40 р.
Приготування
Дивіться також:
- Грузді мариновані – рецепти на зиму з білих і чорних грибів холодним і гарячим способом
- Як солити горькушки – рецепти засолювання в домашніх умовах гарячим і холодним способом
- Як солити чорні грузді – рецепти засолювання холодним, гарячим і швидким способом
- Мариновані гриби – рецепти на зиму з оцтом, гарячим і холодним способом
- Як солити гриби – рецепти засолювання грибів холодним, гарячим способом і в бочці
- Мариновані кавуни – рецепти на зиму в банках і в бочці, з лимонною кислотою, аспірином і медом