З чим їдять соус песто рецепт класичний?

Вкусный соус песто

Перед тим розібратися, з чим їдять соус песто, найкраще ближче познайомитися з цим знаменитим на весь світ продуктом, його особливостями та рецептами приготування.

Основою соусу виступає улюблена багатьма трава-приправа базилік з сімейства м’ятних трав, яка, згідно старовинним лигурийскому рецептом, зобов’язана бути ідеально подрібнена.

Причому приготування песто повинно проводитися в неметалевої посуді, оскільки взаємодія базиліка з металом дуже згубно позначається на його смакових якостях, що, відповідно, негативно впливає і на смак все соусу.

Загрузка...

Історія виникнення

Педантичні в кулінарії італійці здавна славляться своїми шедеврами у винаході різних соусів і приправ до страв. Класичний рецепт приготування соусу песто став відомий громадськості ще в XIX столітті. Рецептура була опублікована в Генуї, в північній області Лігурія, в куховарській книзі нікого Джованні Баттіста Ратто.

Свою книгу рецептів італійський кухар видав у 1863 році, саме цей рік прийнято вважати народженням соусу песто. Вже тоді згадувана приправа-добавка прославилася своїм пікантним смаком, завдяки якому будь-яке блюдо Середземномор’я набувало незабутній смаковий відтінок.

Базилик для приготовления соуса пестоЗа лигурийскому рецептом Джованні Баттіста для приготування знаменитого песто були необхідні наступні продукти:

  • трава базилік;
  • оливкова олія;
  • кедрові горішки;
  • твердий сир;
  • часник.

Слідуючи правилам, описаним все в тій же кухонної книзі італійця Баттіста, всі інгредієнти необхідно подрібнювати до кашкоподібної консистенції у мармуровій посудині, наприклад у ступці з допомогою маточки з дерева.

Здавалося б, нічого складного, однак сучасним кулінарам вже ніколи протягом години-двох перемішувати вручну продукти, той же базилік з часником, щоб приготувати суміш необхідної консистенції, тому сьогодні песто дуже легко приготувати, використовуючи стандартний блендер або кухонний комбайн.

У свою чергу, дерев’яний товкач, традиційно використовується в приготуванні класичного песто, дав назву приправі-добавці «pesto», що в перекладі з італійського означає «розтирати», «тиснути» подрібнювати».

До яких страв подають песто

Обговорювану соусную добавку люблять і шанують не тільки за свій оригінальний присмак. Її цінують за простоту рецепту і демократичність підібраних до складу інгредієнтів, оскільки будь-хто, навіть не вміє першокласно готувати, зможе оцінити швидкість приготування і доступність продуктів. Крім іншого, соус песто вважається виключно здоровим і натуральним продуктом.

Оливковое масло для итальянского соусаВходить до складу соусу базилік — основна рецепта — відомий як вкрай корисна для травлення приправа, надає лікувальну дію при різних хворобах шлунково-кишкового тракту, харчових отруєннях і здутті живота. Тому стає зрозумілим, наскільки корисно їсти соус песто з базиліком всім тим, хто страждає різними недугами, пов’язаними з травленням.

Прийнято в сучасній кулінарії вважати соус песто національної приправою, невідомо. Однак італійці шанують традиції приготування класичного рецепту і щорічно в Генуї влаштовують змагання на рівні місцевого свята по швидкому перемелювання базиліка в мармуровій ступці.

Класичний соус песто традиційно в Італії подають з пастою і равіолі, причому ці страви можуть бути абсолютно будь-якого виду. Плюс до всього, італійці можуть подавати свою пряну приправу як цілком самостійне блюдо або намазати їм скибочки тостів, батона, канапе. І звичайно ж, знамените різотто зі шпинатом, теплий салат з морепродуктів, тріска, запечена і лосось не були б такими чудово запам’ятовуються на смак, якщо б не добавка у вигляді соусу песто до них.

Варто відзначити, що подрібненим базиліком прийнято начиняти всілякі багатошарові пироги і піци.

Маринувати в ньому в’ялену свинину, баранину для гриля, індичку, курку або відбивні для запікання в фользі рекомендовано всім поціновувачам соковитого і ніжного м’яса з незабутнім пряним смаком моря, сонця і гір.

Адже саме таким воно і стане після приготування, якщо попередньо замаринувати в приправі з базиліком.

Загрузка...

Готуємо і їмо песто

Твердый сыр для приготовления соуса пестоДля приготування традиційної добавки-приправи у себе на кухні знадобляться наступні продукти:

  • 50 — 70 г зеленого базиліка;
  • 60 г пармезану;
  • 10 мл оливкової олії;
  • 2 зубці часнику;
  • 3 ст ложки кедрових горішків;
  • 1 г солі.

Всі інгредієнти обов’язково повинні бути свіжими і однієї температури.

Тому перед приготуванням їх потрібно дістати з холодильника і дати трохи відлежатися при кімнатній температурі.

Пармезан попередньо натерти на тертці. Допускається використовувати до двох сортів твердих сирів. Базилік вимити в холодній воді і акуратно витерти м’яким рушником. Часник і горішки розчавити в ступці, до них додати сіль і листя базиліка і почати все розмелювати круговими рухами. Як тільки суміш прийме кашицеобразное стан, можна додати туди натертий сир. Майбутній соус знову розтирається товкачем або розмелюється в блендері, потім додається оливкова олія.

Якщо соус песто, рецепт якого описаний вище, планується використовуватися як самостійне блюдо або для намазування на канапе і бутерброди, то масло варто додавати поменше для його більшої густоти. У разі якщо песто потрібен більш рідкому вигляді, наприклад для подачі до пасти, олії краще влити більше.

Для приготування сицилійського соусу песто кедрові горіхи замінюють на мигдаль, базиліком складу присмачують менше, а додають більше томатів. Відмінність буде і в провансальської приправи, в яку замість кедра додають мигдальні горіхи, а базиліку — листя м’яти.

Девіз «Готуємо і їмо песто самі!» може стати гідним слоганом кожної родини, в якій люблять готувати традиційні страви з гурманськими нотками вишуканості, якими і виступає соус песто.

Загрузка...