Випічка на кефірі – рецепти лепешняку без борошна, яблучного пирога, рогаликів і хліба в хлібопічці

Випічка на кефірі – популярний варіант приготування швидких страв до чаю. Завдяки нехитрим рецептом можна готувати відмінні пишні пироги, як солодкі, так і ситні, рогалики, печива і коржі для багатоповерхових тортів. Підйомної сили кисломолочного продукту вистачить для виготовлення повітряних кексів і хліба.

Загрузка...

Що можна спекти на кефірі?

Рецепт тесту на кефірі, як правило, не містить певних секретів, хоча вимагає певного порядку дій при створенні домашньої випічки.

  • Швидке тісто на кефірі готується з теплого кисломолочного продукту. Це допоможе борошняний клейковині швидше розпуститися і основа буде готова вже через 5 хвилин після замісу.
  • Випічка на прокисшем кефірі виходить пишніше, за рахунок активної роботи соди і кислоти.
  • Для заливних пирогів соду або розпушувач потрібно додавати в кефір кімнатної температури і залишити на 10 хвилин, поки піде реакція: на поверхні утворюється пінна шапка.
  • Дріжджове тісто на кефірі готується з великою кількістю здоби. Така випічка славиться тривалістю зберігання: навіть через 2-3 дні частування не втратять пишність і м’якість.

Яблучний пиріг на кефірі

Смачний пиріг на кефірі з додаванням фруктів готується на манер шарлотки, тісто складається з мінімального набору продуктів, доступної кожній господині. Для випікання цього пирога знадобиться форма діаметром 22 см, якщо буде застосовуватися ємність більшого розміру, час випікання потрібно зменшити на 10 хвилин.

Інгредієнти:

  • яйця – 2 шт.;
  • масло м’яке – 100 г;
  • кефір – 1 склянка;
  • цукор – 150 г;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • борошно – 250 г;
  • лимонна цедра – 1 ст. л.;
  • яблука – 3 шт.;
  • тростинний цукор – 2 ст. л.;
  • кориця – 1 ч. л.

Приготування

  • Яйця збити з цукром, додати масло, слідом кефір.
  • Додати розпушувач, цедру, борошно.
  • Яблука очистити, порізати часточками, обсипати корицею і тростинним цукром.
  • Викласти часточки на промаслений лист, вилити тісто.
  • Така випічка на кефірі готується 25 хвилин при 180 градусах.
Загрузка...

Як приготувати маннік на кефірі?

Спекти маннік на кефірі без борошна не складніше, ніж приготувати просту шарлотку. Ласощі виходить більш ніжним, не розсипчастим і доповнювати склад випічки можна різними фруктами, цедрою, ваніліном або іншими ароматами. У класичному варіанті манник подають зі сметанним кремом, ягідним або апельсиновим сиропом, приготованим з свіжих плодів і цукрового сиропу.

Інгредієнти:

  • кефір – 200 мл;
  • цукор – 150 г;
  • манка – 1 ст.;
  • яйця – 3 шт.;
  • масло м’яке – 100 г;
  • лимонна цедра – 1 ст. л;
  • ванілін;
  • розпушувач;
  • лимон – 1 шт.;
  • цукровий сироп – ½ ст.

Приготування

  • Манку залити кефіром, залишити, поки крупа розбухне.
  • Збити яйця з цукром, олією, цедрою і ваніліном.
  • З’єднати обидві маси, вилити у форму, випікати 1 годину при 180.
  • Половину лимона розрізати на часточки, з другої половини віджати сік, змішати з сиропом.
  • На гарячий манник викласти лимонні часточки, полити сиропом, подавати солодкий пиріг на кефірі після повного охолодження.

Рогалики на кефірі

Маленькі і м’які рогалики – випічка на кефірі на швидку руку, складність може виникнути тільки при формуванні ласощі. Тісто треба розкачати в тонкий пласт і від центру розрізати на сегменти у вигляді трикутника. Викладають начинку на широку частину заготовки і згортають рулетом. При бажанні поверхню солодощі посипають цукром, подрібненими горіхами, корицею або кунжутом.

Інгредієнти:

  • масло – 180 г;
  • цукор – ½ ст.;
  • яйця – 2 шт.;
  • кефір – 1 склянка;
  • борошно – 700 г;
  • сіль, розпушувач, ванілін;
  • густе варення або варена згущене молоко.

Приготування

  • З’єднати масло і цукор, ввести яйця, слідом кефір.
  • Додати сіль, розпушувач, ванілін.
  • Всипати борошно, замішуючи щільне тісто.
  • Розкачати пласт, розрізати, викласти начинку, згорнути рулетами.
  • Випікати 25 хвилин при 180.

Вівсяне печиво на кефірі

Приготувати корисне злакове печиво на кефірі на швидку руку, застосовуючи підручні інгредієнти зможе кожен, оцінять даний рецепт ті, хто дотримується здорового харчування. В рецепт немає цукру, солодощі додає мед і сухофрукти, горішки надають поживності і ситності смачного десерту.

Інгредієнти:

  • вівсяні пластівці – 100 г;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • кефір – ½ ст.;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • мед – 2 ст. л.;
  • кориця і розпушувач – 1 ч. л.;
  • подрібнені горіхи – 1 ст. л.;
  • дрібний родзинки – 1 жменя.

Приготування

  • Розтерти масло з цукром і яйцями.
  • Ввести кефір, розпушувач, корицю.
  • Змолоти пластівці, змішати з борошном і ввести в тісто.
  • Додати горіхи і розмочений родзинки, перемішати.
  • Ложкою викласти масу на деко з пергаментом.
  • Випікати 20 хвилин при 200.

Пиріжки на кефірі в духовці

Швидке дріжджове тісто на кефірі для пиріжків краще зробити з додаванням розпушувача, який послужить додаткової підйомної силою. Наповнювати вироби можна різними начинками: смачними і поживними, варіюючи лише кількість цукру в складі основи. Для здобного тіста знадобиться багато яєць, якісне масло (не менше 82% жирності) і жирний кефір (2,5%).

Інгредієнти:

  • кефір – 200 мл;
  • свіжі дріжджі – 25 г;
  • цукор – 1 ст. л.;

Для тіста:

  • кефір – 250 мл;
  • масло м’яке – 100 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • борошно – 600-700 г;
  • розпушувач – 2 ч. л.;
  • яблука – 6-7 шт.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • кориця – 2 ч. л.

Приготування

  • З’єднати теплий кефір з цукром і дріжджами, залишити на 15 хвилин.
  • Окремо змішати масло з яйцями, залишилися кефіром, цукром.
  • Влити опару, всипати борошно, просіяне з розпушувачем, замісити м’яке тісто.
  • Залишити для вистоювання на годину.
  • Яблука дрібно порізати, з’єднати з цукром і корицею.
  • Розділити тісто, сформовать коржики, викласти начинку, скріпити краю.
  • Залишити для вистоювання на 15 хвилин.
  • Випічка пиріжків на кефірі триватиме 25 хвилин при 190 градусах.

Кекс на кефірі з родзинками

Рецепт кексу на кефірі можна назвати базовим, господині часто його застосовують, коли потрібно швидко спорудити частування до чаю. Випічку можна готувати в одній великій ємності або в маленьких формах для мафінів, але у такому разі час приготування потрібно зменшити до 20 хвилин. Родзинки потрібно заздалегідь залити теплої води, щоб розм’якшити.

Інгредієнти:

  • кефір – 200 мл;
  • цукор – 150 г;
  • розпушувач;
  • борошно – 250 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • родзинки – ½ ст.

Приготування

  • Збити яйця з цукром, додати м’яке масло, слідом кефір.
  • Кинути розпушувач, всипати борошно.
  • Додати розмочений родзинки, перемішати.
  • Вилити у форму, випікати 30 хвилин при 180.

Торт «Зебра» на кефірі

«Зебра» – шалено смачний і красивий шоколадний торт на кефірі, в класичній версії його печуть на сметанному тесті. У готовому вигляді буде пухкий пористий корж, його можна доповнювати глазур’ю. Смугастий ефект досягається дуже елементарно: у форму викладають по одній ложці тісто (біле і шоколадне), важливо простежити, щоб основа не було занадто рідкою, оскільки малюнок не вийде.

Інгредієнти:

  • кефір – 1 склянка;
  • цукор – 1 ст.;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 300 г;
  • какао – 2 ст. л.;
  • масло вершкове – 100 г.

Приготування

  • Збити масло з цукром, ввести яйця, потім кефір.
  • Всипати розпушувач і борошно.
  • Розділити тісто на 2 частини, в одну додати какао.
  • У форму викладати по ложці тесту.
  • Випікати 35 хвилин при 190.

Рибний пиріг на кефірі

Приготовлена випічка на кефірі в духовці може бути не тільки солодкої, ситні наповнення добре поєднуються з заливним тестом. В даному варіанті застосовується підсмажене філе горбуші, змішаний з яйцем і зеленню, можна використовувати консерви, злив масло попередньо. Майонез надає тісту потрібної еластичності, його можна замінити оливковою олією.

Інгредієнти:

  • кефір – 100 мл;
  • яйця – 3 шт.;
  • майонез – 100 г;
  • сіль, розпушувач;
  • борошно – 200 г;
  • філе горбуші – 300 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • варені яйця – 2 шт.;
  • перець мелений, свіжий кріп.

Приготування

  • Збити яйця з сіллю, додати майонез і кефір, всипати розпушувач і борошно.
  • Рибу порізати не крупно, обсмажити з цибулею, посолити. Охолодити. З’єднати з посіченими яйцями і кропом.
  • В промаслений форму вилити половину тіста, розподілити начинку, залити залишком основи.
  • Випікати 1 годину при 180.

Пиріг з м’ясом на кефірі

Проста випічка на кефірі готується з підручних компонентів, м’ясо в даному варіанті потрібно перекрутити через м’ясорубку, доповнити доречними овочами: цибулею, морквою, солодким перцем, додають часник для пікантності і при бажанні пластівцями чилі. У тісто можна додати сушені трави, вони зроблять ласощі дуже апетитним і незвичайним.

Інгредієнти:

  • кефір – 200 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • олія оливкова – 100 мл;
  • сіль, розпушувач – 1 ч. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сухий чебрець і базилік – 1 ст. л.;
  • борошно – 250 г;
  • фарш – 400 г;
  • цибулю, моркву, солодкий перець – по 1 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • пластівці чилі – ½ ч. л.

Приготування

  • Фарш обсмажити на сковороді з рубаним цибулею, перцем і тертою морквою.
  • Посолити, приправити продавлений часником і чілі пластівцями, охолодити.
  • Збити яйця з маслом, сіллю і цукром.
  • Влити кефір, додати трави, розпушувач і борошно.
  • В промаслений форму вилити половину тіста, розподілити начинку, залити залишилася основою.
  • Випікати 1 годину при 180 градусах.

Хліб на кефірі в хлібопічці

Випічка на кефірі в хлібопічці – заняття для ледачих і бажаючих пригостити домочадців чимось новим. Соду застосовувати не рекомендується, краще додати розпушувач, борошно можна частково замінити зельнозерновой. У даному рецепті застосовується мікс насіння: соняшникове, кунжутне і гарбузове – ці добавки взаємозамінні. При бажанні можна додати трохи родзинок.

Інгредієнти:

  • борошно – 2 ст.;
  • вівсяні пластівці – 50 г;
  • кефір – 1,5 ст.;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • розпушувач – 2, 5 ч. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • мікс насіння – 2/3 ст.

Приготування

  • Змішати кефір, мед і масло, вилити в чашу.
  • З’єднати борошно, розпушувач, пластівці, сіль, насіння, висипати в ємність поверх кефіру.
  • Хліб на кефірі готується в режимі «Кекс» до звукового сигналу.
Загрузка...