Варення з яблук – рецепти в духовці, мультиварці, з грушами, апельсинами і брусницею

Варення з яблук – улюблене багатьма солодке ласощі, яке в залежності від густоти і текстури може подаватися як десерт до чаю або використовуватися для приготування випічки. Смакові характеристики і якісні показники ласощі цілком залежатимуть від використовуваної сировини і вибраного рецепту.

Загрузка...

Як варити яблучне варення?

Яблучне варення можна зварити по-різному, щоразу отримуючи абсолютно нове і за смаком, і за текстурою ласощі. Прості поради допоможуть удосконалити знання в області солодких заготовок або придбати новий досвід в приготуванні ласощі з яблук.

  • Для варення можна використовувати яблука будь стиглості і сорту, за бажанням очистивши плоди від шкірки і обов’язково від серцевини з насінням.
  • Без шкірки варення буде м’якше і ніжніше, а з шкіркою гущі, так як в ній міститься пектин.
  • Нарізану фруктову м’якоть доповнюють цукром або цукровим сиропом і варять за один або кілька прийомів до бажаної густоти.
  • Яблука чудово поєднуються в варення з іншими фруктами і ягодами, створюючи смачні і апетитні нові версії солодкого ласощі.
  • Гаряче смачне варення з яблук, укупоренное в стерильні банки в гарячому вигляді, не вимагає стерилізації і добре зберігається при кімнатних умовах. При використанні невеликих пропорцій цукру, закупорені банки додатково загортають в перевернутому вигляді до охолодження.
  • Варення з яблук «П’ятихвилинка»

    Яблучне варення «П’ятихвилинка» збереже максимум вітамінів і цінних елементів, якими так багатий базовий фрукт, завдяки мінімальній термічній обробці яблучної маси. Плоди нарізають часточками, кубиками або зовсім подрібнюють за допомогою м’ясорубки, блендера або комбайна. Порцію цукру можна збільшити, орієнтуючись на природну солодкість сировини та індивідуальні переваги.

    Інгредієнти:

    • яблука – 2 кг;
    • цукровий пісок – 0,5 кг;
    • ванільний цукор (за бажанням) – 2 пакетика.

    Приготування

  • Готують належним чином яблука, помивши плоди, почистивши і подрібнивши зручним способом.
  • Засипають яблучну масу цукром і залишають мінімум на 2 години, періодично розмішуючи.
  • Розташовують посудину на плиті, прогрівають вміст до кипіння, проварюють 5 хвилин.
  • Вмішують за бажанням ванільний цукор і закочують швидке варення з яблук у стерильну тару.
  • Загрузка...

    Рецепт прозорого яблучного варення часточками

    Варення з яблук шматочками прозоре вийде з кисло-солодких соковитих плодів з щільною, не пухкої м’якоттю, які потрібно нарізати після очищення часточками сантиметрової товщини. Для отримання бажаного результату в даному випадку ласощі варять поетапно, не допускаючи бурхливого кипіння і тривалого яблучної маси.

    Інгредієнти:

    • яблука – 2 кг;
    • цукровий пісок – 1,5 кг.

    Приготування

  • Підготовлені яблучні дольки укладають у ємність для варіння варення шарами, пересипаючи кожний цукром-піском.
  • Залишають ємність при кімнатних умовах на кілька годин або на ніч.
  • Прогрівають яблучну масу до кипіння, варять, не перемішуючи, а за потреби струшуючи ємність 5 хвилин, залишають остигати.
  • Повторюють п’ятихвилинну варіння і охолодження ще 3 рази.
  • При останньому кип’ятінні розливають прозоре варення з яблук по банкам, укупоривают.
  • Варення з яблук і слив

    Яблучно-сливове варення готується елементарно, а виходить шалено смачним і ароматним. Ласощі можна з гідністю подати до чаювання або використовувати як начинку для приготування смачного пирога. Сливи обов’язково звільняють від кісточок, розділивши плоди навпіл, а яблука очищають від серцевини і за бажанням від шкірки.

    Інгредієнти:

    • яблука і сливи – по 0,5 кг;
    • цукровий пісок – 400 г;
    • вода – 50 мл;
    • лимонна кислота – 0,25 ч. ложки.

    Приготування

  • Готують належним чином яблука і сливи.
  • З води і цукру варять сироп, заливають їм яблучно-сливову нарізку, залишають для просочення на кілька годин.
  • Проварюють основу ласощі 10 хвилин, остуджують.
  • Повторюють варіння і охолодження ще 2 рази.
  • При останньому нагріванні уварюють ласощі до потрібної густоти, укупоривают в банки.
  • Яблучне варення з корицею – рецепт на зиму

    Приготоване варення з яблук з корицею здивує насиченим пряним смаком і чудовим ароматом. Найчастіше складу ласощі доповнюють ще й ваніллю, використовуючи ванільний екстракт, ароматизований цукор або синтетичний ванілін, додаючи його по смаку. Якщо цілісність скибочок не принципова, зварити варення можна в один прийом.

    Інгредієнти:

    • яблука – 1,5 кг;
    • цукровий пісок – 750 г;
    • кориця мелена – 1,5 ч. ложки;
    • лимонна кислота – щіпка.

    Приготування

  • Підготовлену яблучну м’якоть нарізають, засипають цукром і залишають для сокоотделенія на кілька годин.
  • Прогрівають яблучну масу до кипіння, варять 10-20 хвилин, остуджують.
  • Повторюють кип’ятіння та охолодження до отримання потрібної густоти солодощі.
  • При останньому нагріванні додають корицю, лимонну кислоту і ваніль, проварюють 10 хвилин.
  • Закатують смачне варення з яблук у стерильну тару.
  • Варення з гарбуза з яблуками на зиму

    Прекрасний спосіб нагодувати представників сімейства цінними овочами і фруктами, які не користуються особливою популярністю в чистому вигляді – приготувати з них заготовки на зиму. Доповнивши при варінні варення яблука корисної гарбузом, можна «заховати» незатребуваний овоч, підвищити поживність солодощі і якісно урізноманітнити його смак.

    Інгредієнти:

    • яблука і м’якоть гарбуза – 0,5 кг;
    • цукровий пісок – 0,5 кг;
    • вода – 70 мл

    Приготування

  • М’якоть гарбуза і яблука нарізають кубиками.
  • Пересипають нарізку цукром, вливають воду і мають ємність на плиті.
  • Масу підігрівають до кипіння і залишають остигати.
  • Знову нагрівають гарбузово-яблучну суміш до кипіння, проварюють 10 хвилин, остуджують.
  • При останньому нагріванні варять варення з гарбуза з яблуками до потрібної текстури, розфасовують у стерильну тару.
  • Варення з брусниці з яблуками на зиму

    Ефектне на вигляд і цікаве за смаком вдається варення з брусниці та яблук, приготоване за наступним рецептом. Ласощі можна додатково ароматизувати, додавши трохи меленої кориці в кінці варіння або коричну паличку при останньому його кип’ятінні. Млинці або оладки з таким доповненням просто незрівнянні.

    Інгредієнти:

    • яблука і брусниця – по 0,5 кг;
    • цукор – 800 г;
    • вода – 100 мл

    Приготування

  • З цукру і води варять сироп, закладають у нього брусницю, дають суміші знову закипіти, охолоджують.
  • Додають в основу ласощі нарізані яблука, перемішують і варять брусничне варення з яблуками до бажаної густоти.
  • Закупорюють гаряче ласощі у пропарені банки.
  • Яблучне варення з апельсином – рецепт на зиму

    Вишуканий освіжаючий смак і незвичайний аромат набуває зварене по наступному рецепту варення з яблук з апельсинами. Цитрусові потрібно попередньо ретельно вимити і витримати в киплячій воді пару хвилин, після чого додатково нарізати часточками, видаливши всі наявні кісточки всередині.

    Інгредієнти:

    • яблука – 1 кг;
    • апельсини – 250 г;
    • цукровий пісок – 750 г;
    • вода – 60 мл

    Приготування

  • Підготовлені апельсинові скибочки заливають водою і варять 10 хвилин.
  • Додають цукор, продовжують варіння ще стільки ж.
  • Додають нарізану яблучну м’якоть і варять ласощі при ледь помітному томлінні до отримання бажаної густоти.
  • Закупорюють варення з апельсина і яблук в пропарені ємності.
  • Варення з яблук і груш

    Варення з яблук – рецепт, який чудово підтримує і інші не менш цікаві експерименти. Так доповнивши яблука в заготівлі грушами в рівних пропорціях, ласощі здобуває неймовірну пахощі і приголомшливий ні з чим не порівнянний смак. Ласощі можна зварити з меншою кількістю води, особливо, якщо соковиті фрукти.

    Інгредієнти:

    • яблука і груші – 1 кг;
    • цукровий пісок – 1-1,2 кг;
    • вода – 0,5 л.

    Приготування

  • Яблука заливають водою і відварюють до м’якості.
  • З відвару і цукру варять сироп, опускають в нього нарізану грушеву м’якоть.
  • Яблучні шматочки перетирають через сито або пюрируют блендером, додають до грушевої основі.
  • Консервують варення з яблук і груш у стерильну тару.
  • Яблучне варення з лимоном

    Приємним на смак і ароматним виходить варення з яблук з лимоном. Багато рецепти передбачають додавання в яблучну основу тільки лимонного соку, але в даному випадку і м’якоть з шкіркою і цедрою зіграє не останню роль, перетворюючи характеристики ласощі на краще. Важливо очистити цитрус від усіх кісточок, які можуть стати причиною непотрібної гірчинки.

    Інгредієнти:

    • яблука – 2 кг;
    • лимон – 2 шт.;
    • цукровий пісок – 1,3 кг;
    • вода – 700 мл

    Приготування

  • З води і цукру варять сироп, заливають їм підготовлені нарізані яблука на 20 хвилин.
  • Кип’ятять заготівлю двічі по 20 хвилин, підтримуючи тихе ловлення.
  • Додають дрібно нарізаний лимон, уварюють ласощі 30 хвилин.
  • Закупорюють варення з яблук з лимоном у пропарені судини.
  • Варення з райських яблук

    Наступний рецепт, мабуть, один з небагатьох, де яблучні плоди використовуються для варення. Готується таке варення з райських яблук з хвостиками, вдається неймовірно ефектним на вигляд і підійде не тільки для вишуканого чаювання, але і стане оригінальною прикрасою десертів, тортів, випічки.

    Інгредієнти:

    • райські яблука – 2 кг;
    • паличка кориці – 2 шт.;
    • цукровий пісок – 2 кг;
    • вода – 0,5 л.

    Приготування

  • Промиті яблука хвостиками наколюють по периметру шпажкою або зубочисткою.
  • З цукру і води варять сироп, заливають їм яблука, залишають на кілька годин або на ніч.
  • Після цього масу кип’ятять 5 хвилин, остуджують.
  • Повторюють цикл тричі, додавши корицю.
  • Остигле ласощі розкладають по стерильної тарі, укупоривают.
  • Сухе варення з яблук у духовці

    Неймовірно смачним ласощами і для дорослих і для дітей стане приготоване сухе яблучне варення в духовці. Особливий аромат ласощі набуває, якщо замість звичайного білого кристалічного використовувати коричневий цукор, змішавши його з меленою корицею і лимонною кислотою в зазначених пропорціях.

    Інгредієнти:

    • яблука – 2 кг;
    • лимонна кислота – 2 ч. ложки;
    • кориця – 2 ст. ложки;
    • коричневий цукор – 0,5 кг

    Приготування

  • Яблука нарізають невеликими шматочками, укладають на деко.
  • Змішують цукор з корицею і лимонною кислотою, притрушують сумішшю яблучну масу, перемішують.
  • Відправляють фруктову масу на 25 хвилин запікати при 200 градусах.
  • Після охолодження перекладають на присипаний цукром пергамент яблучні дольки одним шаром, залишають сушитися на 2-3 дні при кімнатних умовах або на свіжому повітрі, прикривши марлею.
  • Перекладають сухе варення в банки, зберігають у холоді.
  • Варення з яблук в мультиварці

    Елементарно і швидко готується яблучне варення в мультиварці. При цьому не потрібен додатковий час для сокоотделенія, не потрібно готувати окремо сироп або піддавати фруктову масу багаторазового кип’ятіння. Вибравши потрібний режим і дочекавшись її завершення, можна закупорювати готове ласощі в банки.

    Інгредієнти:

    • яблука – 1 кг;
    • цукровий пісок – 600 р.

    Приготування

  • Нарізають скибочками очищені яблука, пересипають цукром, перемішують.
  • Вибирають програму «Гасіння» і встановлюють таймер на 1,5 години.
  • Після сигналу проварюють ласощі в режимі «Варка» 5 хвилин, розливають по судинах.
  •