Варене сало при правильному приготуванні перетворюється в надзвичайно чудовий делікатес, здатний задовольнити потреби будь-якого вибагливого гурмана. Особливо смачним страва стає після остигання і просочування пікантними ароматами спецій і приправ.
Як зварити сало?
Приготувати домашнє варене сало, при наявності правильного рецепту з доступними рекомендаціями, зуміє будь-яка починаюча господиня.
- Переважно вибирати для реалізації задуму сало з максимальною кількістю м’ясних прошарків.
- Довгі м’ясні скибки можна розрізати, або зв’язати для зручності ниткою, попередньо склавши навпіл і доповнивши складку часником і спеціями.
- Класичний набір прянощів, використовуваний при варінні продукту, лавровий лист, горошини запашного і чорного перцю, часник. За бажанням складу доповнюють гвоздикою, сушеної або свіжої зеленню, всілякими корінням, цибулею.
- По готовності смачне сало в домашніх умовах, варене і остигле в бульйоні, обсушують і натирають спеціями.
Як зварити сало в цибулинні?
Не тільки смачним, ароматним, але ще і апетитним на вигляд виходить варене сало в цибулинні. Від кількості використовуваної добавки буде залежати насиченість кольору закуски. При використанні скибки з великою кількістю м’ясних прошарків кількість солі можна зменшити щоб уникнути пересолу.
Інгредієнти:
- сало – 1 кг;
- вода – 1,5 л;
- сіль – 3 ст. ложки;
- горошини перцю – 4 шт.;
- лавр – 1 шт.;
- цибулиння – 1 жменя;
- перцева суміш і часник – за смаком.
Приготування
- Кип’ятять воду з додаванням солі і лушпиння.
- Закладають сало, кидають лавр, горошини перцю і кілька нарізаних часникових зубков.
- Варять продукт залежно від кількості м’ясних прошарків від 20 хвилин до 1 години.
- Залишають варене з лушпинням сало до охолодження в бульйоні, після чого обсушують, натирають перцевої сумішшю, часником і охолоджують.
Сало варене в пакеті – найсмачніший рецепт
Сало варене, найсмачніший рецепт якого буде представлений далі, готується в герметичному пакеті без доступу води до початкового продукту. Крім традиційного набору спецій можна додати цибулю, скибочки моркви, гілочки свіжої зелені. Для тривалого зберігання в морозилці слід очистити скибки сала від спецій і заморозити.
Інгредієнти:
- сало – 1 кг;
- сіль – 1,5 ст. ложки;
- горошини чорного і запашного перцю – по 3-5 шт.;
- лавр – 3 шт.;
- часник – 1 головка;
- перець мелений чорний і червоний.
Приготування
- Змішують сіль і подрібненим часником і меленим перцем, натирають отриманою сумішшю скибки сала.
- Поміщають продукт разом з листами лавра в герметичний пакет зав’язують і залишають на 6 годин.
- Поміщають пакет в ємність з водою, варять 1,5 години, залишають в каструлі до охолодження.
- Витягують сало варене в пакеті, охолоджують і тонко нарізають для подачі.
Рулет з сала з м’ясним прошарком варений
Не менш смачним і ласим виходить рулет з сала варений в пакеті. Для його приготування необхідно вибрати пласт товщиною не більше трьох сантиметрів з м’ясним прошарком. Перцеву суміш із сіллю можна доповнити червоним гострим перцем, паприкою, коріандром, меленим лавровим листом або сушеними травами.
Інгредієнти:
- сало з м’ясним прошарком – 1 кг;
- лавр – 2 шт.;
- сіль, перець, спеції.
Приготування
- Пласт сала надрізають до шкурки поперек на відстані 2-3 см, натирають сумішшю з солі і перцю, додавши за бажанням інші спеції.
- Згортають пласт рулетом, стягують мотузкою, вміщують в герметичний пакет з листами лавра і горошинами перцю.
- Пакет зав’язують і варять вміст ємності з водою 1-1,5 години.
Варене сало з часником в пакеті
Наступний рецепт для тих, хто віддає перевагу поєднання сала з часником без сторонніх добавок. Часниковими зубками можна нашпигувати скибки, подрібнити їх і натерти продукт зверху або просто укласти добавку поруч в пакет. Відсутність контакту з водою забезпечить отримання чудових смакових характеристик закуски.
Інгредієнти:
- сало – 1 кг;
- часник – 2 головки;
- сіль.
Приготування
- Сало натирають з усіх сторін сіллю, доповнюють часником і укладають в герметичний пакет. Ідеальний вибір в даному випадку – вакуумна упаковка.
- Готують варене сало з часником в ємності з киплячою водою 1,5 години, після чого виймають з пакета, остуджують і охолоджують перед подачею в холодильнику.
Варено-копчене сало в домашніх умовах
Наступний рецепт для тих, у кого є можливість скористатися домашньої коптильнею. Варено-копчене сало власного приготування не порівняти з купівельними продуктом, виходить неймовірно смачним і ароматним. Переважно використовувати в якості сировини подчеревок або щековину з м’ясними прошарками.
Інгредієнти:
- сало – 2,5 кг;
- сіль – 2,5 ст. ложки;
- лавр – 2 шт.;
- перець горошком, насіння кропу – за смаком.
Приготування
- Розрізають сало на скиби шириною 7 см, укладають в миску, пересипаючи сіллю і разломанным лавровим листом, залишають на добу.
- Заливають продукт водою до покриття і відварюють протягом 30 хвилин.
- Коптять варене сало в коптильні гарячого копчення 1 годину, прикривши скибки тканинним відрізу для осідання на нього кіптяви.
Варене зі спеціями сало
Скориставшись нижченаведеними рекомендаціями, вдасться приготувати максимально пікантне і ароматне варене в пакеті сало. Пікантний смак закуски додадуть додані до продукту перед варінням ягоди ялівцю, бутони гвоздики і всі види перцю. По готовності ще гарячі скибки можна натерти паприкою, змішаної з сушеним часником.
Інгредієнти:
- сало з прошарками – 1 кг;
- сіль і чорний мелений перець – за смаком;
- часник – 2 головки;
- лавровий лист – 2 шт.;
- бутони гвоздики – 2 шт.;
- ягоди ялівцю – 5 шт.;
- паприка солодка, сушений часник – по 1 ч. ложці;
- суміш перцю горошком – 1 ч. ложка.
Приготування
- Сало розрізають на пласти товщиною до 7 см, натирають сіллю, перцем і видавленим часником, поміщають в пакет.
- Додають листя лавра, бутони гвоздики, ягоди ялівцю, горошини перцю.
- Варять сало варене зі спеціями в пакеті, герметично зав’язавши його, протягом півтора годин, дають повністю охолонути в каструлі.
- Змивають спеції під струменем води, обсушують скибки і натирають паприкою з сушеним часником.
Варене сало в розсолі – найсмачніший рецепт
Ніжним і тане в роті вийде варене сало з часником в розсолі, якщо його приготувати за рецептом, представленому далі. Якщо готовий відварений продукт передбачається зберігати тривалий період часу, часником зі спеціями його не обсипають, а просто поміщають в щільному пакеті в морозильну камеру.
Інгредієнти:
- сало – 1 кг;
- сіль – 5 ст. ложок;
- часник – 10 зубків;
- лавр – 2 шт.;
- хмелі-сунелі – за смаком.
Приготування
- Кип’ятять воду з сіллю і лавром, додавши половину часнику.
- Закладають сало, дають повторно закипіти і відварюють 5 хвилин.
- Залишають варене сало з часником в розсолі до остигання, після чого обсушують, натирають хмелі-сунелі з рештою подрібненим часником.
Як зварити сало в соєвому соусі?
Незвичайний смак набуває сало, якщо проварити його в соєвому соусі. При значній кількості м’ясних прошарків продукт слід попередньо зварити просто у воді без додавання солі, а потім перекласти в сотейник з соєвим соусом і слідувати рекомендаціям представленого далі рецепта.
Інгредієнти:
- сало – 700 г;
- соєвий соус – 300-500 мл;
- часник – 5 зубків;
- сіль, перець, паприка – за смаком.
Приготування
- Сало ріжуть на шматки середнього розміру, укладають в глибокий сотейник одним шаром і заливають соєвим соусом.
- Додають за смаком сіль і готують продукт, періодично перевертаючи шматки практично до випаровування всього соусу.
- Витягують сало варене в соєвому соусі на тарілку, дають охолонути, обсипають подрібненим часником, перцем і паприкою.
Варене сало з чорносливом
Наступний рецепт вареного сала дозволить імітувати копчений смак закуски шляхом додавання до складу маринаду чорносливу. Бажаний колір буде досягнуто за рахунок фарбування продукту цибульним лушпинням. Замість часнику з перцем можна використовувати для натирання скибок будь-яку іншу пікантну суміш на свій смак.
Інгредієнти:
- сало – 1 кг;
- чорнослив – 6 шт;
- цибулиння – 2 жмені;
- вода – 1 л;
- сіль – 180 г;
- цукор – 2 ст. ложки;
- часник – 2 головки;
- перець – 3 ст. ложки;
- лавр – 2 шт.
Приготування
- У воді розчиняють сіль, цукор, додають лавр, чорнослив, лушпиння кип’ятять.
- Закладають сало і проварюють після повторного закипання 30 хвилин.
- Залишають продукт в розсолі до остигання, після чого обсушують і натирають сумішшю з перцю і часнику.
Сало варене з аджикою
Дивно смачне варене сало вдасться приготувати, доповнивши базовий продукт гострої грузинської аджикою з часнику і пекучого перцю з приправами. За бажанням складу прошарку доповнюють тертої морквою, в’яленими помідорами та зеленню. Однак слід пам’ятати, що закуска з овочевими добавками не терпить тривалого зберігання.
Інгредієнти:
- сало – 1 кг;
- гостра аджика суха – 4 ст. ложки;
- часник – 2 головки;
- лавр – 4 шт.;
- морква (за бажанням) – 2 шт.;
- сіль, перець
Приготування
- Кусень сала розрізають уздовж на 2-3 частини.
- Приправляють зрізи аджикою, часником, сіллю і перцем, доповнюють за бажанням тертою морквою.
- Складають смуги у початковому порядку, додавши по боках лавр, обертають харчовою плівкою і перев’язують мотузкою.
- Варять заготівлю 40-50 хвилин, дають охолонути, охолоджують в холодильнику.
Варене сало з рідким димом
Ще один простий рецепт приготування вареного сала дозволить отримати характерного смаку копченостей. Секрет в додаванні рідкого диму і цибулиння. Якщо продукт з великою кількістю прошарків з м’яса, кількість доданої в розсіл солі треба зменшити до чотирьох столових ложок без гірки.
Інгредієнти:
- сало – 1 кг;
- рідкий дим – 5 ст. ложок;
- цибулиння – 2 жмені;
- вода – 1 л;
- сіль – 6 ст. ложок;
- часник – 1 головка;
- лавр і перець горошком – за смаком;
- перець чорний і червоний мелений.
Приготування
- Кип’ятять воду з сіллю, лавровим листом, перцем і рідким димом.
- Закладають сало, дають вмісту повторно закипіти і варять 50 хвилин.
- Витягують закуску з відвару, дають охолонути і просохнути, натирають сумішшю з паприки, меленого чорного і червоного перцю і подрібненого часнику.
Варене сало в мультиварці
Приготувати дуже смачне варене сало з часником і перцем можна при наявності мультиварки, скориставшись функцією варіння на пару. Для цього знадобиться рукав для запікання або щільний пакет, в який потрібно укласти доповнений приправами і спеціями базовий продукт. Смачніше закуска вийде з сала з м’ясними прошарками.
Інгредієнти:
- сало – 1 кг;
- сіль – за смаком;
- часник – 1 головка;
- лавр і перець горошком – за смаком;
- приправа для соління сала – 2 ст. ложки.
Приготування
- Сало ріжуть на шматки зручного для чаші розміру.
- Натирають продукт сумішшю з видавленого часнику, перцю і приправ для засолювання сала, закладають в рукав для запікання або пакет.
- Кидають зверху горошини перцю, лаврове листя, інші прянощі за бажанням.
- Пакет зав’язують, поміщають в решітку для приготування на пару і включають режим «Пар» на 1 годину.
- Дають закуски охолонути в пакеті, після чого прибирають в холодильник.
Дивіться також:
- М’ясні биточки – рецепти з курячого, свинячого, яловичого фаршу, з підливою і в духовці
- М’ясні рулетики – рецепти начинок з сиром, грибами, чорносливом
- Страви з фаршу в духовці – рецепти котлет, рулету з яйцем, запіканки з картоплею, пирога з лавашем
- Чевапчичи – рецепти ковбасок в домашніх умовах в духовці на сковороді і на вугіллі
- Тушонка з яловичини в домашніх умовах – рецепти в мультиварці, каструлі, скороварці, автоклаві
- Гуляш зі свинини з підливою – рецепти в мультиварці, на сковороді в духовці, з томатною пастою, сметаною