Товстолобик, запечена в духовці з овочами

Толстолобик в духовке

Товстолобик, запечений в духовці цілком або порційними шматками, в будь-якому випадку обрадує присутніх за столом і в будні, і в свята. Відомо безліч способів приготування страв з товстолобика, але запікання вважається найбільш корисним. При такому способі приготування риби зберігається найбільша кількість цінних речовин, що містяться в ній. Під час приготування товстолобика у фользі або рукаві не прийнято додавати і зайвий жир або майонез, що робить страву дієтичним.

Який запікають порційно товстолобик готується дуже швидко: буквально за півгодини можна зібрати стіл для несподіваних гостей або встигнути потішити домашніх смачною вечерею, навіть затримавшись на роботі. Гарнір зазвичай запікається разом з рибою і звільняє час господині на супутні готуванні справи.

Загрузка...

Корисні поради

Толстолобик

Збираючись запекти тушку товстолобика цілком, треба врахувати розміри своєї духовки: риба може мати досить великі розміри, до 1 м завдовжки. Такі рибини мають мало кісток і ніжне м’ясо, але запікати їх доведеться досить довго. Великого товстолобика краще запікати порційними шматочками.

Щоб велика риба рівномірно пропікався, перед тим як помістити її в духову шафу, треба зробити неглибокі надрізи в самих товстих частинах тушки. Температура печі не повинна перевищувати 180-200°С. Це дасть можливість добре прогрітися всій тушці, утворити красиву скоринку і не підгоріти.

Запікати товстолобика краще на фользі, щоб шкіра риби не приклеїлася до листу. Якщо немає можливості застелити чимось деко, то перед укладанням риби потрібно добре нагріти його. Утворилася скоринка не дозволить тушці прилипнути.

Якщо рибина велика і запікати її треба довго, то зберегти нижню сторону від підгоряння допоможе шар цибулі, нарізаного кільцями. Покладений на таку подушку товстолобик не підгорить, не приклеїться, а м’ясо його стане більш ароматним, просочившись цибульним соком.

Як запекти товстолобика цілком?

Лук для приготовления блюдаСпособи запікання цілої тушки можна умовно розділити на 2 основних:

  • рибу тільки патрають і готують з соусами і спеціями;
  • товстолобика готують за принципом фаршированої риби, начиняючи зняту шкіру і імітуючи цілу тушку.

Для приготування запеченого товстолобика з лимонним соусом будуть потрібні:

  • тушка товстолоба вагою близько 1 кг;
  • картопля — 1 кг;
  • морква — 0,5 кг;
  • лимони — 2 шт.;
  • майонез — 2 ст. л.;
  • цибулина — близько 100 м;
  • сіль і перець, прянощі за смаком.

Очистити рибу. Приготувати соус: змішати сік лимона, майонез і дрібно нарізану цибулю. Обмазати соусом тушку риби і залишити на 15-30 хвилин для маринування.

Лимон для приготовления блюдаНарізати овочі кружальцями товщиною в палець. Застелити фольгою деко і викласти на нього рибу і овочі. Запікати товстолобика з морквою і картоплею в духовці, нагрітій до 220°С близько 40 хвилин. Виділяється при готуванні соком треба поливати картоплю і рибу.

Дуже зручно запікати товстолобика в духовці у фользі. При такому способі готування риба втрачає сік, а гаситься в ньому, зберігаючи максимум вітамінів і корисних речовин.

Кілограмову тушку риби очистити і натерти перцем і сіллю (за смаком). Нарізати кружками 2-3 помідора (загальною вагою 300-400 г), подрібнити часник (4-5 зубків) і цибулю (300 г). На деко розстелити фольгу і покласти на неї рибину. У черевце покласти суміш часнику і цибулі, шматочки масла (50 г). Обкласти рибу кружечками помідор.

Підняти краї фольги, залити товстолобика сметаною (100-150 г) і закрити фольгу так, щоб з неї не міг витекти сік. Запікати рибу з овочами в розігрітій до 200°С духовці протягом 40 хвилин. Цей рецепт підійде і для запікання в рукаві або пакеті.

Яйца для приготовления блюдаЗапечена фарширована товстолобик виглядає дуже ошатно і в нарізаному вигляді, і як ціла рибина:

  • тушка товстолобика — 1,5-2 кг;
  • хліб білий — 150-200 г;
  • молоко — 150 мл;
  • яйце сире — 1-2 шт. в залежності від розміру;
  • цибуля — 150-200 г;
  • морква — 200 г;
  • яйце варене вкруту, 4-5 шт.;
  • часник — 2-3 зубки;
  • петрушка і кріп рубані — 3 ст. л.;
  • масло рослинне — 3-4 ст. л.;
  • сіль, перець, прянощі для риби.

Очистити рибу, видалити зябра, плавці не видаляти. Зняти шкіру, не відокремлюючи від неї голову і хвіст. Розмочений в молоці хліб пропустити з м’якоттю риби через м’ясорубку 2 рази, додати сире яйце, сіль і прянощі.

Моркву і цибулю подрібнити, обсмажити. Варені яйця порізати і змішати з піджаркою, додати подрібнену зелень і часник. Посолити і поперчити.Розправити шкіру риби і розкласти на неї фарш. На середину помістити яєчно-овочеву суміш. Загорнути краї шкіри з фаршем, зшити краї.

Начинену рибу викласти на деко, влити на нього 1-1,5 склянки бульйону або води, туди ж покласти хребет від цього товстолобика, перець горошком і лавровий лист. Розігріти духовку до 180-200°С і запекти тушку протягом 1-1,5 годин (залежно від величини). Охолодити, нарізати на шматки і знову скласти їх так, щоб риба мала вигляд цілої. Прикрасити сіточкою з майонезу, зеленню і подавати.

Загрузка...

Як запікати рибу шматочками?

Мука для панировкиДля цього підготовлену тушку будь-якого розміру треба порізати на стейки товщиною в 3-4 див. Розкладати на деку їх краще так, щоб вони не стикалися, шматочки буде простіше діставати з дека. Соус для запікання можна приготувати і з томату, і з лимона.

Добре поєднуються з товстолобиком запашний сметано-лимонний соус і сир.

  • риба — 0,5 кг;
  • цибуля — 100-150 г;
  • сир — 100 г;
  • сметана — 150-200 г;
  • лимон — 1 шт.;
  • борошно для панірування;
  • сіль і спеції.

Шматки риби посолити, приправити спеціями і скропити соком лимона. Обсмажити цибулю на рослинній олії, додати сметану і цедру лимона.

Запанірувати в борошні шматочки товстолобика, розкласти на деко, залити соусом зі сметани. Поставити запікати 25-30 хвилин при 200°С. Натерти сир, посипати їм запечену рибу і поставити в духовку до розплавлення сиру.

Замінюючи сметану на томатний сік або гуртки помідорів, можна отримати блюдо з іншими смаковими нотами. Але запечений товстолобик завжди вдається прекрасно навіть недосвідченим господаркам.

Загрузка...