Тефтелі з фаршу – рецепти з курячого, свинячого, яловичого м’яса з рисом і підливою

Тефтелі з фаршу налічують десятки варіацій і способів приготування. Їх готують з м’яса різних сортів, яке доповнюють рисом, іншими злаковими, овочами. Вироби протушивают або запікають під соусом, до складу якого вражає варіативністю і може бути відкоректований за смаком.

Загрузка...

Як приготувати тефтелі з фаршу?

Тефтелі з м’ясного фаршу мають круглу форму, одержувану шляхом скочування зволоженими руками порцій правильно підготовленої основи з подрібненого м’яса з добавками.

  • Фарш використовують готовий або отримують подрібненням м’яса за допомогою м’ясорубки або блендера.
  • Частим супроводом фаршу є свіжий або обсмажену цибулю, відварений рис, рідше гречка, розмочений хліб, манка або інші добавки.
  • Щоб тефтелі з фаршу краще тримали форму, склад додають яйце, рідше крохмаль або борошно і ретельно відбивають, піднімаючи порції фаршу і кидаючи назад в миску.

Тефтелі з м’ясного фаршу з рисом – рецепт

Прості тефтелі з фаршу, приготовані з рисом, подають як супровід до картопляного або макаронному гарніром або як самостійну страву. В даному випадку для м’ясної основи використовується свинина, замість якої можна взяти яловичину, курятину, індичку або суміш декількох сортів.

Інгредієнти:

  • свинячий фарш – 1 кг;
  • цибуля – 2 шт.;
  • рис – 180 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • бульйон – 0,5 л;
  • томатний соус сметана – 100 г;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • сіль, перець, спеції, лавр, масло.

Приготування

  • Відварюють рис, змішують з фаршем, додавши яйця, обсмажену на олії цибулю, сіль і перець.
  • Відбивають масу, скачують з неї кульки, панірують у борошні і обсмажують.
  • Укладають вироби у сотейник, заливають приправленою сумішшю з бульйону, томату і сметани.
  • Додають лавр і тушкують тефтелі з свинячого фаршу під кришкою 20 хвилин.
Загрузка...

Тефтелі з гречкою і фаршем

Смачними і ароматними виходять тефтелі з гречкою з фаршу. Гречану крупу, як і рис, слід попередньо відварити до готовності. Підливою може бути томатний соус, приправлений за смаком, в який можна додати майонез, сметану, пасеровані овочі і загущатися його за потреби борошном.

Інгредієнти:

  • фарш – 1 кг;
  • цибуля – 1 шт.;
  • гречка – 180 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • томатний сік – 400 мл;
  • борошно – 80 г;
  • сіль, перець, спеції, лавр, масло.

Приготування

  • Відварюють гречку, охолоджують і змішують з фаршем.
  • Додають цибулю, часник, сіль, перець, вимішують і відбивають.
  • Формують тефтелі, умочують їх в борошні і обсмажують з двох сторін.
  • Заливають гречані тефтелі з фаршем приправленим томатним соком, тушкують під кришкою 20 хвилин.

Тефтелі з гарбузом і фаршем

Наступний рецепт допоможе розібратися з тим, як зробити тефтелі з фаршу з додаванням гарбуза. Овоч попередньо слід очистити від жорсткої зовнішньої шкірки і внутрішньої волокнистої м’якоті з насінням і перетерти на середньої або дрібної тертці. Додатковий смак додасть вмешанный в основу тертий сир.

Інгредієнти:

  • фарш – 800 г;
  • цибуля – 3 шт.;
  • гарбуз – 800 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • сир – 100 г;
  • сухарі панірувальні – 4 ст. ложки;
  • томатний соус – 0,5 л;
  • зелень – 1 пучок;
  • сіль, перець, спеції, лавр, масло.

Приготування

  • Перетирають гарбузову м’якоть, змішують з фаршем, додавши 2 цибулини, сир, часник і зелень.
  • Приправляють масу, вимішують і відбивають.
  • Формують тефтелі, панірують у сухарях, укладають у форму одним шаром.
  • Обсмажують цибулю на олії, заливають соусом, приправляють і виливають на тефтелі.
  • Запікають смачні тюфтельки з фаршу 40 хвилин при 180 градусах.

Тефтелі з картоплі і фаршу

Тефтелі з фаршу, рецепт яких буде представлений таким, що готуються з додаванням тертого картоплі, який додасть виробам додатковий ніжний і насичений смак. Більш доречною в даному випадку буде підливою зі сметани, в яку додають томат за смаком і за бажанням овочеву піджарку.

Інгредієнти:

  • фарш – 600 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • картопля – 700 г;
  • морква – 2 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 100 г;
  • сметана – 500 г;
  • вода – 200 мл;
  • паста томатна – 30 г;
  • гірчиця – 1 ч. ложка;
  • сіль, перець, базилік, спеції, олія, зелень.

Приготування

  • Протирають на тертці картоплю і моркву, додають у фарш разом з цибулею, яйцями, сіллю і перцем.
  • Масу вимішують, відбивають, формують з неї тефтелі, умочують в борошні і обсмажують.
  • Змішують сметану з гірчицею, томатом, водою і спеціями, проварюють хвилину, виливають на заготовки.
  • Тушкують тефтелі з фаршу в соусі під кришкою 20 хвилин.

Тефтелі з курячого фаршу

Особливо ніжними будуть тефтелі з курячого фаршу. Для щільності до складу можна додати трохи розмоченого в молоці, а потім віджатого і подрібненого білого хліба. Як підливи ідеально підійде сметанно-томатний соус, приготований з додаванням італійських трав або базиліка з орегано.

Інгредієнти:

  • фарш курячий – 800 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • хліб – 2 скибочки;
  • молоко – 100 мл;
  • борошно – 100 г;
  • сметана, томатний соус і вода – 200 мл;
  • італійські трави – 1 ч. ложка;
  • сіль, перець, спеції, олія, зелень.

Приготування

  • У фарш вмішують хліб, цибулю, сіль, перець, яйце, відбивають.
  • Формують круглі заготовки, панірують у борошні, обсмажують.
  • Змішують томат зі сметаною і водою, приправляють сіллю, травами, зеленню, виливають до тефтелі.
  • Томят тефтелі з курячого фаршу з підливою на тихому вогні під кришкою 20 хвилин.

Тефтелі з яловичого фаршу

Тефтелі з фаршу яловичого вийдуть смачніше і ніжніше, якщо додати в основу трохи відвареного рису або білого хліба. Не зайвим у складі буде і часник, який додасть виробам приємну пікантність і додаткове пахощі. Підлива може бути суто томатної або зробленої з додаванням вершків, сметани.

Інгредієнти:

  • фарш яловичий – 700 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 3 зубки;
  • яйце – 1 шт.;
  • рис – 100 г;
  • томатна паста – 100 г;
  • борошно – 100 г;
  • вода – 0,5 л;
  • лавр – 1 шт.;
  • сіль, перець, олія, зелень.

Приготування

  • Фарш змішують з відвареним рисом, яйцем, зубчиком часнику і цибулиною, приправляють, відбивають.
  • Формують тефтелі, укладають у сотейник.
  • На сковороді пасерують на олії цибулю і моркву, додають томат, воду, приправи, часник і лавр із зеленню, виливають після закипання до заготовок.
  • Томят тефтелі з яловичого фаршу з підливою 30 хвилин.

Тефтелі з рибного фаршу

В рибний день актуальним буде приготування тефтелькою з фаршу, прокрученного з рибної м’якоті. Можна використовувати філе сома, тріски, судака, щуки, товстолобика. Ідеальним супроводом подібної основи буде овочева піджарка з моркви і цибулі, в яку при бажанні можна додати трохи картопляної або кабачкової м’якоті.

Інгредієнти:

  • фарш рибний – 700 г;
  • цибуля – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • пластівці вівсяні – 3 ст. ложки;
  • яйце – 2 шт.;
  • помідори – 5 шт.;
  • томатна паста – 30 г;
  • цукор – 10 г;
  • лимонний сік – 20 мл;
  • вода – 1 шт.;
  • сіль, перець, олія, лавр, зелень.

Приготування

  • В рибний фарш вмішують пластівці, пасеровані 2 цибулини з морквою, яйця, зелень, сіль, перець і приправи.
  • Залишають основу в холодильнику на 1-2 години.
  • Формують тефтелі, укладають у форму.
  • Обсмажують цибулю, додають помідори, пасту, тушкують хвилину.
  • Приправляють соус, виливають у форму.
  • Готують тефтелі під фольгою при 160 градусах 40 хвилин.

Тефтелі з сиром і фаршем

Якщо хочеться скуштувати надзвичайно ніжну версію тюфтельок, слід скористатися запропонованою далі ідеєю приготування виробів. М’ясна основа у вигляді перекрученого філе індички доповнюється в даному випадку сиром, який перетворює характеристики страви на краще. Соус тут доречний зі сметани або вершків.

Інгредієнти:

  • фарш индюшиный – 700 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сир – 300 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • сметана – 150 г;
  • вода – 150 мл;
  • сіль, перець, олія, трави, зелень.

Приготування

  • У фарш додають сир, яйце, цибуля.
  • Формують тефтелі, укладають у сотейник.
  • Сметану змішують з водою, сіллю, перцем, додавши сухі трави, зелень, виливають до заготовок.
  • Томят тефтелі з індичого фаршу з сиром 30 хвилин.

Тефтелі з соєвого фаршу

Незвичайні тефтелі з фаршу без м’яса вдасться зробити, використовуючи соєвий сухий продукт. Його попередньо замочують у воді на 30 хвилин, а потім віджимають і застосовують за призначенням. Для в’язкості основи в даному випадку вмішують вівсяне толокно. Замість асафетиди можна додати традиційний лук і часник.

Інгредієнти:

  • фарш соєвий – 200 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • паста томатна – 2 ч. ложки;
  • толокно вівсяне – 4 ст. ложки;
  • асафетіда – 1 ч. ложка;
  • імбир сушений базилік;
  • томатний соус і вода – 150 мл;
  • сіль, перець, зелень.

Приготування

  • Замочують фарш соєвий, віджимають.
  • Додають перетертий картопля, толокно, асафетіду, пасту, імбир і базилік.
  • Формують тефтелі, укладають у сотейник.
  • Змішують соус і воду, приправляють, виливають до заготовок.
  • Тушкують пісні тефтелі 15 хвилин під кришкою.

Тефтелі з баранячого фаршу

Баранина – м’ясо зі специфічним смаком і страви з нього характеризуються надзвичайною вишуканістю. В даному випадку як ніколи важливо використовувати правильне супровід до фаршу і доречний складу соусу. Гармонійно підкреслить смак страви додана в фарш м’ята і червоне сухе вино в томатній підливці.

Інгредієнти:

  • фарш баранячий – 500 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • яйце – 1 шт.;
  • свіжа зелень м’яти – 2 ст. ложки;
  • пюре томатне – 1 склянка;
  • вино і вода – 0,5 склянки;
  • сіль, перець, хмелі-сунелі.

Приготування

  • У фарш додають цибулю, часник, м’яту, яйце, сіль і перець, перемішують, відбивають.
  • Формують тефтелі, підрум’янюють її в олії.
  • Змішують пюре з вином і водою, приправляють, додавши хмелі-сунелі, виливають до заготовок.
  • Томят тефтелі з фаршу з підливою 30 хвилин.

Тефтелі з фаршу з підливою в духовці

Смачні тюфтельки з фаршу в духовці вдасться приготувати, спираючись на рекомендації такого рецепта. Після закінчення відведеного для запікання часу можна відвернути фольгу або відкрити кришку форми, після чого вироби посипати тертим твердим сиром і відправити ще на 10-15 хвилин для підрум’янення.

Інгредієнти:

  • фарш – 500 г;
  • цибуля – 150 г;
  • рис – 70 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 30 г;
  • паста томатна – 70 г;
  • сметана – 200 г;
  • базилік – 0,5 ч. ложки;
  • сіль, перцева суміш, зелень.

Приготування

  • Фарш змішують з цибулею, відвареним рисом, яйцем, базиліком, додавши сіль і перець.
  • Відбивають основу, формують з неї тефтелі і укладають у форму.
  • Обсмажують до кремового кольору борошно.
  • Додають змішане з томатною пастою сметану, розмішуючи, і вливають 1,5 склянки води.
  • Відправляють ємність, прикриту фольгою, на 40 хвилин запікати при 180 градусах.

Тефтелі з фаршу з рисом в мультиварці

Елементарно готуються тефтелі з фаршу в мультиварці. Лаконічну підливу на основі томатного соку або розведеної у воді пасти можна доповнити вершками, сметаною, овочевий піджаркою або навіть грибами, помітно збагативши смакові характеристики наїдки. Замість рису допускається додавати гречку, хліб.

Інгредієнти:

  • фарш – 500 г;
  • цибуля – 1,5 шт.;
  • рис – 70 г;
  • паста томатна 100 г;
  • вода – 0,5 л;
  • масло – 10 г;
  • сіль, перець, лавр, горошини запашного перцю.

Приготування

  • З’єднують в мисці фарш, цибулю, відварений рис, приправляють сіллю, перцем, вимішують, відбивають.
  • Скачують з порцій основи круглі заготовки, укладають в промаслений чашу.
  • Розчиняють пасту у воді, приправляють, додають перець, лавр, виливають до тефтелі.
  • Готують страву на «Гасіння» 45 хвилин.
Загрузка...