Страви з гороху – рецепти каші на воді, супу з м’ясом, котлет, пюре і хумуса

Страви з гороху мають порівняно невисоку собівартість і чудові смакові і поживні характеристики. Базовий продукт багатий білками, різноманітними мінералами, вітамінами і поряд з цим малокалориен, що дозволить, вживаючи його, результативно втамувати голод і не додати зайвих кілограмів.

Що приготувати з гороху?

Страви з гороху – рецепти просто і смачно исполняемы, які не потребують значних матеріальних вкладень і дають завжди відмінний результат. Серед широкого асортименту кулінарних композицій кожен зможе підібрати для себе найкращі варіанти.

  • З давніх часів користуються популярністю страви з сухого гороху, приготовлені у вигляді каш на воді, бульйоні або з додаванням інших складових. В якості наповнювача найчастіше використовують піджарку з овочів, копченості, м’ясо, бекон.
  • Не менш затребувані і шановані супи з горохом. В даному випадку використовують як суху крупу, так і зелений свіжий або заморожений горошок.
  • Використовуючи в якості базового продукту горох можна приготувати різноманітні закуски, салати і навіть котлети, які будуть не тільки смачні, але і надзвичайно поживні.
  • Загрузка...

    Як варити горохову кашу на воді?

    Якщо хочеться навчитися готувати ситні і максимально поживні страви з гороху, почати слід з каш. Дивно смачним страва виходить з м’ясом. Можна взяти готову тушонку і просто додати продукт пюре по готовності або ж скористатися нижченаведеними порадами і забезпечити м’ясну супровід з свіжого м’яса.

    Інгредієнти:

    • горох – 0,5 кг;
    • цибуля – 2 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • м’ясо – 0,5 кг;
    • італійські трави і паприка – по щіпці;
    • сіль, перець, олія.

    Приготування

  • Горох вимочують у воді, періодично її оновлюючи, протягом 8-12 годин.
  • У казані або сотейнику з товстим дном обсмажують м’ясо до рум’янцю.
  • Додають цибулю і моркву, підрум’янюють її ще 10 хвилин.
  • Промивають набряклу крупу, викладають у посудину з м’ясом і овочами, заливають водою до покриття на 1,5-2 див.
  • Варитися горохова каша з м’ясом буде під кришкою на помірному вогні близько півтора годин.
  • Приправляють практично готову страву за смаком, додавши сіль, італійські трави, паприку.
  • Загрузка...

    Як приготувати гороховий суп з м’ясом?

    Рецепт горохового супу з м’ясом після першої ж дегустації страви стане одним з найбільш пріоритетних у домашньому меню. Дивовижний смак і поживність гарячого задовольнить смаки всього сімейства. Зварити страву можна не тільки зі свининою, але і з яловичиною, куркою. При цьому потрібно буде відкоригувати час варіння бульйону до готовності м’яса.

    Інгредієнти:

    • горох – 300 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • картопля – 250 г;
    • свинина – 0,5 кг;
    • копчена грудинка – 150 г;
    • лавр і запашний перець – 2 шт.;
    • сіль, перець, олія, зелень.

    Приготування

  • Замочують горох, залишають на кілька годин або на ніч.
  • Свинину заливають водою, варять до готовності, виймають з бульйону, нарізають на скибочки.
  • У бульйон закладають горох, варять до бажаного ступеня разваристости.
  • Додають картоплю, піджарку з лука і моркви, обсмажену грудинку.
  • Повертають в каструлю свинину, приправляють за смаком і готують гаряче ще 10 хвилин.
  • Подають такі страви на перше з гороху зі свіжою зеленню.
  • Загрузка...

    Котлети з гороху

    Особливо актуальні страви з гороху під час посту і абсолютно не зайві в меню вегетаріанців. Котлети з горохової крупи якісно вгамують почуття голоду, наповнять енергією і порадують чудовим смаком. Важливо не упустити момент початку розварювання горошин і при цьому вчасно злити надлишки води.

    Інгредієнти:

    • горох – 0,5 кг;
    • цибуля – 2-3 шт.;
    • сіль, перець, олія рослинна.

    Приготування

  • Горох замочують у воді на кілька годин або на ніч.
  • Промивають крупу, заливають новою порцією води до покриття на 2 см і ставлять посудину на вогонь.
  • Горох варять при тихому томлінні приблизно 1,5-2 години або до початку процесу розварювання.
  • Зливають надлишки води, розтирають масу товкачем або пробивають блендером.
  • До отриманої основі додають обсмажену на олії цибулю, сіль, перець, перемішують.
  • Вологими руками оформляють горохові котлети і обсмажують вироби в розпеченому маслі з двох сторін.
  • Горохове пюре – рецепт приготування

    Якщо потрібен гарнір з гороху або просто ситне блюдо для самостійної подачі з шматочком свіжого хліба, саме час скористатися наступним рецептом і приготувати ніжне пюре. Наявність блендера спростить завдання отримання кремовою текстури страви, якої можна досягти, пропустивши горохову масу через дрібне сито.

    Інгредієнти:

    • горох – 0,5 кг;
    • рослинне масло – 80-100 мл;
    • сіль, зелень.

    Приготування

  • Крупу замочують на ніч, ретельно промивають під проточною водою.
  • Заливають горох водою до покриття на 2 см, варять 1,5-2 години, за необхідності підливаючи воду.
  • Зливають рідину, додають до розвареної крупі масло і сіль, пробивають масу блендером.
  • Подають пюре з гороху в теплому вигляді як гарнір або самостійне блюдо, посипавши зеленню.
  • Горохова запіканка

    Дивно смачною виходить запіканка з гороху. В якості наповнювача В даному випадку використовуються гриби з морквою та цибулею, однак можна додати інші продукти за смаком. Відмінно доповнить страву обсмажений бекон, шинка, нарізані мисливські ковбаски, а освіжить смак і додасть приємний аромат свіжа зелень.

    Інгредієнти:

    • горох – 2 склянки;
    • цибулю і моркву – по 2 шт.;
    • гриби – 200 г;
    • вершкове масло – 7-8 ст. ложок;
    • яйця – 4 шт.;
    • молоко – 100 мл;
    • мускатний горіх, кмин, чорний перець і паприка – за смаком;
    • сіль, перець, зелень.

    Приготування

  • Розмочують і відварюють горох, пробивають до стану пюре блендером, додавши молоко і половину вершкового масла.
  • Вмішують в остигнула основу збиті яйця, обсмажені з цибулею гриби, спасеровану на маслі моркву, сіль, перець, прянощі, зелень.
  • Перекладають масу в промаслений форму і запікають 40 хвилин при 180 градусах.
  • Фалафель з гороху

    Рецепти з гороху можуть бути самими несподіваними, як, наприклад, варіант приготування страви під цікавим назвою «Фалафель». Крупа тут не вимагає відварювання, її тільки розмочують не менше 12 годин у великому обсязі води. Склад блюда можна підкоригувати, додавши зелень або інші смакові добавки.

    Інгредієнти:

    • горох колотий – 250 г;
    • цибуля – 2 шт.;
    • часник – 3 зубки;
    • перець чилі – 0,5 стручка;
    • тертий імбир – 1 ст. ложка;
    • куркума і розпушувач – 1 ч. ложці;
    • борошно – 3 ст. ложки;
    • олія для фритюру – 2 склянки;
    • петрушка – 2-3 гілочки;
    • сіль.

    Приготування

  • Розмочують горох, подрібнюють блендером до стану ніжного пюре.
  • Додають дрібно нарізаний чилі, цибуля, часник, зелень.
  • Вмішують імбир, куркуму, розпушувач з борошном.
  • З отриманої маси скачують кульки, обсмажують їх у розпеченому фритюрі до рум’янцю.
  • Гороховий салат

    Салат з гороху можна зробити з додаванням свіжих, варених овочів і зелені або скористатися ідеєю даного рецепту і приготувати страву з копченостями або ковбасою. Приголомшливий смак отриманої закуски вразить навіть тих, хто раніше не вживав кулінарні композиції з участю базового продукту.

    Інгредієнти:

    • горох – 1 склянка;
    • цибуля – 2 шт.;
    • копчена курка – 150 г;
    • шинка – 100 г;
    • солоні огірки – 1-2 шт.;
    • мариновані гриби – 50 г;
    • сіль, перець, коріандр мелений, зелень – за смаком;
    • масло рослинне – 2-3 ст. ложки.

    Приготування

  • Розмочують горох, відварюють до м’якості.
  • Обсмажують цибулю на рослинній олії до прозорості, додають до горошинам.
  • Закладають нарізану шинку і курятину, вмішують солоні огірки і гриби, приправляють за смаком салат, дають настоятися пару годин.
  • Хумус з гороху – рецепт

    Наступний рецепт буде сприйнятий з особливою повагою любителями паштетів і соусів. Хумус з гороху використовують як доповнення до скибочкам свіжого хліба, тостів, до лавашу або як соус для овочів і чіпсів. Пасту готують з будь-якого сухого гороху, хоча в оригінальному рецепті передбачається використання нуту.

    Інгредієнти:

    • горох – 250 г;
    • часник – 5 зубків;
    • кунжут – 50 г;
    • оливкова олія – 30 мл;
    • лимонний сік – 3 ст. ложки;
    • зіра – 1 ч. ложка;
    • перець, сіль.

    Приготування

  • Горох розмочують, після чого відварюють до м’якості, зливають на сито, відвар зберігають.
  • Підсушують на сухій сковороді і трохи підрум’янюють її кунжут, після чого подрібнюють його блендером або в ступі разом з часником, олією, зірою.
  • Подрібнюють у блендері горох, додавши 100-150 мл відвару.
  • Додають суміш з кунжутом, ще раз масу подрібнюють до одержання максимально однорідної пастоподібної текстури.
  • Гороховий кисіль – рецепт

    Проста і нехитра, але разом з тим смачне і ситне блюдо можна приготувати за наступним рецептом. Гороховий кисіль доповнюють при подачі піджаркою з лука, обсмаженими грибами або рум’яним беконом. При правильному підході до процесу створення закуски вона чудово тримає форму і текстуру має ніжного мусу.

    Інгредієнти:

    • горох – 160 г;
    • вода – 400 мл;
    • гриби – 200 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • зелень, спеції і прянощі – за смаком;
    • перець, сіль, олія.

    Приготування

  • Горох підсушують на сковороді і перемелюють на кавомолці до отримання борошна.
  • Розводять борошно невеликою порцією холодної води до стану кашки.
  • Викладаю масу в ємність з киплячою водою, розмішують віночком і варять при постійному помішуванні 15 хвилин.
  • Відправляють основу страви в промаслений форму і дають застигнути.
  • Обсмажують на олії цибулю з грибами, приправляють за смаком.
  • Для подачі відрізають шматок киселя, викладають його на тарілку, присмачують зверху піджаркою і зеленню.
  • Горохова каша в горщику в духовці

    Особливо насиченою за смаком і ароматною виходить горохова каша в духовці. Незбагненна магія використовуваного для приготування страви горщика і духова термічна обробка найкращим чином позначаються на характеристиках наїдки. Крупу можна доповнити скибочками свіжого м’яса, копченостями і улюбленими приправами.

    Інгредієнти:

    • горох – 1 склянка;
    • вода – 2 склянки;
    • цибуля – 1 шт.;
    • лавр – 1 шт.;
    • масло рослинне – 3 ст. ложки;
    • сіль – 1 ч. ложка;
    • перець.

    Приготування

  • Горох замочують у воді і залишають на ніч.
  • Перекладають промиту під проточною водою розмочену крупу в горщик.
  • Додають пасеровану на олії цибулю, перець, лавр.
  • Заливають вміст горщика окропом, прикривають кришкою і відправляють готуватися в духовку при 175 градусах на 1,5 години.
  • Горохове пюре в мультиварці – рецепт

    Особливо легко і просто готуються страви з гороху, рецепти яких передбачають використання для їх виконання мультиварочного пристрою. У даному випадку навіть не потрібно попереднє замочування крупи, хоча якщо час дозволяє, продукт все ж краще вимочити, щоб з водою пішли речовини, які у багатьох викликають дискомфорт в кишечнику. Кашу можна зварити соло або з додаванням м’яса, копченостей.

    Інгредієнти:

    • горох – 1 склянка;
    • вода – 2 склянки;
    • сіль, перець, олія.

    Приготування

  • У чашу закладають промитий і по можливості розмочений горох.
  • Вливають воду і включають прилад на «Гасіння» або «Крупа», встановивши таймер на 2 години.
  • Після сигналу додають рослинне або вершкове масло, підсолюють вміст мультикастрюли, перчать, перемішують.
  •