Сік з обліпихи – користь, шкоду, рецепти на зиму через соковарку, соковижималку і без варіння

Сік з обліпихи – неймовірно корисний, а до того ж ще і смачний напій. Готують його різними способами, додаючи за смаком мед, цукор або соки інших фруктів і овочів. З безлічі варіантів кожен знайде для себе той, який припаде йому до душі.

Загрузка...

Обліпиховий сік – користь і шкода

Яскраво-жовті, а часом майже оранжеві ягоди обліпихи, які дозрівають восени, не тільки радують око, а ще і є справжньою коморою величезної кількості вітамінів і мікроелементів. Сік обліпихи, корисні властивості та протипоказання якого будуть розглянуті далі, це той продукт, який потрібно заготовити на зиму обов’язково.

  • Сік з обліпихи містить величезну кількість вітаміну С, а тому це чудовий засіб для лікування і профілактики простудних захворювань.
  • Завдяки вмісту вітамінів Р і Е напій благотворно впливає на роботу ендокринної системи.
  • У соку міститься янтарна кислота, вживання напою сприяє зниженню тиску.
  • При хворобах печінки, атеросклерозі судин і порушення в роботі нервової системи вживання напою теж необхідно.
  • Але як і будь-який інший продукт, сік з ягід обліпихи має і свої протипоказання, їх не так багато. Не можна вживати напій при:

    • гастриті з підвищеною кислотністю;
    • виразці шлунка;
    • жовчнокам’яної хвороби;
    • захворюваннях печінки;
    • алергії на каротин;
    • індивідуальній непереносимості продукту.

    Як зробити сік з обліпихи?

    Сік з обліпихи на зиму, рецепти якого повинна знати кожна господиня, готувати зовсім не складно. Важливо тільки дотримувати правила збору, переробки ягід і надалі правильного зберігання готового продукту. А допоможуть у цьому наведені нижче рекомендації.

  • Збирають обліпиху з кінця літа і за жовтень. Чим пізніше ягоди зняли з гілки, тим соковитіше вони будуть.
  • Якщо збираєте ягоди самі, їх краще акуратно зрізати з гілочок, щоб не витікав сік. При покупці ж потрібно дивитися, щоб обліпиха була чиста, суха і без слідів пошкоджень.
  • Для приготування соку ягоди можна подрібнювати будь-яким зручним способом – перетирати через сито, пропускати через м’ясорубку або соковижималку або подрібнити в блендері.
  • Зберігати готовий сік з ягід обліпихи краще в прохолодному місці.
  • Загрузка...

    Сік з обліпихи на зиму через соковижималку

    Обліпиховий сік на зиму через соковижималку приготувати дуже просто. З 1 кг свіжих ягід вийде приблизно 600-700 мл корисного соку з м’якоттю. Якщо ж хочеться отримати напій без неї, то його ще потрібно додатково процідити. Отриманий макуха викидати не потрібно, його можна варити з додаванням води й цукру, і буде смачний морс.

    Інгредієнти:

    • обліпиха;
    • вода – 1 літр;
    • цукор – 1 кг

    Приготування

  • Ягоди пропускають через соковижималку.
  • З води і цукру варять сироп.
  • Гарячий сироп змішують з соком в пропорції 1:2.
  • Розливають напій по пропаренным літровим банкам, стерилізують на водяній бані 20 хвилин, закочують.
  • Обліпиховий сік на зиму без варіння

    Сік з обліпихи на зиму без варіння зберігає в собі максимум вітамінів і користі. Він добре зберігається в умовах холодильника або погреби, адже у склад додають велику кількість цукру, напій виходить дуже концентрованим. Просто так його пити не вийде, а от використовувати його як основу для компотів, киселів або морсів як раз дуже добре.

    Інгредієнти:

    • ягоди обліпихи;
    • цукор – 1 кг

    Приготування

  • Пропускають ягоди через соковижималку.
  • В отриманий сік висипають цукор (на 1 літр соку, 1 кг цукру) і перемішують до його повного розчинення.
  • Отриманий напій розливають по стерилізованим ємкостей, укупоривают і прибирають на зберігання в холод.
  • Сік з обліпихи на зиму через соковарку

    Обліпиховий сік, приготовлений на зиму з допомогою такого пристрою як соковарка, виходить дуже смачним і зберігає в собі всю користь ягід. До того ж радує той факт, що труднощів з його приготуванням ніяких не виникає. Дуже зручно, щоб напій з приладу відразу виливався в підготовлені банки, які тут же укупоривали.

    Інгредієнти:

    • ягоди обліпихи – 1 кг;
    • цукровий пісок – 200 р.

    Приготування

  • Ягоди обліпихи завантажують у верхню ємність приладу, додають цукор.
  • Отриманий сік з обліпихи відразу наливають в стерилізовані банки і закочують.
  • Сік з гарбуза з обліпихою на зиму

    Сік з обліпихи і гарбуза – яскравий сонячний напій, який не тільки радує око, але і збагачує організм величезною кількістю вітамінів. У даному рецепті сік готують без додавання цукру, але якщо хочеться його підсолодити, цілком припустимо це зробити, а потім гарненько розмішати, довести до кипіння і розлити по ємностях.

    Інгредієнти:

    • гарбуз – 2 кг;
    • ягоди обліпихи – 1 кг.

    Приготування

  • Гарбуз миють, чистять від шкірки і насіння і пропускають через соковижималку.
  • Ягоди подрібнюють таким же способом.
  • Обидва напої змішують, кип’ятять 5 хвилин, розливають сік з обліпихи по стерилізованим ємкостей і закочують.
  • Сік обліпихи з медом на зиму

    Сік з обліпихи на зиму з додаванням меду – це подвійно смачно і корисно. Мед надає напою особливий смак і аромат. Якщо ж з якихось причин мед додавати немає можливості, можна класти і цукор, тоді його можна додавати і перед самим кип’ятінням. З медом ж так робити не рекомендується, його краще розмішувати злегка остиглому напої.

    Інгредієнти:

    • ягоди обліпихи – 600 г;
    • вода – 150 мл;
    • мед – 150 р.

    Приготування

  • Ягоди подрібнюють будь-яким зручним способом, проціджують сік.
  • В одержаний концентрат вливають воду, проварюють 10 хвилин.
  • Хвилин через 5 після виключення кладуть мед, добре розмішують і розливають по банках.
  • Відразу закривають кришками і загортають до охолодження.
  • Сік яблучно-обліпиховий

    Приготування соку обліпихи з яблуками – процес дуже простий, який не вимагає особливих затрат сил і часу. Кількість води і цукру можна змінювати в залежності від своїх смакових переваг. Можна взагалі закрити натуральний концентрований сік, а вже перед самим вживанням розбавляти його цукровим сиропом.

    Інгредієнти:

    • яблука – 2 кг;
    • обліпиха – 500 г;
    • вода кип’ячена – 1 літр;
    • цукор – 4 ст. ложки.

    Приготування

  • Яблука і ягоди обліпихи подрібнюють за допомогою соковижималки.
  • В отриманий концентрований напій додають воду, цукор і проварюють 5 хвилин.
  • Розливають сік з обліпихи в домашніх умовах за банкам, закочують і загортають до охолодження.
  • Концентрований сік з обліпихи

    Концентрований сік з обліпихи на зиму – відмінний натуральний джерело великої кількості вітамінів. В нього кладуть велику кількість цукру, щоб напій краще стояв і не заграв, а взимку потім на його основі можна приготувати багато чого смачного – компот, кисіль і навіть апетитний соус.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 2 кг;
    • цукор – 1,2 кг

    Приготування

  • Ягоди подрібнюють.
  • З отриманої маси за допомогою сита або марлі видавлюють сік.
  • Додають цукор і поміщають на вогонь.
  • Помішуючи, прогрівають до його розчинення, а потім розливають обліпиховий сік на зиму по банкам і закупорюють.
  • Обліпиховий сік без цукру на зиму

    Сік з обліпихи на зиму без цукру приготувати можна різними шляхами. Далі запропонований трохи трудомісткою варіант, але результат того вартий. Напій виходить приємний на смак, і при цьому в ньому зберігається величезна кількість корисних речовин, адже масу не проварюють, а тільки стерилізують на водяній бані.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 2 кг;
    • вода – 400 мл

    Приготування

  • Вимиті ягоди розминають і поміщають в каструлю.
  • Вливають підігріту до 40 градусів воду і розмішують.
  • Прогрівають масу приблизно до 50 градусів, протирають її крізь сито.
  • Отриманий сік з ягід обліпихи прогрівають до 90 градусів, розливають по стерильним банкам, стерилізують 10-15 хвилин і закупорюють.
  •