Щі зі свіжої капусти – рецепти приготування страви з куркою, грибами, яловичиною і свининою

Щі зі свіжої капусти – культова страва російської кухні. Дивно, що за довгі роки існування, воно не зазнала особливих змін і, як і раніше, являє насичене, ароматне, зварене на міцному м’ясному бульйоні, овочах, соковитою і цукрових білокачанної гаряче, з яким смачно, ситно і поживно можна перезимувати.

Загрузка...

Як приготувати щі з свіжої капусти?

Секрет смачних щів із свіжої капусти полягає в правильному бульйоні. Для цього м’ясо проварюють разом з прянощами близько двох годин. Відвар проціджують, м’ясо нарізають і повертають в бульйон. Закладають капусту, через 10 хвилин – картопля. Тим часом обсмажують цибулю, моркву і томати, відправляють в пасеровку щі і варять ще 10 хвилин.

  • Традиційно, приготування щів із свіжої капусти відбувається на плиті, але ще смачніше гаряче вийде, якщо капусту попередньо тушкувати в духовці. Для цього її кладуть у горщик, підсолюють, вливають трохи води і тушкують при 110 градусах 3 години.
  • Смачні щі з свіжої капусти вийдуть, якщо обшпарити її перед варінням окропом, щоб видалити зайву гіркоту.
  • Щі розкривають свій смак тільки після тривалого настоювання. Досвідчені кухарі рекомендують наполягати страву протягом доби.

Щі зі свіжої капусти – класичний рецепт

Класичні щі з свіжої капусти варяться з сирих овочів. Такий спосіб здавна використовували на Русі: овочі не піддавали пассеровке, а закладали сирими і цілий день томили в печі. У сучасній версії їх просто одночасно закладають в м’ясний бульйон на 40 хвилин, а через деякий час знімають з плити густі, ароматні і бархатисті щі.

Інгредієнти:

  • яловича м’якоть на кістки – 550 г;
  • капуста – 440 г;
  • картопляні бульби – 4 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • лавр – 2 шт.;
  • помідори – 2 шт.

Приготування

  • Проваріть м’ясо зі спеціями протягом години.
  • Додайте овочі і тушкуйте щі класичні зі свіжої капусти 40 хвилин.
  • За 5 хвилин до закінчення, введіть томати.
  • Залиште щі під кришкою на 30 хвилин.
Загрузка...

Рецепт щей зі свіжої капусти з куркою

Щи зі свіжої капусти з куркою – найпопулярніший варіант. Популярності сприяє унікальне м’ясо птиці, яке володіє ніжним смаком, відрізняється дієтичними показниками і помірним вмістом жиру, щоб зробити бульйон наваристим, легким і м’яким. В даному випадку, щі краще приготувати з сирих овочів, присмачивши блюдо лимоном і сметаною.

Інгредієнти:

  • тушка куряча – 1,5 кг;
  • капуста – 500 г;
  • картопляні бульби – 2 шт.;
  • морква -1 шт;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часточки лимона – 4 шт.;
  • сметана – 80 р.

Приготування

  • Проваріть курку 90 хвилин.
  • Готове м’ясо і наріжте.
  • Закладіть овочі і варіть 10 хвилин.
  • Додайте м’ясо.
  • Варіть щі з свіжої капусти 15 хвилин.
  • Заправте сметаною і часточками лимона.

Рецепт щей зі свіжої капусти з яловичиною

Щи зі свіжої капусти з яловичиною – класика жанру. Правильно зварений яловичина розпадається на волокна, а бульйон виходить міцним. Для щів завжди беруть м’ясо на кості. Яловичина – пісне м’ясо, а у кістках присутні желюючі речовини, за рахунок чого бульйон стає густим і насиченим і чудово поєднується з томатною пассеровкой.

Інгредієнти:

  • лопатка – 1,5 кг;
  • капуста – 600 г;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • паста з томатів – 40 г;
  • картопля – 2 шт.

Приготування

  • Варіть бульйон з м’яса, цибулі і моркви 2 години.
  • Бульйон процідити, м’ясо наріжте.
  • Додайте в бульйон капусту, пасту, через 10 хвилин – картопля.
  • Покладіть в бульйон і тушкуйте щі з свіжої капусти 15 хвилин.

Рецепт щей зі свіжої капусти зі свининою

Щі зі свіжої капусти зі свининою – наваристы і багаті смаком завжди. Секрет у тому, що їх готують на реберцях. Останні, нейтральні смаком, жирні і при варінні виділяють екстрактивні речовини, завдяки чому, бульйон виходить запашним і насиченим. Тим, кому не до душі жирні щі, можуть збільшити кислу складову з пасти і оцту.

Інгредієнти:

  • свинячі ребра – 750 г;
  • капуста – 1/2 качана;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • паста з томатів – 20 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • зубок часнику – 4 шт.

Приготування

  • Зваріть бульйон з ребер, цибулі і часнику.
  • Спеції видаліть, а м’ясо наріжте.
  • Покладіть капусту, картоплю і варіть 15 хвилин.
  • Потушкуйте інші овочі в пасті.
  • Покладіть овочі і м’ясо в бульйон і тушкуйте 10 хвилин.

Щи зі свіжої капусти з тушонкою – рецепт

Щі з тушонкою з свіжої капусти – саме зручне і швидке блюдо. М’ясні консерви спочатку містять все необхідне, щоб впоратися з гарячими за рекордний час. Для цього потрібно додати тушковане м’ясо в борщі за 10 хвилин до закінчення їх приготування. Цей варіант підійде тим, хто любить ходити в походи або просто не хоче стояти біля плити.

Інгредієнти:

  • тушонка – 400 г;
  • капуста – 1 качан;
  • картопля – 5 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • помідори – 3 шт.

Приготування

  • Картоплю і капусту проварити 10 хвилин.
  • Обсмажте інші овочі і томати.
  • Додайте до овочів пасеровку, тушонку і тушкуйте 10 хвилин.

Щі з баранини зі свіжою капустою

Щі з бараниною і свіжою капустою – традиційне блюдо фінської кухні. Фіни не представляють щей без цього сорту м’яса, віддаючи перевагу насолоджуватися томленными в міцному бульйоні з овочами, які, в процесі приготування, набувають пряність і особливий смак. Щоб максимально підкреслити специфічність страви, його заправляють зеленню і часником.

Інгредієнти:

  • баранячі ребра – 700 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • капуста – 1/3 качана;
  • морква – 1 шт.;
  • помідори – 3 шт.;
  • жменя зелені.

Приготування

  • Проваріть баранину 2,5 години.
  • Додайте картоплю.
  • Томіть щи зі свіжої капусти з картоплею і бараниною 10 хвилин.
  • Введіть пасеровку з цибулі, томатів та моркви і варіть стільки ж.
  • Заправте зеленню.

Щі з гуся зі свіжою капустою

Городяни варять щи зі свіжої капусти з м’ясом, а селяни воліють робити гаряче з гусятини. Такі щи мають характерний аромат дичини, міцний навар і особливий смак. Традиційно, бульйон варять з обрізків, шиї і крил птаха, залишаючи кращі частини для других страв. Цей підхід раціональний і зручний, оскільки бульйон нудиться всього 50 хвилин.

Інгредієнти:

  • гусятина – 450 г;
  • капуста – 1/3 качана;
  • солоний огірок – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • паста – 70 г;
  • картопля – 250 р.

Приготування

  • Проваріть м’ясо птиці 50 хвилин.
  • Бульйон процідити, м’ясо наріжте і поверніть в щі.
  • Покладіть капусту, картоплю і варіть 15 хвилин.
  • Додайте пасеровку з пасти з овочами і тушкуйте 10 хвилин.

Рибні щі зі свіжою капустою

Щі зі свіжої капусти – рецепт, не обмежує у виборі компонентів. Завжди можна відійти від класики і приготувати страву з риби. Варіантів маса: щі можна зробити з консервів або солоної риби, але знавці закликають використовувати свіжу рибу білих сортів. Вона має м’який смак і, ненав’язливо поєднуючись з овочами, робить щі дуже ніжними.

Інгредієнти:

  • філе судака – 600 г;
  • капуста – 1/3 качана;
  • картопля – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • томатна паста – 20 р.

Приготування

  • Проваріть картопля 10 хвилин.
  • Додайте шматочки риби і капусту.
  • Через 10 хвилин закладіть смажені в пасті овочі і варіть 5 хвилин.

Грибні щі зі свіжою капустою

Борщ з грибами і свіжою капустою різноманітні варіантами. Мало того, що страву можна приготувати зі свіжих або сушених грибів, то його ще можна зробити на м’ясному бульйоні або пісним. У будь-якому випадку, щі виходять легкими і запашними, як в цьому рецепті, де тонкий смак і аромат грибів відтіняється легкої копченостью чорносливу і шинки.

Інгредієнти:

  • капуста – 250 г;
  • печериці – 100 г;
  • сушені білі гриби – 30 г;
  • шинка – 220 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • чорнослив – 8 шт.

Приготування

  • Залийте сушені гриби 500 мл води на півгодини.
  • В решту рідина закладіть капусту і тушкуйте 10 хвилин.
  • Додайте смажені гриби з овочами.
  • Введіть грибний відвар, гриби і шинку.
  • Тушкуйте 15 хвилин.
  • Додайте чорнослив і варіть ще 10 хвилин.

Пісні щі з свіжої капусти

Щі зі свіжої капусти без м’яса підтримають у дні посту, коли доводиться прикладати зусилля, щоб гідно побудувати раціон. Це той випадок, коли страва готується з одних овочів, але виходить ситним. Секрет простий: овочі довго стоять на вогні, з-за чого щі набувають консистенцію рагу, тому швидко живлять і рятують від голоду.

Інгредієнти:

  • капуста – 1 качан;
  • картопля – 300 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • помідори – 3 шт.

Приготування

  • Бланшируйте капусту у воді 15 хвилин.
  • Додайте овочі, що залишилися, попередньо спассеровав їх.
  • Томіть щі пісні зі свіжої капусти 30 хвилин.

Щі з свіжої та квашеної капусти – рецепт

Гаряче зі свіжої капусти відрізняється ніжністю, з кислою – ядреностью, а щі з свіжої та квашеної капусти разом – бездоганні. Поєднання різних смаків дає відмінний результат: щі виходять свіжими і пікантними. Їх навіть не потрібно заправляти пассеровкой: потрібно потомити квашену капусту, додати свіжу і через 15 хвилин зняти з плити.

Інгредієнти:

  • яловичина 450 г;
  • свіжа капуста – 200 г;
  • квашена капуста – 250 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • оцет – 20 мл;
  • картопля – 2 шт.

Приготування

  • Зваріть з м’яса бульйон.
  • Додайте квашену капусту і варіть 20 хвилин.
  • Закладіть свіжу картоплю.
  • Через 10 хвилин введіть томати і моркву.
  • Через 5 хвилин – оцет і приберіть з вогню.

Щі зі свіжої капусти в мультиварці

У зимовий час практичніше за все приготувати щі з свіжої капусти з томатною пастою. Ще зручніше зварити їх в мультиварці. Схожа з піччю сучасна помічниця, завдяки особливій термічній обробці, зробить їх такими, як в давнину на Русі. У цьому допоможуть режими «Смаження», в якому відбувається пассеровка овочів, і «Суп», де щі доходять.

Інгредієнти:

  • куряче філе – 250 г;
  • капуста – 300 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • паста – 40 р.

Приготування

  • Потім цибулю і моркву в «Смаження» 5 хвилин.
  • Покладіть капусту, курку та картоплю.
  • Додайте воду, пасту.
  • Готуйте в «Супі» 40 хвилин.
Загрузка...