Щі зі свіжої капусти – культова страва російської кухні. Дивно, що за довгі роки існування, воно не зазнала особливих змін і, як і раніше, являє насичене, ароматне, зварене на міцному м’ясному бульйоні, овочах, соковитою і цукрових білокачанної гаряче, з яким смачно, ситно і поживно можна перезимувати.
Як приготувати щі з свіжої капусти?
Секрет смачних щів із свіжої капусти полягає в правильному бульйоні. Для цього м’ясо проварюють разом з прянощами близько двох годин. Відвар проціджують, м’ясо нарізають і повертають в бульйон. Закладають капусту, через 10 хвилин – картопля. Тим часом обсмажують цибулю, моркву і томати, відправляють в пасеровку щі і варять ще 10 хвилин.
- Традиційно, приготування щів із свіжої капусти відбувається на плиті, але ще смачніше гаряче вийде, якщо капусту попередньо тушкувати в духовці. Для цього її кладуть у горщик, підсолюють, вливають трохи води і тушкують при 110 градусах 3 години.
- Смачні щі з свіжої капусти вийдуть, якщо обшпарити її перед варінням окропом, щоб видалити зайву гіркоту.
- Щі розкривають свій смак тільки після тривалого настоювання. Досвідчені кухарі рекомендують наполягати страву протягом доби.
Щі зі свіжої капусти – класичний рецепт
Класичні щі з свіжої капусти варяться з сирих овочів. Такий спосіб здавна використовували на Русі: овочі не піддавали пассеровке, а закладали сирими і цілий день томили в печі. У сучасній версії їх просто одночасно закладають в м’ясний бульйон на 40 хвилин, а через деякий час знімають з плити густі, ароматні і бархатисті щі.
Інгредієнти:
- яловича м’якоть на кістки – 550 г;
- капуста – 440 г;
- картопляні бульби – 4 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- лавр – 2 шт.;
- помідори – 2 шт.
Приготування
- Проваріть м’ясо зі спеціями протягом години.
- Додайте овочі і тушкуйте щі класичні зі свіжої капусти 40 хвилин.
- За 5 хвилин до закінчення, введіть томати.
- Залиште щі під кришкою на 30 хвилин.
Рецепт щей зі свіжої капусти з куркою
Щи зі свіжої капусти з куркою – найпопулярніший варіант. Популярності сприяє унікальне м’ясо птиці, яке володіє ніжним смаком, відрізняється дієтичними показниками і помірним вмістом жиру, щоб зробити бульйон наваристим, легким і м’яким. В даному випадку, щі краще приготувати з сирих овочів, присмачивши блюдо лимоном і сметаною.
Інгредієнти:
- тушка куряча – 1,5 кг;
- капуста – 500 г;
- картопляні бульби – 2 шт.;
- морква -1 шт;
- цибуля – 1 шт.;
- часточки лимона – 4 шт.;
- сметана – 80 р.
Приготування
- Проваріть курку 90 хвилин.
- Готове м’ясо і наріжте.
- Закладіть овочі і варіть 10 хвилин.
- Додайте м’ясо.
- Варіть щі з свіжої капусти 15 хвилин.
- Заправте сметаною і часточками лимона.
Рецепт щей зі свіжої капусти з яловичиною
Щи зі свіжої капусти з яловичиною – класика жанру. Правильно зварений яловичина розпадається на волокна, а бульйон виходить міцним. Для щів завжди беруть м’ясо на кості. Яловичина – пісне м’ясо, а у кістках присутні желюючі речовини, за рахунок чого бульйон стає густим і насиченим і чудово поєднується з томатною пассеровкой.
Інгредієнти:
- лопатка – 1,5 кг;
- капуста – 600 г;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- паста з томатів – 40 г;
- картопля – 2 шт.
Приготування
- Варіть бульйон з м’яса, цибулі і моркви 2 години.
- Бульйон процідити, м’ясо наріжте.
- Додайте в бульйон капусту, пасту, через 10 хвилин – картопля.
- Покладіть в бульйон і тушкуйте щі з свіжої капусти 15 хвилин.
Рецепт щей зі свіжої капусти зі свининою
Щі зі свіжої капусти зі свининою – наваристы і багаті смаком завжди. Секрет у тому, що їх готують на реберцях. Останні, нейтральні смаком, жирні і при варінні виділяють екстрактивні речовини, завдяки чому, бульйон виходить запашним і насиченим. Тим, кому не до душі жирні щі, можуть збільшити кислу складову з пасти і оцту.
Інгредієнти:
- свинячі ребра – 750 г;
- капуста – 1/2 качана;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- паста з томатів – 20 г;
- картопля – 3 шт.;
- зубок часнику – 4 шт.
Приготування
- Зваріть бульйон з ребер, цибулі і часнику.
- Спеції видаліть, а м’ясо наріжте.
- Покладіть капусту, картоплю і варіть 15 хвилин.
- Потушкуйте інші овочі в пасті.
- Покладіть овочі і м’ясо в бульйон і тушкуйте 10 хвилин.
Щи зі свіжої капусти з тушонкою – рецепт
Щі з тушонкою з свіжої капусти – саме зручне і швидке блюдо. М’ясні консерви спочатку містять все необхідне, щоб впоратися з гарячими за рекордний час. Для цього потрібно додати тушковане м’ясо в борщі за 10 хвилин до закінчення їх приготування. Цей варіант підійде тим, хто любить ходити в походи або просто не хоче стояти біля плити.
Інгредієнти:
- тушонка – 400 г;
- капуста – 1 качан;
- картопля – 5 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- помідори – 3 шт.
Приготування
- Картоплю і капусту проварити 10 хвилин.
- Обсмажте інші овочі і томати.
- Додайте до овочів пасеровку, тушонку і тушкуйте 10 хвилин.
Щі з баранини зі свіжою капустою
Щі з бараниною і свіжою капустою – традиційне блюдо фінської кухні. Фіни не представляють щей без цього сорту м’яса, віддаючи перевагу насолоджуватися томленными в міцному бульйоні з овочами, які, в процесі приготування, набувають пряність і особливий смак. Щоб максимально підкреслити специфічність страви, його заправляють зеленню і часником.
Інгредієнти:
- баранячі ребра – 700 г;
- картопля – 2 шт.;
- капуста – 1/3 качана;
- морква – 1 шт.;
- помідори – 3 шт.;
- жменя зелені.
Приготування
- Проваріть баранину 2,5 години.
- Додайте картоплю.
- Томіть щи зі свіжої капусти з картоплею і бараниною 10 хвилин.
- Введіть пасеровку з цибулі, томатів та моркви і варіть стільки ж.
- Заправте зеленню.
Щі з гуся зі свіжою капустою
Городяни варять щи зі свіжої капусти з м’ясом, а селяни воліють робити гаряче з гусятини. Такі щи мають характерний аромат дичини, міцний навар і особливий смак. Традиційно, бульйон варять з обрізків, шиї і крил птаха, залишаючи кращі частини для других страв. Цей підхід раціональний і зручний, оскільки бульйон нудиться всього 50 хвилин.
Інгредієнти:
- гусятина – 450 г;
- капуста – 1/3 качана;
- солоний огірок – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- паста – 70 г;
- картопля – 250 р.
Приготування
- Проваріть м’ясо птиці 50 хвилин.
- Бульйон процідити, м’ясо наріжте і поверніть в щі.
- Покладіть капусту, картоплю і варіть 15 хвилин.
- Додайте пасеровку з пасти з овочами і тушкуйте 10 хвилин.
Рибні щі зі свіжою капустою
Щі зі свіжої капусти – рецепт, не обмежує у виборі компонентів. Завжди можна відійти від класики і приготувати страву з риби. Варіантів маса: щі можна зробити з консервів або солоної риби, але знавці закликають використовувати свіжу рибу білих сортів. Вона має м’який смак і, ненав’язливо поєднуючись з овочами, робить щі дуже ніжними.
Інгредієнти:
- філе судака – 600 г;
- капуста – 1/3 качана;
- картопля – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- томатна паста – 20 р.
Приготування
- Проваріть картопля 10 хвилин.
- Додайте шматочки риби і капусту.
- Через 10 хвилин закладіть смажені в пасті овочі і варіть 5 хвилин.
Грибні щі зі свіжою капустою
Борщ з грибами і свіжою капустою різноманітні варіантами. Мало того, що страву можна приготувати зі свіжих або сушених грибів, то його ще можна зробити на м’ясному бульйоні або пісним. У будь-якому випадку, щі виходять легкими і запашними, як в цьому рецепті, де тонкий смак і аромат грибів відтіняється легкої копченостью чорносливу і шинки.
Інгредієнти:
- капуста – 250 г;
- печериці – 100 г;
- сушені білі гриби – 30 г;
- шинка – 220 г;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- чорнослив – 8 шт.
Приготування
- Залийте сушені гриби 500 мл води на півгодини.
- В решту рідина закладіть капусту і тушкуйте 10 хвилин.
- Додайте смажені гриби з овочами.
- Введіть грибний відвар, гриби і шинку.
- Тушкуйте 15 хвилин.
- Додайте чорнослив і варіть ще 10 хвилин.
Пісні щі з свіжої капусти
Щі зі свіжої капусти без м’яса підтримають у дні посту, коли доводиться прикладати зусилля, щоб гідно побудувати раціон. Це той випадок, коли страва готується з одних овочів, але виходить ситним. Секрет простий: овочі довго стоять на вогні, з-за чого щі набувають консистенцію рагу, тому швидко живлять і рятують від голоду.
Інгредієнти:
- капуста – 1 качан;
- картопля – 300 г;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- помідори – 3 шт.
Приготування
- Бланшируйте капусту у воді 15 хвилин.
- Додайте овочі, що залишилися, попередньо спассеровав їх.
- Томіть щі пісні зі свіжої капусти 30 хвилин.
Щі з свіжої та квашеної капусти – рецепт
Гаряче зі свіжої капусти відрізняється ніжністю, з кислою – ядреностью, а щі з свіжої та квашеної капусти разом – бездоганні. Поєднання різних смаків дає відмінний результат: щі виходять свіжими і пікантними. Їх навіть не потрібно заправляти пассеровкой: потрібно потомити квашену капусту, додати свіжу і через 15 хвилин зняти з плити.
Інгредієнти:
- яловичина 450 г;
- свіжа капуста – 200 г;
- квашена капуста – 250 г;
- цибуля – 1 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- оцет – 20 мл;
- картопля – 2 шт.
Приготування
- Зваріть з м’яса бульйон.
- Додайте квашену капусту і варіть 20 хвилин.
- Закладіть свіжу картоплю.
- Через 10 хвилин введіть томати і моркву.
- Через 5 хвилин – оцет і приберіть з вогню.
Щі зі свіжої капусти в мультиварці
У зимовий час практичніше за все приготувати щі з свіжої капусти з томатною пастою. Ще зручніше зварити їх в мультиварці. Схожа з піччю сучасна помічниця, завдяки особливій термічній обробці, зробить їх такими, як в давнину на Русі. У цьому допоможуть режими «Смаження», в якому відбувається пассеровка овочів, і «Суп», де щі доходять.
Інгредієнти:
- куряче філе – 250 г;
- капуста – 300 г;
- картопля – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- паста – 40 р.
Приготування
- Потім цибулю і моркву в «Смаження» 5 хвилин.
- Покладіть капусту, курку та картоплю.
- Додайте воду, пасту.
- Готуйте в «Супі» 40 хвилин.