Щі із квашеної капусти – рецепти в духовці або в мультиварці, з куркою, свининою, яловичиною, грибами

Щі з квашеної капусти – одна з найвідоміших національних страв. Є багато різновидів: порожні – на воді, пісні – на грибному бульйоні, зелені – з щавлем, уральські – з перловкою. Частіше їх готують взимку, коли є великі запаси квашенки, а свіжі овочі дорогі. Подають зі сметаною і чорним хлібом.

Загрузка...

Як приготувати щі з квашеної капусти?

Щі з квашеної капусти хороші тим, що прості в приготуванні і недорого коштують по продуктам. А ще капуста містить багато вітамінів, що дуже корисно взимку, ситна страва і наваристое. Головний їх секрет – вчорашні смачніше свіжозварених, тому неодмінно суп потрібно настояти. Найкраще ніч.

  • Зробити блюдо смачніше можна на бульйоні з кісточкою.
  • Старовинні рецепти не припускають обсмажування будь-яких компонентів, але в сучасній кулінарії можна зустріти рецепти щей з цибульно-морквяної пассеровкой.
  • Варити страву можна з томатом і без його додавання, обидва варіанти класичні.
  • Відповідні супутні овочі, солодкий перець, картопля, цибуля, морква.
  • Занадто солону капусту вимочити або промити.
  • Готувати щі з кислої капусти краще всього в духовці або в мультиварці, так смак вийде, як з російської печі.

Добові щі із квашеної капусти – старовинний рецепт

Здавна відомий такий рецепт, як добові щі з квашеної капусти, свою назву отримали тому, що їх подають на стіл тільки на наступний день. Варять, заморожують на холоді, а потім розігрівають. Готувати можна, як на бульйоні, так і на воді, другий варіант хороший для поста, хоча сметана надає страві особливого смаку.

Інгредієнти:

  • м’ясо – 700 г;
  • вода – 4 л ;
  • капуста – 500 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • томат – 3 ст. л;
  • картопля – 4 шт.

Приготування

  • Зварити бульйон.
  • Картоплю покласти, коли м’ясо наполовину звариться.
  • Капусту тушкувати 20 хвилин, додати порізану цибулю і томат.
  • Коли картопля буде готова, покласти зажарку, варити 20 хвилин.
Загрузка...

Рецепт щів з квашеної капусти з куркою

Рецепт цього першого страви має різні варіанти, багато господинь впевнено поєднують кислу капусту зі свіжою, виходить зовсім інший смак. Дуже наваристі, з насиченим смаком, виходять щі з квашеної капусти з куркою. Птицю потрібно порубати на порційні шматки, так вона швидше звариться.

Інгредієнти:

  • курка – 300 г;
  • картопля – 5-8 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • капуста – 1 склянка;
  • вода – 2,5 л.

Приготування

  • Зварити курячий бульйон.
  • Цибулю і моркву порізати, обсмажити.
  • Покласти капусту, варити 1 годину.
  • Картоплю порізати, додати в борщ.
  • Коли картопля буде готова, закинути зажарку, спеції.
  • Настояти щі з квашеної капусти 30 хвилин.

Рецепт щів з квашеної капусти зі свининою

Щі з кислої капусти з м’ясом вийдуть смачніше, якщо заквасити капусту самостійно. У продажу часто пропонують товар швидкої засолювання, з великим додаванням оцту, що псує смак страви. Солити суп потрібно обережно, оскільки капуста вже солона. Суп буде наваристее, якщо вже зварені картоплини розім’яти.

Інгредієнти:

  • м’ясо – 500 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • капуста – 500 г;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 5-6 шт.

Приготування

  • Зварити бульйон. Покласти картоплину, щоб зробити щі з квашеної капусти зі свининою гущі.
  • Цибулю і моркву порізати, обсмажити.
  • Картоплю подрібнити, покласти в бульйон, а зварену картоплю розім’яти.
  • Коли картопля звариться до напівготовності, покласти капусту, засмажку.
  • Варити 1,5 години.
  • Додати спеції, товчену картоплю, кип’ятити 15 хвилин.

Рецепт щів з квашеної капусти з яловичиною

Щі з кислої капусти з м’ясом придбають оригінальний смак, якщо додати в них свіжі помідори. Їх потрібно очистити від шкірки, перш ніж різати і обсмажувати. Щоб бульйон вийшов смачніше, м’ясо краще класти в холодну воду. Можна спробувати приготувати відмінні щі з квашеної капусти з яловичиною.

Інгредієнти:

  • м’ясо – 400 г;
  • капуста – 400 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • часник – 1 зубчик.

Приготування

  • Зварити бульйон.
  • Цибулю, помідори, моркву і картоплю порізати.
  • Зварене м’ясо порізати на шматки, скласти назад.
  • У бульйон покласти всі овочі, варити 10 хвилин.
  • Покласти чавлений часник, перець.
  • Настояти 20 хвилин.

Щі із зеленої квашеної капусти

Якщо є бажання приготувати незвичайні щі з квашеної капусти, рецепт із зеленої квашенки приємно здивує. Мова про темних листках, які використовують при засолюванні, як перший шар, на них викладають порізану капусту. Підійдуть і верхні листки, ними накривають засолювання. Якщо потрібна м’яка капуста в супі, її краще загасити.

Інгредієнти:

  • капуста – 400 г;
  • картопля – 400 г;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування

  • М’ясо відварити в підсоленій воді 2 години.
  • Листя капусти подрібнити, додати в бульйон.
  • Картоплю і цибулю порізати, закласти зі спеціями і сіллю.
  • Коли картопля звариться, додати порізану зелень, посолити.
  • Настояти кислі щі з квашеної капусти 20 хвилин.

Щі з квашеної капусти з тушонкою – рецепт

Якщо часу на приготування бульйону немає, можна зварити щі з квашеної капусти з тушонкою. Верхній шар жиру бажано зняти, він часто гірчить, і може зіпсувати смак. Рекомендується трохи обсмажити тушонку зі спеціями і цибулею, це зробить м’ясо смачніше, і додаткова термічна обробка не завадить.

Інгредієнти:

  • тушонка – 1 банка;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • капуста – 300 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • кріп – 1 пучок;
  • вода – 2,5 л.

Приготування

  • Картоплю, цибулю і моркву очистити, порізати.
  • Коли вода закипить, закласти овочі.
  • Обсмажити цибулю і моркву.
  • Коли картопля звариться, додати засмажку і тушонку.
  • Довести до кипіння, покласти спеції, зелень, варити 5 хвилин.

Щі з свіжої та квашеної капусти – рецепт

Вдалим варіантом, який сподобається любителям і свіжої і квашеної капусти будуть об’єднані щі. Блюдо виходить дуже наваристое, ароматне і густе. Квашену кладуть, коли картопля звариться, кислота швидко разваривает картопляну м’якоть. Щі з квашеної і свіжої капусти готують на будь-якому бульйоні.

Інгредієнти:

  • бульйон – 2,5 л;
  • картопля – 4 шт.;
  • капуста квашена – 150 г;
  • капуста свіжа – 150 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • свіжі помідори – 3 шт.;
  • часник – 2-3 зубчики;

Приготування

  • Обсмажити квашену капусту, долити води, згасити.
  • Картоплю порізати, покласти в киплячий бульйон.
  • Подрібнити цибулю і моркву, обсмажити.
  • Додати порізаний перець, згасити 5 хвилин.
  • Коли звариться картопля, закласти капусту, посолити.
  • Варити 10 хвилин, потім висипати зажарку і свіжу капусту, розмішати.
  • Кип’ятити, поки свіжа капуста не стане м’якою.
  • Покласти роздавлений часник, лавровий лист і зелень.
  • Щі з квашеної і свіжої капусти будуть смачніше, якщо настояти їх добу.

Щі з квашеної капусти з сушеними грибами

Приємний смак додадуть страві гриби. Можна готувати навпіл: свіжі і сушені, тільки останні треба розмочити. Якщо капуста, заквашена давно, її варто добре промити, а ту, що недавній закваски, можна просто віджати. Щоб отримати густі щі з квашеної капусти з грибами, овочів потрібно додати більше.

Інгредієнти:

  • вода – 1,5 л;
  • гриби – 200 г;
  • капуста – 300 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • помідори – 3 шт.;
  • перець – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;

Приготування

  • Гриби і картоплю подрібнити.
  • Цибулю і перець порізати, моркву натерти, обсмажити.
  • Закласти в бульйон картоплю і гриби, посолити.
  • Варити 15 хвилин.
  • Помідори порізати, пасерувати.
  • Додати капусту згасити 10 хвилин.
  • Висипати в бульйон, варити до 20 хвилин.
  • За 5 хвилин до закінчення покласти роздавлений часник, лавровий лист, спеції.
  • Настояти щі з грибів і квашеної капусти 30 хвилин.

Пісні щі з квашеної капусти

У дні посту особливу популярність набувають щі з квашеної капусти без м’яса. Це блюдо зберігає всі вітаміни, підтримує організм, залишається ситним і наваристим. Капуста неодмінно повинна бути тільки квашеної, маринований або солоний не дають потрібної кислинки. Можна приготувати уральський варіант – з перловкою.

Інгредієнти:

  • капуста – 700 г;
  • цибуля – 1-2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • томатна паста – 1 ст. ложка;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • вода – 2,5 л.

Приготування

  • Капусту промити, обсмажити до м’якості, можна додати води.
  • Цибулю і моркву подрібнити, спасерувати.
  • Обсмажити в маслі борошно.
  • Додати томат, лавровий лист, перець, згасити 5 хвилин.
  • Покласти в бульйон капусту і засмажку.
  • Варити 20 хвилин, настояти 1 годину.

Щі з квашеної капусти в духовці

Самі смачні щі з квашеної капусти з картоплею виходять в духовці, яка вважається аналогом російської печі. Щоб варити перше блюдо, необхідний великий глиняний горщик, казан або високий сотейник з кришкою. Тільки пластикові деталі або ручки треба знімати. М’ясо на кістці можна покласти цілим шматком.

Інгредієнти:

  • картопля – 300 г;
  • капуста – 400 г;
  • м’ясо – 300 г;
  • цибуля – 1шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • вода – 2 л

Приготування

  • Зварити бульйон, знімаючи пінку.
  • Картоплю нарізати, скласти в казанок.
  • Подрібнити цибулю і моркву, обсмажити.
  • Капусту промити, накрити картоплю.
  • Залити бульйоном з м’ясом, посолити, поперчити.
  • Поставити в холодну духовку, закип’ятити.
  • Готувати 1,5 години.
  • Розмішати, додати часник і спеції.

Щі з квашеної капусти в мультиварці

Дуже зручно готувати кислі щі з квашеної капусти в мультиварці, не треба турбуватися, що страва підгорить або слабо провариться. Але важливо враховувати, що кислота капусти може обманювати рецептори смаку. Досвідчені кухарі відзначають: якщо є відчуття, що солі вистачає, а присмак залишається не дуже приємний, значить, щі – недосоленные.

Інгредієнти:

  • м’ясо – 500 г;
  • капуста – 300 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • томат-паста – 1 ст. ложка;
  • вода – 2-3 л.

Приготування

  • М’ясо порізати, обсмажити.
  • Цибулю і картоплю порізати, моркву натерти.
  • Додати цибулю і моркву до м’яса, згасити 10 хвилин з томатом.
  • Покласти картоплю і капусту, долити води.
  • Варити 90 хвилин в режимі «Суп» або «Гасіння».
Загрузка...