Рецепти свинячого карбонату в духовці на сковороді

Карбонад свиной

Смачно приготувати свинячий карбонат, рецепти страв з якого будуть викладені нижче, не так складно. Це нежирне ніжне м’ясо можна запікати в духовці цілим шматком, приготувати на сковороді. Спочатку карбонадом називали запечена на вугіллі шмат м’яса, але в російській мові ця назва прижилася як позначення особливої частини свинячої туші. Це м’язи, що йдуть уздовж хребта.

В м’ясі цієї частини великий вміст вітамінів групи В і різних мікроелементів. Воно досить пісне, шар жиру знаходиться зазвичай на поверхні шматка м’яса, ближче до шкіри, і його можна легко видалити, якщо це треба. При житті тварини ці м’язи практично не працюють, тому м’ясо має дрібні волокна, воно м’яке і не насичується кров’ю. Колір його може бути від білого до світло-рожевого.

Найчастіше на прилавках магазинів можна зустріти копченості з карбонаду, запечене м’ясо і відруб в замороженому або охолодженому вигляді. Це досить дорогі м’ясопродукти, але якість їх досить високо. Карбонад добре утримує форму при термообробці і рівномірно пропікається при готуванні великим шматком, смачний і завжди виглядає презентабельно, що робить його незамінним на святковому столі.

Загрузка...

Як краще запекти котлети в духовці?

Для досягнення поєднання підсмаженої золотистої кірочки і тане в роті м’якоті слід робити так: перші півгодини готувати в духовці на максимальній потужності, а після цього поступово зменшувати вогонь. Це дозволить відразу утворитися кірки на поверхні м’яса і збереже всередині шматка весь його сік.

Красное вино для приготовления карбонадаНа 6 порцій потрібно взяти:

  • карбонат свинячий — 1,5 кг;
  • вино червоне сухе — 100 мл;
  • оцет винний 100 мл;
  • мед — 1-2 ст. л;
  • цибуля ріпчаста червоний — 150 г;
  • олія оливкова — 100 мл;
  • часник — 2-3 зубки;
  • сіль, перець та прянощі за смаком.

У глибокій сковороді або каструлі розігріти масло і обсмажити на ньому до прозорості нарізану кубиками цибулю і подрібнений часник. Покласти мед і трохи прогріти, додати вино і оцет, посолити, всипати прянощі, кип’ятити ще 5 хвилин. Підготувати м’ясо: помити, підсушити, зробити неглибокі насічки у вигляді клітин гострим ножем. Трохи остудити маринад і залити ним м’ясо. Помасажувати карбонад 5-7 хвилин і залишити маринуватися на 2 години.

Включити духовку на максимальну потужність і розігріти її. Перші півгодини витримати м’ясо при такій температурі, потім кожні 15 хвилин зменшувати на 500С нагрівання печі. Через 15 хвилин після початку готування потрібно проконтролювати утворення кірки: якщо з’явився виразно помітний рум’янець, можна починати знижувати температуру. Готовність м’яса наступає якраз до моменту повного відключення печі. Подавати з овочевим салатом або приготувати на гарнір рататуй.

Винный уксус для приготовления карбонадаЩоб зробити карбонад іншим способом, потрібно жароміцний посуд з кришкою. Запечений таким чином карбонад-кебаб порадує присутніх за столом незвичайним виглядом, а кухарі — легкістю приготування.

Нарізати пластинками 4-5 зубків часнику. Карбонад надрізати упоперек, не відокремлюючи шматки повністю. Товщина кожного шматочка повинна бути близько 1,5 см. Пластинки часнику помістити між шматками м’яса і залишити просочитися протягом півгодини або трохи більше, якщо є час.

На дно глибокої сковороди або каструлі насипати 1 ст. л. крупної солі (можна взяти морську) і готову приправу для шашлику. Якщо такої немає, то взяти по 5-6 горошин запашного і чорного перцю, лавровий лист, коріандр і пряні трави за смаком. Розігріти духовку до 2500С.

М’ясо укласти поверх приправ і солі в посуд, натерти його приправою і зверху. Закрити кришкою і поставити в духовку. Через півгодини знизити температуру до 200-1800С і готувати ще 25 хвилин. Готовність можна визначити за соку, вытекающему з м’яса — якщо він прозорий або трохи рожевий, то карбонад готовий.

При подачі шматки легко відокремити по вже зробленим надрізів. Гарніром служать будь-які овочі, салати.

Як швидко приготувати котлети на сковороді?

Можна не запікати м’ясо в духовці, а зробити інакше: загасити його цілісним шматком.

Черный молотый перец для карбонадаПотрібно взяти:

  • карбонат свинячий — 800 г;
  • розсіл від огірків або помідорів за потреби;
  • масло рослинне — 1-2 ст. л.;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • цукор — 1 ч. л.;
  • мелений чорний перець.

Укласти м’ясо в глибоку посуд з кришкою шаром жиру вгору. Посипати сіллю і цукром, перцем і втерти спеції руками. Побризкати олією.

Включити конфорку на максимальну потужність. Поставити на вогонь посуд з підготовленим м’ясом і підлити розсіл від овочів. Закрити кришкою і дати сильно кипіти 10-15 хвилин.

Перевернути м’ясо, закрити кришкою і залишити кипіти ще на 10-15 хвилин на сильному вогні. Перевірити готовність, протикаючи м’ясо ножем. Подати з гарніром з овочів і картоплі, зеленим горошком і салатом.

Загрузка...

А можна зробити котлети і в мультиварці

На 1 кг м’яса потрібно:

  • соєвий соус — 2-3 ст. л;
  • готова гірчиця гостра — 3-4 ч. л;
  • мелений чорний і запашний перець;
  • лавровий лист;
  • часник — 1 головка;
  • сіль.

Змішати гірчицю з порошком перців і додати соєвий соус. Змастити цією сумішшю шматок м’яса і обклеїти його лавровими листочками. Покласти маринуватися на ніч в пакет або закриту посуд. Термін маринування можна збільшити і до 2-х діб.

Перед готуванням прибрати лавровий лист і обсипати крупною сіллю. Розжарити на сковороді рослинне масло і обсмажити м’ясо до рум’яної скоринки. Покласти в чашу мультиварки, зняти верхню лушпиння з часниковою головки і помістити її поруч із м’ясом.

Підлити води (3/4 склянки) і включити режим «випічка на 1 годину при температурі 1400С. Якщо потрібно долити води під час готування, то треба доливати гарячу рідину. Через хвилин 40 перевірити готовність продукту: якщо шматочок не дуже товстий, він готується швидше.

Приготований цілим шматком карбонад може послужити і гарячим блюдом для святкового столу, і холодної нарізкою або використовуватися як топпінг для бутерброда. Запікати його можна не тільки зазначеними способами, але і використовувати для цього рукав або пакет з жаростійкою плівки або загорнути м’ясо у фольгу, додаючи до нього помідори, баклажани і кабачки, цибулю і часник.

Загрузка...