Рецепти страв з курячого філе на сковороді

Тушенная куриное филе на сковородке

Для приготування курячого філе рецепти на сковороді не завжди є вдалим вибором. Це м’ясо досить примхливе, і його дуже легко пересушити. Результатом буде несмачне блюдо, яке не доставить задоволення ні гостям, ні самої господині.

Але вихід є, і навіть із курячого філе можна швидко приготувати прості і смачні страви, які викличуть захоплення кулінарними талантами кухаря. Перетворити курячу грудку в ніжний, що тане в роті блюдо допоможуть деякі секрети і поради.

Загрузка...

Як приготувати куряче філе на сковороді?

Кусочки куриного филе на сковородкеКорисне м’ясо курячої грудки майже не містить жиру, тому підходить для дитячого і дієтичного харчування. Великий відсоток легкозасвоюваних білків і наявність різноманітних мікроелементів (мідь, селен, марганець, сірка та ін) роблять його цінним продуктом і для здорових дорослих.

Швидкість приготування і сполучуваність практично з будь-якими гарнірами забезпечили популярність курячого філе в усьому світі. Але от приготувати його так, щоб воно залишалося соковитим, вміє не кожен.

У приготуванні курячого філе на сковороді можна виділити 2 основних методи: смаження і тушкування. Другий спосіб користується більшою популярністю, так як приготування відбувається під кришкою з додаванням рідини або соусу, завдяки чому ніжне м’ясо не пересихає, зберігаючи соковитість. Але ось при смаженні доводиться вирушати на всякі хитрощі, щоб страва з курячого філе вийшло соковитим.

Прості рецепти приготування курячого філе

Загрузка...

Куриное филе жаренная на сковородкеФіле-гриль

Зберегти весь сік під хрусткою скоринкою допомагає швидка обжарка в сковороді-гриль. Швидко обсмажені пластини м’яса встигають просмажиться всього за 5 хвилин.

На 3-4 порції знадобиться:

  • 2 шт. курячого філе (або 1 ціла грудка);
  • розмарин або чебрець свіжий (4 гілочки);
  • чорний перець;
  • рослинна олія;
  • сіль з ароматом диму.

Ароматизовану сіль можна замінити звичайною і для додання запаху «серпанок» використовувати 2 ч. л. рідкого диму або обійтися без подібної приправи.

Поставити на сильний вогонь сковороду-гриль і зайнятися підготовкою курячого філе. Повністю розморожені або парні половинки грудки розділити вздовж на пластини, отримавши 4 порційних шматка. Натерти їх з усіх сторін сіллю і перцем, покласти на кожен пучок пряної трави.

Куриное филе для приготовления на сковородеНа розпеченій сковороді без олії обсмажити пластини грудки. Спочатку смажити їх на тій стороні, де розкладені гілочки розмарину. Час для обжарювання — 1-2 хвилини, але найпростіше визначити момент для перевертання з того, як м’ясо відстає від сковороди.

Якщо воно ще прилипло і потрібно зусилля, щоб підняти шматок, значить, треба ще трохи почекати. Готове до перевертання м’ясо легко відійде від сковороди.

Обсмажувати іншу сторону потрібно теж не більше 2-3 хвилин. За цей час верхню сторону треба змастити рослинним маслом для додання апетитного блиску.

При натисканні пальцем на середину пластини м’яса воно повинно відчуватися пружним і легко відійти від сковороди при спробі підчепити його ножем або лопаткою. Готові филейчики зняти зі сковороди і подавати з овочевим салатом, відварною картоплею або рисом.

Паніровка і кляр?

Інший спосіб зберегти соковитість і м’якість курячого філе — смаження його в паніровці або клярі.

З шару борошна або тесту на поверхні м’яса формується кірочка, яка й утримує всередині всю вологу, перешкоджаючи її витікання під час готування.

Куриное филе гриль на сковородкеОтже, потрібні:

  • 2 половинки грудки (філе);
  • ½ Лимона;
  • сіль, перець, приправи за смаком (хмелі-сунелі, прованські трави і ін);
  • куряче яйце;
  • борошно — ½ склянки;
  • трохи тертого сиру, 2-3 помідора.

Для приготування курячого філе на сковороді по цьому рецепту знадобиться трохи більше часу: м’ясо повинно трохи промаринуватися. Для цього його треба розрізати уздовж навпіл, на пластини, скропити лимонним соком і присипати спеціями. Сіль для маринування не потрібна.

Маринувати потрібно приблизно 15 хвилин. Перед приготуванням м’ясо присолити, обваляти в борошні, занурити в разболтанное до однорідності яйце і знову в борошно. Викласти на заздалегідь розігріту сковороду на слабкий вогонь. Підрум’янити паніровку з обох сторін (рис. 1).

Присипати готові филейчики тертим сиром, викласти гуртки помідорів і залишити під кришкою на 2-3 хвилини на вимкненій плиті.

Варіант цього ж страви можна приготувати, замінивши паніровку кляром — рідким тістом. Для нього потрібні тільки півсклянки молока, склянка борошна, щіпка солі і 1 куряче яйце. При бажанні замість молока можна використовувати томатний сік в такій же кількості. Тісто набуває консистенцію густої сметани, воно добре прилипає до м’яса і не скочується з нього.

Підготовлені шматки курячого філе треба занурити в кляр і викласти на розігріту сковороду масло. Смажити на середньому вогні до готовності, яку можна визначити за зарумяниванию скоринки і пружності м’яса всередині.

Філе на сніданок?!

Куриное филе в панировке Ще один рецепт з охолодженого курячого філе може значно полегшити приготування сніданку або бутербродів на роботу. При несподіваному візит гостей така заготовка теж буде дуже корисна. Потрібно взяти:

  • 1 кг курячих грудок (можна і більше, якщо заготовку зберігати в морозильній камері);
  • часник — 5 зубків;
  • стручок пекучого перцю;
  • гірчиця;
  • оцет бальзамічний, яблучний, винний або лимонний сік — 1 ст. л;
  • соєвий соус — 1 ст. л;
  • сіль (якщо це необхідно);
  • рослинне масло — 1 ст. л.

Розрізати філе на пластини, як у попередніх рецептах. Змішати в мисці інші інгредієнти і викласти цю масу на 2 пласта курки, перевернути, покласти зверху ще 2 шматочка, перевернути разом з нижніми. Повторювати процедуру, поки не закінчаться шматки філе. М’ясо можна розмістити по контейнерів у кількості, достатній для приготування 1 раз. Для зберігання його можна тримати в холодильнику 2-3 дні, для більш довгого терміну треба поставити ємності в морозильник.

Готувати можна, укладаючи скибочки на розігріту сковороду, трохи змащену маслом. Перевернути і відразу накрити кришкою, витримати 1-2 хвилини і подавати. Для приготування заморожених філе, замаринованих заздалегідь, їх потрібно тільки розморозити, діставши контейнер з вечора, якщо до сніданку потрібен смачний шматок курки.

Як приготувати на сковороді тушковану грудку?

Загальний принцип приготування курячого філе таким способом полягає у швидкій обжарке його з подальшим доведенням до готовності в соусі з різних інгредієнтів.

ПетрушкаНабір продуктів для курячої грудки з помідорами такий:

  • 1 кг курячого філе;
  • 4-5 великих помідорів (загальною вагою 700-750 г);
  • каррі за смаком;
  • часник — 1-2 зубки;
  • рослинна олія 1-2 ст. л;
  • свіжа петрушка;
  • сіль.

Філе нарізати невеликими шматочками, присипати каррі і посолити. Помідори ошпарити окропом і зняти шкірку. Розігріти сковороду і влити на неї рослинне масло. Швидко обсмажити шматочки філе протягом 1-2 хвилин, зменшити вогонь до середнього. Продовжувати готувати без кришки ще кілька хвилин, поки не випарується з’явилася в сковороді рідина.

Нарізати помідори і петрушку, часник подрібнити. Томати додати в сковороду (рис. 2). Зменшити вогонь до малого, накрити ємність кришкою і тушкувати курку протягом 15-20 хвилин. Ближче до кінця приготування страви досолити, якщо це потрібно. Покласти часник і зелень, прогріти протягом 1-2 хвилин і зняти з вогню.

Для курячого філе підходить соус з вершків. Щоб загасити грудку в вершках, будуть потрібні:

  • 0,5 кг грудок;
  • морква середнього розміру (100-150 г);
  • цибулина (близько 100 г);
  • зелену цибулю і кріп;
  • 250 г вершків;
  • часник — 3-4 зубки;
  • рослинне масло — 1-2 ст. л.

Моркву натерти на крупній тертці, цибулю порізати кубиками. Посмажити овочі на рослинному маслі до підрум’янення. Помістити в сковороду дрібні шматки курячого філе, обсмажити м’ясо. Зменшити вогонь до середнього і продовжувати готувати, помішуючи, 10-15 хвилин.

Залити вершки так, щоб вміст сковороди було вкрите ними. На малому вогні тушкувати курку ще 15-20 хвилин. За кілька хвилин до закінчення додати подрібнений часник і зелень (рис. 3).

Варіантом страви може бути куряче філе в кефірі, сметані або несолодкому йогурті. Для цього вершки треба замінити на таку ж кількість кисломолочного продукту.

Гарніром для тушкованого курячого філе за цими рецептами може служити відварений рис або картопляне пюре. Вершковий соус ідеально поєднується з гарніром з гречаної крупи. Соус з томатами підійде і до будь-яких макаронних виробів.

Загрузка...