Рецепти приготування чилі кон карне

Мексиканский суп чили кон карне

Одне з популярних страв в Мексиці і американському штаті Техас — чилі кон карне, рецепт його приготування включає наступні інгредієнти: м’ясо (зазвичай використовується яловичина), пекучий перець чилі, томати і квасоля. Також у страву додають часник, цибулю і кмин. Це ситна густа юшка, назва якої в перекладі з іспанської буквально означає «чилі з м’ясом».

Звідки з’явилося блюдо, достеменно не відомо. Є версія, що рецепт супу чилі кон карне був завезений на американський континент іммігрантами. Згідно з іншою — його придумали в армії. Спочатку в рецептуру страви входили в’ялена яловичина, сало, сушений перець чилі і сіль, які складали разом і перемелювали в порошок. Потім масу спрессовывали в брикети і залишали сушитися. Згодом напівфабрикат опускали у киплячу воду, додавали квасолю і томати і тушкували до готовності.

Широке поширення блюдо отримало в кінці 19-го століття. В цей час чилі було представлено на колумбійської виставці в Чікаго, що проходила в 1893 році. Відвідувачам пропонувалося спробувати і оцінити продукт. Пікантна і ситна їжа припала до смаку ковбоїв, і незабаром чилі кон карне стало офіційним стравою Техасу.

По всьому штату було відкрито безліч сімейних салонів, де подавали суп чилі кон карне, при цьому у кожного закладу був особливий секретний рецепт приготування страви. У середині 20 століття в США почали проводити конкурси з приготування страви, під час яких кожен з кухарів намагався приготувати самий ароматний, смачний і пікантний чилі.

Загрузка...

Інгредієнти для чилі кон карне

До теперішнього часу ведуться суперечки про те, чи варто класти в чилі кон карне квасоля. Насправді страва може містити боби або готуватися без них, все залежить тільки від особистих переваг.

Основним інгредієнтом страви є перець-чилі. Для приготування використовують як свіжі стручки, так і спеції. Також під час приготування можна використовувати пекучі соуси, такі як табаско або шрірача.

Перец чили как главный ингредиент супа чили кон карнеЩе один основний інгредієнт — м’ясо. Його нарізують невеликими тонкими смужками і тушкують досить довго, щоб воно вийшло дуже м’яким і тануло в роті. У класичному рецепті використовується яловича вирізка, але можна готувати суп чилі кон карті з оленини, лосятини, свинини і т. д.

Помідори для приготування страви можна використовувати як свіжі, так і консервовані. А щоб суп вийшов більш ароматним, у страву додають томатну пасту або рідина від помідорів, консервованих у власному соку. Приправи для чилі використовуються за смаком.

Особливий аромат надають цибулю і часник. Можна додати в суп лавровий лист, кмин, зіру, паприку, орегано і інші спеції. Особливу пікантність додає гіркий шоколад, який додають в кінці приготування. Частування подають як самостійне блюдо або гарнірують його відварним рисом, кукурудзяними чіпсами начос і овочами. У тарілку з чилі додають тертий сир і сметану.

Класичний рецепт приготування чилі кон карне

Говядина для супа чили кон карнеДля приготування страви вам знадобиться:

  • 600 г яловичої вирізки;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 3 великих помідора;
  • 1 солодкий болгарський перець;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 1 стручок червоного пекучого перцю;
  • 200 г червоної квасолі;
  • 5 зубчиків часнику;
  • сіль за смаком;
  • ¼ Чайної ложки кмину;
  • 20 г гіркого шоколаду;
  • 1 столова ложка подрібненої зелені.

Приготуйте квасолю. Щоб вона була м’якою, її потрібно попередньо замочити в холодній воді і залишити на 10 — 12 годин. Найкраще це зробити на ніч. Після цього воду злийте, квасоля промийте та відваріть протягом 60 — 90 хвилин.

Фасоль для супа чили кон карнеПоки відварюється квасоля, підготувати інші інгредієнти. Почистіть і подрібніть цибулю і часник. М’ясо наріжте тонкими смужками, а потім поріжте їх упоперек на дуже дрібні шматочки. Замість вирізки можна використовувати фарш з яловичини.

У сотейнику або глибокій сковороді з товстим дном розігрійте масло і викладіть м’ясо, обсмажте його з усіх сторін протягом 5 хвилин. Після цього додайте цибулю і часник і готуйте все разом 15 хвилин, при цьому продукти періодично помішуйте.

Солодкий болгарський перець очистіть від насіння і перегородок. Наріжте його смужками. Шкірку з помідорів надріжте хрест-навхрест. Обдайте кип’ятком овочі і відразу ж опустіть в холодну воду. Зніміть шкірку і наріжте м’якоть великими часточками. Овочі покладіть в посуд, в якій готується м’ясо, приправити все сіллю, паприкою. Пекучий перець наріжте невеликими шматочками, а щоб блюдо вийшло більш гострим, не видаляйте насіння. Надішліть перець в сотейник.

Додайте в масу відварену квасолю і томатну пасту. Все перемішайте, накрийте посуд кришкою. Вогонь зменшіть і тушкуйте чилі кон карне ще 30 хвилин.

За 5 хвилин до готовності покладете в масу шматочок гіркого шоколаду, коли він розтане, все перемішайте. Подавайте до столу, посипавши блюдо подрібненою зеленню.

Загрузка...

Чилі кон карне на грилі по-техаськи

Помидоры для супа чили кон карне

У Техасі люблять готувати чилі кон карне на відкритому вогні. Для приготування страви потрібні гриль або мангал, решітка і товстостінний посуд: казанок.

Зазвичай блюдо готується для великої компанії, тому кількість інгредієнтів має бути відповідним.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг яловичини;
  • 2 великих головки ріпчастої цибулі;
  • 6 — 7 великих помідорів;
  • 3 шт. солодкого болгарського перцю;
  • 5 — 6 столових ложок рослинного масла;
  • 5 столових ложок томатної пасти;
  • 3 стручка пекучого червоного перцю;
  • 2 банки консервованої червоної квасолі;
  • 12 зубчиків часнику;
  • сіль і спеції за смаком.

Лук для супа чили кон карнеВ грилі або мангалі розпаліть вогонь. Коли залишаться червоні вугілля, встановіть решітку і поставте на неї товстостінну посуд. Влийте рослинне масло. Підготуйте м’ясо і наріжте його дрібними шматочками. Викладіть яловичину в гаряче масло і обсмажте до золотистої скоринки.

Поки м’ясо смажиться, нашаткуйте цибулю, подрібніть часник, наріжте великими часточками помідори, болгарський перець — смужками, а перець-чилі — невеликими шматочками. Додайте овочі до м’яса, влийте трохи води або бульйону і залиште гаситися під кришкою. У цей час потрібно постійно стежити, щоб вогонь розгорався.

Коли м’ясо буде готове, додати консервовану квасолю разом з рідиною, покладіть томатну пасту, спеції, приправити все сіллю і перемішайте. Накрийте посуд кришкою і дайте чилі потомитися ще 10 — 15 хвилин. Готову страву подають у глибоких тарілках, гарнировав рисом. До чилі, приготовленого на грилі, подають коржі-тортільяс і чіпси-начос.

Рецепт приготування чилі кон карне в мультиварці

Чеснок для супа чили кон карнеЩоб приготувати відмінний чилі кон карне, потрібно досить багато часу. Зробити процес простіше допоможе сучасна кухонна техніка. Існує відмінний рецепт чилі кон карне в мультиварці. Для страви знадобляться такі інгредієнти, як і для приготування за класичною рецептурою.

Відваріть квасолю. Підготуйте м’ясо і овочі. Обсмажте м’ясо в невеликій кількості рослинного масла в сковороді. Спасеруйте цибулю, часник і помідори.

Покладіть м’ясо і овочі в каструлю і увімкніть режим гасіння приблизно на 2 години. Після цього додати відварену квасолю, воду, в якій вона варилася, томатну пасту, гострий перець та інші приправи.

Увімкніть мультиварку в режимі гасіння ще на 30 хвилин. Цей спосіб особливо зручний для зайнятих господинь, у яких немає часу стояти біля плити. Страва не пригорить, а м’ясо вийде дуже м’яким.

Варіації на тему чилі кон карне

В різних регіонах готують суп чилі кон карне по-різному. У Мексиці в нього кладуть багато чилі (7 — 8 стручків), при цьому один з них ріжуть на шматочки, а решта додають цілком. У цьому випадку страва виходить не пекуче гострим, а зігріваючим. Особливий рецепт чилі кон карне придумали жителі Філліпін: вони додають в суп консервовану свинину разом з жиром. Блюдо виходить дуже ситний і готується швидко.

Для вегетаріанців — любителів гостренького — існує рецепт приготування чилі без м’яса. Страва називається чилі нон карне. М’ясо в цьому блюді замінюється текстурованим рослинним білком, сиром тофу або крахмалистыми овочами, такими як картопля. У вегетаріанський чилі додають кукурудзу, кабачки або гриби.

Смачна варіація чилі кон карне для тих, хто стежить за своїм харчуванням чи дотримується дієти, так званий білий чилі. Його готують з білої квасолі, м’яса індички або курячого філе.

Для гостроти у страву додають зелений пекучий перець, а щоб суп вийшов густим, кладуть ложку борошна, яку потрібно розвести водою до однорідної консистенції.

iamcook.in.ua

Загрузка...