Рецепти плову з качки

Плов из утки

Зваривши плов з качки, рису і тих добавок, які припадуть до смаку, можна пригостити своїх рідних вишуканим східним стравою. Простий у приготуванні, така їжа завжди була популярна в азіатських народів — скотарів, кочівників і мисливців. Трохи м’яса, рис та овочі, поєднуючись між собою гармонійним чином, дозволяють отримати ситне гаряче блюдо.

Добавки у вигляді айви або яблук, сухофруктів або родзинок настільки змінюють смак звичайного плову, що можна експериментувати з ними, варіюючи класичні рецепти плову і приходячи в результаті несподіваного, але завжди дивовижного результату. А сучасна техніка допоможе приготувати плов з качкою в мультиварці майже без участі господині.

Загрузка...

Як приготувати класичний плов з качиним м’ясом?

Добре приготувати плов з качки можна тільки в казані. Завдяки округлому дну і товстим стінкам казан прогрівається рівномірно з усіх сторін, і навіть на плиті готується в такий посуді плов не підгорить. Він буде нудитися до готовності рису і м’яса, а його інгредієнти будуть віддавати один одному свій запах і смак. Так готується справжній плов.

Рис для приготовления блюдаДля приготування плову потрібно:

  • качка вагою 1-1,2 кг;
  • рис — 1 кг;
  • морква — 250 г;
  • цибуля — 250-300 г;
  • часник — 1 головка;
  • сіль, спеції за смаком.

Спочатку потрібно підготувати рис: крупу промити і залити її холодною водою, так щоб вона була покрита рідиною приблизно на 1 див Підсолити воду, розсипавши по поверхні рису приблизно 0,5 ч. л. солі. Залишити рис для набухання і зайнятися підготовкою м’яса.

Лук для приготовления блюдаКачине м’ясо саме по собі досить пісне, весь жир знаходиться в шкірі птиці. Якщо придбана тушка має товстий шар сала на поверхні тушки, то шкіру краще всього видалити перед приготуванням. Її можна залишити тільки на гомілках і крилах.

Невелику частину знятої шкіри треба порізати на шматки і витопити з нього жир. Його повинно вийти не болл 4-5 ст. л., інакше плов вийде занадто жирним. Надлишки можна злити в яку-небудь ємність і використовувати для готування в інший час.

Відрізати у качки крила і гомілки, зняти інше м’ясо з кісток і нарізати його шматками довільної величини, але не дуже крупно. У розпечений качиний жир опустити спочатку крила і ніжки, обсмажити до золотистої скоринки і викласти інше м’ясо. Приправити його сіллю і перцем.

Нарізати соломкою моркву, півкільцями цибулю. Додати овочі до м’яса і обсмажити все разом до рум’яного кольору цибулі. Додати спеції: зіру (кумин), сушений барбарис, кілька горошин чорного перцю. Можна купити в магазині готову суміш прянощів для плову і використовувати її або додати інші спеції за власним смаком.

Коли зарум’яниться цибулю, влити в казан окріп (з чайника) в такій кількості, щоб качка і овочі були покриті бульйоном. На середньому вогні варити зірвак 15-20 хвилин до розм’якшення моркви. Покласти в казан злегка очищену від лушпиння і промиту головку часнику.

Чеснок для приготовления блюдаНабряклий рис до цього часу вбере майже всю воду. Крупу потрібно викласти поверх м’яса, розрівняти, долити гарячої води стільки, щоб рис був знову покритий їй на 1 див. Бульйон можна спробувати і підсолити за смаком. Включити плиту на максимальний нагрів і дочекатися закипання води. Після цього зменшити вогонь, так щоб плов трохи кипів, і накрити казан кришкою. Залишити блюдо нудитися приблизно на 30 хвилин.

Коли вода з поверхні рису зникне, від стінок казана відгребти рис до центру, формуючи гірку. Проткнути середину її до самого дна ложкою або широким ножем. Накрити казан кришкою і залишити плов нудитися ще хвилин на 10-15. Про готовність плову можна судити з повністю випарувався воді і досить разварившемуся рісу. Крупа повинна бути пружною, але не хрустіти.

Плов з качки по-узбецьки подають на великому блюді. Спочатку викласти гіркою рис, а зверху розташувати шматки м’яса і овочі з дна казана. Плов можна посипати зернами граната кислого сорту і прикрасити свіжою рубаною зеленню.

Плов в мультиварці: як приготувати

Традиційний рецепт плову передбачає приготування його в казані. Але сучасна кухонна техніка дозволяє обійтися без спеціальної посуду. Існують рецепти плову з качкою в мультиварці.

Плов с уткойТакий плов вийде не гірше класичного, адже інгредієнти його залишаються колишніми, зміниться тільки спосіб приготування:

  • Налити В чашу 4 ст. л. рослинного масла або качиного жиру, викласти м’ясо без кісток, гомілки і крила. Встановити режим «обсмажування» на 30 хвилин.
  • Нарізати цибулю та моркву. Коли пройде 20 хвилин з початку обсмажування, перемішати м’ясо і додати в чашу овочі. Дочекатися завершення процесу обжарювання.
  • Рис промити, висипати в каструлю і налити води, так щоб крупа була покрита їй приблизно на 1 див Додати сіль і приправи за смаком.
  • Встановити режим «випічка» на 50-60 хвилин. Готувати, не відкриваючи і не перериваючи процес. По закінченні приготування залишити плов з качкою в мультиварці на 20-30 хвилин.
  • Загрузка...

    Плов з качкою, айвою і чорносливом

    Як приготувати плов з качки, якщо звичайний вже став звичним, і хочеться різноманітності? У будь-який час в магазинах можна знайти яблука або айву, сухофрукти. Додаючи їх в плов, можна урізноманітнити меню і отримувати додаткову кількість вітамінів.

    Чернослив для приготовления рецептаУ список продуктів для простого плову потрібно додати:

    • айву або зелені яблука — 0,5 кг;
    • чорнослив — 150 р.

    В плові з фруктами не потрібен буде часник. Все інше залишити без змін. Приготувати казан (бульйон з качкою і овочами) так, як зазначено в класичному рецепті. Перед тим як висипати в казан рис, на м’ясо викласти часточки айви або яблука, засипати крупу і готувати під кришкою, як у першому варіанті.

    Після випаровування води з поверхні рису зібрати його гіркою і розкласти зверху промитий чорнослив або курагу в такій же кількості. Довести плов до готовності і подати.

    Якщо айва або яблука були недостатньо кислими, то прикраса з гранатових зерен стане гарним доповненням до смаку плову. Варіюючи набір фруктів, можна створювати свої власні рецепти плову, викликають захват у гостей і заздрість у подруг.

    Загрузка...