Рецепти капустяних оладок

Капустная выпечка

Капустяні оладки, рецепт яких наводиться далі, дуже корисне і смачне блюдо, доступне кожному. Крім того, великою популярністю користуються і котлети, приготовані з цього овоча.

Капуста — одна з найбільш корисних овочевих культур. У ній містяться такі елементи (фосфор, марганець, залізо, цинк, сірка, калій, вітамін С, фітонциди), які дуже важливі для профілактики серцевих захворювань. Крім того, у білокачанній капусті присутній вітамін U, завдяки якому капустяний сік при необхідності дуже швидко і ефективно позбавляє від печії.

Також капусту рекомендується вживати людям, схильним до частих переживань і неврозів, оскільки вона має властивість чудово заспокоювати і приводити до рівноваги нервову систему. Крім усього іншого, небезызвестны протизапальні та знеболюючі властивості білокачанної капусти.

Що ж приготувати з капусти, щоб це було смачно, корисно і легко у виконанні? Насправді, страви, основним інгредієнтом яких є даний овоч, безліч. Це можуть бути голубці, і квашена, маринована або засолена капуста, різні запіканки, супи, випічка і багато іншого. Але ми, мабуть, зупинимося на найбільш простих, але не менш смачних і корисних варіантах приготування, тобто капустяних котлетах і оладки.

Загрузка...

Капустяні оладки на кефірі

Капустные оладьи на кефиреДля приготування оладок з капусти на кефірі будуть потрібні:

  • 400-500 г капусти;
  • 0,25 л кефіру;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 яйце;
  • 4-6 ст. л. борошна;
  • 1/3 ч. л. соди або розпушувача;
  • сіль за смаком;
  • соняшникова олія для смаження.

Капусту потрібно дрібно нашаткувати і злегка присипавши сіллю, пом’яти руками.

Вона повинна стати м’якою і пустити сік. Далі на крупній тертці трьом цибулину і додаємо її до капусти. Туди ж потрібно розбити яйце, додати борошно, кефір і розпушувач. Все добре перемішуємо. За консистенцією тісто має нагадувати густу сметану (при необхідності можна додати ще борошна).

Далі на сковороду потрібно налити трохи соняшникової олії, розігріти його, смажити оладки до золотистого кольору на середньому вогні. Смажити потрібно з двох сторін. Знімати готові оладки необхідно, викладаючи на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайвий жир. Подають оладки як гарячими, так і холодними зі сметаною.

Капустяні котлети в духовці

Для тих, хто дотримується дієти або страждає різними захворюваннями, при яких рекомендується виключити з раціону смажену їжу, підійде рецепт капустяних котлет в духовці.

Для їх приготування знадобляться:

Капустные котлеты

  • 1 кг капусти;
  • 80-100 г манної крупи;
  • 50 г вершкового масла;
  • 0,25-0,3 л молока;
  • 3 яйця;
  • сіль і приправи за смаком;
  • панірувальні сухарі.

Спочатку потрібно відварити листки капусти протягом 10 хвилин, щоб вони стали м’якими. Потім їх дрібно шаткують. Розтопивши вершкове масло на сковороді, потрібно загасити капусту протягом 5 хвилин. Далі прямо в сковороду наливають молоко, після закипання додають туди ж манку, все перемішують, накривають кришкою і знімають з вогню.

Після охолодження необхідно додати яйця, відокремивши при цьому від одного яйця білок і відклавши його в сторону (він знадобиться для змащування перед запіканням), а також сіль і приправи. Все перемішуємо і формуємо руками котлетки. Потім обвалюємо їх у панірувальних сухарях і викладаємо на деко, застелене папером для випічки або просто змащений маслом.

Далі потрібно збити залишився яєчний білок і змастити ним котлети. Занурюємо деко в духовку на півгодини при температурі 180° С.

Подавати можна з будь-яким гарніром або як самостійну страву.

Загрузка...

Пісні капустяні котлети

Для людей, які дотримуються релігійний піст, капустяні котлети, рецепт яких буде наведено далі, стануть прекрасною альтернативою м’ясних страв.

Для їх приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 кг капусти;
  • по 100 г манки і борошна;
  • 1 середня цибулина;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • сіль, зелень, приправи за смаком;
  • панірувальні сухарі.

Для початку відварюємо капустяне листя в підсоленій воді протягом 10 хвилин, після чого їх потрібно пропустити через м’ясорубку і віджати зайву рідину. Далі потрібно цибулю натерти на тертці, пропустити через прес часник, дрібно порубати зелень. Потім все перемішуємо, додаємо борошно, манку, сіль і спеції за смаком. Формуємо руками котлетки, обвалюємо їх у панірувальних сухарях і смажимо на олії до золотистого кольору.

Людям, які не люблять манну крупу, підійде рецепт без манки. У страви виходить своєрідний смак. Капустяні котлети без манки готуються так само, як і в попередньому рецепті, але для отримання оригінального кольору і солодкуватого присмаку можна додати трохи моркви, натертої на дрібній тертці.

Крім того, капустяні котлети без манки можуть бути цікаві людям, які дотримуються дієти, адже, як відомо, манна крупа досить калорійна і сприяє швидкому набору ваги.

Страви, приготовлені з капусти, мають ряд незаперечних переваг:

  • Дієтичні, тому що капуста — дуже низькокалорійний продукт.
  • Корисні завдяки величезній кількості входять до складу білокачанної капусти вітамінів.
  • Дешеві і доступні. Капуста коштує дешево, до того ж цей овоч завжди є на полицях магазинів та на ринках.
  • Щоб приготувати капустяні котлети або оладки, не обов’язково використовувати лише одну капусту. Її прекрасно можна поєднувати, наприклад, з гарбузом, кабачком, картоплею та іншими овочами. Тут все буде залежати від вашої фантазії і, звичайно, поєднання інгредієнтів. Таким чином, можна добитися різноманітності звичного і корисного страви.

    Загрузка...