Рецепти хвірток з картоплею, сиром, чорницею

Калитки домашней выпечки

Традиційна випічка карелів — хвіртки, рецепт цих маленьких пиріжків простий. Пам’ятайте: справжні хвіртки готують з житнього борошна. Справа в тому, що своїми коренями це блюдо йде в ті часи, коли пшенична мука була для простих жителів Півночі недоступна через свою дорожнечу. Для своїх пиріжків карели використовували житнє борошно, а начиняли їх найпростішими начинками: картоплею, сиром, різними кашами, лісовими ягодами.

Використання найпростіших продуктів для виготовлення цього виду випічки, пояснює те, що хвіртки карельські були непопулярні до кінця 20 століття. Кому сподобаються жорсткі пиріжки, начинені кашею або картоплею? І лише повернення до народних традицій і увагу до здорового харчування відродили інтерес до цього виду випічки.

Традиція готувати хвіртки збереглася не тільки в Карелії, але і в Фінляндії, і за Уралом. Зараз житнє борошно можна відшукати на прилавках супермаркетів. Якщо все-таки вона здасться вам досить грубої, то використовуйте для тіста суміш житнього та пшеничного в пропорції 1:1.

Загрузка...

Хвіртки з картоплею

Картофельное пюре с маслом для начинкиГотувати хвіртки радимо починати з начинки. Пропонуємо кілька варіантів того, чим можна наповнити ці пиріжки, щоб ви могли вибрати той, що доведеться за смаком. Хвіртки з картоплею — найпопулярніші.

Для них потрібно приготувати картопляне пюре за наступним рецептом:

  • картопля — 5 шт.;
  • яйце — 1 шт.;
  • вершкове масло.

Картоплю помийте, очистіть, відваріть, дайте трохи охолонути, розімніть за допомогою блендера або традиційної товкачика. Додайте збите яйце і розтоплене вершкове масло, перемішайте. Поки начинка остигає, займіться тестом.

Для приготування прісного тіста знадобляться:

  • житнє борошно — 500 г;
  • сметана — 150 мл;
  • молоко — 150 мл;
  • сіль — за смаком.

Ржаная мука для калитокЗмішати в глибокій мисці сметану та молоко, борошно просіяти на дошку гіркою. У заглиблення вилийте сметано-молочну суміш, замісіть тісто. Воно має бути еластичним. Тісто загорніть в харчову плівку або просто покладіть в миску і прикрийте рушником і залиште на 20-30 хвилин.

Потім сформуйте з тіста ковбаску, розділіть її на 12 частин. Розкачайте з кожної корж завтовшки 1,5-2 мм. На середину кожного коржика викладайте по 2 ст. л. начинки, краї коржа подворачивайте до середини і защипывайте. У вас вийде маленький відкритий пиріжок овальної форми. Колись давно хвіртки робили тільки круглими, своєю формою вони символізували для сіверян сонце.

Зараз хвіртки роблять і прямокутними, квадратними, і навіть 5-7-вугільними. Акуратно укладаємо пиріжки на деко, змащене маслом, і відправляємо в розігріту духовку на 20-25 хвилин. Хвіртки з картоплею готові!

Начинки для хвірток

Начинка хвірток може бути не тільки картопляної. У кожної господині в Карелії були своїми рецепти для начинок. Часто вони робили свої пиріжки з грибами. Для цієї начинки підійдуть солоні або мариновані гриби. Їх спочатку необхідно промити. Якщо гриби свіжі, то їх попередньо відварюють і смажать з ріпчастою цибулею.

Творожная смесь для калитокМожна приготувати хвіртки з сиром.

Для сирної начинки потрібні:

  • сир — 100 г;
  • яєчний жовток — 1 шт.;
  • сіль, цукор — за смаком.

Сир розітріть з іншими інгредієнтами. Ваша начинка готова! Хвіртки з сиром дуже смачні. Ці житні пиріжки можна начиняти і різними кашами. Якщо у вас залишилася після сніданку каша, спробуйте зробити начинку з неї.

У літній час можна приготувати хвіртки з начинкою з лісових ягід: суниці, малини, брусниці.

В карельської кухні популярна начинка з чорницею. На 1 склянку ягід знадобляться 2 ст. л. цукру і 1 ч. л. крохмалю. Всі складові начинки акуратно перемішуємо, щоб не пошкодити ягоди.

Хвіртки житні подають з чаєм, кавою або молоком. До солодких хвіртки можна подати морс з чорницею або іншими ягодами. Справа в тому, що справжні хвіртки виходять досить жорсткими, і їх можна їсти, тільки розмочивши.

До речі, у Фінляндії цю випічку ріжуть ножем і їдять з ложки, запиваючи чим-небудь.

Загрузка...