Рецепт заварного тіста для пиріжків

Пирожки из заварного теста

Якщо членам сім’ї подобається свіжа випічка, а часу на неї катастрофічно не вистачає, на допомогу прийде заварне тісто для пиріжків. Для нього не потрібно попередньо ставити опару. Необхідно тільки один-єдиний раз почекати, поки воно підійде, а потім відразу ж приступати до ліплення.

Більш того, заварне дріжджове тісто універсально. Вироби з нього можна смажити на сковорідці в олії, а можна напекти пиріжків в духовці.

Загрузка...

Страва до пісного столу без яєць і молока

Потрібно врахувати, що заварне дріжджове безопарне тісто готується дуже швидко, тому й з начинкою необхідно поспішити. Краще всього приготувати її заздалегідь.

Рецепт заварного дрожжевого безопарного теста для пирожковПродукти будуть потрібні найпростіші і недорогі:

  • борошно — 4 ст.;
  • вода тепла — 1 ст.;
  • окріп — 1 ст.;
  • дріжджі свіжі — 50 г або сухі 10 г (пакетик);
  • цукор — 1 ст. л.;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • олія рослинна рафінована — 3 ст. л.

Отже, у склянці теплої води слід розвести дріжджі. Чайну ложку цукру всипаємо відразу ж, щоб вони швидше піднялися. Коли на поверхні з’являться бульбашки, додаємо решту цукру, сіль і рослинне масло. Суміш потрібно злегка розмішати ложкою, але досягти особливої однорідності маси немає ніякої необхідності.

Борошно просіяти в окрему ємність. Потім туди ж влити дріжджі і швидко перемішати. Спочатку місиво для заварного тіста на пиріжки вийде надзвичайно крутим, а частина борошна так і залишиться сухою. Стакан води для заварювання доводимо до кипіння і виливаємо його в миску з тестом. Після цього відразу ж починаємо його місити. Спочатку ложкою, а коли окріп вже не буде загрожувати опіками, підключаємо до процесу руки.

Місити потрібно до тих пір, поки тісто не стане однорідним. По консистенції воно повинно вийти м’яким і дуже еластичним. При необхідності можна додати трохи борошна. Якщо пиріжки смажені, ліпимо їх відразу ж. Від тесту відриваємо невеликі шматочки, які потрібно сформувати у вигляді кульок. Кульки тонко розкачуємо, кладемо на утворилися коржі начинку і робимо пиріжки.

Щоб вони вийшли пишними і рівномірно підсмаженою на маслі економити не слід. Його рівень у сковорідці повинен доходити щонайменше до середини виробів.

Мінімум фізичних зусиль при замісі

Тесто сформированное в виде шариковПопередній рецепт заварного тіста має один недолік. Відразу ж після заварювання окропом воно настільки гаряче, що місити руками його неможливо. Ложкою ж розмішувати велику кількість маси дуже важко. Але можна знайти компромісний варіант.

Для нього беруться продукти в такій кількості:

  • борошно — 750-800 г;
  • тепла вода — 200 мл;
  • окріп — 200 мл;
  • дріжджі (живі) — 50 р;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • цукор — 2 ст. л.;
  • масло рослинне — 3 ст. л.

Даний рецепт не потребує особливих фізичних зусиль. Для початку рослинну олію слід гарненько розтерти з 3 ст. л. борошна. У цю масу вилити окріп і ще раз перемішати, щоб не залишилося грудок. У невелику мисочку покласти дріжджі, розвести їх склянкою теплої води, в ній же розчинити цукор і сіль. Все це влити в охолоджену суміш. Потім поступово всипати просіяне борошно, але не все відразу. Тісто повинне вийти м’яким і навіть трохи прилипати до рук, а зайва борошно зробить його жорстким. Краще додати у процесі вимішування.

Приготоване таким чином дріжджове тісто має 1-1,5 години підходити в теплому місці. Ємність потрібно накрити кришкою або прикрити її складеним вчетверо рушником. Тісто збільшиться в обсязі мінімум в 2 рази. Хоча в цілому воно готується довше, безпосередні витрати часу і сил кулінара мінімальні. Та й пиріжки з нього можна не тільки смажити, але і пекти в духовці.

З прісного заварного тіста, виявляється, не тільки печуть тістечка Еклер, але і готують легкі, повітряні пиріжки і навіть чебуреки.

Пресное заварное тесто для пирожковДля нього не потрібні дріжджі, а тільки:

  • молоко — 250 г;
  • борошно просеянная — 3 ст.;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • цукор — 0,5 ч. л.;
  • вершкове масло — 25 г;
  • горілка — 1 ст. л.

Борошно висипати в миску, посередині зробити заглиблення. Молоко нагріти майже до кипіння, потім додати сіль, цукор і вершкове масло, перемішати. Дочекатися, поки масло розтане, влити горілку, перемішати і зняти посуд з вогню. Суміш вилити у заглиблення, після чого відразу ж почати місити тісто. Воно вийде досить м’яким.

Щоб набухла клейковина, накрита рушником маса повинна постояти 20 хвилин в прохолодному місці. Тоді її буде дуже легко розгортати, а смажені на олії пиріжки покриються великими, апетитними бульбашками з хрусткою скоринкою. Тільки пекти в духовці їх не потрібно — вийдуть занадто жорсткими.

Загрузка...

Як домогтися, щоб пиріжки довго не черствели?

Довго зберігає свіжість лише здобне дріжджове тісто.

Пирожки из сдобного дрожжевого тестоТому економити на продуктах не будемо:

  • молоко — 0,5 л;
  • масло вершкове — 150 г;
  • цукор — 3 ст. л.;
  • дріжджі сухі швидкорозчинні — 1,5 ч. л.;
  • борошно — 500-600 г;
  • сіль — 1 ч. л.

Перед тим як приготувати тісто, в окремому посуді необхідно змішати 2 склянки борошна і дріжджі. Каструлю з молоком поставте на плиту. Коли воно нагріється, додати туди сіль, цукор і вершкове масло. Заздалегідь відміряти 150 г борошна і, безперервно помішуючи, всипати її в коли молоко закипить. Каструлю зняти з плити і продовжувати розмішувати її вміст до отримання однорідної маси. Можна скористатися міксером.

Коли маса трохи охолоне (перевірити рукою, щоб не обпікала), до неї додається суміш сухих дріжджів і 2 склянок борошна. Її треба місити, поступово додаючи борошно, щоб отримати в результаті тісто м’яке, але не липнущее до рук.

Підходити воно буде в пакеті з щільного поліетилену, який слід розташувати в теплому місці. По мірі збільшення в обсязі дріжджове безопарне тісто для пиріжків поступово змінить свою структуру. Воно стане більш м’яким, навіть пухким, розшаровуватися.

З такого тіста можна зробити і смажені пиріжки, але особливо смачними вони вийдуть, якщо їх спекти в духовці. Навіть на наступний день (якщо доживуть, звичайно) вони будуть такими ж м’якими і свіжими.

А щоб це відчуття стало ще більш повним, їх можна підігріти в мікрохвильовій печі. Хоча тісто і розшаровується, воно виходить м’яким, а не хрустким, та ще при цьому має смак хорошої здоби, незважаючи на те, що приготовлено без яєць.

Загрузка...