Рецепт ворчестерського соусу

Ворчестерський соус — це дуже популярна в Британії приправа. Вона має концентрований пікантний смак і насичений яскраво-бордовий колір. До складу цієї приправи входить соєвий соус, томатна паста і більше 20 компонентів, включаючи перець, волоські горіхи, гвоздику, імбир, м’ясний бульйон, вино і так далі.

В Англії ворчестерський соус настільки ж поширений і популярний, як соєвий у Китаї або теріякі в Японії. На жаль, готувати його в домашніх умовах досить затратно, тому простіше купити ворчестерський соус, ніж готувати самостійно. Вартість даного соусу дуже висока, але він досить економічний, оскільки додається у страви по кілька крапель.

Загрузка...

Історія ворчестерського соусу та його застосування

Творог для приготовления соуса домашним способом«Ворчестер», вустерський або ворчестерський соус — ці назви використовуються для позначення цієї пікантної добавки. Історично назва пов’язана з графством Вустершир. Існує цікава легенда про походження соусу. У першій половині XIX століття лорд Маркус Сенді повернувся з експедиції в Британію, і британська їжа йому стала здаватися прісної.

Тоді він попросив аптекарів виготовити соус з 40 компонентів за рецептом, який йому вдалося роздобути в Індії. В результаті вийшла настільки смачна приправа, що її прибрали подалі, щоб не засмучувати лорда, забувши про неї майже на 2 роки. Потім соус був виявлений і виявився саме того смаку, який хотів лорд. Після цього випадку соус надовго завоював серця англійців.

«Ворчестер» додають в м’ясні страви при гасінні, смаження; заправляють салати, особливо «Цезар»; навіть додають в коктейлі, такі як «Кривава Мері».

Зважаючи складного складу і довгого процесу бродіння цю приправу готують тільки промисловим способом, ретельно приховуючи рецепт. Приготувати його будинку досить складно. Господині часто задаються питанням, чим можна замінити ворчестерський соус і які інгредієнти використовувати. У будь-якому випадку навіть для виготовлення схожого соусу знадобиться багато часу і велику кількість різних інгредієнтів.

В домашніх умовах можна замінити деякі продукти більш доступними і дешевими, але потрібно розуміти, що вийде просто смачна заправка, але не оригінальний соус.

Процеживание ворчестерского соусаПри приготуванні ворчестерського соусу в домашніх умовах можна замінити деякі інгредієнти:

  • рідкісні анчоуси на оселедець;
  • каперси на маслини;
  • бальзамічний оцет на винний або яблучний;
  • фенхель на селера;
  • сир маскарпоне на сир;
  • кокосове молоко на кокосову стружку.

Якщо ви не любите насичений солоний смак сої, то можете використовувати звичайний або бальзамічний оцет. При додаванні в салат; для смаження або тушкування можна застосовувати кетчуп, лечо або звичайний майонез.

Рецепт вустерской заправки в домашніх умовах

Справжню заправку в домашніх умовах приготувати неможливо, оскільки оригінальний рецепт ретельно приховують, і співвідношення майже 40 компонентів достеменно невідомо. Можна спробувати приготувати таку заправку, використовуючи більш простий рецепт і поширені компоненти. Навіть вдома у підсумку можна приготувати дуже концентрований склад, додавати який в готові страви варто лише по 2-3 краплі.

Лимон для приготовления соуса домашним способомДля домашнього приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • сир «Пармезан» або інший твердий сорт — 30 грамів;
  • свіже яйце — 2 штуки;
  • французька гірчиця із зернами — 1 столова ложка;
  • оливкова олія — 0,5 склянки;
  • лимон — 0,5 штуки;
  • вустерський соус — 1-2 краплі;
  • сіль, спеції — за смаком.

Послідовно виконайте наступні дії:

  • Промити яйця, довести до кипіння, проткнути голкою, покласти в окріп на 1 хвилину.
  • Вичавити сік з половинки лимона, додати приготовані яйця.
  • Збити блендером.
  • Посолити.
  • Потерти сир і додати до лимонно-яєчної маси.
  • Додати ворчестерський соус, гірчицю і влити олію. Все ретельно перемішати до однорідного стану.
  • Отримана заправка чудово підходить для салату «Цезар».

    Салат цезарьДля того щоб приготувати вустерскую заправку, вірніше, її аналог без додання оригінального соусу, знадобиться:

    • цибуля — 1 штука;
    • часник — 2 головки;
    • імбир — 0,5 чайної ложки;
    • анчоуси — 1 банка;
    • насіння гірчиці — 1 столова ложка;
    • каррі — 1 грам;
    • кориця, перець, гвоздика, кардамон — за смаком;
    • цукор — 0,5 склянки;
    • оцет — 1 склянка;
    • соєвий соус — 100 грамів;
    • tamarindo — за смаком.

  • Цибулю цілком промаринувати в розчині оцту, після чого подрібнити, залити ложкою оцту.
  • Покласти всі спеції, крім каррі, чистий марлевий мішечок.
  • З’єднати 1 чайну ложку оцтової кислоти з соєвим соусом, розчинити цукор, покласти тамаринд і додати трохи води.
  • Довести до кипіння і тримати на вогні протягом 30 хвилин.
  • В окремому посуді з’єднати анчоуси, які слід попередньо нарізати, каррі, сіль, додати води і кип’ятити 15 хвилин з оцтово-соєвою сумішшю.
  • В скляному посуді залити отриманою сумішшю мішечок з рештою спеціями, накрити кришкою.
  • Після охолодження поставити в холодильник, мішечок віджимати щодня протягом тижня.
  • Ворчестерський Соус готовий, він чудово підійде для маринування м’яса, заправки салатів.

    Загрузка...