Рецепт вареників з полуницею

Клубничные вареники

Хто з нас не пам’ятає чудову картину з дитинства: ароматні вареники з полуницею, рецепт яких вимагав щедро полити їх сметаною або ягідним сиропом? Звичайно ж, всі запам’ятали відчуття, які ми відчували тоді.

Дитячі часи давно пройшли, вже немає тих переживань і безтурботності, які були притаманні нам, але знову повернутися в ту епоху і влаштувати свято своїм дітям допоможуть нам справжні українські вареники з полуницею.

Загрузка...

Вареники з полуницею на кефірі

Вареники є воістину національним блюдом, тому що зародилися вони в рідних для нас краях і всіма своїми властивостями зобов’язані саме нашій культурі та менталітету. Ще в часи становлення Русі і зародження козацтва це чудове блюдо вже користувалося шаленою популярністю. А саме приготування вареників з полуницею було справжнім святом для всіх присутніх біля обіднього столу.

Кефир для приготовления варениковНасамперед розглянемо традиційний рецепт приготування вареників на кефірі, для цього нам знадобляться наступні інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 2 склянки;
  • кефір — 400 мл;
  • полуниця — 500 г;
  • цукор — 0,5 склянки;
  • сіль за смаком.

Як бачимо зі складу страви, інгредієнти для його приготування практично завжди знайдуться на кухні. Полуницю, якщо такий не є, можна замінити будь-якими іншими ягодами або навіть фруктами, які є в наявності. Вишня, смородина, слива, алича — всі ці чудові фрукти і ягоди ідеально підійдуть для начинки вареників.

Першим етапом приготування вареників є заміс тіста. Він досить простий і не вимагає ніяких спеціальних знань або навичок і виглядає наступним чином. Беремо нашу борошно і ретельно просіваємо через сито: цей процес додасть особливу м’якість і пишність нашого тесту і, відповідно, зробить готовий продукт більш привабливим і апетитним.

Просіяне борошно висипаємо в глибоку миску або будь-яку іншу посуд для замішування тіста і додаємо до неї невеликими порціями кефір. При цьому добре перемішуємо. Разом з кефіром додаємо сіль і щіпку цукру — це додасть тесту більш м’який і солодкуватий смак, що є позитивним якістю при виготовленні вареників з начинкою з фруктів.

Сахар для приготовления варениковКонсистенція тіста повинна вийде такий, щоб воно не липло до рук і спокійно могло приймати задану йому форму, не розтікаючись або не збираючись в грудки. Таке тісто вважається готовим, і можна приступати до формування основи для наших вареників. Для цього на заздалегідь підготовленій і обсипаної борошном поверхні ліпимо з нього невеликі ковбаски і розрізаємо їх на маленькі порційні шматочки.

Після цього кожну заготовку розкачуємо з допомогою качалки. В результаті у нас вийде невеликі сегменти округлої форми, в які ми і будемо пакувати нашу начинку.

Полуниця повинна бути ретельно вимита й висушена: зайва волога або бруд ні до чого в готовому продукті. Після цього нарізаємо її на шматочки пропорційно підготовленим заготівлях, щоб вони в кінцевому рахунку не випирали або вивалювалися з готових виробів. Нашатковану полуницю засипаємо цукром і відставляємо на деякий час. Дочекаємося, поки вона пустить сік, який пізніше можна буде використовувати у вигляді готового сиропу для поливання наших вареників.

Трохи протомившуюся полуницю розфасовуємо в наші заготовки таким чином, щоб начинки не було занадто багато, а то вона просто не поміститься і тісто не вдасться заліпити. Краї тіста щільно сцепляем руками, жодного зазору бути не повинно, для більшої вірності можна зробити це за допомогою вилки, що додасть ще й невелику декоративну нотку готовому блюду.

Варити заготовки слід в киплячій воді не більше 3-5 хвилин, цього часу буде достатньо для приготування тіста. До того ж при такій термічній обробці фрукти всередині залишаться соковитими і не втратять форму, що може статися, якщо потримати їх трохи довше в окропі. Виймаємо готові вареники з каструлі, приправляємо їх полуничним сиропом або сметаною і подаємо до столу.

Вареники з полуницею звичайні

Існує також рецепт приготування вареників з полуницею з прісного тіста, тобто без додавання молока або кефіру.

Вареники с клубникойДля нього нам знадобляться:

  • борошно — 3 склянки;
  • яйце — 2 шт.;
  • полуниця — 0,5 кг;
  • вода — 1,5 склянки;
  • цукор — 0,5 склянки;
  • сіль за смаком.

Цей рецепт більш простий у виконанні. Першим ділом беремося за борошно, яку, як і в попередньому варіанті, ретельно просіваємо. Висипаємо її в миску і формуємо з неї подобу гори з поглибленням в центрі.

В кінцевому рахунку вийде свого роду вулкан, в самий центр якого акуратно, щоб нічого не розлилося, забиваються наші яйця. Далі рухами від краю в центр поступово перемішуємо наше тісто, додаємо воду, сіль, трохи цукру і доводимо його до потрібної консистенції. Після чого ліпимо знайомі нам ковбаски, нарізаємо їх і розкочуємо. Підготовлену полуницю закладаємо в центр і формуємо вже самі вареники.

Варити їх слід приблизно той же час: близько 3 хвилин до повної готовності. Вареники залити сиропом або сметаною і подавати на стіл.

Загрузка...