Рецепт вак біляша по-татарськи

Вак беляши

Вак біляш — одне з головних страв традиційної башкирської і татарської кухні. Правильне його назва «бэлиш». Існує два різновиди в залежності від розміру: вак біляш — маленький, зур біляш — великий.

Національні кухні татарського і башкирського народів дуже схожі. Вихідними продуктами є м’ясо, борошно, молоко, яйця, картоплю. З м’ясних продуктів вживають яловичину, баранину, м’ясо свійської птиці (кури, гуси, качки). Прянощів багато не використовують, в основному, тільки сіль і чорний перець. Свіжі овочі не надто поширені.

Супи варять густі, з великою кількістю м’яса. Дуже багато борошняних страв, різних видів локшини і випічки. Локшина для багатьох страв виготовляється спеціальної форми. Наприклад, в біш-бармак локшину кладуть у формі ромбів, в купламу — квадратики. Випічка буває з дріжджового чи прісного тіста з різними начинками, солодкими і несолодкими. Це може бути картопляне пюре з обсмаженою цибулею, з такою начинкою готують кыктыбый по-татарськи. Використовують змішані м’ясо-картопляні начинки, як, наприклад, при виготовленні вак біляшів.

Загрузка...

Про беляшах

Маргарин для приготовления вак беляшейУлюблені в нашій країні біляші також прийшли до нас з татарської національної кулінарії. Біляші, які ми знаємо з дитинства, представляють собою невеликі круглі пиріжки з дріжджового тіста з начинкою з м’яса. М’ясо в біляші кладуть сире у вигляді фаршу і смажать вироби у великій кількості рослинного масла. Правильна назва цього виду пиріжків в татарської кухні «перемячи». Ця страва дуже смачна, але не дуже корисне.

Вак біляш по-татарськи і по-башкирски поєднує в собі дивовижний смак і користь, так як не обсмажується у фритюрі, а випікається на сковороді або на деку в розігрітій печі або в духовці. Прісне тісто використовують бездріжджове, іноді з додаванням вершкового масла (або маргарину) і соди. Начинку готують з м’яса , картоплі і цибулі. Всі складові дуже дрібно ріжуть і в бэлиши кладуть в сирому вигляді.

Підготовлені вироби випікають на змащеному олією деку при температурі 180 — 200 градусів протягом 40 хвилин. При формуванні пиріжків в середині залишають невеликий круглий отвір.

Цим вак біляш нагадує розтягаї — традиційний пиріжок з російської та української кухні. Розтягаї роблять з прісного тіста, залишають отвір посередині і випікають в духовці. Звідси і назва, так як пиріжок немов розстібнутий. Тільки розтягаї готують не круглі, а у формі човника, і начинки можуть бути як м’ясні, так і рибні. Крім цього, випікають пиріжки з рисом, цибулею, морквою і яйцем. Як приготувати вак біляш? Це блюдо не занадто складна, існує не один рецепт приготування цих чудових пиріжків.

Рецепт приготування тіста на маргарині

Яйца для приготовления вак беляшейВам знадобиться:

  • маргарин 200 г;
  • яйце куряче 2 шт;
  • кефір 1,5 склянки;
  • сіль 1 чайна ложка;
  • сода 1/4 чайної ложки;
  • борошно пшеничне 4 скл.

Маргарин натерти на тертці, додати в нього сіль і соду. Потім всипати борошно. Борошно попередньо краще просіяти, щоб вона наситилася киснем, тоді тісто буде більш ніжним.

Покласти яйця і влити кефір. Замісити тісто, воно повинно бути однорідним і легко відставати від рук. Коли тісто буде готове, загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник.

У цей час приготувати начинку. Для цього найчастіше використовують баранину або жирну яловичину, ріпчасту цибулю і картоплю.

Загрузка...

Рецепт приготування начинки

Говядина для приготовления вак беляшейВам знадобиться:

  • яловичина 500 г;
  • картопля сирої 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста 1 шт.;
  • сіль, перець за смаком.

М’ясо і цибулю порізати дуже дрібно. Картопля також порізати дрібними кубиками, все змішати, посолити, поперчити, приготований фарш додати 0,5 склянки води. Лука можна покласти і побільше, тоді начинка буде тільки соковитіше.

Тісто дістати з холодильника. Розділити його на невеликі кульки однакового розміру. З кульок розкачати кружечки діаметром приблизно 10 см і товщиною 5 мм В середину покласти 1 столову ложку начинки, краї підняти догори і защипнути, залишивши посередині отвір. Можна змастити яйцем для того, щоб утворилася гарна блискуча скоринка.

Випікати в розігрітій до 180-200 градусів духовці приблизно 40 хвилин. Під час випікання слід іноді відкривати духовку і за допомогою ложки підливати в отвори воду або бульйон, тоді біляші, а вірніше, бэлиши, вийдуть більш соковитими. Тільки спочатку треба дати пропектися краще нижньої скоринки, щоб вона не розмокла при додаванні бульйону.

В начинку можна додати дрібно порізані печериці, це збагатить смак. Але можна і не додавати. Також замість картоплі іноді використовують рис або пшоно. У цьому випадку крупу відварюють у підсоленій воді до напівготовності, а потім змішують з дрібно порізаним сирим м’ясом.

Добре робити вак біляш з жирним гусячим м’ясом. Для цього гусака розбирають, відрізають лапи і голову, знімають шкіру і відокремлюють м’ясо від кісток за допомогою гострого ножа. Далі гусяче м’ясо дрібно ріжуть, змішують з відвареною крупою або з сирим картоплею, додають ріпчасту цибулю, сіль і перець. Приготованим таким чином фаршем начиняють біляші. Іноді вак біляш готують з тіста, що не містить маргарину і соди.

Рецепт приготування тіста без маргарину

Кефир для приготовления вак беляшейВам знадобиться:

  • борошно пшеничне 4 склянки;
  • яйце куряче 2 шт;
  • кефір 240 мл;
  • сіль 1 чайна ложка.

Борошно просіяти, покласти в неї сіль і яйця, вилити кефір. Замісити тісто, воно повинно бути однорідним і добре відставати від рук. Потім накрити і прибрати в холодильник, щоб воно «відпочило».

Після приготування начинки за рецептом, описаному вище, розділити тісто на невеликі круглі коржики діаметром 10 см і товщиною 5 мм В середину покласти начинку, пиріжок закрити, залишивши отвір посередині. Випікати так само, як пропонує попередній рецепт.

Зур бэляш готують за тим же способом, що і вак бэляш. Тільки його роблять великого розміру, як пиріг, на всю сковороду, в готовому вигляді розрізають на порційні шматки. Але вак бэляши хороші тим, що їх не треба різати, тому бульйон з чудово соковитою начинки не випливає.

Подавати вак біляш найкраще з гарячим м’ясним бульйоном, тоді це буде повноцінне смачне основне блюдо. Але можна подати і до чаю. Ароматні, з хрусткою і в той же час просоченої бульйоном нижній скоринкою, ці пиріжки прикрасять будь-яке застілля. Приготувавши їх один раз, захочеться повторити знову і знову, щоб радувати своїх близьких і гостей!

Приємного апетиту!

Загрузка...