Рецепт турецької коржі гезлеме з зеленню, овочами і сиром

Турецкие лепешки гезлеме

Досить-таки великою популярністю користуються турецькі коржі гезлеме, які необхідно готувати на спеціальній сковороді. Однак дуже смачна випічка вийде, якщо використовувати звичайні сковороди, які є в будинку у кожної господині. Начинка гезлеме може бути різноманітною. Проте є одна умова: вона повинна бути повністю готовою.

Загрузка...

Традиційний рецепт приготування турецьких коржів

Візьміть 1 чайну ложку солі, 300 грам мацоні (варенца, кефіру, ряжанки або іншого кисломолочного продукту), петрушку, 450 грам попередньо просіяного борошна, вершкове масло, 400 грам розсільного сиру (рекомендуємо взяти рівну кількість адигейського сиру та бринзи).

Кефир для приготовления гезлемеМожна сказати, що таке знамените блюдо готують з самого звичайного прісного тіста. Смак повністю готового тіста схожий на ніжний і низькокалорійний вірменський лаваш. Однак є рецепт приготування гезлеме, де використовують дріжджі.

Потрібно замісити тісто, яке за своєю консистенцією нагадує пельменний. Воно має складатися з борошна, кисломолочного продукту та солі. Гарненько вимісити тісто слід накрити серветкою і дати протягом півгодини відпочити.

Відмінні коржі гезлеме вийдуть, якщо правильно приготувати начинку. Свіжий ропні сир ретельно розминаємо виделкою. Петрушку дуже дрібно рубаємо і додаємо до сиру. Тісто потрібно розділити на 6 частин, кожну з якої розгортаємо в коло, присипаючи борошном.

На одну сторону розкатаної коржі слід покласти начинку, накрити другою половиною коржа. Потім слід злегка придушити корж руками або закоткувати качалкою. Тільки після цього корж добре обсмажують з двох сторін на сковороді. Повністю готові гезлеме, турецькі коржі, обов’язково обмазують домашнім маслом і розрізають навпіл.

Подавати до столу краще всього гарячі коржі, які мають незвичайний смак і тануть у роті. Таким блюдом домогосподарки можуть здивувати своїх близьких і рідних людей. І навіть гості, які прийшли на обід, будуть дуже раді, так як побачать на столі національну турецьку випічку.

Пікантні і ароматні коржі, які дуже люблять в Туреччині

Петрушка для приготовления гезлемеДля приготування даного страви візьміть 2 їдальні ложки рослинного масла, склянка борошна, 400 грам бринзи, сік одного лимона, 10 г дріжджів, пучок петрушки, 1 чайну ложку цукру, пучок зеленого базиліка, 1 чайну ложку солі, 100 мл кип’яченої води, 1 чайну ложку меленого перцю чилі, 4 зубчики часнику.

У подрібнені дріжджі потрібно додати 1,5 столової ложки теплої води, цукор та дрібку борошна. Приблизно через 10 хвилин дріжджі піднімуться. У велику ємність слід просіяти 2 склянки борошна, зробити в ній невеликий отвір і туди додати дріжджі, сіль, масло і воду. Потім необхідно замісити тісто, викласти його на посипану борошном робочу поверхню і ще раз гарненько пом’яти.

Цей рецепт приготування турецьких коржів досить простий.

Щоб вони були дуже смачними, тісто треба накрити спеціальною харчовою плівкою і дати постояти протягом години.

Поки господиня буде займатися начинкою, тісто підніметься і поступово стане еластичним і однорідним.

Бринзу потрібно розім’яти, використовуючи вилку і додати подрібнену петрушку і базилік. Потім в отриману масу слід викласти попередньо пропущений через прес гострий червоний перець і часник, а також додати свіжий лимонний сік. Солити начинку не рекомендують, так як бринза сама по собі є досить солоною.

Тісто ділимо на 8 рівних частин. Слід розкачати тісто товщиною всього лише 1 мм. Можна обрізати його краями тарілки, яка має діаметр 22 див. На отриману корж викладаємо четверту частину начинки, накриваємо другим коржем і ретельно защипляем краю.

У Туреччині в домашніх умовах гезлеме випікають на великий опуклої сковороді, і для цього не використовують масло.

Однак воно необхідно для цієї випічки. Справа в тому, що вершковим маслом змащують готові коржі. Також треба випекти інші гезлеме, які будуть дуже ароматними, в міру гострими і смачними.

Даний рецепт турецьких коржів цілком простий та його може використовувати кожна домогосподарка. Дане блюдо обов’язково сподобається навіть самим вибагливим гурманам.

Слід знати, що гезлеме — це ще дієтичне блюдо, так як воно випікається без масла і володіє невеликим вмістом жирів і калорій.

Загрузка...