Рецепт тірамісу з маскарпоне в домашніх умовах

Блюдо вважається традиційним італійським десертом, однак рецепт тірамісу з маскарпоне був надрукований лише в 1980 році, тому з твердженням щодо традиційності десерту можна посперечатися: це блюдо було винайдено зовсім недавно, в 20-му столітті.

Загрузка...

Історія тірамісу

ТирамисуДостеменно невідомо місце і ім’я людини, що придумав рецепт торта тірамісу. Деякі стверджують, що десерт з’явився у Венеції, а його винахідником став шеф-кухар одного з ресторанів — Франческа Тірамісу, чиїм ім’ям і був названий десерт.

Згідно з іншими джерелами, рецепт торта тірамісу придумали в Тоскані спеціально для герцога Козімо III Медічі, але в той час блюдо називалося zuppa del duca (в перекладі з італійської означає «суп герцога»). Одного разу він вирішив відвідати з візитом сусідню Сієнна, і місцеві кухарі вирішили пригостити поважного гостя, який мав ласунам, незвичайним блюдом.

Йому подали десерт із сиру маскарпоне, вершкового крему і шоколаду. Рецепт «суп герцога» перекочував у Венеції, а потім і у Флоренцію, де куртизанки дали йому назву «тірамісу». Однак ніяких документальних даних, що підтверджують цей факт, не залишилося.

Незважаючи на суперечки про походження десерту, легкий, повітряний і дуже смачна страва дуже швидко стало популярним по всьому світу. До складу частування, приготованого за класичним рецептом, входять печиво савоярді, крем з маскарпоне і кави.

Тірамісу за класичним рецептом

Для приготування бісквітного печива савоярді, яке є основою рецепту торт тірамісу, знадобляться наступні інгредієнти:

Яйца для приготовления блюда

  • 4 яйця;
  • 125 г цукру;
  • сіль на кінчику ножа;
  • ¾ Сткана борошна;
  • 1 ч. л. ванільного цукру.

Для приготування савоярді необхідно відокремити жовтки від білків. Збийте жовтки з половиною всієї кількості цукру, поки маса не стане білою. В іншому посуді збийте білки з цукром в густу піну, додайте в масу сіль і дуже обережно перемішайте, після цього викладіть білки в миску з жовтками і перемішайте — теж дуже обережно.

Борошно просійте: так вона насититься повітрям, і печиво вийде дуже ніжним. Всипте борошно в миску з яєчною масою, додайте ванілін і обережно перемішайте, щоб вийшло однорідне тісто.

Кофе для приготовления десертаДуховку нагріти до 190 градусів. Деко застеліть пергаментним папером. Тісто перекладіть в кондитерський мішечок і видавіть його смужками по 7-8 см в довжину (в перекладі з італійської савоярді означає «дамські пальчики», тому печиво має бути тонким і довгим). Поставте деко з савоярді в духовку і випікайте протягом 15 хвилин.

Готове печиво має бути золотистого кольору. Розкладіть його в 1 шар на блюді і дайте охолонути. Для приготування тірамісу потрібно остигле савоярді. Після того, як печиво охолоне, можна приступати до створення тірамісу з сиром маскарпоне.

Класичний рецепт торта тірамісу включає наступні інгредієнти:

  • 400 г сиру маскарпоне;
  • 4 яйця;
  • 4 ст. л. цукрової пудри;
  • 2 яєчних білка;
  • 200 г печива савоярді;
  • 1 склянку вина Marsala;
  • 1 чашка міцної кави.

Приготування тірамісу почніть з варіння кави.

Зробіть кілька чашок еспресо, вилийте їх в глибоку миску і дайте кави охолонути. Відокремте жовтки від білків. Збийте їх з цукром, поки маса не побіліє. Додайте сир маскарпоне і вино. Збийте все вручну до однорідної пишної маси. Крем не рекомендують збивати міксером. Окремо збийте в піну білки і додати в крем.

Сахарная пудра для приготовления тирамисуПечиво кладіть у остиглий кави по 1 шт. Савоярді дуже швидко вбирає рідину, тому не варто довго тримати його в каву: у противному випадку воно просто розм’якне і перетвориться в кашку. Викладіть 1 шар печива, просоченого кави, в креманку, потім щедро намажте його кремом і викладіть ще 1 шар савоярді, змастіть товстим шаром крему і посипте все какао-порошком.

Пробувати десерт відразу ж після його приготування у домашніх умовах не варто: Він повинен постояти приблизно 5-7 годин. Надішліть креманку з тірамісу в холодильник, а після того, як страва просочиться ароматами кави та маскарпоне, можна буде подавати його до столу.

Загрузка...

Торт а-ля тірамісу

Зараз існує величезна кількість варіацій на тему тірамісу. В домашніх умовах можна швидко приготувати десерт у вигляді торта. Рецепт торта тірамісу досить простий, тому зробити блюдо зможе навіть початківець кухар.

Какао порошок для приготовления тирамисуДля його приготування візьміть:

  • готові бісквітні коржі;
  • 1 чашку міцної кави еспресо;
  • 200 г сиру маскарпоне;
  • 50 г коньяку або лікеру Амаретто;
  • 6 яєць;
  • какао-порошок;
  • збиті вершки;
  • свіжі ягоди і листя м’яти для прикраси.

На блюдо покладіть коржі бісквіту і полийте їх остившім кави. Приготуйте крем. Відокремте жовтки від білків і збийте їх у білу піну, додайте коньяк або лікер і сир маскарпоне. Масу ретельно збийте вінчиком. Білки збийте міксером в піну і додайте в крем. Замість сиру маскарпоне для приготування крему для цього торта можна використовувати збиті вершки.

Просочений корж бісквіту змастіть кремом, покладіть 2-й корж і проробіть те ж саме. Верхній шар посипте какао-порошком і прикрасьте торт збитими вершками, ягодами і листочками м’яти.

Полуничний тірамісу

Клубничный тирамисуКласичний рецепт приготування тірамісу в домашніх умовах — досить калорійний, до того ж десертом можна пригощати дітей, так як в його складі є алкоголь, кава і сирі яйця.

Однак придумано багато варіацій на тему тірамісу без використання цих інгредієнтів. 1 з них — полуничний тірамісу з вершками, для приготування якого потрібно взяти:

  • готове бісквітне печиво;
  • 0,5 л жирних вершків;
  • 200 г свіжої полуниці;
  • 500 г жирного сиру;
  • 100 г цукру.

Приготуйте крем. Для цього жирні вершки збийте, додайте цукор і сир, перемішайте все в однорідну масу і знову збийте. Полуницю розімніть в пюре. У креманки викладіть печиво, покладіть шар крему, потім — шар полуничного пюре, потім — ще 1 шар крему і пюре. Прикрасьте десерт листочками м’яти.

Для частування дорослих у цей десерт можна додати по 1 ч. л. апельсинового лікеру в кожну порцію.

Загрузка...