Рецепт свинячий рульки, запеченої в духовці

Запеченная свиная рулька

Свиняча рулька, запечена в духовці, повинна бути з апетитною скоринкою і добре пропеченим, соковитим м’ясом всередині. Як її зробити саме такий?

В рецепті рульки, запеченої у фользі, є кілька секретів та хитростей, які повинен знати кожен, хто хоче приготувати традиційне німецьке блюдо.

Загрузка...

Як правильно вибрати рульку?

Для запікання в духовці краще вибрати більш м’ясисту задню гомілку, тобто нижню частину свинячого окосту. При виборі рульки слід звернути увагу на її вага: частина в 1,2-1,5 кг зрізана з більш молодий свині, тобто м’ясо в ній більш ніжне і соковите.

Шкіра на рульки має бути завтовшки не більше 2-3 см, світлого, майже білого кольору, а сам зріз м’яса — ніжно-рожевого. Свіжість рульки визначити легко: жир на зрізі повинен бути білим, а не жовтим, ямка на шкірці після надавлювання пальцем швидко випрямлятися.

Приготування рульки: перші кроки

Темное живое пиво для приготовления рулькиДля приготування ароматної рульки знадобиться: темне живе пиво (саме живе, а не з пластмасових пляшок) — 1,5 л, часник — 5-6 зубчиків, корінь імбиру — 30 г, лавровий лист — 4 шт. гвоздика-5-6 шт. мелений мускатний горіх — 0,5 чайної ложки, кардамон, чорний перець горошком, цибуля ріпчаста, сіль.

В першу чергу позбавляємося від ворсинок на шкірці. Для цього гомілку можна обпалити над газовою конфоркою, свічкою або над палаючим сухим спиртом. Смалимо з усіх боків шкірку до світло-коричневої скоринки, яку треба після цього обчистити. Для цих цілей підійде ніж з коротким лезом або кухонний скребок. Зчистив обпалені ворсинки, свинячу гомілку обмиваємо в холодній воді.

Є два рецепти рульки, запеченої в духовці: звичайна і «п’яна». «П’яна» відрізняється тим, що після обпалу голяшку замочують у пиві, на що піде додатково близько 4 годин. Буде достатньо, якщо пиво покриє м’ясо наполовину.

Ставимо зверху прес і залишаємо на кілька годин. Коли одна сторона вбере в себе пиво і потемніє, свинячу гомілку слід перевернути і знову залишити на кілька годин. Якщо ж часу немає, то можна використовувати більш швидкий рецепт з пивом, при якому хмільний напій додають до маринаду для запікання замість соєвого соусу, вийде не менш смачно.

Чеснок для приготовления рулькиЩоб рулька була соковитою, її треба щільно обв’язати ниткою. А щоб м’ясо було ніжним після запікання, рульку, обвязанную ниткою, слід відварити. Для цього в каструлю з частиною окосту додаємо роздавлений лезом ножа перець горошком, кардамон (5 коробочок), лавровий лист, гвоздику і заливаємо крутим окропом так, щоб вода покривала голяшку повністю.

Ставимо каструлю на вогонь, додаємо у воду цілий ріпчасту цибулю, очищений на половину. Як тільки вода закипить, робимо маленький вогонь і проварюємо свинячу гомілку в цьому бульйоні 1,5 години. Цього часу якраз вистачить для приготування гарніру.

Загрузка...

Гарнір для запеченої рульки

Правильно підібраний гарнір, який буде запікатися разом з рулькой, прибере зайвий жир. Найкраще для цієї мети підійде смачно приготовлена овочева подушка з квашеної капусти. Для цього знадобиться ріпчасту цибулю, 2 кисло-солодких яблука і 10 штук чорносливу. Чорнослив не варто замочувати перед приготуванням, інакше при запіканні він перетворитися в кашку.

У сковороді розігріваємо олію, кидаємо туди одну нарізану кубиками цибулю і смажимо до світло-золотистого кольору. Слідом додаємо очищені від шкірки і кісточок яблука, нарізані кубиками (приблизно 1 см). Чорнослив нарізаємо соломкою, відправляємо на сковорідку і смажимо кілька хвилин.

Після цього в сковорідку додаємо приблизно 0,5 кг квашеної капусти, перемішуємо з іншими овочами і тушкуємо протягом півгодини. Щоб овочі не підгоріли і не ужарилися, у сковорідку можна додасть ополоник бульйону, в якому вариться рулька. Робимо вогонь маленьким і накриваємо сковорідку кришкою.

Секретний інгредієнт: маринад для запікання

Лавровый лист для рулькиРулька свиняча, запечена з маринадом, знаходить апетитну скоринку. Саме це дає м’ясу рульки при запіканні залишатися ніжним і соковитим.

Для приготування знадобиться 70 мл соєвого соусу або 100-150 мл темного пива, якщо було віддано перевага швидкий рецепт «п’яної рульки»), 10 г діжонської гірчиці, половина чайної ложки меленого мускатного горіха, третина ч. л. меленого чорного перцю і корінь імбиру довжиною приблизно 3 див.

Корінь імбиру очищаємо і натираємо на тертці, додаємо в соєвий соус разом з гірчицею, мускатним горіхом і чорним перцем, ретельно розмішуємо. Любителем більш м’якого смаку і апетитною карамелизированой скоринки слід додати в маринад чайну ложку меду.

Рулька, запечена в духовці: секрети приготування

Щоб м’ясо смачно і рівномірніше просолилось, голяшку слід нашпигувати часником. Зубчики часнику нарізаємо пластинами (1 зубчик розрізаємо вздовж на 4 частини) і засипаємо сіллю. У рульки після варіння робимо надрізи під кутом 45° на 1 см біля кістки і на 1,5 см в м’ясистої частини, щоб в прорізі було легше засовувати просолений часник, ніж, вганяючи в м’ясо прокручуємо.

Проварену рульку, напхану солоним часником, звільняємо від нитки. Щоб вдало запекти свинячу рульку в духовці, слід віддати перевагу фользі, а не пергаменту.

Деко устеляємо фольгою (дзеркальної стороною вгору) і викладаємо на неї тушковані овочі. Кладемо рульку на овочеву подушку, обливаємо її приготовленим маринадом і втираємо його в шкіру і м’ясо свинячий гомілки.

Фользі не обов’язково повністю обмотувати м’ясо, адже тоді скоринка маринаду не прожариться. Тому зверху страву в духовці нічим не накриваємо. Досить поставити свинячу рульку в духовку, нагріту до 250°С на 10 хвилин. Після, зменшивши температуру в духовці до 160°С, пропекаем її ще 20 хвилин.

Подавати рульку слід разом з овочевою подушкою, прикрасивши гілочкою свіжого розмарину.

Загрузка...