Рецепт щей з щавлю з яйцем

Суп со щавелем и яйцом

Зелений борщ, холодник, борщ з щавлю з яйцем — рецепти цих страв ідеально підходять для легких весняних і літніх обідів. Щі варяться швидко, відрізняються яскравим смаком, невисокою калорійністю.

Цей вид супу може бути як м’ясних, так і вегетаріанським. Також популярністю користуються і протерті щі. На основі класичних рецептів будь-яка господиня зможе придумати власний оригінальний варіант.

Загрузка...

Весняна фантазія: дует кропиви і щавлю

Щоб борщ з щавлю з яйцем вийшли смачними, потрібно не економити на додавання зелені. Суп, зварений з щедрою порцією щавлю, молодої кропиви або шпинату, ніколи не буває водянистим. Секрет насиченості смаку у використанні тільки молодих щавлевих листя.

Старі і перерослі рослини мають велику кількість жорстких прожилок, які можуть зіпсувати консистенцію страви. Особливо смачний суп, приготовлений на м’ясному бульйоні. Замість яловичини можна взяти свинину, курку або індичку. А замість кропиви в щі можна додати молодий шпинат або вдвічі збільшити порцію щавлю.

Говядина для супаДля приготування щів знадобиться:

  • 300 г яловичини на кістці;
  • 200 р. молодого щавлю;
  • 200 р. молодої кропиви;
  • 2 картоплини;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 яйця;
  • сіль;
  • чорний мелений перець;
  • 2 ст. ложки топленого масла;
  • 1 ст. ложка рубаної зелені (петрушки та кропу);
  • сметана.

Спочатку треба зварити м’ясний бульйон. М’ясо ретельно миється, видаляються плівки і зайвий жир.

Яловичина укладається в каструлю, заливають холодною водою і доводять до кипіння. Потім з бульйону потрібно зняти піну, закрити каструлю кришкою і зменшити вогонь. Бульйон вариться близько 1,5 годин, після чого проціджують. М’ясо знімається з кістки і дрібно нарізати. Яйця варяться круто і охолоджуються.

Щавель для приготовления супаЩавель і кропиву необхідно ретельно перебрати і промити в проточній воді. Щоб кропива не палила руки при нарізуванні, її можна обдати окропом. Вся зелень нарізати смужками. Моркву і цибулю чистяться і дрібно ріжуться. При бажанні моркву можна натерти на крупній тертці. Овочі кладуть у каструлю і обсмажують на розігрітому маслі до золотистого кольору.

У каструлю з обсмаженої морквою і цибулею вливається бульйон. Суміш доводиться до кипіння, потім в неї викладається попередньо почищену й нарізану брусочками картоплю. Через 5-7 хвилин додаються щавель і кропива. Щі потрібно посолити, а при бажанні можна додати трохи цукру, який пом’якшить кислий смак. Варені яйця дрібно рубаються.

Щі доводяться до готовності. Це займе приблизно 10-15 хвилин. Потім суп розливається по підігрітим тарілках, в кожну додається рубане яйце (з розрахунку 1 шт. на 2 тарілки), трохи нарізаної яловичини, сметана і мелений чорний перець. При бажанні можна додати подрібнену зелень і сухарі.

Тим, хто любить кисліші

Велику насиченість смаку додасть додавання стебел ревеню. Щі виходять не тільки пікантними і оригінальними, але й дуже корисними, адже ревінь містить багато вітамінів і цінних мікроелементів. Таке блюдо можна зварити на м’ясному бульйоні, але цілком можливий і вегетаріанський варіант.

Луковица для супаДля приготування знадобиться:

  • 2 л. готового м’ясного бульйону;
  • 300 р. молодого щавлю;
  • 2 великих стебла ревеню;
  • 3 картоплини середнього розміру;
  • 1 цибулина;
  • сіль;
  • сметана.

Цибулю дрібно нарізати, моркву натирається на тертці. Овочі обсмажують на розігрітому маслі до підрум’янення. Стебла ревеню рубаються великими шматками і заливаються 1 л. води. Ревінь потрібно варити на середньому вогні близько 10 хвилин, потім стебла потрібно витягти.

М’ясний бульйон перелити в каструлю і доводиться до кипіння. Потім вогонь зменшується, в каструлю викладається картопля, попередньо очищена і нарізана дрібними кубиками. Картоплю варять до напівготовності, потім в каструлю додається обсмажена з цибулею моркву, а через пару хвилин нарізану тонкими смужками щавель.

Вливається ревеневий відвар, суп солиться і готується ще 7 хвилин, після чого щам треба постояти 5 хвилин під закритою кришкою. Круто зварені і охолоджені яйця дрібно рубаються. У кожну тарілку додаються нарубленное яйце і сметану. Щі подаються гарячими зі свіжим білим або чорним хлібом.

Загрузка...

Ніжно і ситно: щавлевий суп-пюре

Тим, хто любить ніжну пюреподібних текстуру, сподобаються протерті щавелевые щі. Таке блюдо підійде для дитячого чи дієтичного харчування. Особливо смачний Суп зі свіжою сметаною і домашніми сухарями з білого хліба.

Картофель для приготовления супаДля приготування знадобиться:

  • 400 г. курячих шийок або гомілок;
  • 500 р. молодого щавлю;
  • 4 перепелиних яйця;
  • 4 картоплини;
  • пучок зеленої цибулі;
  • 1 ч. ложка цукру;
  • пучок свіжої зелені (петрушка, кріп, селера);
  • сіль за смаком;
  • кілька горошин чорного перцю;
  • сметана;
  • черства булка;
  • трохи топленого масла для обсмажування.

Спочатку треба зварити курячий бульйон. Промиті шийки або гомілки складаються в каструлю, заливаються холодною водою і доводять до кипіння. Потім з бульйону потрібно зняти піну, накрити каструлю кришкою і варити до готовності на помірному вогні. Після приготування бульйон потрібно процідити в чисту каструлю. Для приготування щів вам знадобиться 2,5 літра води.

Щи из щавеляКартопля чиститься, ріжеться кубиками і опускається в бульйон. Щавель перебирається, промивається в декількох водах і нарізане тонкими смужками. Зелену цибулю дрібно рубається і разом з щавлем додається в бульйон. До моменту добавки зелені картопля повинна варитися близько 5 хвилин. Суп підсолити, додати чорний перець горошком і цукор. Щі готуються близько 10 хвилин.

Поки суп вариться, можна зайнятися сухариками. З черствою булки зрізати шкірку, м’якоть нарізати кубиками. У товстостінній сковороді розігрівається топлене масло і сухарики обсмажуються в ньому до приємного золотистого кольору. Готові грінки потрібно скласти в миску, застелену паперовою серветкою.

Приготовлений суп злегка охолоджують і протирають через сито. На сітці залишаються жорсткі черешки і прожилки листя, а щі набувають ніжну текстуру пюре. Після цього суп повертається в каструлю і підігрівається. Гарячі щі розливають в підігріті тарілки, в кожну додається перепелине яйце, розрізане на 2 частини, сметана і трохи дрібно нарізаної зелені. Сухарики подаються окремо і кладуть у тарілку безпосередньо перед їжею.

Щі щавелевые протерті

Ніжний кислуватий суп-пюре можна приготувати й іншим способом. За смаком він буде трохи відрізнятися від попереднього варіанту. У запропонованому рецепті картопля не протирається, що надає супу цікаву консистенцію. Щі готують на м’ясному бульйоні або на воді, при бажанні можна використовувати готовий концентрат або бульйонний кубик.

Для приготування знадобиться:

  • 400 р. молодого щавлю;
  • 200 г шпинату;
  • 1 цибулина;
  • 2 картоплини;
  • сіль;
  • сметана;
  • пучок зелені (кріп, зелена цибуля, петрушка);
  • 2 яйця;
  • рослинна олія для смаження.

Щавель і шпинат ретельно перебираються, промиваються в декількох водах і обдають окропом. Потім зелень потрібно протерти через сито. Яйця відварюють круто, картопля чиститься і нарізається кубиками, цибулина дрібно ріжеться.

У каструлю наливається рослинне масло і викласти цибулю. Його потрібно обсмажити до золотистого кольору, постійно помішуючи, щоб він не пригорів. Потім в каструлю вливається 2 л. окропу, додається сіль і картоплю. Все це вариться близько 10 хвилин, а потім в суп додається щавлеве пюре.

Щі доводяться до кипіння і готуються ще 5-7 хвилин. У готове блюдо потрібно покласти жменю подрібненої зелені. Перед подачею в кожну тарілку лягають половинка вареного яйця і свіжа сметана.

Загрузка...