Рецепт профітролей з заварним кремом

Вкусные профитроли с заварным кремом

Ніжні еклери і профітролі з заварним кремом, покриті зверху глазур’ю, не залишають байдужими ні дітей, ні дорослих. Вишуканий французький десерт давно вже прижився не тільки в Росії, але і в багатьох європейських країнах, і за океаном, на американському континенті.

Називаючи ці тістечка по-різному, у всіх країнах готують їх однаково — з заварного тіста, наповнюючи випечені вироби різними начинками.

Загрузка...

Корисні поради та хитрості

Правильна технологія приготування тіста для профітролей і особливий режим випічки дозволяє отримати порожні всередині вироби з ніжною хрусткою скоринкою. Так відбувається через розширення випаровується з тіста води. Злегка зміцніла скоринка роздувається, як повітряна кулька, а потім, запекаясь, набуває міцність.

Базовий рецепт вказує основні інгредієнти тіста: вода, вершкове масло, борошно і яйця. Тим, кого не турбує калорійність готового тістечка, можна замість води взяти рівну кількість молока. Так профітролі вийдуть більш м’якими. Нетрадиційні рецепти дозволяють використовувати замість борошна вищого сорту і цільнозернове, і навіть житнє борошно.

У будь-якому випадку, беручись за приготування заварного тіста для профітролей, еклерів або шу, слід пам’ятати кілька важливих речей:

Мука для приготовления профитролей

  • Борошно, призначену для тіста, потрібно обов’язково просіяти. Це допоможе позбавити її від грудочок і отримати гладку масу тіста і готові вироби з красивою рівною поверхнею.
  • Просіяти борошно треба всю відразу на аркуш паперу або в якусь ємність. Роблять це для того, щоб всипати її в рідку частину одноразово, як цього вимагає рецепт.
  • Перед тим, як додати яйця, треба добре охолодити тісто.
  • Температура яєць і заварний маси повинна бути приблизно однаковою. Перед приготуванням тіста яйця в потрібній кількості слід дістати з холодильника. Поки готується і остигає заварна маса, вони придбають кімнатну температуру.
  • Додавати яйця в тісто потрібно по одному. Починаючи перемішувати тісто, господиня помітить утворення окремих шматків, ковзаючих по шару сирого білка. Вимішування треба робити до тих пір, поки маса не стане однорідною. Тільки після цього можна додати наступне яйце.
  • Вимішувати тісто найзручніше дерев’яною або пластиковою лопаткою (веселкою). Якщо такої у господарстві немає, підійде міцна сталева ложка. Міксером заварне тісто вимішувати не рекомендується із-за утворення великої кількості дрібних пластівців, які будуть розлітатися з чаші.
  • Окремий секрет полягає у випіканні відлучених на деко виробів. Перед тим як поставити тістечка в піч, її треба розігріти до 220ºС. Після того як пройде 10-15 хвилин і вироби сильно збільшаться в обсязі, жар зменшити до 190ºС і допікати профітролі до рум’яного кольору ще близько 20 хвилин.

    Профітролі з заварним кремом

    Сливочное масло для приготовления профитролейОтже, як приготувати профітролі з заварним кремом?

    Для тіста потрібно приготувати наступні продукти:

    • вода або молоко — 1 склянка (250 мл);
    • масло вершкове — 100 г;
    • борошно — 200 г;
    • яйце куряче сире — 4 шт.;
    • сіль — щіпка.

    Влити в каструлю воду, покласти в неї нарізане шматочками вершкове масло і щіпку солі. Поставити ємність на вогонь і довести до кипіння. Масло до цього часу повинно повністю розтанути.

    Всипати , перемішуючи, відразу всі відведені кількість борошна і заважати ще деякий час, поки маса не стане дуже густою. Зняти з вогню і перемішати ще. Цей процес вимагає докладання фізичних зусиль, так як заварена маса буде досить щільною. Готове тісто охолодити до кімнатної температури, перемішуючи час від часу.

    У ємність з тістом розбити 1 яйце. Розмішуючи заварную масу, втирати в неї яйце до тих пір, поки тісто не стане абсолютно однорідним і гладким. При цьому воно стане трохи більш рідким, ніж на початку вимішування.

    Додати 1 яйце і знову перемішати тісто до однорідності. Так само поступати до тих пір, поки всі яйця не будуть замішані в тісто. Його консистенція повинна бути схожа на дуже густу сметану.

    Молоко для заварного кремаВ залежності від величини яєць може знадобитися менше. Вбиваючи в тісто 2-3 яйце, слід орієнтуватися на консистенцію отриманої в результаті маси і припинити додавати яйця, якщо тісто вже досить рідке.

    Відсадити на деко, застелений пекарської папером, кульки розміром з волоський горіх. Між кульками залишити відстань приблизно в 3 см, так як вони сильно збільшуються при випіканні. Поставити деко в духовку, заздалегідь розігріту до 220ºС. Дверцята печі під час випікання краще не відкривати. Зменшити вогонь до позначки в 200 º с і пекти профітролі до золотистої скоринки. Готові вироби повинні бути сухими, твердими, порожніми всередині і дуже легкими.

    Загрузка...

    Заварний крем для профітролей

    Крем патисьер прийнято готувати з заварний маси з додаванням вершкового масла. Для зниження калорійності рецепт можна змінити і відмовитися від використання масла.

    Отже, потрібно:

    • молоко — 0,5 л;
    • цукор — 2 склянки;
    • борошно — 2 ст. л.;
    • яйце — 1 шт.;
    • масло вершкове — 200 г;
    • ванілін або інший ароматизатор.

    Розтерти в мисці яйце і цукор, змішаний з борошном. Додати трохи молока, щоб маса стала більш рідкою. Інше молоко закип’ятити і влити в нього, постійно помішуючи, розтерту яєчну суміш.

    Зменшити вогонь і довести крем до появи великих бульбашок, не перестаючи заважати його. Зняти з вогню, додати ароматизатор (ванілін, коньяк, лимонна есенція та ін), охолодити до кімнатної температури. З’єднати заварную масу з розм’якшеним маслом і збити.

    Начинити готові вироби, проколюючи скоринку кондитерським шприцом або зрізуючи верхівку тістечка. За бажанням можна залити профітролі з заварним кремом глазур’ю з шоколаду або цукру, посипати рубаними горіхами.

    В залежності від форми і розміру виробів їх називають шу (діаметром до 2 см), профітролі (до 5 см) і еклер (подовженої форми до 10 см). Профітролі і еклери прийнято наповнювати начинками. Шу зазвичай подають в якості хліба до бульйонів і супів і не наповнюють начинкою.

    Загрузка...