Рецепт приготування курчати тютюну на сковороді

Цыпленок табака на сковороде

Курча тютюну на сковороді, рецепт якого нескладний, дивовижно смачний. Це грузинське блюдо — одне з найпопулярніших і улюблених. Воно відоме далеко за межами Грузії. Народна любов внесла зміни в оригінальна назва страви, замінивши грузинське «тапака» на більш зручний «тютюну».

Тапа — це різновид грузинської сковороди. Тому по-грузинськи страва називається «курча на сковороді». Спробувавши таку страву хоча б раз, обов’язково захочеться приготувати його у себе вдома, щоб порадувати сім’ю і здивувати гостей. Приготувати таке ласощі цілком під силу кожному.

Загрузка...

Що потрібно приготувати?

Необхідно підібрати сковороду такого розміру, щоб курча легко поміщався в ній в «розгорнутому» вигляді. Для цього курчати розрізати вздовж грудки і розсовують половинки тушки, надаючи плоску форму. Таким чином, з одного боку буде тільки зовнішня частина тушки з шкірою, ніжками і крильцями, а з іншого — внутрішня частина.

Сливочное масло для жарки цыпленкаДо сковороді потрібно підібрати плоску кришку меншого діаметра для преса. Вона повинна бути досить великою, щоб накривати всього «розгорнутого» курча. Але вона також повинна вільно поміщатися в сковороду.

На кришку ставитиметься прес. В якості нього підійде середніх розмірів гирка. Напевно у кожного вдома знайдеться така річ.

Якщо немає плоскої кришки, то можна використовувати дно каструлі, всередину якої розміщується вантаж. Головне, щоб конструкція була міцна і легко знімалася.

Можна придбати готовий набір посуду для приготування курчат тютюну. Але кухонне начиння, використовувана з кмітливістю, блискуче справляється з таким завданням.

Всі предмети потрібно приготувати заздалегідь, помити і розмістити біля плити. Все повинно бути під рукою у потрібну хвилину.

Знадобиться молодий курча. Краще підшукати підходящу тушку на базарі. Не варто купувати бройлерних курчат: їх смак не такий насичений, як у звичайних домашніх курей. До того ж вони надто великі. Не у кожного вдома знайдеться сковорода підходящого для бройлера розміру. Ідеальний варіант — свіжий домашній курча вагою до 1 кг

Знадобляться такі продукти:

  • 1 головка часнику;
  • 50 -100 г вершкового масла;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування страви

Свежий цыпленок для приготовления блюдаТушку необхідно випатрати, обскубти залишилися пір’я і помити. По лінії грудки тушка розрізається і розкривається. Всередині курчати потрібно ще раз помити і прибрати залишки нутрощів. Серветкою видаляється зайва волога після миття.

Тушка укладається внутрішньою частиною на обробну дошку і відбивається з допомогою кухонного молотка з обох сторін. Відбиваючи курча, треба намагатися надати йому рівномірно плоский вигляд. Більше зусиль знадобиться для обробки випирають суглобів кінцівок. Кістки грудки можна поламати вручну. Якщо птах підібрана правильно, то ніяких проблем виникнути не повинно. Кісточки, хрящі, суглоби молодого курчати легко ламаються і розплющуються.

Якщо перед відбиванням покрити тушку харчовою плівкою, то можна вберегти себе і кухню від розлітаються шматочків м’яса і бризок.

Підготовлену птицю щедро намазують товченим часником, сіллю і перцем. Сіль краще взяти крупного помелу. Жменька солі рівномірно втирається по всій поверхні тушки з усіх боків. Часнику можна не шкодувати, а от з перцем важливо не переборщити. Краще додатково поперчити готову страву, якщо є сумніви.

Смажать курчати тютюну на вершковому маслі. На рослинному не виходить такий чудовий смак, властивий цьому грузинському шедевру. Тому потрібно приготуватися вершкове масло не економити. Воно швидко згорає. Щоб страва не набуло присмак пригорілого масла, не можна дозволити йому згоріти.

Чеснок для приготовления цыпленка табакаВеликий шматок (близько 50 г) вершкового масла кладуть на добре прогріту сковороду. Воно швидко починає плавитися і розтікатися по сковороді. Поки масло плавиться, на нього укладається курча. Поверх курчати кладеться заздалегідь підібрана кришка, а на неї прес. Все потрібно робити досить швидко. Суть рецепта у смаженні під пресом. Тому затягувати з установкою обтяжувача не варто.

Також не рекомендується укладати курчати раніше часу, на непрогрітому сковороду. Так не вийде потрібної золотистої скоринки. Перегрівати сковороду теж не можна. На розпеченій поверхні масло миттєво згорить.

У процесі смаження потрібно стежити, щоб олії було достатньо навколо тушки. Воно повинно булькати по краях. Якщо масла буде мало, воно почне підгоряти. Тому його додають у міру необхідності, не шкодуючи.

Обсмажується тушка з одного боку близько 15-20 хвилин. Після чого гне видаляється, тушка перевертається. Правильно просмажена сторона покрита апетитною золотистою скоринкою.

Загрузка...

Курча тютюну гриль

Таке блюдо можна приготувати не тільки вдома, але і на пікніку. Курча тютюну відмінно виходить на грилі.

Установка гриль може бути будь-якою. Готують тушку так само, як для смаження на сковороді. Тільки обмазують її додатково розтопленим вершковим маслом. Решітку гриля також змащують.

Тушку затискають або укладають на решітку, помістивши зверху вантаж (камінь). Коли на м’ясі з’являються чіткі смужки від решітки, його перевертають. Готовність визначають за допомогою зубочистки. Зробивши глибокий отвір, дивляться на сік. Якщо він прозорий, без крові, то страва готова. Важливо м’ясо не перетримати, інакше воно стане сухим.

Як подати курчати тютюну

Страва зазвичай подають з смаженою картоплею і салатом з помідорів. Відмінно підкреслить смак м’ясної страви соус з ткемалі. Доречно буде біле вино.

Це блюдо настільки чудово на смак, що його можна подавати без гарнірів і салатів, прикрасивши тільки зеленню. Саме так деякі гурмани можуть оцінити смак ласощів.

Перевага цього рецепта в простоті і швидкості приготування. Крім того, курча тютюну досить легке блюдо, що цілком підходить для святкового або романтичної вечері.

Загрузка...