Рецепт приготування хашлама з яловичини

Хашлама из говядины

Хашлама з яловичини — ситне, ароматне, насичене різноманітними смаками блюдо. Важко повірити, але ви напевно вже його їли, можливо, навіть не здогадуючись про те, як воно називається. Адже це апетитне блюдо — не що інше, як яловичина, приготована з овочами або без них у наваристому густому бульйоні.

Загрузка...

Трохи про страву

Походження хашлама з яловичини так і не вдалося відстежити. На Кавказі впевнені, що це дивно смачна страва їх національне блюдо. Проте є думка, що перші, хто приготував хашламу, — це жителі Грузії.

Лук для приготовления блюда

Так як же приготувати хашламу з яловичини? У кожній країні існують свої секрети приготування страви. Наприклад, грузини додають у страву величезна кількість ріпчастої цибулі, багато зелені і білі коріння, а ось вірмени впевнені, що хашлама — це густий наваристий суп, де багато м’яса і різноманітних овочів.

Але є й ті, хто вважає, що рецепт хашлама набагато простіше — в страві, крім яловичини і спецій, більше нічого бути не повинно.

Будь-який спосіб має право на існування, пошуки правильного рецепту — це марна трата часу, адже у кожного народу є свій секрет приготування страви.

Головне, що слід пам’ятати: який би не був склад продуктів і сам процес приготування хашлама, м’яса повинно бути дуже багато, як мінімум в 2 рази більше, ніж інших компонентів страви.

Тонкощі приготування

Свежая зелень для украшения блюдаНезважаючи на те що приготувати хашламу можна по-різному, є деякі моменти, які об’єднують різні способи:

  • Яловичу хашламу подають як самостійне дуже ситне і досить калорійне блюдо, тому стіл не передбачає подання інших страв.
  • М’ясо повинно бути свіжим, з тонкими жировими прошарками.
  • Всі компоненти, що входять до складу страви, нарізати великими шматками.
  • Готується яловичина не менше 2 годин, іноді процес приготування може займати до 6 годин. Завдяки довгому томління м’ясо буває неймовірно ніжним, соковитим і м’яким.
  • Для приготування краще використовувати казан або товстостінну каструлю. Завдяки таким ємкостей страва не підгорає і стає особливо ароматним і смачним.
  • Подають хашламу в гарячому вигляді з великою кількістю різноманітної зелені.
  • Викладають готове блюдо в глиняні горщики або супниці.
  • Загрузка...

    Найцікавіші рецепти

    Лавровый лист для хашламыКласичний рецепт. Інгредієнти:

    • парна яловичина 3 кг;
    • перець болгарський — 500 г;
    • морква — 1 кг;
    • томати — 1 кг;
    • цибуля — 700 г;
    • баклажани — 500 г;
    • зелень — за смаком;
    • сіль і спеції — за смаком;
    • лавровий лист — 5-6 шт.

    Як приготувати хашламу?

  • Овочі помийте, очистіть і наріжте великими шматками, перець і ріпчасту цибулю — кільцями.
  • М’ясо промийте, дайте воді стекти. Наріжте кубиками зі сторонами не менше 6 див.
  • Розділіть яловичину на 2 частини, а інші підготовлені інгредієнти — на 3 частини.
  • У казан рівним шаром викладіть третину цибулі, потім кільця перцю, брусочки моркви, баклажани і помідори, 1/2 частина яловичини, знову овочі в тій же послідовності, потім м’ясо. Завершальним шаром овочева нарізка. Кожний шар слід посипати сіллю і спеціями.
  • Поверх томатів викладіть лаврове листя, сушену або свіжу зелень.
  • Поставте казан на слабкий вогонь, томіть страва не менше 4 годин.
  • Рецепт з картоплею.

    Цей рецепт хашлама з яловичини з картоплею не менш смачний, ніж попередній. Готується страва так само просто.

    Картофель для приготовления хашламыІнгредієнти:

    • яловича вирізка — 4 кг;
    • картопля — 2,5 кг;
    • томати — 2 кг;
    • перець чилі -1 стручок;
    • сіль — за смаком;
    • петрушка, тархун, базилік — за смаком.

    Як приготувати хашламу з яловичини з картоплею?

  • Наріжте ретельно промиту вирізку великими шматочками, викладіть м’ясо в казан, налийте кип’ячену воду, щоб вона покривала основний компонент страви на 2 див. Варіть яловичину до готовності — 2 години. За 10 хвилин до закінчення варіння додайте сіль і спеції. Готове м’ясо вийміть з бульйону.
  • Викладіть в м’ясний бульйон очищену, нарізану великими кружечками, картопля. Відваріть овочі до напівготовності.
  • Викладіть поверх картоплі половину м’яса, нарізані кільцями помідори, знову м’ясо.
  • Додайте спеції, надрізаний перець чилі.
  • Томіть страву на повільному вогні близько години.
  • А тепер розглянемо, як приготувати хашламу з яловичини в мультиварці.

    Томаты для приготовления блюдаІнгредієнти:

    • парна яловича вирізка — 1 кг;
    • томати — 0,5 кг;
    • цибуля — 0,5 кг;
    • рослинне масло — 20 мл;
    • баклажани — 0,5 кг;
    • зелень і спеції — за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Так як мультиварочная чаша обмежує в обсягах, м’ясо наріжте на шматочки середнього розміру. Посоліть, додайте спецій, відкладіть на 10 хвилин.
  • Овочі очистити.
  • Наріжте цибулю півкільцями, баклажани кубиками, а заздалегідь бланшовані помідори — кружечками.
  • Налийте в каструлю мультиварки масло, викладіть акуратними рівними шарами спочатку м’ясо, потім цибулю, баклажани і зверху гуртки помідорів.
  • Поперчіть, посоліть, додайте зелень.
  • Готуйте, встановивши таймер на 3 години, в режимі «Гасіння».
  • Приємного апетиту. Нехай на вашому столі завжди будуть чудові смачні страви, а за столом щаслива сім’я.

    Загрузка...