Рецепт приготування філе риби в клярі

Рыбное филе в кляре

Філе риби в клярі підійде і для буденного, і для святкового столу. Це смачна закуска до пива в компанії друзів і швидкий сніданок для зайнятих людей. Рибку в клярі можна взяти і на пікнік, і в якості легкого перекусу на роботу.

Універсальне і нескладне в приготуванні блюдо ще й дуже корисне: воно містить велику кількість білка. З амінокислот білкових речовин, одержуваних з їжею, людський організм синтезує гормони і ферменти, будує нові клітини тканин тіла. Рибний білок, порівняно з білком м’яса, ще й легко засвоюється, тобто на його переробку організм витрачає менше зусиль.

А про користь риб’ячого жиру напевно знає кожен: з-за великого вмісту вітамінів А і Д його навіть приймають як ліки. Містить риба і фосфор і йод, які необхідні для нормальної роботи нервової системи і утворення кісткової тканини.

Загрузка...

Як приготувати рибу в клярі?

Рыба в кляре с овощамиКляром називають рідке тісто. Зробити його можна з різних інгредієнтів. Від добавки тих чи інших спецій змінюється смак самого тіста і готового страви.

Від консистенції кляру залежить те, як він буде триматися на рибі: занадто рідкий скотиться з неї під час смаження, дуже густий кляр теж небажано робити, тому що він утворює дуже товсту оболонку з тіста на шматках риби. Правильна консистенція порівнянна з негустою сметаною. Таке тісто стікає з ложки повільної товстої струменем.

Рибу для кляру треба попередньо розморозити. Якщо філе готове, то його можна просто порізати на шматки відповідної величини. У цілої риби потрібно видалити кістки і шкіру. Філе некрупною риби можна посмажити в клярі і цілком.

Найпростіший рецепт — смажена риба в клярі. Як приготувати?

Вам будуть потрібні:

  • яйце куряче — 1 шт.;
  • молоко або вода — 0,5 склянки;
  • сіль за смаком;
  • борошно — необхідна для досягнення потрібної густоти кількість;
  • рибне філе;
  • рослинна олія для смаження.

Підготувати рибу: підсолити, посипати перцем або іншими приправами за смаком, можна збризнути лимонним соком.

Молоко для приготовления рыбы в кляреЗалишити на деякий час, поки буде розігріватися масло і готуватися кляр. Налити в сковороду олію з таким розрахунком, щоб шматочки могли зануритися в нього приблизно наполовину, і включити плиту.

Перемішати до однорідності яйце і молоко, посолити суміш. Всипати борошно і перемішати до отримання гладкого тіста без грудочок. Шматочок риби взяти виделкою і вмочити в тісто. Відразу ж викласти в розігріте масло і повторити з наступним шматком філе.

Готувати рибу в клярі до підрум’янення скоринки, потім перевернути на іншу сторону і продовжити смажити. Зняти на тарілку і подавати.

Порада: щоб визначити, чи достатньо розігріте масло, треба капнути кляром на сковороду. Якщо масло добре підігрітий, тісто почне плавати по його поверхні, виділяючи безліч бульбашок.

Можна приготувати рибу в клярі в мультиварці або запекти її?

Для приготування в мультиварці, духовці або фритюрниці риби в клярі рецепт можна не змінювати. Різниця буде лише у витратах часу на готування.

Потрібні ті ж продукти, що і в попередньому рецепті, але способи будуть трохи відрізнятися залежно від використовуваної техніки:

Мука для приготовления рыбы в кляре

  • Риба, запечена в клярі, готується ще простіше, ніж смажена.
    Щоб приготувати в духовці таку страву, потрібно зовсім небагато часу. Господиня при цьому може встигнути нарізати овочі для салату. Минтай в клярі треба викласти на змащене маслом деко і помістити його в розігріту до 180 — 200°С піч. Готовність контролювати за подрумяниванию скоринки.
  • Посмажити минтай в клярі або іншу рибу в мультиварці теж досить просто.
    Включивши режим «смаження», налити в чашу трохи рослинного масла і нагріти його. Рибу вмочити в тісто і помістити її в чашу. Готування проводиться з відкритою кришкою до появи скоринки. Якщо мультиварка не включається, то важіль кришки треба вручну поставити в положення «Закрито».
  • Смажити минтай в клярі у фритюрі потрібно в глибокій посуді (казан, товстостінна каструля, сотейник), або можна скористатися фритюрниці.
    Для такого способу потрібно досить багато рослинної олії (1 — 2 літри). В розпечене масло потрібно опускати вкриті кляром шматки риби. Плаваючи в киплячому маслі, минтай в клярі перевертається сам, але якщо цього не відбувається, то можна обережно перевернути шматочок лопаткою або ложкою.
  • Ще одна порада: коли готується риба в клярі, краще використовувати для перевертання лопатку або ложку. Ножем або виделкою можна проколоти шкірку з тіста і втратити сік.

    Загрузка...

    Як можна зробити кляр по-іншому?

    Приготувати горбушу, тріску або минтай в клярі можна інакше. Додаючи в тісто сир, томатний сік та інші інгредієнти, можна отримати зовсім інші відтінки смаку.

    Для пивного кляру: розбовтати 1 — 2 яйця, влити 1 склянку світлого пива і трохи перемішати. Додати борошна за потреби і посолити тісто. Через газу, що міститься в пиві, кляр виходить повітряним і ніжним. Запах пива, навіть якщо він буде відчуватися, добре поєднується з ароматом риби.

    Кляр можна приготувати з картоплі: 300 г картоплі натерти на дрібній тертці, вбити в масу 1 — 2 курячих яйця і посолити. За бажанням можна додати 1 ст. л. протертого на дрібній тертці цибулі, перець чорний мелений, мускатний горіх та інші спеції. Досипати борошна, щоб отримати негусте тісто.

    Якщо взяти 1 склянку томатного соку, 1 яйце і борошно, то можна отримати красивий червонуватий кляр для будь-якої риби. Сіль у такий кляр потрібно додавати, тільки якщо несолоний сам сік, а чорний перець і мелений коріандр будуть дуже добре підкреслювати смак помідорів у вже готовому блюді. Поєднання томату і риби завжди гармонійно.

    Сирний кляр можна приготувати з 100 г тертого сиру, 1 яйця, 2 ст. л. майонезу. Змішавши ці складові, додати борошна і вимісити тісто. Майонез можна замінити сметаною. Або можна використовувати їх разом, взявши по 1 ст. л. того й іншого.

    Готувати рибу в клярі можна будь-якого виду і жирності. Особливо добре такий спосіб підходить для нежирної риби, яка при звичайному смаженні виходить сухою і жорсткою. Завдяки сохраняющемуся під скоринкою з тіста соку навіть смажена тріска або минтай в клярі будуть набагато ніжніше.

    Загрузка...