Рецепт приготування цеппелін

Цеппелины

Одне з цікавих страв — цепеліни, рецепт приготування яких ми і розглянемо сьогодні. Картопля є традиційним продуктом в Росії. Різні страви і методи його приготування вже давно використовуються нашими кулінарами. Але людська фантазія безмежна і багатогранна. Постійно з’являються нові страви з сусідських кухонь народів, які приваблюють своїми формами і приємним смаком.

Литовські цепеліни або, як їх ще називають, диджукукулиай — це вид великих галушок з сирого протертого і вареної картоплі. Начинка виконується з м’ясного фаршу. Вариться страва в окропі. Подаються цепеліни зі сметанним соусом і беконом. Сучасна назва цієї страви в Литві стало вживаються з часів Першої світової війни, коли країна перебувала під окупацією німців, а через кордон літали цепеліни, дирижаблі, що використовуються у військових цілях. Страву за своїми формами нагадувало цю техніку. Рецепти, схожі на виготовлення литовських диджукукулиалей-цепелінів, є в кулінарії Білорусії, України, Швеції.

Традиційні литовські цепеліни

Традиционные литовские цеппелиныМожливості нашої кухні не безмежні, тому досить часто доводиться спостерігати як рецепти мігрують з однієї культури в іншу, при цьому обживаясь характерними особливостями.

Традиційні литовські цепеліни не стали винятком у цьому нескінченному русі і перебралися в слов’янську кухню.

Для того, щоб повністю відповідати оригіналу і втілити в життя рецепт приготування цієї страви нам знадобиться наступний набір інгредієнтів:

  • картопля — 2 кг;
  • свинина — 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста — 4 шт.;
  • часник — 3 зубчики;
  • копчена грудинка — 0,3 кг;
  • сметана — 0,2 кг;
  • сіль, перець за смаком.

Картофель для цеппилинЯк приготувати цю страву правильно? Для початку беремо картоплю і очищаємо його від шкірки. Варимо близько 0,5 кг, а решту масу натираємо на крупній тертці. З отриманої маси необхідно видалити вологу. Для цього скористаємося марлею і ретельно отожмем всю масу.

Поки що залишилася картопля вариться, займемося приготуванням фаршу, з допомогою м’ясорубки або блендера. Перемелюємо свинину, додаємо до м’яса дві цибулини і весь часник. Ретельно вимішуємо отриману масу, солимо і перчимо. Ароматний фарш готовий. Робимо картопляне тісто.

Залишився картопля зварився. Готуємо з нього пюре, після чого додаємо до сирої картоплі і гарненько перемішуємо всю суміш до появи однорідності. Це і буде наш картопляне тісто.

Формуємо цепеліни. Для того щоб приготувати їх правильно, беремо шматочок тіста і формуємо з нього невеликий млинець діаметром близько 7-10 див. В нього вкладаємо начинку, таким чином, щоб вона заповнила центр заготовки, при цьому залишивши вільними краю. Зверху формуємо таку ж коржик і накриваємо нею фарш.

Загрузка...

Формування страви

Формирование цеппелинЯка в нього повинна бути форма? Відповідь на це питання криється в самій назві страви. Слово «цеппелін» перекладається як «дирижабль». Абсолютно ідентичну форму віддаємо нашим заготівлях. В кінцевому рахунку у нас вийдуть маленькі дирижаблі, які тепер необхідно приготувати. Для цього опускаємо їх у киплячу воду на 10-15 хвилин. В цей час приготуємо соус.

Основним його компонентом є копчена грудинка, яку ми дрібно ріжемо і смажимо на сковороді. Додаємо решту дрібно нарізану цибулю і обсмажуємо до утворення золотистої скоринки. Після чого заливаємо всю суміш сметаною і продовжуємо обжарку ще протягом 2-3 хвилин. У самому кінці додаємо в готовий соус, сіль і перець.

Дістаємо з каструлі наші цепеліни, поливаємо соусом і подаємо до столу.

Загрузка...

Ледачі цепеліни по-одеськи

Рецепти приготування цепелінів досить різноманітні. Цікаві в приготуванні цепеліни по-одеськи. Це оригінальне і водночас просте блюдо.

Фарш для цеппелинДля страви потрібні наступні інгредієнти:

  • картопля — 1 кг;
  • фарш із свинини та яловичини — 400 г;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • яйце — 2 шт.;
  • сіль, перець за смаком.

Для приготування цієї страви візьмемо картоплю і очистимо від шкірки, натираємо його на крупній тертці і додаємо яйця.

Для фаршу кращим варіантом є свіже м’ясо, пропущене через м’ясорубку. Фарш, приготовлений своїми руками, не містить шкідливих добавок і складається лише з натурального якісного м’яса. Але якщо немає такої можливості, підійде і куплений.

Для приготування начинки фарш додається подрібнену цибулю, сіль, перець. Маса ретельно перемішується до однорідної консистенції.

Приготувати ліниві цепеліни можна на сковороді. На розігріту сковороду додаємо невелику кількість рослинного масла. Тепер займемо формуванням самих заготовок. На сковороду викладаємо круглі підстави з картоплі діаметром 7-10 см, на які зверху кладемо фарш.

Як тільки, картопляне тісто трохи підрум’янилося, накриваємо зверху другий картопляної коржем і перевертаємо наші заготовки. Такий спосіб дозволить приготувати цепеліни, ідеально обсмаживши їх з обох сторін і тим самим надавши чудову золотисту скориночку. Після цього знімаємо готову страву зі сковороди, перекладаємо на тарілку і подаємо до столу.

Існує велика кількість рецептів по приготуванню цепелінів. Однак існують перевірені роками варіанти приготування, які тішать своїм зовнішнім виглядом і ароматною начинкою вже не одне покоління.