Рецепт приготування бігуса зі свіжої капусти

Бигус из свежей капусты

Навряд чи хтось із господинь не знає, як приготувати бігус зі свіжої капусти і м’яса. Багато вважають, що це споконвічно російська страва, що дійшов до наших часів у своєму історичному варіанті.

Варіанти його відомі як бігос по-польськи або по-українськи, але мало кому відомо, що це була їжа, яку готували мисливці на привалах і власники постоялих дворів.

Загрузка...

Як готувати традиційний польський бігус?

Інгредієнтами подається в трактирах бігуса служили різні продукти. Страва має бути ситним і порівняно недорогим, тому у склад його входили і овочі, і доступне м’ясо і гриби. Мисливський варіант був значно екзотичніше і включав в себе різні види дичини і крупу: те, що можна було добути і взяти з собою.

Любитель бігуса польський король Владислав Ягайло рекомендував додавати туди навіть легкі вовка. Легенда розповідає про те, що в Польщі рецепт бігуса потрапив завдяки цій людині. І з тих пір, адаптуючись до доступності тих чи інших продуктів, кухарі Європи і Росії готують тушковану капусту в різноманітних варіаціях.

Мясо для приготовления блюдаАле для цього польського бігуса будуть потрібні:

  • кілька сортів м’яса загальною вагою близько 800 г;
  • копченості — 200-300 р;
  • капуста свіжа і квашена в рівних пропорціях, всього близько 500 м;
  • морква — 300 г;
  • цибуля ріпчаста — 200-300 р;
  • вино сухе — 100 мл;
  • чорнослив, помідори, гриби сушені або свіжі, спеції — за бажанням і смаком.

Для бігуса підійде будь-яке м’ясо. Тушковану капусту можна приготувати зі свининою або яловичиною. Замінити їх можна і куркою. При можливості купити кролика, гусака чи качку і можна додати і їх. Дуже добре поєднується з кислуватою квашеною капустою або корейка свиняча грудинка з прошарками м’яса і сала (рис. 1). Грудинку, корейку, свинячі реберця при приготуванні бігуса можна використовувати у вигляді копченостей і свіжими.

М’ясопродукти (сирі і копчені) нарізати невеликими шматками і обсмажити на олії або вытопившемся з грудинки жирі. Дуже зручно готувати тушковану капусту в казані або інший товстостінній посуді великого об’єму. Окремо на сковороді обсмажити на рослинному маслі моркву і цибулю. Овочі треба довести до золотистої скоринки і викласти їх до м’яса. При бажанні до овочів додати свіжі подрібнені помідори або томатну пасту (1-2 ст. л.).

Свежий лук для приготовления блюдаУ казан з м’ясом і овочами можна покласти близько 200 г чорносливу або грибів. Довести суміш до кипіння, а тим часом підготувати капусту: свіжу потрібно нашаткувати, а квашену промити водою, щоб видалити зайву кислоту.

Додати капусту в котел і долити стільки води, щоб вона тільки здалася під верхнім шаром овочів. Довести до кипіння на сильному вогні і зменшити його так, щоб вміст могло нудитися під кришкою протягом 1-1,5 годин. Під час гасіння бігус треба час від часу перемішувати.

Коли капуста і м’ясо стануть м’якими, страву потрібно досолити за смаком, додати чорний перець і інші спеції, які подобаються домочадцям, влити вино і тушкувати ще 10-15 хвилин. Готовий бігус зняти з вогню і залишити під кришкою як мінімум на півгодини, щоб страва настоялося.

Сучасні рецепти бігуса

Свежая капуста для приготовления блюдаВ даний час існує безліч варіантів страви. Приготувати бігус з квашеної капусти можна і без додавання свіжої, якщо заготівля ще не дуже кисла. Ближче до весни, коли капуста набуває зайву кислоту, її можна залити холодною водою на 1 годину, а потім використовувати для приготування. Для зменшення кислого смаку можна додати у бігус трохи рису.

Для бігуса з рисом будуть потрібні:

  • м’ясо — 0,5 кг;
  • капуста квашена — 0,5 кг;
  • рис — 150-200 г;
  • морква — 200 г;
  • цибуля — 100-150 г;
  • часник -1-2 зубки;
  • сіль і приправи — за смаком.

Як і в попередньому випадку, готувати бігус з квашеної капусти можна і з куркою, і зі свининою, і з будь-яким іншим м’ясом. Його треба нарізати і обсмажити на рослинному маслі або зі свинячим жиром у товстостінній глибокої посуді. Додати подрібнені моркву і цибулю, довести овочі до золотистої скоринки.

Промитий рис всипати в каструлю з овочами і м’ясом і обсмажити його до тих пір, поки він не втратить прозорість. Квашену капусту викласти в посуд і перемішати. Влити близько 1 склянки води, посолити і приправити за смаком, покласти подрібнений часник. Тушкувати страву до тих пір, поки рис не стане м’яким. Зняти з вогню і дати бигусу трохи постояти під кришкою.

Бігус зі свіжої капусти з картоплею готується дуже швидко, якщо для нього використовувати готові м’ясопродукти або ковбасу. Такий рецепт можна вважати бюджетним стравою, яку легко зібрати з того, що є в холодильнику.

Бигус с картошкойДля бігуса з картоплею потрібні:

  • капуста свіжа — близько 0,5 кг;
  • картопля — 400-500 г;
  • морква — 150-200 г;
  • цибуля — 100-150 г;
  • ковбаса напівкопчена або варена, шинка, грудинка і т. п. — 150-200 г;
  • масло рослинне для смаження.

Добре розігріти сковороду і обсмажити при помішуванні тонко нарізану капусту, цибулю, моркву і подрібнену на крупній тертці 1 картоплину. Решті картоплю нарізати невеликими кубиками і додати до обсмажених овочів. Влити трохи води або бульйону з кубиків і тушкувати на несильному вогні до напівготовності картоплі.

Коли картопля ще залишається трохи твердої всередині, можна додати нарізані кубиками м’ясопродукти або ковбасу. Вміст каструлі перемішати, посолити і додати за смаком спеції, довести до готовності під кришкою. Якщо є тільки квашена капуста, рецепт можна змінити і приготувати такий бігус з кислою капустою.

Щоб картопля швидко зварилася і не залишилася твердою через взаємодії з кислотою, капусту слід додавати тільки після того, як картопляні кубики стануть м’якими на поверхні. Інакше на картоплі вийде тверда скоринка.

Загрузка...

Незвичайний рецепт тушкованої капусти з рибою

Бігус можна приготувати навіть з рибою. Морська риба дуже добре поєднується зі свіжою капустою і овочами. У підсумку вийде легке і корисне блюдо. Цей рецепт підійде і для дієтичного харчування, і для тих, хто віддає перевагу рибу в якості джерела білка.

Основні етапи приготування такі ж, як і для звичайних варіантів з м’ясом: свіжу капусту (0,5 кг) треба нашаткувати і обсмажити з цибулею та морквою, долити трохи води. Зменшити вогонь і тушкувати овочі під кришкою близько 30 хвилин, а тим часом підготувати рибне філе (0,5-1 кг).

Якщо куплено вже готове філе будь-якої морської риби, то його потрібно розморозити і нарізати на не дуже великі шматки. З цілої риби потрібно видалити кістки. Шматки риби викласти на капусту і посолити. Додати томатну пасту (2 ст. л.), приправу за смаком, продовжувати тушкувати під кришкою ще близько 25 хвилин до готовності риби.

Приготувати бігус можна і в пісні дні. Для цього з основного рецепта потрібно лише прибрати м’ясо і рибу. Тушкована капуста з куркою може послужити варіантом швидкого обіду або вечері. А традиційний польський бігус зі свининою та копченостями буде чудово виглядати навіть на святковому столі.

Загрузка...