Рецепт печива вірменська гата

Вкуснейшая армянская гата

Вірменська гата — традиційна страва цього народу, що відноситься до десертів. Воно існує вже багато років, і на кожне свято у Вірменії господині вважають своїм обов’язком приготувати саме це ласощі.

У слов’янських народів таке кондитерський виріб також користується великою популярністю, особливо останнім часом. Така популярність обумовлена надзвичайно високими смаковими характеристиками і відносною простотою приготування.

Загрузка...

Різновиди десерту

Гата — десерт, який являє собою в традиційному виконанні вірменське печиво. Його особливість в тому, що приготування підлягає як тісто, так і начинка. Найбільш важливий компонент — вершкове масло, так як його беруть в досить великій кількості. Тому вважається, що гата робиться з листкового тіста.

Таку солодкість легкою для шлунка і фігури не назвеш, так як калорійність 100 г печива, залежно від рецепту, коливається від 280 до 350 кілокалорій. Але хоча б у свята, можна дозволити собі таку розкіш.

Традиційно склалося, що у Вірменії, в залежності від територіальної належності до того чи іншого району країни, існують різні види гати.

Гугарская гатаБувають такі види солодощі:

  • арцахская (карабахська);
  • гугарская (степанаванская);
  • караклисская (кироваканская);
  • єреванська;
  • гюмрийская.

Перераховані вище різновиди відрізняються деякими інгредієнтами і мають свої невеликі особливості в технології приготування. Отже, як приготувати ту чи іншу солодкість? Господині користуються різними та часом дуже цікавими рецептами.

Арцахская солодкість

Її особливість у тому, що дріжджове тісто замішується на заздалегідь підготовленій опарі.

Інгредієнти, які знадобляться, щоб приготувати опару:

  • борошно — 250 г;
  • вода — 1 склянка (200 мл);
  • дріжджі сухі — 0,5 ст. ложки.

Для тесту необхідно:

  • борошно — 750 г;
  • вершкове масло — 1 пачка (200 г);
  • яйця курячі — 5 штук;
  • цукор або цукрова пудра — 200 г;
  • ванілін — 1 пакетик (10 г)
  • сіль — 20 г (щіпка).

Для начинки беруть:

Ингредиенты для гаты

  • борошно — 800 г;
  • вершкове масло — 350 г;
  • цукор або цукрова пудра — 300 г;
  • ваніль — 5 м;
  • жовток — 1 штука.

Для початку беруть велику миску (скляну або пластмасову), в якій буде зручно замішувати тісто. Потрібно приготувати опару. Для цього воду трохи підігрівають так, щоб у неї вільно можна було опустити палець і тримати, не побоюючись того, що можна обпектися.

Потім насипають дріжджі, добре перемішують, щоб вони розчинилися. Додають борошно, знову перемішують, накривають щільніше целофановим пакетом. Відправляють в тепле місце на 20-30 хвилин.

Тим часом, необхідно взяти вершкове масло, попередньо розм’якшене і змішати його з борошном, цукром, сіллю і ваніллю (кількість, необхідну для приготування тіста). Можна це робити руками, міксером на повільній швидкості або в блендері. У результаті повинна вийти вершково-борошняна крихта. Потім додають яйця і змішують з неї опарою. Ретельно вимішують тісто. Воно повинно вийти м’яке, але ні в якому разі не туге. Доведене до готовності тісто, відправляють під пакет або харчову плівку підходити (на 30 хвилин).

Щоб приготувати начинку, потрібно взяти за основу розм’якшене вершкове масло. До нього додати борошно, цукор, ваніль. Все ретельно перемішати до однорідної маси. Викласти приготовану масу на блюдо і розділити на 8 однакових порцій.

Після того, як тісто підійшло, його необхідно перемісити, розділити на 8 рівних частин. Кожну частину акуратно розкачати в коло, товщина яких повинна досягати приблизно 5 мм, а всередину покласти начинку. Зібрати краї тіста защипнути його в центрі. Легким рухом провести по заготівлі качалкою, щоб трохи її сплюснуть.

Отримані гати перевернути видимим швом вниз, змастити жовтком і зробити кілька проколів виделкою, щоб надходив повітря.

Викласти їх на деко, попередньо застелений папером для випічки, на відстані 2-3 см один від одного. Форму змащувати не потрібно, так як тісто саме по собі досить жирне і добре відстає. Випікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусів протягом 20 хвилин. Особливо радує результат. Гата кругла — дуже смачно і досить просто.

Загрузка...

Гугарское печиво

Гата круглаяРецепт опари вимагає таких інгредієнтів:

  • вода — 1 склянка (200 мл);
  • молоко — 0,5 склянки;
  • дріжджі сухі — 1 столова ложка без гірки.

Для тіста:

  • борошно — 900 г;
  • цукор або цукрова пудра — 500 г;
  • жовток курячий — 2 штуки;
  • молоко — 2 склянки;
  • вершкове масло — 200 г;
  • ваніль — 10 г;
  • сіль — щіпка.

Інгредієнти для начинки:

  • вершкове масло — 350 г;
  • борошно — 700 г;
  • цукор або цукрова пудра — 200 г;
  • ваніль — 5 р.

Тесто для гатыВзяти зручну ємність, де буде замішуватися тісто. Необхідно підготувати теплу воду і змішати з молоком. В отриманій рідини розчинити дріжджі. Далі додати борошно, все добре перемішати, накрити целофаном (харчовою плівкою) і поставити в тепле місце на 1 годину. Як приготувати начинку описано вище в рецепті гати арцахской, що потрібно діяти аналогічно.

В отриману опару додати борошно, цукор, вершкове масло, жовтки, молоко, сіль, ваніль. Важливо! Досить велика кількість вершкового масла у складі дає ефект листкового тіста. Тому все гарненько перемішують руками, а потім вимішують тісто.

Для останньої процедури можна скористатися кухонним комбайном, але найкраще руками. Це дозволить відчувати правильність отриманої рецептури. Вимішане тісто має легко відставати від рук. Приготовлену масу знову відправляють підходити в тепле місце на 30 хвилин, попередньо накривши целофаном, але залишивши невелику щілину для того, щоб проникав повітря.

Готове тісто гарненько перемішують, розділяють на 10 рівних частин. Кожну порцію розкочують качалкою завтовшки 3 мм. В середину відправляють начинку, защипнути краю потрібно посередині. Знову трохи розкачати, викласти у форму на пергамент. Випікати протягом 20 хвилин при температурі 180 градусів. Печиво гата за даним рецептом стає надзвичайно ніжним.

Варіант без опари

Як приготувати бездріжджове тісто для гата?

Гата без опарыРецепт тіста включає:

  • борошно — 3 склянки (200 мл);
  • кефір — 1 склянка;
  • вершкове масло — 150 г;
  • сіль — 1 щіпка;
  • ваніль — 5 м;
  • сода або розпушувач — 0,5 ч. ложки.

Для начинки:

  • борошно — 1,5 склянки;
  • цукор або цукрова пудра — 1,5 склянки;
  • ваніль -5 м;
  • вершкове масло — 150 г;
  • жовток курячий — 1 штука.

Змішати в крихту вершкове масло і борошно. В отриману масу додати кефір, сіль, ваніль і розпушувач. Тісто добре вимісити. Поставити його в холодному місці на 30-40 хвилин. Тим часом приготувати начинку. Для цього вершкове масло, борошно, цукор і ваніль ретельно перемішати.

Даний варіант є традиційним, але можна робити начинку і з горіхами. Для цього знадобитися близько 200 р дрібно подрібнених горіхів. Їх просто необхідно додати до решти інгредієнтів, що входять до складу начинки. Такий підхід зробить печиво гата дуже цікавим на смак.

Підготовлене тісто потрібно розділити на 3 рівні частини. Кожну варто тонко розкачати (товщина 3 мм). По всій площі рівномірним шаром викласти начинку. Після, загорнути тісто щільним рулетом і защепити кінці. Рулети розрізати на шматочки шириною в 3-4 див. Цю операцію можна провести до того, як викласти на деко, але можна і після.

Деко попередньо застелити спеціальним папером для випічки. Духовку розігріти. Загальний час випікання приблизно 30 хвилин. При цьому перші 15 хвилин випікати гату при температурі 180 градусів, а наступні — при 170. Перед тим як помістити печиво в духовку обов’язково змастити поверхню жовтком. На поверхні десерту зробити кілька проколів за допомогою зубочистки. Всі ці дії допоможуть добитися відмінного результату, випічка вийти рум’яна і в міру соковита.

Цей десерт чудово підходить як для домашнього чаювання, так і для великого торжества. Випічці будуть раді абсолютно всі: і дорослі, і діти. Десерт досить простий у приготуванні, вимагає досить простих інгредієнтів. При цьому всім смаковими характеристиками гати можуть позаздрити самі вишукані солодощі.

Загрузка...