Панкейкі на кефірі (від англ. Pancake) — американський аналог улюблених багатьма з дитинства оладок, які готувала мама або бабуся.
Ніжні, пишні, тануть у роті, повітряні і дуже смачні млинці підійдуть в якості прекрасного сніданку, ситної вечері, приємного десерту. Якщо раптом прийшли гості і нічого подати до чаю, панкейкі з домашнім варенням — безпрограшний варіант.
Особливості класичного рецепту
У класичному варіанті американські панкейкі готуються на молоці і смажаться на сковороді без масла, оскільки в тесті вже присутній розтоплене вершкове масло, що додає млинців ніжну текстуру.
За формою і діаметру вони більше схожі на російські млинці, а по товщині — на оладки. В Америці і Канаді до панкейкам подають кленовий сироп, арахісове масло, джем і свіжі ягоди.
Американці частіше воліють пишні панкейкі на сніданок, оскільки млинці вважаються достатньо калорійним стравою, а сучасні тенденції коригувати своє харчування і режим встановлюють нове ставлення до їжі.
Змінений рецепт
В Росії і на просторах СНД рецепт панкейків зазнав незначна зміна. Замість молока багато господинь вважають за краще використовувати кефір. Вважається, що з-за цього кисломолочного продукту млинці виходять більш пишними порівняно з панкейками, приготованими з використанням молока.
Часто вершкове олія замінюється рослинним, тому що вершкове масло вважається більш калорійним і менш корисним. Однак вершкове масло в невеликих кількостях необхідно організму, що містяться в ньому вітамінів групи А, B і кальцію. Додаючи в тісто соду, її не обов’язково гасити оцтом, так як це за нього робить кефір.
Панкейкі на кефірі їдять з вершковим маслом, сметаною, варенням, медом, шоколадним та полуничним сиропами. Панкейкі прикрашають ягодами, фруктами, горіхами і посипають цукровою пудрою, поливають розтопленим шоколадом. Дуже простий на кефірі рецепт панкейків не складний у виконанні: інгредієнти найпростіші, а затрати часу мінімальні.
Основні інгредієнти
Як приготувати панкейкі і що для цього потрібно?
Щоб приготувати смачні панкейкі на кефірі, необхідні наступні інгредієнти:
- 300 мл кефіру (замість кефіру підійде кисле молоко (особливо сільські), тільки її знадобиться більше, тому що вона густіша);
- 200-250 грамів пшеничного борошна вищого сорту;
- 2 великих курячих яйця;
- цукровий пісок (2-3 столових ложки);
- ванілін за бажанням;
- сіль за смаком (щіпка);
- сода (небагато);
- розпушувач (не більше 1 чайної ложки);
- олія соняшникова або оливкова олія за смаком (2-3 столових ложки)
Алгоритм приготування панкейків:
У будь підходящої ємності підігріти кефір, щоб він став теплим, але не гарячим.
Зняти з вогню і ненадовго відставити в сторону.
Як і з чим подавати пайкейки?
Панкейкі на кефірі виходять ніжними, повітряними, поживними, а головне — нежирними.
В Америці пишні панкейкі подають у вигляді башточок або пірамідок, политих сиропом і прикрашених ягодами, какао, кокосовою стружкою. Але вони будуть також смачні, якщо їх подавати окремо зі сметаною, варенням, медом, джемом, згущеним молоком і шоколадним сиропом, фруктами і ягодами. Для прикраси можна використовувати корицю, мускатний горіх, листочки м’яти.
До млинців можна подати запашний трав’яний або фруктовий чай, кава з корицею, тепле молоко, свіжовичавлений сік. Все залежить від фантазії і смакових уподобань кожного. Панкейкі краще їсти гарячими.
Завдяки тому, що млинці не жирні і пишні, їх можна помістити в контейнер і залишити на ніч, щоб на ранок подати до столу, попередньо розігрівати в мікрохвильовій печі.