Рецепт люля кебаб в духовці

Люля кебаб

Тим, у кого немає мангала, згодиться рецепт люля-кебаб в духовці. На відміну від шашлику це блюдо готують не з шматків замаринованого м’яса, а з фаршу, нанизуючи зліплені з нього котлетки на шпажки, шампури або просто викладаючи на гарячі вугілля.

Його можна зробити не тільки з традиційної баранини, але і з інших видів м’яса, в тому числі курки або індички. На Кавказі хліб і яйця в фарш не кладуть, а котлетки перед приготуванням не обкачують у борошні або сухарях.

Загрузка...

Підготувати дерев’яні палички і грати для гриля

Фарш для приготовления люля кебабЗрозуміло, вироби можна викласти прямо на деко, змастивши його олією. Але кебаб звичайно запікають без жиру, а якщо його приготувати з курки, то в результаті можна отримати цілком дієтичне блюдо. Тому запасаємося дерев’яними шпажками, а в духовку ставимо решітку для гриля з піддоном.

Шпажки, щоб вони не почали підгорати, необхідно потримати у воді протягом 40 хвилин. Якщо немає часу, укласти на дно ємності з водою і поставити зверху вантаж, щоб не спливали. Тоді вони встигнуть просочитися вологою і за 10 хвилин. Фарш краще всього зробити з яловичини навпіл зі свининою.

Для самого простого страви беремо наступні продукти:

  • фарш — 500 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • чорний перець — 0,5 ч. л.;
  • перець червоний пекучий — 0,5 ч. л.;
  • базилік сухий — 1 ч. л.;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • кріп свіжий — половина пучка (приблизно 25 г).

Лук репчатый для приготовления люля кебабЩоб цибуля не пустив занадто багато соку, краще обійтися без м’ясорубки, просто дуже дрібно порізати його. Настільки ж дрібно ріжеться кріп, а спеції можна подрібнити в кавомолці. Все це додається у фарш, який потім потрібно дуже добре вимісити.

Робиться це для того, щоб він знайшов необхідну в’язкість і не звалився зі шпажок в процесі приготування. Адже яєць, що скріплюють воєдино компоненти для котлет, ми в нього не кладемо. Вимішування вказаної кількості фаршу повинна зайняти не менше 7 хвилин. Потім його потрібно хоча б на 30 хв. прибрати в холодильник.

Тим часом розігріти духовку до 2000С. Злегка змочити руки і зліпити з фаршу довгасті ковбаски. Обережно проколоти їх шпажками і укласти на решітку так, щоб вони не стикалися один з одним. Деко з кебабом поставити в духовку приблизно на 30 хв.

Дрібні вироби готуються 15 хвилин, більш великі довше. Коли вони підрум’яняться, дістати, перевернути і знову поставити в духовку. На цей раз готувати на 2-3 хвилини менше. Перед подачею на стіл страву можна посипати свіжою зеленню — петрушкою або кінзою.

Фарш з птиці і його особливості

Для фаршу можна використовувати тільки філе або зняти з курки шкіру і перекрутити все. У першому випадку страва буде корисніше, у другому більш смачним.

Однак м’язи у домашньої птиці досить в’ялі і фарш в будь-якому випадку вийде більш водянистим, ніж з яловичини. Тому і цибулю, і часник потрібно різати дуже гострим ножем, щоб уникнути додаткового виділення соку.

Куриное филе для приготовления люля кебабСпочатку потрібно підготувати всі необхідні для кебаба з курки продукти:

  • фарш — 1 кг;
  • цибуля — 3 шт.;
  • часник — половина головки;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • перець чорний — 1 ч. л.;
  • духмяний перець і мускатний горіх — на кінчику ножа;
  • листя салату — за кількістю порцій.

Злити виділилася з фаршу рідина. Додати до нього дрібно порізані цибулю і часник, сіль і спеції, перемішати. Деякі для густоти всипають ще 1-2 ст. л. борошна, але тоді вийде вже трохи інша страва. Отриману масу перекласти в міцний поліетиленовий пакет і відбити її об стіл.

Для м’яса курки це займе приблизно 5 хвилин, індички — 7 хвилин. Потім сформувати котлетки, нанизати на дерев’яні спиці і укласти на гриль. Деко відправити в розігріту до 200-2100С духовку на 15-20 хвилин, до появи рум’яної скоринки. Шпажки необхідно один раз перевернути. Готову страву вийняти і покласти кожну порцію на персональний лист салату.

Щоб ласощі набуло особливий аромат, деякі додають в нього 1 ч. л. рідкого диму, але можна поступити і по-іншому. Фарш приготувати з 800 г сирого м’яса і 200 г копченої курки без шкірки. Він вийде не дуже рідким, тому для подрібнення всіх продуктів можна сміливо задіяти кухонну техніку.

Масу зі спеціями «вибити» про стіл і дати настоятися 40-50 хвилин. Потім зліпити з неї тонкі, не занадто довгі ковбаски і запекти прямо на деку, підстеливши знизу фольгу. Посипати їх запашними травами і разом з маринованою цибулею загорнути в лаваш.

Загрузка...

Саме ароматне блюдо

Черный молотый перец для приготовления люля кебабДля фаршу треба взяти 750 г свинини, стільки ж яловичини і 1 цибулину середнього розміру. Всі разом перекрутити, додати 1,5 ч. л. солі і 2-3 ч. л. улюблених приправ. Це може бути наявна у продажу готова «суміш перців», набір мексиканських або італійських спецій, «хмелі-сунелі» або власноруч засушені запашні трави.

Але чорний мелений перець повинен бути присутнім обов’язково. Можна ще додати 1-2 ст. л. гострого соусу, після чого фарш старанно вимісити. Приготований за цим рецептом люля-кебаб і в духовці вийде «з димком», як на вугіллях, притому без всякої хімії.

Решітка в цей раз не знадобиться, страва буде запікатися прямо на деку. Однак його необхідно спеціально підготувати. Дно застеляється фольгою, зверху кладуть невеликі скибочки бекону. Цибулю (2-3 шт.) нарізати кільцями, половину з них укласти на 20 хвилин у миску з оцтом.

Потім сирі колечка злегка підсолити, перемішати їх з маринованою цибулею і викласти рівним шаром поверх бекону. Шпажки з люля-кебабом помістити на цибульну подушку, стежачи за тим, щоб вони не торкалися один одного. Деко (можливо, їх вийде два) поставити в розігріту до 2000С духовку. Хвилин через 15-20 шпажки перевернути і дочекатися, поки зарум’яниться інша сторона.

В одній духовці відразу і м’ясо, і гарнір

Люля-кебаб в картофельной оболочкеМожна скористатися попереднім рецептом, але в проміжках між шпажками укласти скибочки картоплі. Після перевертання до них додати колечка шматочки баклажанів і солодкого перцю.

Овочі перед відправкою в духовку посолити, злегка посипати чорним перцем і сухим кропом. Разом з «люлю» можна запікати будь-які овочі, крім тих, які випустять багато соку, а також гриби, яблука, розпарений чорнослив.

Великим успіхом у гостей користується люля-кебаб в картопляній оболонці. Фарш для нього можна приготувати з яловичини або будь-якого іншого м’яса, за винятком пташиного.

Продукти знадобляться такі:

  • фарш — 500 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • масло вершкове — 150 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • дрібно нарізана петрушка — 2-3 ч. л.;
  • картопля — 800-900 р.;
  • сіль і чорний перець — по 1 ч. л.

Яловичий жир видалити, м’ясо перекрутити один раз. Цибулю дрібно порізати і висипати у фарш. Картоплю зварити і приготувати з нього пюре без молока, але з додаванням масла і петрушки. Коли пюре охолоне, збити яйце і всю масу ретельно перемішати.

Пюре розплющити руками в коржі, покласти на них фарш і сформувати двошарові ковбаски. Всередину обережно вставити шпажки, злегка обсмажити на сковорідці, потім укласти на деко і запікати протягом 35-40 хвилин при температурі 1900С.

Загрузка...