Рецепт ляща, запеченого в духовці

Лещ с овощами

З усіх річкових риб лящ є, мабуть, самим смачним, а лящ, запечений в духовці, серед безлічі рецептів вважається одним з найбільш популярних.

Він готується досить швидко і не вимагають особливих турбот, але зате в підсумку виходить апетитне блюдо, яке підійде як для повсякденного столу, так і для святкового.

Загрузка...

Етапи і рецепт приготування

Весь процес приготування можна розділити на кілька етапів, основними з яких є очищення риби і маринування. Дуже важливо правильно підготувати рибу до запікання і ретельно її очистити. Для цього необхідно спочатку очистити її від луски, обрізати всі плавці, видалити нутрощі і зябра. Потім добре промити ляща під проточною водою.

Лящ набагато смачніше і соковитіше, приготований цілком, так і на столі така страва виглядає дуже ефектно.

Наступний етап — приготування маринаду. Тут може бути 2 варіанти: простий маринад і більш складний. Вибір маринаду залежить від особистих переваг і від часу, яким ви володієте. Якщо ви вибираєте перший варіант, то просто натріть рибу сіллю, перцем і сумішшю різних спецій і прянощів і залиште на деякий час.

Черный молотый перец - приправа для маринадаРецепт більш складного маринаду включає наступні інгредієнти:

  • сік половинки лимона;
  • цибулю, нарізану кільцями або півкільцями;
  • рослинне масло — 1 ст. ложка;
  • сіль — 1 ст. ложка;
  • цукор — 1 ст. ложка;
  • чорний мелений перець і спеції за смаком.

Всі інгредієнти необхідно добре перемішати і намазати цією сумішшю рибу. Лящ — досить велика річкова риба, тому щоб він добре промариновался, залиште його години на 1,5-2. Тоді риба вийде дуже ніжною, ароматною і соковитою.

Ще один секрет, який дозволяє рибі добре промаринуватися — це бічні надрізи. Перед тим як нанести маринад, зробіть не сильно глибокі горизонтальні надрізи ножем з обох сторін. Плюс до всього, це дозволить уникнути деформації під час запікання, і, в кінцевому підсумку, блюдо при подачі відповідної буде мати гарний ресторанний вигляд.

Інгредієнти для начинки

Ляща можна запекти і просто, без начинки, але погодьтеся, що фарширований лящ, запечений в духовці, набагато ароматніший і смачніше. В якості начинки можна використовувати як сирі, так і попередньо оброблені овочі.

Репчатый лук - ингредиент блюдаОтже, для того щоб запекти ляща в духовці з овочами, вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля — 1 шт;
  • морква — 1шт;
  • помідори — 1шт;
  • рослинна олія;
  • перець і сіль за смаком;
  • зелень: кріп, петрушка.

За бажанням нафаршировану рибу можна злегка змастити сметаною або майонезом. Це значно поліпшить смак страви, але воно буде вже не таким дієтичним, тому тут виходите з особистих переваг.

Лящ з овочами — досить популярний рецепт, але ще, як варіант начинки можна використовувати гриби, смажені з цибулею в сметані, виходить теж дуже смачно.

Загрузка...

Рецепт приготування

Запекание леща в фольгеОтже, давайте відповімо на головне питання, як запекти ляща. Але перш ніж перейти до самого процесу запікання, необхідно підготувати начинку. Нашатковану цибулю і потерту на середній тертці моркву слід злегка обсмажити на рослинному маслі.

Якщо ви хочете, щоб ваше блюдо було дієтичним, то овочі можна покласти сирими, але в цьому випадку їх необхідно порізати дрібніше. Помідор ріжеться дрібними кубиками, він додасть страві додаткову соковитість. Зелень подрібнюється.

Отриману начинку рівномірно розподіляємо всередині риби. Для того щоб в процесі приготування не витікав сік, краї черевця краще скріпити між собою. Це можна зробити за допомогою нитки з голкою або, що набагато простіше, сколоти зубочистками.

Краще за все запікати рибу в духовці у фользі. Щільно загорнута фольга не дасть вибігти соку і значно прискорить процес приготування. Перед тим як перекласти нафаршировану рибу на фольгу, її необхідно змастити невеликою кількістю рослинної олії, а потім щільно загорнути.

Як правило, запікати ляща в розігрітій до 180 градусів духовці слід не довше 45 хв, інакше риба може розвалитися, але в цілому залежить від розмірів самої риби і може варіюватися від 25 до 30 хв.

Найкраще дане блюдо поєднується з відварною картоплею або пюре.

Але як гарнір можна використовувати також гречану кашу. Особливо смачно з гречкою лящ, запечений з грибами і сметаною. Удосконалити рецепт можна з допомогою різних соусів. Доповнити смакові якості риби зможуть соуси на основі вершків, з додаванням лимонного соку і зелені.

Загрузка...