Рецепт козиего сиру в домашніх умовах

Домашний козий сыр

Козяче молоко — це один з найцінніших молочних продуктів. Тому якщо воно є в наявності, можна приготувати дуже смачний козячий сир в домашніх умовах. В магазині цих ласощів не знайдеш, оскільки там бувають тільки вироби, приготовлені на основі козячого молока.

А домашній продукт виходить справжнім і дуже ніжним, так що його по достоїнству оцінять всі члени сім’ї та гості. Приготувати козячий сир в домашніх умовах можна різними способами.

Пропонуємо вашій увазі варіанти нескладних рецептів самостійного приготування сиру з козячого молока, якщо є, звичайно, в наявності свіже молоко або можливість його придбати.

Загрузка...

Як і навіщо готувати козячий сир?

Состав козьего сыра

З чого складається козячий сир.

Багато людей знають, що козяче молоко у порівнянні із коров’ячим, володіє великою кількістю корисних властивостей, оскільки в ньому міститься більший відсоток вітамінів А, В1, В2, В6, В12, D, включаючи фосфор і кальцій. При цьому козяче молоко швидше засвоюється організмом. Однак зберігати його в чистому вигляді не можна довго навіть у холодильнику, тому рекомендується з нього робити домашній сир.

До основних переваг даного продукту відноситься:

  • менший вміст жиру;
  • практично не має холестерин;
  • містить більше кальцію;
  • не викликає алергічну реакцію.

Тепер залишилося підібрати рецепт, щоб швидше приготувати сир будинку своїми руками і спробувати не тільки смачний, але і корисний молочний продукт.

У магазинах ціна на козячий жир залишає бажати кращого, а домашнього виробництва такий продукт обходиться набагато дешевше. До того ж кожна господиня буде знати, які інгредієнти використовувалися, і якій обробці вони піддавались.

Рецепт домашнього козячого сиру вимагає мінімальний набір продуктів, а суть процесу полягає в тому, щоб молоко нагріти і додати до нього кислий інгредієнт, завдяки якому маса згортається, утворюючи консистенцію м’якого сиру. Надалі потрібно процідити і настояти масу.

Класичний козячий сир

Для початку рекомендується розглянути класичний спосіб того, як приготувати козячий сир в домашніх умовах.

Козье молоко - основной ингредиент сыраДля цього потрібні наступні продукти:

  • козяче молоко — 2 л;
  • сіль за смаком (приблизно 1,5-2 ст. ложки);
  • оцет — 4 ст. ложки.

Необхідно перелити в каструлю молоко і довести його до кипіння. Помішуючи дерев’яною лопаткою, слід поступово влити оцет. Молоко почне згортатися, а коли вже воно придбає щільну консистенцію, каструлю потрібно прибрати з вогню.

Друшляк застелити марлею, краще в декілька шарів, і перелийте масу сиру в нього. Після цього необхідно додати сіль і зробити з марлі тугий коло. Отриману заготівлю потрібно підігріти на чавунній сковороді до розплавлення, а потім прибрати посуд з масою із сиру у прохолодне місце. Коли маса застигне, це займе приблизно 2-4 години, буде готовий до вживання домашній сир з козячого молока.

Також можна трохи змінити дії процесу готування. Коли молоко згорнеться при додаванні оцту, потрібно зняти з поверхні сиру масу шумівкою. Перекладіть її на марлю в друшляк, відіжміть спочатку своїми руками вже майже готовий сир, а після цього поставте його під гніт. На даному етапі продукту можна надати будь-яку бажану форму, адже саме під гнітом він буде застигати в заданому положенні під впливом холодної температури.

Загрузка...

Твердий козячий сир

Твердый козий сырСир з козячого молока можна робити не тільки м’якої консистенції, але й твердою. Таке ласощі особливо оцінять люди, які стежать за своєю фігурою, адже він є малокалорійним.

Для такого щоб самостійно зробити твердий козячий потрібні такі складові:

  • козяче молоко — 3 л;
  • яйце — 1 шт.;
  • маса сиру (домашнього або магазинного) — 1 кг;
  • сода — 1 ч. ложка;
  • сіль за смаком (приблизно щіпка);
  • рослинне масло — 100 мл

Вилийте в каструлю молоко, доведіть до кипіння з подальшим додаванням сиру. Після цього вогонь потрібно зменшити і потримати масу ще 20 хвилин, постійно помішуючи. Зварену суміш слід викласти в друшляк і надалі, коли надлишки рідини стечуть, необхідно перекласти її в окрему ємність. Тепер потрібно в масу сиру додати залишилися інгредієнти і добре все перемішати. Поставте ємність на водяну баню і поваріть ще хвилин 10 після закипання води. Цю дію потрібно, щоб готовий продукт в результаті не кришився.

Відріжте у пластикової пляшки верхівку і викладіть в неї майже готовий сир, при цьому намагаючись утрамбовувати його щільно. Наповнену ємність слід для охолодження відправити в холодильник, а для більшого терміну зберігання козячий сир краще поставити в морозильну камеру, де він свої корисні властивості не втратить. Даний рецепт можна доповнити улюбленими спеціями і прянощами. Приємного апетиту!

Загрузка...