Рецепт класичної окрошки з ковбасою

Окрошка на квасе с колбасой

Окрошка класична з ковбасою, рецепт якої знайомий кожній хазяєчці, має безліч варіантів приготування. Традиційною заправкою для окрошки вважається квас, але існують і інші варіанти: кефір, сироватка, газована мінеральна вода і навіть бульйон. Блюдо знайомий кожному з дитинства, особливо воно актуально в жарку пору року як заміна гарячих страв.

Приємно в липневу спеку з’їсти тарілку освіжаючої легкої класичної окрошки. Це блюдо не тільки дарує прохолоду в спекотний день, але і насичує не гірше борщу або супу на м’ясному бульйоні, але в той же час не створює тяжкості в шлунку. Також безсумнівним плюсом окрошки з ковбасою є легкість, швидкість і дешевизна її приготування.

Загрузка...

Історія виникнення страви

Окрошка — це холодне перше блюдо, яке було традиційним для української та російської кухні. Назва вийшло від дієслова «кришити», що означає «дуже дрібно нарізати, дробити». Окрошку в старі часи готували з овочевої суміші, до якої додавалися варені яйця і м’ясо, і вийшла маса заправлялася квасом.

Огуречный рассол для заправки окрошкиВ блюдо часто використовували не спеціально підготовлене м’ясо, а його залишки від приготування інших страв. Але м’ясної варіант страви був доступний лише для багатих, селяни ж задовольнялися овочевий окрошкою, так як знали, що до осені скотина нарощує масу.

Ковбаса в окрошці на заміну м’ясу з’явилася в часи Радянського Союзу, коли був величезний дефіцит продуктів. Але цей продукт так вдало прижився в окрошці, що на пострадянському просторі воліють використовувати саме ковбасу.

Спочатку для приготування окрошки використовувався огірковий або капустяний розсіл. Але з появою всім відомого кислого напою, квасу, її стали заправляти їм. З рецептом квасу був знайомий кожен, тому він використовувався не тільки в якості заправки для окрошки, але і був гарячо як напій, добре вгамовує спрагу.

Але сучасний темний квас, який продається в магазинах, не підійде для приготування освіжаючого страви. Окрошка класична готується з використанням світлого (білого) квасу.

Рецепт світлого квас для окрошки

Изюм для приготовления светлого квасаВ наш час для приготування холодного супу використовують квас. Для окрошки необхідний саме кислий білий квас, бо темний — солодкий і для страви не підійде.

Інгредієнти:

  • 4 літри води;
  • 0,5 кг борошна ячменю;
  • 0,5 кг борошна гречки;
  • 1 кг житнього солоду;
  • 1 кг ячмінного солоду;
  • 7 грам м’яти;
  • 17 грам родзинок;
  • 1 чайна ложка дріжджів.
Загрузка...

Спосіб приготування

М’ята заливається деякою кількістю окропу і залишають для настоювання. В ємності, в якій буде настоюватися майбутній квас, необхідно змішати всі види борошна і солоду. Після чого потрібно повільно вливати окріп і одночасно розмішувати вміст до отримання тіста рідкої консистенції.

Потім вливається інша вода, додаються дріжджі і все знову добре перемішується. В отриману суміш додається настояна м’ята і накривається кришкою. Накривати потрібно нещільно, щоб газ не накопичувався. Посудина ставиться в тепле місце на 1-3 доби. Коли бродіння квасу закінчиться і він відстоїться, його потрібно обережно злити, щоб гуща не піднялася. Квас розливають по пляшках, в кожну додається по кілька родзинок.

Варіанти приготування класичної окрошки з ковбасою

Ингредиенты для приготовления окрошкиКласична окрошка з ковбасою

Інгредієнти:

  • 1 літр квасу;
  • варена ковбаса;
  • 3 курячих яйця;
  • 2-3 свіжих огірка;
  • 4 середніх картоплини;
  • 200 грам сметани;
  • свіжа зелень (кріп, петрушка);
  • сіль.

Спосіб приготування

Яйця і картоплю необхідно відварити. Яйця — яйця, картопля «в мундирі». Після чого яйця і картоплю очищаються і нарізаються кубиками, таким же способом потрібно подрібнити огірки з ковбасою. Зелень шинкуется. Всі складові змішуються в одній каструлі, додається сметана, квас, сіль за смаком.

Окрошка з ковбасою на кефірі

Окрошка на кефиреІнгредієнти:

  • 1 л низької жирності або знежиреного кефіру;
  • 170 грам вареної ковбаси;
  • 120 грам сметани;
  • 2-3 курячих яйця;
  • 300 грам огірків;
  • 500 грам картоплі;
  • зелень (цибуля, кріп);
  • сіль.

Спосіб приготування

Відварити вкруту яйця, а картопля «в мундирі». Маленькими кубиками нарізати інгредієнти: яйця, картоплю, ковбасу, огірки. Кріп і цибулю дрібно шинкують. Подрібнені інгредієнти змішуються, додається сіль і перемішують. До суміші додається сметана. Все заливають охолодженим кефіром.

Краще для приготування цього рецепту використовувати знежирений кефір, але, якщо такого не виявилося, можна скористатися і жирним, але в цьому випадку потрібно розбавити його холодною кип’яченою водою. Окрошка готова до вживання.

Окрошка на мінеральній воді з майонезом

Минеральная газированная вода для заправки окрошкиІнгредієнти:

  • газована мінеральна вода (регулюється залежно від бажаної густоти окрошки);
  • 300-400 грам докторської ковбаси;
  • 3-4 шт. картоплі;
  • 4 шт. курячих яйця;
  • 3 шт. огірки;
  • пучок зелені;
  • упаковка майонезу (200 грам);
  • лимонний сік.

Спосіб приготування

Картоплю в шкірці запікається в мікрохвильовій печі або відварюється. Яйця варяться до максимальної крутості. Яйця, ковбасу, огірки і картоплю нарізають кубиками. Подрібнюється зелень.

В посудині, яка запланована для окрошки, всі продукти перемішуються. Додається майонез і вливається вода, поки не буде досягнута бажана густота страви. В кінці додається лимонний сік і сіль за смаком.

Рецепт окрошки з ковбасою на сироватці

Окрошка на сывороткеІнгредієнти:

  • 300 грам вареної ковбаси;
  • 2 літри сироватки;
  • 3 шт. картоплі;
  • 350 грам огірків;
  • 4 шт. курячих яєць;
  • зелень (цибуля, кріп, петрушка);
  • 0,5 л сметани жирністю до 20%;
  • 1 столова ложка лимонного соку.

Технологія приготування

За традицією картоплю і яйця відварюють, після чого всі інгредієнти подрібнюються. Сироватку потрібно прокип’ятити і охолодити. Всі складові поєднуються і заправляють сметаною і сироваткою.

Все ретельно перемішується. Додається сіль за смаком. Готового блюда потрібно настоятися в холодильнику, після чого охолодженим воно подається на стіл.

Копченая колбаса для приготовления окрошкиКласична окрошка з копченою ковбасою

Інгредієнти:

  • 300 грам копченої ковбаси;
  • 3-4 шт. картоплі;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • пучок зелені (кріп, петрушка);
  • 3-4 шт. свіжих огірків;
  • слабогазована вода;
  • сіль, лимонна кислота.

Технологія приготування

Готові картоплю і яйця необхідно очистити від шкірки, а потім нарізати кубиками. Таким же чином готується ковбаса і огірки. Проводиться шинкування зелені.

Всі інгредієнти змішуються, додається сметана і газована вода. Лимонна кислота і сіль кладуть за смаком.

Секрети класичної окрошки

Для того щоб окрошка була насправді смачною, необхідно використовувати домашній квас. Головне правило у виборі або приготуванні квасу для окрошки — це низький вміст цукру. Якщо прийнято рішення приготувати окрошку з використанням м’яса, але щоб вона вийшла нежирної, потрібно брати м’ясо нежирних сортів (курка, індичка або яловичина).

Для естетичного вигляду страви потрібно дотримуватися нарізку інгредієнтів однієї і тієї ж форми. Краще всього використовувати нарізку кубиками.

Поліпшити смакові якості окрошки може допомогти заправка, яка складається з варених жовтків, гірчиці, сметани й цукру.

Необхідно розтерти всі складові, додати квас, а потім інші інгредієнти.

Зелень рекомендується завжди змішувати з сіллю в окремій ємності і тільки потім поєднувати з основною частиною страви. Це додасть незвичайний смак окрошці, завдяки тому що зелень краще пустить сік, ніж якщо просто порізати її.

На закінчення хочеться сказати, що окрошка — дуже просте блюдо, яке є відмінною платформою для експериментів з інгредієнтами. Головне правило страви укладено в його назві, тобто всі компоненти повинні бути дрібно порізаними. В це блюдо можна покласти моркву, редис, консервований зелений горошок та інші інгредієнти для різноманітності страви.

Загрузка...