Рецепт картоплі в духовці з майонезом

Картошка в духовке с майонезом

Картопля в духовці з майонезом готується дуже просто, підходить і для вечері в будні дні, і для званого обіду. Це ситне, недороге і універсальне блюдо може використовуватися і як самостійне блюдо і як гарнір до м’яса або риби. Для його приготування потрібні: духовка, жароміцний форма (деко або сковороду), картопля, майонез, сіль, чорний мелений перець.

Картоплю добре промити, розрізати навпіл і викласти у форму так, щоб поверхня з шкіркою була внизу. Посолити, поперчити, змастити майонезом. Випікати при температурі 180-200 °C до утворення хрусткої скоринки. Це найпростіший рецепт запікання картоплі. При такому приготуванні зберігаються всі корисні якості овоча — колір, смак, текстура.

До процесу запікання можна підійти творчо, додаючи різноманітні інгредієнти, при цьому вибираючи найбільш красиві і найбільш вигідні. Наприклад, можна запекти картоплю в духовці з сиром, приправивши при цьому прянощами.

Очищені бульби нарізують великими скибочками, посипають прянощами, солять і укладають у змащену вершковим маслом форму. Зверху посипають натертим на крупній тертці сиром і змащують майонезом. Хрусткі зовні і ніжні всередині, шматочки картоплі так і будуть проситися в рот. Сир з майонезом в духовці розтане і злегка засмажиться, а прянощі додадуть новий приємний смак класичного блюда.

Розглянемо ще деякі способи приготування картоплі в духовці, випробувані професійними кухарями і досвідченими домогосподарками.

Загрузка...

Картопля гратен з часником і чебрецем

Це чудове вегетаріанське блюдо для осінньо-зимового сезону. Готується картопля в духовці з часником і чебрецем приблизно 45 хвилин. І 10 хвилин йде на підготовку.

Картофель гратен с чесноком и тимьяномНа 6 порцій знадобляться продукти:

  • 700 р картоплі, очищеного і нарізаного тонкими скибочками;
  • 3 подрібнених зубчики часнику;
  • 2 ст. л. нарізаного свіжого чебрецю;
  • 100 мл овочевого бульйону;
  • 25 г вершкового масла;
  • Сіль і свіжозмелену чорний перець.

Процес приготування:

  • Змішати картоплю з прянощами (часником і чебрецем), посолити, поперчити і викласти у форму для запікання, вирівняти.
  • Залити бульйоном, зверху розкласти маленькі шматочки масла.
  • Поставити в духовку і запікати 45 хвилин. Картопля має стати м’яким і покритися золотистою скоринкою.
  • Подається блюдо гарячим, прикрашений гілочками чебрецю.

    Картопля з м’ясом у духовці

    Картопля з м’ясом в духовці — просте, зручне блюдо, дуже підходяще для їжі в холодний вечір або вихідні дні.

    Картошка с мясом в духовкеСитніше це блюдо буде з грибами:

  • 2 смужки бекону обсмажують до утворення рум’яної гірочки. Викласти на паперові рушники, щоб стекли залишки жиру.
  • 500 г фаршу обсмажити до готовності.
  • Картопля (4 шт.) зварити, розім’яти, додати 100 г натертого сиру.
  • Нарізати дрібно 125 г печериць, 1 велику цибулину і 1 моркву. Перемішати з 2 ст. л. борошна, додати чашку м’ясного бульйону і покласти в сковороду, де смажився фарш. Довести до кипіння і готувати 15-20 хвилин.
  • В овочеву суміш додати бекон і фарш, перекласти у форму місткістю близько 2 л. Зверху викласти картопляне пюре.
  • Запікати, не накриваючи, 25-30 хвилин.
  • Готовність визначається рум’яної кірки запіканки. Хорошою альтернативою м’ясу може бути курка — вигідна і улюблена багатьма їжа.

    Загрузка...

    Картопля, запечена з куркою

    Картошка, запеченная с курицейДля приготування картоплі з куркою знадобляться продукти:

    • 650 г картоплі, її потрібно очистити і нарізати скибочками завтовшки 1,5 см;
    • 2 зубчики часнику подрібнити;
    • 2 ст. л. рослинної олії, розділити;
    • Курка, розділити на 8 частин;
    • 50 г коричневого цукру;
    • 1 ч. л. солі;
    • 1 ч. л. сушеного розмарину.

    Процес приготування:

  • Картоплю скласти в суху форму. Посипати часником і полити ложкою олії.
  • Курку обсмажити на маслі і викласти на картоплю. Посипати сумішшю цукру, солі і розмарину.
  • Запікати 45 хвилин, 2 рази поливаючи м’ясним соком.
  • Подається картопля з куркою гарячої. Страву можна прикрасити гілочками свіжого розмарину.

    Щоб не смажити курку, можна скористатися готовою обробленням — курячими стегенцями, крильцями. Ці частини підійдуть, коли хочеться, щоб картопля запечена була пожирніше.

    Печений солодка картопля (батат)

    Печеный сладкий картофель (батат)Солодкий картопля традиційно запікається з м’ясом, але його можна приготувати в духовці з майонезом і часником:

  • Близько 1.5 кг бульб очистити і крупно нарізати. Покласти в каструлю, залити злегка підсоленою холодною водою і довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити до м’якості. Потім злити воду, остудити і великі шматочки картоплі нарізати дрібними кубиками.
  • Тим часом нагріти духовку до 200 °C.
  • Змішати натерту цедру одного лимона, лимонний сік, 2 ст. л. коричневого цукру, 3-4 подрібнених зубчиків часнику і 2 ст. л. майонезу.
  • Змастити вершковим маслом неглибоке жароміцне блюдо і викласти кубики картоплі.
  • Залити лимонної сумішшю, перемішати, посипати меленим чорним перцем і щедро розкласти шматочки вершкового масла.
  • Запікати 15 хвилин, вийняти з духовки.
  • Перемішати і знову поставити в духовку на 15 хвилин, поки овочі не стануть хрусткими і золотистими
  • Подається блюдо гарячим.

    Кулінарні секрети

    Варто прислухатися до порад досвідчених кухарів:

    • щоб приготувати картоплю в духовці з майонезом або іншими продуктами окремими порціями, запікайте картоплю в порційних формочках ємністю 400 мл при температурі 200 °C 15-20 хвилин до золотистого кольору;
    • куряче м’ясо буде смачніше (і картопля), якщо перед приготуванням їх замаринувати, використовуючи готові соуси або маринадом власного приготування;
    • щоб приготувати маринад, використовуйте порошок п’яти спецій — суміш мелених зерен анісу, фенхелю, гвоздики, кориці і перцю. Ці спеції додадуть картоплі з куркою дивовижний смак;
    • замість солі можна використовувати стовчені листя розмарину;
    • для запікання краще використовувати розсипчаста картопля.

    Дотримуючи всі рекомендації, ви приготуєте смачні страви, які оцінить вся сім’я.

    Загрузка...