Рецепт хачапурі з сиром на кефірі

Вкусные хачапури на кефире

Яких тільки рецептів тесту для хачапурі зараз немає. Замішується тісто для хачапурі на кефірі, на кисляку, на молоці. А варіантів начинок для цих виробів з тіста величезна безліч.

Сама назва цієї страви перекладається з грузинської як «тісто і сир». Традиційно роблять хачапурі з сиром, але прогрес в кулінарії не стоїть на місці, і зараз в якості начинки використовують і м’ясо, і сир, і картоплю, і рибу.

Загрузка...

Як вибрати інгредієнти для хачапурі?

Варіантів приготування цієї страви дуже багато. Хачапурі можна смажити на сковороді. Тоді у вас вийдуть хачапурі круглої форми, більше схожі на коржі. Смажені на сковороді, вони виходять смачні, і їх приготування не займе багато часу. Такі хачапурі порадують ваших близьких оригінальним смаком і неповторним ароматом, а приготувати їх може абсолютно будь-яка людина, тому що особливих навичок в кулінарному майстерності для їх приготування не потрібно.

Мука для приготовления хачапури Їх також можна приготувати і в духовці. Не потрібно буде смажити кожну корж окремо. Духовка — це дуже зручний варіант. Хачапурі в духовці виходять пишними, красивими і дуже апетитними. Звичайно, їх зовнішній вигляд багато в чому залежить від того, як добре пече ваша духовка.

Перед тим як почати приготування даного страви, потрібно правильно вибрати продукти. Чим свіже вони будуть, тим краще і для випічки, і для здоров’я. Краще готувати хачапурі на кефірі, так як на кисляку вони будуть дуже ситні і калорійні. Кефір краще брати жирністю 2,5%.

Потрібно щоб він був якомога свіжіші. Так само відразу визначаємося з видом хачапурі, які будемо готувати. Існують імеретинській хачапурі, вони схожі на звичайний пиріг з сиром. Мегрельские схожі на імеретинській, але сиру в них набагато більше, і він не тільки всередині, але і зовні.

Аджарські зроблені у вигляді човника, наповненої яйцем з рідким жовтком, сиром і маслом. Також їх готовяет з листкового тіста. Ачма, хабизгины — все це різні рецепти одного і того ж страви в різних країнах.

Всі приготування хачапурі не займе у вас більше години. Тісто готується легко і просто, а всі необхідні продукти можна знайти у себе в холодильнику або в магазині. Не треба чекати, поки тісто підніметься. Найпоширеніша і найбільш впізнаване форма цієї страви на сьогоднішній день — це конверт з сиром. Такі конвертики дуже зручно пекти в духовці, це значно економить час. А простота приготування і непередаваний смак порадують як господиню, так і домочадців.

Рецепт хачапурі з сиром

Сыр для приготовления хачапури Даний тісто для хачапурі замішують на мацоні. Мацоні — кисломолочний напій, поширений на Кавказі. Робиться з кислого молока.

Але оскільки його важко знайти, його можна замінити на кефір. Різні кухарі радять додавати різну кількість борошна в тісто. Будь-яка господиня сама з легкістю визначить необхідну кількість борошна на-віч. Тісто повинне вийти у результаті м’яким і податливим.

Для приготування цього простого блюда нам знадобиться:

  • борошно — дивитися по консистенції;
  • кефір — 2 склянки;
  • сир твердих сортів — 300грамм;
  • яйце — 3 штуки;
  • соняшникова олія — 2 столові ложки;
  • сіль і цукор — по 1 чайній ложці;
  • часник — 4 зубчики, якщо він пекучий, 3 зубчики;
  • сода — 1 чайна ложка.

В окремій глибокій чашці необхідно змішати кефір, сіль, цукор, соду. Ретельно перемішати, можна навіть збити до піни. Для приготування тіста потрібно використовувати злегка розігрітий кефір, так тісто вийде більш еластичним і ніжним. Після цього потрібно поступово додати борошно і замісити тісто. Муки треба рівно стільки, щоб тісто вийшло м’яким, але не рідким. В кінці замісу додати соняшникову олію, злегка пом’яти. Тісто поки можна прибрати в сторону і зайнятися приготуванням начинки для хачапурі.

Кефир для хачапуриСир необхідно натерти на крупній тертці, а часник подрібнити під пресом. У чашку розбити яйця, додати подрібнені інгредієнти, ретельно перемішати. Можна за смаком додати зелень, але це на любителя. Начинки в результаті за обсягом має бути стільки ж, скільки вийшло тесту.

Тісто і начинку розділити на 10 рівних частин. Кожен шматочок тіста необхідно розкачати, покласти в центр шматочок начинку, розрівняти її по пласту тіста і зліпити з нього конвертик або трикутник. Так необхідно вчинити з усіма шматочками тіста і начинки. Оскільки запікати їх у духовці, попередньо її потрібно розігріти до 200 градусів.

Тим часом потрібно викласти готові вироби на змащений маслом деко. Після цього змастити їх збитим яйцем для отримання золотистої скоринки і поставити в розігріту духовку на 20 хвилин. Потрібно уважно стежити за тестом під час приготування. Духові шафи у всіх різні, і час випікання буде трохи відрізнятися.

Подавати страву на стіл можна як у гарячому, так і в охолодженому вигляді, просто виклавши їх на велике блюдо. Рецепт хачапурі з сиром підходить для сімейного застілля або святкового столу. Гості та домочадці залишаться задоволені цим смачною стравою.

Загрузка...

Основні принципи приготування хачапурі

Дане блюдо вперше з’явилося в Грузії. Хачапурі — це коржик з сиром всередині. Вперше такі коржі почали пекти в середні століття в гірських селищах. З тих часів і до наших днів це блюдо зазнало безліч змін за формою та у складі начинки. Кожен регіон і народність накладали свій відбиток на рецепт приготування. Незмінними залишалися лише основні принципи приготування цієї випічки.

Тісто для випічки повинно бути податливе, м’яке. Якщо воно буде схоже з тестом для пельменів, то випічка вийде жорсткою і несмачною. Також зараз дуже популярні швидкі хачапурі з листкового тіста. Це є певною інтерпретацією цієї страви. Тісто за обсягом має бути одно начинці. Тільки тоді можна добитися ідеального смаку цієї страви. Але якщо буде більше начинки, то хачапурі від цього тільки виграють у смаку.

Сир для начинки краще брати твердих сортів, при цьому він повинен відмінно плавиться. До таких сирів відноситься сулугуні, моцарелла, але можна скористатися й більш дешевими сирами, приміром, взяти сир російський, гауда, чеддер. Якщо сир недостатньо солоний, то краще досолити начинку, так як сіль — це підсилювач смаку, без неї ця страва буде не таким, як його задумували.

Якщо дотримуватися цих правил, то хачапурі вийдуть ніжними, смачними, просто тануть у роті, і буде не важливо, на сковороді або в духовці вони приготовані.

Загрузка...