Рецепт цілком судака, запеченого в духовці

Судак запеченный в духовке

Як би здивувати свою сім’ю царським стравою і при цьому не нашкодити своїй фігурі зайвими калоріями? Є чудовий варіант — судак, запечений в духовці! Адже судак — риба не тільки благородна, але й багата білками, вітамінами, кальцієм, фосфором, магнієм і йодом.
Пропонуємо вам оригінальний рецепт фаршированого судака, запеченого з овочами. Цей рецепт досить нескладний, якщо правильно дотримуватися всіх порад.

Перше правило для будь-якого подібного страви — це свіжість риби. Ось секрет, як вибрати тушку судака і не помилитися: якщо взяти тушку посередині, то чим нижче обвисають голова і хвіст, тим довше судак пролежав на вітрині. У свіжої риби очі опуклі і не поблеклые, зябра червоні і без темних плям, а луска і плавці повинні блищати від риб’ячого слизу. Для запікання в духовці тушка повинна бути ціла і невыпотрошенная.

Для приготування цієї страви рибу вагою приблизно 2 кг нам знадобиться: 2 шт. ріпчастої цибулі, 2 середніх моркви, кілька бульб картоплі, печериці — 550-650 грам, сметана 20% — 125 мл, лимон, мелений чорний перець і коріандр, вершкове масло і соняшникову олію. Картоплю краще брати рожевих сортів, саме такий найкраще підходить для гарніру до запечене в духовці цілком судаку.

Готуємо судака до фаршированию

Судак - главный ингредиентВ першу чергу з тушки зрізають плавники, адже при подальшому приготуванні за рецептом про них легко поранитися. Потім треба очистити луску. Найкраще це робити, зануривши рибу у воду: тоді луска не розлетиться по всій кухні. Річковий хижак, запечений в духовці цілком, виходить смачніше, тому слідом видаляються очні яблука і зябра, але голову не відрізається.

Щоб річковий хижак, запечений в духовці у фользі, не розвалився, фарширувати його варто через спину, а не через черевце.

Робимо надріз вздовж хребта риби аж до голови (3 см відступивши від хвоста так, щоб кістки від спинного плавця залишилися з одного боку. Потім з іншого боку плавця робимо такий же надріз, впритул до кісток. Надрізи повинні бути не дуже глибокими, щоб не дістати до нутрощів. Таким чином спинний плавець залишиться зверху хребта.

Далі хребет судака підрізаємо біля голови і хвоста, після кухонними ножицями вирізаємо хребет, розрізавши реберні кістки. Так ми отримаємо доступ до нутрощів, які акуратно виймаємо, щоб не пошкодити філе і жовчний міхур. Після цього вирізаємо ребра і вимиваємо тушку зсередини.

Не варто відходити від рецепту і витягати ребра вручну: по-перше, всі ви не витягнете, а по-друге, запечений судак стане пухким і непривабливим.

Тушка повинна висохнути після промивання, щоб начинка не увібрала зайвої вологи. Інакше судак, запечений у фользі, розвалиться.

Загрузка...

Рецепт начинки для судака, запеченого в духовці цілком

Лук для приготовления блюдаПоки тушка обсихає, є час приготувати начинку. На сковорідку з підігрітим соняшниковою олією викладаємо нарізані пластинками гриби. Печериці смажити потрібно на середньому вогні, поки вся волога не випарується, а солити лише в самому кінці, інакше вони втратять весь сік і стануть твердими.

Коли майже вся рідина випарується, додаємо до грибів нарізану дрібними кубиками цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Для аромату також у сковорідку покласти 25 г масла і додати щіпку цукру. За пару хвилин до готовності начинки у сковорідку додати сіль і чорний перець за смаком і закрити її кришкою. Щоб начинка залишила свій аромат навіть після приготування в духовці, її варто «закріпити» сметаною, додавши 125 мл її в сковорідку і згасивши в ній пару хвилин.

Якщо ж у вашій сім’ї нехтують картоплею, запеченою в духовці у фользі, то можна приготувати ситний гарнір по-іншому. Бульби просто обсмажуємо на сковорідці або варимо, дивлячись який рецепт воліють члени вашої родини. Але щоб не перебити смак риби картоплею, бульби досить тільки підсолити, без додавання спецій.

Секрет цього рецепта полягає в тому, щоб судак, запечений цілком, не віддавав тіною. Для цього слід в випотрошеної тушці поперек спинки всередині філе зробити через кожні 4 сантиметри надрізу. У кожен надріз вкласти тоненький шматочок лимона.

Потім в окремій тарі змішуємо чайну ложку солі, мелений перець і коріандр по 1/4 ч. л. трохи мускатного горіха. Цю суміш втираємо у внутрішню частину тушки судака. Після всередину викладаємо охолоджену до кімнатної температури готову начинку.

Якщо ви обзавелися картоплею рожевих сортів, то його достатньо почистити і нарізати кружечками. Але якщо ваш картопля білих сортів, то після нарізки його варто вимочити у воді і обсушити.
Судак, запечений у фользі, збереже всі аромати і не втратить соковитість.

Секрет від шеф-кухаря: щоб судак, запечений в духовці з овочами, легко розвертався, між ним і фольгою треба покласти аркуш пергаменту. Також слід пергамент і верхній шар фольги змастити шматочком вершкового масла.

Загрузка...

Як правильно запікати судака в духовці?

Запеченный судак в фольгеВикладаємо на деко лист фольги, зверху — аркуш пергаменту з підігнутими краями. Саме з картоплею гарнір до риби виходить незвичайним і ситним. Для цього нарізані кружечками, очищені бульби викладаємо на пергамент. Зверху кладемо фаршированого судака так, щоб він «стояв» на черевці.

Для цього тушку з боків можна підперти тим самим картоплею або ж невеликими брусочками згорнутої фольги. Накриваємо судак фарширований овочами верхнім шаром фольги і закручуємо разом з нижнім шаром як цукерку, скрутивши біля голови і хвоста.

Щоб судак був соковитим і добре пропікся, треба залишити всередині «цукерки» трохи вільного місця, щоб дозволити гарячому повітрю циркулювати усередині кокона з фольги.
Випікати судака бажано 1 годину в духовці, розігрітій до 160°C, після чого виставити температуру до 200 градусів і пропекти судака у фользі ще 15 хвилин.

Судак фарширований овочами, викладають на овальне блюдо цілком, прикрасивши гілочкою чебрецю і часточками лимона, змоченими в паприку.

По боках страву прикрашають картоплею.