Рецепт чіабатти в домашніх умовах

Чиабатта в домашних условиях

Чіабатта в домашніх умовах — італійський хліб, який з легкістю можна випекти самостійно. Рецепт приготування цього хліба дуже простий. Однак необхідно знати нюанси, без яких приготувати по-справжньому смачний хліб чіабата на заквасці неможливо.

Далі слід розглянути варіанти того, як приготувати різні види цього смачного хліба.

Загрузка...

Чіабатта: класичний італійський рецепт

Кусочки чиабаттыДля опари (закваски) потрібно:

  • 100 г борошна (хлібопекарської);
  • 30 г цукру;
  • 200 мл теплої води;
  • сухих дріжджів з розрахунку (11 г на 1 кг муки).

Основні інгредієнти:

  • 425 мл теплої води;
  • 1 ст. л. без гірки солі;
  • 900 г борошна (хлібопекарської);
  • 50 г оливкової олії.

Лук для наполнения хлебаНаповнювач для хліба:

  • обсмажений ріпчаста цибулю;
  • в’ялені томати і каперси;
  • маслини або оливки по смаку;
  • сухі трави (базилік, орегано)

Спочатку необхідно приготувати опару (закваску). Для цього змішати всі інгредієнти, зазначені в рецепті для опари, в одній мисочці. Залишити в теплому місці на 12 годин для того, щоб опара піднялась. Миску необхідно буде накрити простим бавовняним рушником, щоб на поверхні не утворилася скоринка, а також був забезпечений доступ повітря. Через 12 годин опара буде готова і на її основі можна місити тісто для чіабатти.

Для цього поступово вводять в опару основні інгредієнти і місять тісто. Вимішувати його необхідно до тих пір, поки воно не перестане прилипати до рук. Отримане тісто необхідно змастити оливковою олією і залишити відпочивати, обернувши поліетиленовою плівкою на 10-15 хвилин.
Оливковое масло для приготовления чиабатты
Тим часом можна приготувати наповнювач.

Класична італійська чіабата включає в себе відразу кілька начинок:

  • Обсмажене в оливковому маслі дрібно нарізаний білий ріпчаста цибуля.
  • Невеликі кубики в’ялених помідор і каперсів.
  • Нарізані на чверті оливки або маслини без кісточки.
  • Приправляється начинка сухими італійськими травами з базиліка і орегано. Вона повинна бути охолодженою. Гарячу можна додавати в тісто, тому що дріжджі, які знаходяться в ньому, можуть загинути, і тоді ваш хліб не підніметься при випіканні.

    У відлежатися тісто додають начинку і добре перемішують. Консистенція тіста повинна вийти однорідною.

    Випікати потрібно в розігрітій до 200°С духовці протягом 10 хвилин, потім знизити температуру до 180°С і продовжувати випікати хліб ще 20-25 хвилин. Після того як чіабатта выпеклась, витягти її з духовки і дати охолонути при кімнатній температурі. Обов’язково накрийте готовий хліб рушником, щоб його скоринка розм’якшилася.

    Італійський хліб, приготовлений на заквасці, незвичайно смачний і корисний. Вживати чіабатту можна з різними соусами, закусками або просто з молоком.

    Як приготувати чіабатту в домашніх умовах швидко?

    Коли хліб чіабата запікається без закваски, це значно скорочує час приготування, тому насолодитися смаком можна буде вже через кілька годин.

    Мука для приготовления чиабаттыОсновні інгредієнти:

    • 500 г борошна (бажано з твердих сортів пшениці);
    • 400 мл теплої води;
    • 10 г швидкорозчинних дріжджів пекарських;
    • 8 г солі;
    • 100 г насіння кунжуту.

    Щоб приготувати чіабатту в домашніх умовах, потрібно буде дотримуватися такого рецепта. Борошно з твердих сортів пшениці просійте через сито. Тим самим ви очистите її від зайвих домішок і збагатите необхідним киснем. Хліб від цього буде тільки пишніше.

    Просіяне борошно змішайте з теплою водою, швидкорозчинні пекарськими дріжджами, сіллю і замісіть тісто. Його можна місити вручну протягом 10 хвилин або скористатися домашнім помічником — кухонним комбайном.

    Тісто для чіабатти акуратно перекладіть в миску, змащену оливковою олією і поставте в тепле місце (наприклад біля плити) на 2 години. Обов’язково накрийте миску з тестом кухонним рушником для того, щоб не утворилася скоринка. Коли тісто, яке відпочиває в мисці, збільшиться в розмірі в три рази, в нього необхідно додати насіння кунжуту, залишивши трохи для присипки. Потім тісто потрібно добре перемішати і сформувати з нього хлібину.

    Деко духовки застелити пергаментним папером і викласти на нього сформовану буханець чіабатта. Присипати зверху рештою насінням кунжуту. Випікати в духовці при температурі 230°С 20 хвилин. Потім знизити температуру до 200°С і випікати ще 25 хвилин. Рум’яної і пишною чиабатте потрібно дати охолонути при кімнатній температурі, а потім можна подавати до столу. Так готується і класична чіабатта в домашніх умовах.

    Загрузка...

    Як приготувати чіабату з оливками і сиром сулугуні?

    Для того щоб надати італійському хліба калорійності і поживності, а також пікантної нотки, традиційний рецепт додається ароматний і пряний сир сулугуні.

    Основні інгредієнти:

    • 1 кг борошна пшеничного;
    • 1 банка оливок без кісточок;
    • 100 г сиру сулугуні;
    • 200 г темного пива;
    • 700 г теплої води;
    • 1 пакетик сухих швидкорозчинних дріжджів;
    • по 1 ст. л. солі і цукру.

    Для початку приготуйте закваску. Змішайте половину пшеничного борошна з темним пивом, цукром, теплою водою і сухими швидкорозчинними дріжджами. Залиште закваску в теплому місці на ніч, накривши кухонним рушником.

    Вранці до готової заквасці додайте сіль, що залишилася, пшеничне борошно і замісіть м’яке тісто. Після чого перекладіть його в миску, змащену оливковою олією, і залиште в теплому місці ще на 1 годину. Через годину отримане тісто потрібно розділити на дві частини.

    Начинка з сулугуні та оливок. Для цього сир нарізаємо на невеликі шматочки, а оливки — півкільцями. Одну частину тіста слід злегка розрівняти і покласти в середину начинку з сулугуні та оливок. Накрити її другою частиною тіста. Надати виробу круглу форму. Перекласти тісто з начинкою на деко, попередньо застелений пергаментним папером. Дати тісту відлежатися на деку ще 1 годину. Потім перейти до випікання в духовці.

    Розігріти духовку до температури 230°С і випікати чіабатту протягом 20 хвилин. Потім знизити температуру до 200°С і випікати ще 30 хвилин. Смачна, ароматна й пишна чіабатта на заквасці з сулугуні та оливками готова. Тепер потрібно дати хлебушку охолонути при кімнатній температурі і можна запрошувати всіх до столу. Приємного апетиту!

    Загрузка...