Рецепт біляшів з м’ясом на сковороді

Мясные беляши

Біляші з м’ясом на сковороді стануть прекрасним варіантом для ситного обіду або вечері. Кухні різних народів багаті стравами, в основі яких лежить м’ясний фарш і тісто. Існує безліч прикладів, коли рецепти однієї національної кухні переходили в іншу, запозичуючи при цьому колорит і особливості кухні-джерела.

Національна татарська страва перемяч не стало винятком і було запозичене російською кухнею, отримавши власну назву — біляш. Як приготувати це чудове блюдо? Нижче наведено два рецепту.

Загрузка...

Класичний рецепт приготування

Як приготувати соковиті біляші на кефірі правильно? Почнемо з класичного варіанту і розглянемо рецепт приготування біляшів на кефірі.

Фарш для приготовления беляшейНам знадобиться наступний набір інгредієнтів:

  • кефір — 2 ст.;
  • сода — 0,5 ст. л.;
  • яйце — 1 шт.;
  • борошно — 300 г;
  • фарш — 300 г;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • цукор — 0,5 ч. л.;
  • рослинне масло — 2 ч. л. + для смаження;
  • перець за смаком.

Готувати соковиті біляші починають з замішування тіста. Для цього візьмемо глибоку миску і виллємо в неї кефір, після чого додамо в нього 1/2 ч. л. соди і відставимо убік для завершення процесу реакції. В цей час просіваємо борошно через сито для насичення її киснем і надання тісту більшої ніжності. Якщо борошно просіяна, повертаємося до заготівлі на кефірі. Додаємо сіль, цукор, рослинне масло і яйце.

Лук для приготовления беляшейОтриману суміш ретельно перемішуємо виделкою, з допомогою віночка, блендера або міксера. Всипати борошно слід маленькими порціями, ретельно вимішуючи до консистенції густої сметани. Відправляємо тісто в холодильник і приступаємо до створення начинки для біляшів.

Рослинна олія в приготуванні тіста — необов’язковий елемент, але з його допомогою тісто стає більш в’язким і маслянистим, не прилипає до рук, краще тримає форму при формуванні заготовок для обжарювання.

Кращим варіантом для начинки є фарш з свіжого незбираного м’яса яловичини або свинини, прокрученных через м’ясорубку. Через брак можливості придбати цільні шматки м’яса фарш з магазину теж підійде. В нього слід додати ріпчасту цибулю, попередньо перебитий у блендері або м’ясорубці до стану густої кашки, а також перець та сіль. Всі ці інгредієнти перемішуємо між собою і починаємо формувати коржі.

Остившему тесту надаємо форму невеликий ковбаски і розрізаємо її на порційні шматочки, які згодом і складуть основу біляша. Кожну частину тіста розминаємо до стану невеликих човників. Тепер беремо фарш і вкладаємо в заготівлі таким чином, щоб можна було щільно закрити його зверху краями підстави. Акуратно формуємо цілісний пиріжок: у ньому не повинно бути ні найменших слідів тріщин або начинки, оскільки в процесі обжарювання місця пошкоджень розійдуться, а фарш виявиться на сковороді.

Як тільки готові форми, приступаємо до процедури смаження. Піч біляші слід на сковороді з попередньо розігрітим олією. Якщо є можливість, краще використовувати фритюр, так біляші будуть рівними і золотистими, але це ніяк не відіб’ється на їх смак. Не економте масло, інакше страва може підгоріти або не зарум’яниться. Готуємо біляші, обсмажуючи їх з обох боків до появи рум’яної апетитною скоринки і характерного аромату. Коли біляші обсмажені, викладаємо їх на тарілку і відправляємо на стіл зі сметаною.

Біляші на молочному тесті

Як приготувати незвичайні біляші? Для гурманів підійдуть біляші з пряною начинкою.

Молоко для приготовления беляшейДля створення цього кулінарного шедевра нам знадобляться наступні інгредієнти:

  • фарш — 300 г;
  • молоко — 1 ст.;
  • яйце — 1 шт.;
  • сода — 0,5 ч. л.;
  • борошно — 300 г;
  • часник — 3 зубчики;
  • перець солодкий — 2 шт.;
  • базилік — 0,5 пучка;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • цукор — 0,5 ч. л.;
  • рослинна олія — 2 ст. л. + для смаження;
  • перець за смаком.

Спочатку гашену оцтом соду змішуємо з молоком. З-за відсутності в цьому рецепті інших окислювачів сода не увійде в реакцію і тісто не вийде досить пишним. Процедура попереднього гасіння, тобто створення реакції, вкрай важливий момент в приготуванні тіста.

Яйце, цукор, сіль і олію відправляємо в молоко і ретельно перемішуємо. Далі дрібними порціями всипаємо просіяне через сито борошно, постійно помішуючи. Слідкуйте за тим, щоб не утворювалися грудки. Готове тісто покласти в холодильник. Так само, як у першому випадку, воно нагадує по консистенції сметани.

Для приготування пряної начинки візьмемо м’ясорубку або блендер і перемолем перець, базилік і часник. Після змішаємо ці інгредієнти і додамо до попередньо посоленному і поперченному фаршу.

Розкотимо тісто так само, ковбаскою, наріжемо і розімніть. У заготівлі помістимо м’ясну основу і надійно закриємо її краями тіста. Смажити біляші на розігрітій сковороді з обох боків до появи золотистої скоринки. Як тільки всі заготовки обсмажені, викладаємо їх на тарілку і подаємо до столу зі сметаною.

Біляші виходять більш пряними, ніж на кефірі, соковитими і ароматними. Можна експериментувати з приправами: додати розмарин, хмелі-сунелі або мускатний горіх — все залежить від вашої фантазії і кулінарної інтуїції.

Тепер ви знаєте, як приготувати справжні біляші.

Загрузка...