Пісне дріжджове тісто для пиріжків – рецепти з живими і сухими дріжджами для печених і смажених пиріжків

Пісне дріжджове тісто для пиріжків при правильному приготуванні не поступається основі, замішаною з участю здоби. При цьому підсумкова калорійність випічки набагато нижче, що порадує тих, хто стежить за фігурою. Вироби з начинкою з рослинних компонентів можна вживати у піст або включати в меню вегетаріанців.

Загрузка...

Як приготувати пісне дріжджове тісто для пиріжків?

Знаючи секрети пісного дріжджового тіста, спекти смачні пиріжки з улюбленою начинкою не складе праці.

  • Воду перед розпусканням в ній дріжджів нагрівають до температури 40 градусів.
  • У воді разом з дріжджами розчиняють цукор і залишають на 15-20 хвилин або ідо появи піни.
  • Борошно перед додаванням в тісто обов’язково просівають, насичуючи основу киснем.
  • Щоб зробити пісне тісто на дріжджах швидко, його після замісу розташовують у теплі для расстойки і підходу. Проте вироби виходять ще повітряніше, смачніше, рум’яніша й корисніше, якщо дозрівання основи буде відбуватися у прохолодному місці не менше восьми, а в ідеалі дванадцяти годин.
  • Пісне тісто для пиріжків з сухими дріжджами

    Щоб замісити пісне дріжджове тісто на сухих дріжджах, знадобляться самі прості і доступні продукти, які завжди є на кожній кухні. Нівелювати дріжджовий присмак у готових виробах вдасться, додавши в основу при замісі пакетик ванільного цукру або щіпку ваніліну. Кількість цукру регулюють за смаком або в залежності від того, десертні або закусочні несолодкі пиріжки будуть в підсумку приготовані.

    Інгредієнти:

    • борошно – 1 кг;
    • вода – 0,5 л;
    • цукор – 4-8 ст. ложок;
    • масло рослинне – 75 мл;
    • сіль – 1 ч. ложка;
    • дріжджі сухі – 15 р.

    Приготування

  • Розчиняють у теплій воді сухі дріжджі і цукор, суміш залишають у теплі хвилин на 15-20.
  • Додають сіль, олію, а потім порціями просіяне борошно.
  • Ретельно вимішують масу ложкою, а потім руками, домагаючись еластичності і гладкості тіста, його відставання від долонь і посуду, але разом з тим не перенасичуючи основу борошном. Для зручності замісу періодично змащують руки олією.
  • Залишають пісне дріжджове тісто для пиріжків в теплі на 1,5 години, 1 раз обминають.
  • Загрузка...

    Пісне тісто для пиріжків з сирими дріжджами

    Приготоване за таким рецептом пісне тісто на живих дріжджах дасть фору будь-якій іншій основі з додаванням здоби. Вироби виходять м’якими, пишними і довго не черствіють. Секрет успіху в тривалої ферментації тесту в холодильнику. Зручно замісити його з вечора, а вранці приступати до випікання виробів.

    Інгредієнти:

    • борошно – 900 г;
    • вода – 400 мл;
    • цукор – 100 г;
    • масло рослинне – 180 мл;
    • сіль – 1,5 ч. ложки;
    • ванільний цукор – 1 пакетик;
    • дріжджі свіжі – 50 р.

    Приготування

  • В ємність об’ємом не менше 5 л наливають воду, розчинити в ній дріжджі і цукор.
  • Додають масло, сіль, ванільний цукор, всипають просіяне борошно.
  • Ретельно вимішують пісне дріжджове тісто для пиріжків руками до отримання однорідної пластичної і трохи липнущей його текстури.
  • Ємність накривають кришкою і ставлять у холодильник на ніч.
  • Швидке пісне дріжджове тісто для пиріжків

    Швидке пісне дріжджове тісто, якщо замісити його з урахуванням рекомендацій з наступного рецепта, можна використовувати без додаткового дозрівання і розстійки. Особливо актуальна версія подібної основи для смажених виробів на сковороді в маслі. Однак і духові пироги вдаються на славу, особливо якщо дати їм можливість підійти на деку після оформлення.

    Інгредієнти:

    • борошно – 1,2-1,3 кг;
    • вода – 3 склянки;
    • цукор – 4 ст. ложки;
    • масло рослинне – 250 мл;
    • сіль – 1,5 ч. ложки;
    • дріжджі свіжі – 75 р.

    Приготування

  • Розчиняють у теплій воді дріжджі з цукром.
  • Додають склянку борошна, розмішують і залишають опару на 15-20 хвилин.
  • Вмішують масло, сіль і борошно, домагаються однорідності і гладкості кома.
  • Готове пісне швидке дріжджове тісто для пиріжків використовують відразу ж або через 30 хвилин після замісу.
  • Пісне дріжджове тісто Монастирське

    Пісне дріжджове тісто за монастирським рецепту готується без додавання солі з нестандартною технології. Випічка з такою основою вдається більш корисною, довго залишається свіжою, не пліснявіє і не черствіє. Недолік солі компенсується підсоленій чи солодкою начинкою і в готових виробах практично не відчувається.

    Інгредієнти:

    • борошно – 3-4 склянки;
    • вода – 3 склянки;
    • цукор – 100 г;
    • масло рослинне – 100 мл;
    • дріжджі свіжі – 50 р.

    Приготування

  • Кип’ятять воду, додавши цукор і масло, охолоджують до 40 градусів.
  • Розчиняють у рідкій основі дріжджі, додають борошно, вимішують.
  • Залишають пісне монастирське дріжджове тісто для пиріжків в теплі на 30-40 хвилин.
  • При необхідності, якщо після підходу тісто ще рідкувате, додають ще борошно, перемішують і дають знову масі піднятися.
  • Пісне листкове дріжджове тісто – рецепт

    Наступний рецепт пісного тіста на дріжджах дозволить отримати листкову основу, з якої вдасться спекти крихкі і шаруваті пиріжки, великі відкриті пироги з наповненням, солодкі цибулини або бантики без начинки. Сухі дріжджі в даному випадку більш кращі, так як мають більш делікатним розпушуючих дією.

    Інгредієнти:

    • борошно – 1 кг;
    • вода – 2 склянки;
    • цукор – 40 г;
    • сіль – 1 ч. ложка;
    • масло рослинне – 140 мл;
    • дріжджі сухі – 1 пакетик.

    Приготування

  • В гарячій воді розчиняють дріжджі і цукор.
  • Додають сіль, половину порції масла, борошно, вимішують 10 хвилин, дають 2 рази піднятися, кожен раз обминають.
  • Розкочують пісне листкове дріжджове тісто до отримання тонкого шару, змащують маслом, складають конвертом і знову розкачують.
  • Повторюють цикл ще 3 рази, використовують тісто за призначенням.
  • Пісне дріжджове тісто на картопляному відварі

    Ще один простий, але оригінальний рецепт пісного дріжджового тіста буде представлений далі. В якості рідкої бази в даному випадку використовується картопляний відвар, а в основу додається м’якоть вареної картоплі, яка в деякій мірі заміняє здобу, покращуючи характеристики готової випічки.

    Інгредієнти:

    • борошно – 4 склянки;
    • картопля – 200 г;
    • цукор – 40 г;
    • сіль – 0,5 ч. ложки;
    • дріжджі свіжі – 40 р.

    Приготування

  • Картоплю обчищають, відварюють до готовності, відвар зберігають, а м’якоть розтирають товкачиком.
  • Відміряють 300 мл теплого відвару, додають розтерті попередньо з цукром дріжджі.
  • Додають пюре з картоплі, 4 ложки борошна і опару залишають на 20 хвилин в теплі.
  • Всипають решту борошна, вимішують і дають тісту піднятися в теплі 2 рази, кожен раз обминаючи.
  • Пісне дріжджове тісто як пух

    Просте пісне дріжджове тісто для пиріжків в духовці, приготоване з урахуванням нижченаведених рекомендацій, вдається повітряним і пишним як пух, дозволяючи отримати якісну і смачну випічку. Важливо не перенаситити масу при замісі борошном, а для зручності вимішування змащувати руки рослинним маслом.

    Інгредієнти:

    • борошно – 700-800 г;
    • вода – 3 склянки;
    • цукор – 1 склянка;
    • масло рослинне – 150 мл;
    • сіль – 1 ч. ложка;
    • дріжджі свіжі – 75 р.

    Приготування

  • Змішують масло зі склянкою води і цукром, підігрівають, помішуючи, до кипіння.
  • Вливають решту холодну воду, додають дріжджі, борошно до досягнення текстури тіста, як на оладки і залишають в теплі на 30 хвилин.
  • Вмішують сіль і решту борошна, вимішують 10 хвилин, дають піднятися.
  • Пісне дріжджове тісто для смажених пиріжків

    Приготувати пісне дріжджове тісто на пиріжки на сковороді можна на воді або картопляному відварі, що тільки поліпшить якість готових виробів. Начинкою може бути просто картопля з цибулевої або грибний піджаркою, тушкована капуста, повидло, сир, ягоди або будь-яке інше наповнення на свій вибір і смак.

    Інгредієнти:

    • борошно – 700-800 г;
    • картопляний відвар – 0,5 л;
    • цукор – 2-4 ст. ложки;
    • масло рослинне – 80 мл;
    • дріжджі свіжі – 50 р.

    Приготування

  • Дріжджі розтерти з цукром.
  • Додають теплий відвар, масло, борошно і вимішують до еластичності.
  • Залишають борошняний ком в холодильнику на 40 хвилин, після чого ще раз вимішують і використовують для оформлення пиріжків з подальшою їх спекотної в маслі.
  • Пісне дріжджове тісто в хлібопічці

    Смачне пісне дріжджове тісто легко приготувати за допомогою хлібопічки, якщо така є в наявності. Продукти закладаються в порядку, визначеному інструкцією конкретного пристрою, а дріжджі завжди використовуються швидкодіючі сухі. Кількість борошна і води в рецепті постійне, а порцію цукру і солі можна відрегулювати за смаком.

    Інгредієнти:

    • вода – 360 мл;
    • борошно – 620 г;
    • масло рослинне – 40 мл;
    • цукор – 40 г;
    • сіль – 20 г;
    • дріжджі – 3,5 ч. ложки.

    Приготування

  • У відерце пристрою наливають воду, масло.
  • Засипають борошно, сіль, цукор, а потім дріжджі.
  • Вибирають режим «Тісто – «Основний».
  •  

    Загрузка...