Пиріг з курагою, родзинками, чорносливом, в духовці і в мультиварці з дріжджового, пісочного, листкового тіста

Домашня випічка приваблює багатьох кулінарів, завдяки шикарному вибору начинок, так з одного і того ж тесту можна творити абсолютно незвичайні страви. Найбільш часті варіанти – фрукти і ягоди, рідше застосовуються сухофрукти, і даремно, наприклад, пиріг з курагою – надзвичайно смачне ласощі, яке успішно доповнить чаювання.

Загрузка...

Як приготувати пиріг з курагою?

Спекти пироги з курагою в духовці не складніше, ніж інші випечені вироби. Потрібно застосувати перевірений вдалий рецепт тіста і скористатися рекомендаціями по приготуванню наповнення.

  • Начинка з кураги для пирога готується з сухофруктів без кісточок, ретельно відібраних, без видимих пошкоджень.
  • Одним з традиційних варіантів підготовки начинки буде проварювання кураги в цукровому сиропі протягом 20 хвилин, відвар зливають, сухофрукти прокручують через м’ясорубку і застосовують у випічці.
  • Розмочену в гарячій воді курагу порізати, викласти в сотейник, залити водою, щоб тільки покривала заготовку. Засипати цукром і уварювати 5 хвилин. Охолодити і застосовувати.
  • Ароматна начинка готується з 500 г кураги і 100 цукру, їдальні ложки лимонного і ¼ ст. апельсинового соку і 200 мл води. Все з’єднати, варити на мінімальному вогні під кришкою 30 хвилин. Дочекатися, поки половина рідини випарується, подрібнити блендером, охолодити і застосовувати.

Пиріг з курагою – простий рецепт

Найпростіший пиріг з курагою і чорносливом – ласощі, яке оцінять ті, хто дотримується посту чи дотримується певних правил харчування – в складі немає ні масла, ні яєць, а основа замішується на яблучному соці, останній краще застосовувати натуральний: свіжовичавлений або домашній консервований.

Інгредієнти:

  • яблучний сік – 200 мл;
  • цукор – 130 г;
  • розпушувач;
  • рослинне масло – 70 мл;
  • горіхи – 50 г;
  • борошно – 200 г;
  • курага і чорнослив – 200 р.

Приготування

  • Залити водою курагу і чорнослив, залишити на 15 хвилин, воду злити, висушити, порізати не дуже.
  • З’єднати сік, цукор, розпушувач, перемішати.
  • Подрібнені горіхи підсушити на сковороді, висипати в тісто.
  • Ввести муку, перемішати, додати сухофрукти.
  • Вилити тісто у форму, випікати пиріг з чорносливом і курагою 1 годину при 160.
Загрузка...

Дріжджовий пиріг з курагою

Здобний і солодкий пиріг з курагою готується з пишного дріжджового тіста, з якого готують паски, ласощі вийде дуже пишним і не зачерствіє на наступний день. Для приготування ласощів потрібно зробити начинку, проваривши сухофрукти в цукровому сиропі, при бажанні можна подрібнити начинку блендером або залишити невеликими шматочками.

Інгредієнти:

  • курага – 500 г;
  • цукор – 1 ст.;
  • вода – 200 мл;

Опара:

  • молоко – 1 ст.;
  • свіжі дріжджі – 25 г;
  • цукор – 1 ч. л.;

Тісто:

  • молоко – 1 ст.;
  • цукор – ½ ст.;
  • м’яке масло – 100 г;
  • ванілін – 5 м;
  • яйця – 3 шт.;
  • борошно – 500-700 г;
  • жовток – 1 шт.

Приготування

  • Курагу порізати не дрібно, залити водою, засипати цукром, варити 10-15 хвилин, помішуючи. Охолодити.
  • З’єднати продукти для опари, залишити до реакції.
  • Змішати інгредієнти для тіста, ввести опару.
  • Всипаючи борошно, замісити тісто, залишити в теплі на расстойку, тричі обминаючи.
  • Розділити тісто на 2 нерівні частини, більшу розкачати і викласти у форму.
  • Розподілити начинку, прикрасити рештою тіста.
  • Залишити на 15 хвилин, змастити жовтком, посипати цукром.
  • Випікати пиріг з курагою 25-30 хвилин при 180.

Пиріг з курагою з листкового тіста

Найшвидший і простий варіант домашньої випічки – листковий пиріг з курагою, застосовувати краще дріжджову заготівлю, так ласощі вийде пишніше і більш розсипчастим. Формувати можна як фантазія дозволить, створюючи химерні частування у вигляді рулетів, кісок або робити звичайні відкриті пироги.

Інгредієнти:

  • тісто – 500 г;
  • курага – 400 г;
  • подрібнені горіхи – ½ ст.;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • коричневий цукор – 3 ст. л.;
  • жовток – 1 шт.;
  • молоко – 30 мл;
  • цукрова пудра для посипання.

Приготування

  • Курагу порізати, відварити протягом 20 хвилин, пробити блендером.
  • Горіхи підсушити, з’єднати з курагою.
  • Тест розкачати, розрізати на 2 частини.
  • Одну половину тіста викласти у форму, розподілити начинку, посипати сумішшю кориці і тростинного цукру.
  • Другу половину тіста надрізати в центрі кілька разів, щоб вийшли смужки, їх треба відвернути.
  • Викласти надрізаний пласт поверх начинки, скріпити краю.
  • З’єднати жовток і молоко, змастити пиріг.
  • Випікати швидкий пиріг з курагою 20 хвилин при 190. Після охолодження посипати пудрою.

Пісочний пиріг з курагою

Цей рецепт пирога з курагою та горіхами реалізується з пісочного тіста. У начинку додають подрібнені волоські горіхи, фундук або мигдаль, їх потрібно попередньо просушити на сухій сковороді. Для особливого аромату при варінні сухофруктів додається лимонна або апельсинова цедра і сік з м’якоттю.

Інгредієнти:

  • цукор – 150 г;
  • заморожене масло – 100 г;
  • борошно – 2 ст.;
  • яйця – 2 шт.;
  • розпушувач;

Начинка:

  • курага – 300 г;
  • апельсин – 1 шт.;
  • горіхи – ½ ст.;
  • цедра – 1 ч. л.;
  • вода – 100 мл;
  • цукор – 100 р.

Приготування

  • З’єднати сік 1 апельсина, цукор, воду і цедру. Залити сумішшю дрібно порізану курагу. Варити 15 хвилин до розм’якшення всіх інгредієнтів. Пробити блендером.
  • Ввести горіхи в начинку, перемішати.
  • Порубати заморожене масло з борошном до утворення крихти, ввести цукор, яйця і розпушувач.
  • Зібрати ком тесту, обернути плівкою, прибрати в морозилку на 20 хвилин.
  • Розділити на 2 нерівні частини, більшу розкачати, викласти у форму, розподілити начинку, прикрасити рештою тестом.
  • Випікати пиріг з горіхами і курагою 25 хвилин при 200.

Пиріг з курагою і яблуками

Відкритий пиріг з курагою можна зробити з будь-якого тесту, швидше за все готується з покупного листкового. В начинку входять яблука, краще вибрати кисло-солодкий сорт, курагу порізати дрібно, а для прошарку взяти жирний сир. Збирається ласощі всього за 5 хвилин, випікається і остигає півгодини – ідеальний рецепт для сніданку.

Інгредієнти:

  • листкове дріжджове тісто – 500 г;
  • жовток – 1 шт.;
  • горіхи подрібнені – ½ ст.;
  • сир – 200 г;
  • курага – 100 г;
  • мед – 3 ст. л.;
  • яблука – 2 шт.;
  • сметана – 1 ч. л;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • кунжут – 1 ст. л.

Приготування

  • Яблука порізати, обсипати корицею.
  • Курагу дрібно порізати.
  • Розкачати тест, вирізати коло.
  • Змастити корж 1 ч. л. меду.
  • Викласти сир, слідом яблука, курагу, посипати горіхами, залити залишилися медом.
  • Підвернути краю до центру, защипами формуючи бортики.
  • З’єднати сметану з жовтком, змастити краї пирога, посипати кунжутом.
  • Випікати 30 хвилин при 200.

Пиріг з сиром та курагою

Сирний пиріг з курагою – гідна варіація «Королівської ватрушки». Готується випічка з класичного пісочного тіста і великої кількості сиру з прошарком із сухофруктів. Курага не піддається термічній обробці в даному випадку, тому вибирати потрібно часточки м’які, без пошкоджень і без кісточок.

Інгредієнти:

  • пісочне тісто – 500 г;
  • курага – 150;
  • сир – 500 г;
  • цукор – ½ ст.;
  • яйця – 3 шт.;
  • ванілін.

Приготування

  • Збити сир з яйцями, цукром, ваніліном.
  • 2/3 тіста розподілити у формі з бортами.
  • Викласти курагу, слідом сир.
  • Натерти залишився тест, посипати пиріг.
  • Випікати 40 хвилин при 180.

Татарський пиріг з рисом, родзинками і курагою

Багатошаровий татарський пиріг з рисом та родзинками і курагою – губадия, традиційно його готували до свята, зараз рецепт доступний кожному кулінару. Головною особливістю частування є застосування спеціального висушеного сиру – корту, а тісто, навпаки, готується дуже швидко і просто.

Інгредієнти:

  • борошно – 120 г;
  • молоко – 40 мл;
  • розпушувач;
  • цукор – 5 г;
  • сіль – 1 пучку;
  • маргарин – 20 г;
  • яйце – 1 шт.;

Начинка:

  • круглозернистий рис – 50 г;
  • корт – 70 г;
  • яйця варені – 2 шт.;
  • масло розтоплене – 50 г;
  • цукор – 30 г;
  • ізюм – 100 г;
  • курага і чорнослив – по 1 ст.

Приготування

  • З’єднати всі продукти для тіста, вимішувати не довго.
  • Розділити на 2 нерівні частини, більшу розкачати, викласти у форму, щоб краї звисали.
  • Змішати корт з цукром.
  • Рис відварити до напівготовності.
  • Сухофрукти промити, обсушити.
  • У форму з тестом викласти 2 ложки рису, корт суміш рису і сухофруктів, терті яйця.
  • Розкачати менший шматок тіста, накрити пиріг, защепити краї.
  • Випікати 30 хвилин при 170.

Пиріг з курагою в мультиварці

Найкраще в мультиварці виходить заливний пиріг з курагою, тест можна зробити сметанне, кефірний або застосувати інший кисломолочний продукт. Для більшого аромату в тісто потрібно додати лимонної цедри, а сухофрукти вимочити протягом 4-5 годин в ароматному алкоголь: ром, амаретто або інший лікер.

Інгредієнти:

  • кефір – 1 склянка;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 250 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • цукор – 150 г;
  • розпушувач, ванілін;
  • курага – 200 г;
  • амаретто – 100 мл;
  • лимонна цедра – 1 ст. л.

Приготування

  • Курагу порізати, залити лікером, накрити, прибрати на 5 годин.
  • Збити яйце з цукром і маслом, влити кефір.
  • Всипати розпушувач, ванілін, цедру, борошно.
  • Вилити в чашу, зняти клапан.
  • Готувати пиріг з курагою на «Випікання» 1 год. За 20 хвилин до сигналу перевернути.
Загрузка...