Пиріг з брусницею з дріжджового, пісочного, листкового тіста з яблуками і сметаною

Незвичайно смачний пиріг з брусницею можна готувати нескінченно, варіюючи рецептами тіста, щораз отримуючи нове і оригінальне частування до чаю або для урочистого застілля. Крім відмінних смакових якостей, така випічка дуже корисна, адже при термічній обробці левова частка вітамінів залишається в ягодах.

Загрузка...

Як спекти пиріг з брусницею?

Будь брусничний пиріг передбачає вибір правильної основи, здатної утримати соковиту начинку. Готувати ласощі можна із здобного, пісочного, листкового або простого кефіру тіста, важливо, щоб основа була солодкою, щоб збалансувати надмірний кислий смак ягід.

  • Начинка для пирога з брусниці може готуватися з свіжих, заморожених, мочених ягід.
  • Якщо передбачено застосування цілих ягід, їх потрібно добре просушити і обваляти в крохмалі, щоб зайве виділяється сік не зробив основу сирої.
  • Для реалізації деяких рецептів застосовують ягідне варення, воно має бути густим, рідкий сироп краще злити і застосувати для глазурування поверхні пирога.
  • Відкритий пиріг з брусницею краще готувати з варення або протерти свіжі (заморожені) ягоди з цукром і крохмалем, так начинка швидко схопиться і не просочить основу соком.

Пиріг з брусницею з дріжджового тіста

Здобне тісто для пирога з брусницею готується не швидко, але результат вартий всіх очікувань: пишна солодка основа з соковитою і трохи кислуватою начинкою – ідеально гармонійне поєднання, яке оцінять всі любителі домашньої випічки. Кількість інгредієнтів розрахована для пирога, який можна випекти в круглій формі 25 см або прямокутної 25-20.

Інгредієнти:

  • брусниця – 400 г;
  • цукор – ½ ст.;
  • крохмаль – 30 г;

Опара:

  • молоко тепле – 1 ст.;
  • свіжі дріжджі – 25 г;
  • цукор – 1 ст. л.;

Тісто:

  • м’яке масло – 50 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – 1 ст.;
  • молоко – 1 ст.;
  • борошно – 500 г;
  • жовток – 1 шт.

Приготування

  • З’єднати інгредієнти для опари, залишити до реакції на 10 хвилин.
  • Змішати яйця, цукор, молоко і масло, влити опару.
  • Ввести просіяне борошно, замішуючи м’яке тісто. Накрити, залишити для підходу, тричі обминаючи.
  • Розділити тісто на 2 нерівні частини, більшу розподілити промасленим формі.
  • Брусницю змішати з крохмалем, висипати поверх тіста, обсипати цукром.
  • Прикрасити рештою тіста, залишити на 15 хвилин.
  • Змастити жовтком, випікати пиріг з брусницею 25 хвилин при 180.

Загрузка...

Брусничний пиріг зі сметаною

Незвичайно ніжний брусничний пиріг зі сметанною заливкою згодиться і для урочистого чаювання. Готується ласощі не клопітно, швидко і тільки з доступних компонентів. Якщо ягоди застосовуються заморожені, їх потрібно викласти, щоб вони оговтались природним способом. Розрізати пиріг можна тільки після того, як він повністю охолоне.

Інгредієнти:

  • масло – 50 г;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сметана – 1 ст. л.;
  • борошно – 120 г;
  • розпушувач;
  • брусниця – 200 г;

Заливка:

  • сметана – 200 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – 150 г;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • ваніль.

Приготування

  • З масла, цукру, сметани, розпушувач і борошно, замісити м’яке тісто.
  • Розподілити у формі з бортами, прибрати в холод на 10 хвилин.
  • Збити яйце, сметану і цукор, кинути ваніль і борошно.
  • У форму викласти ягоди, залити сметанним кремом.
  • Випікати пиріг з брусницею 30 хвилин при 180.

Пиріг з брусницею з пісочного тіста – рецепт

Пісочний пиріг з брусницею відноситься до випічки на швидку руку. В даному випадку немає необхідності дотримуватися правил виготовлення такої основи, тобто не потрібно його заморожувати і готувати з сильно охолодженого масла. В даному варіанті випічка вийде м’якою, у міру розсипчастою і дуже солодкою.

Інгредієнти:

  • масло – 100 г;
  • цукор – 150 г + 100 г у начинку;
  • розпушувач, ванілін;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 2 ст.;
  • брусниця – 300 г;
  • крохмаль – 30 р.

Приготування

  • Розтерти масло з цукром, ввести яйця, розпушувач, ванілін.
  • Всипати борошно, замісити тісто, розподілити у формі.
  • Брусницю помити, пробити блендером, додати цукор і крохмаль.
  • Викласти начинку на основу, прикрасити тестом.
  • Випікати 25 хвилин при 190.

Заливний пиріг з брусницею

Пиріг з брусницею на кефірі – самий простий і швидкий спосіб приготувати домашнє ласощі, готується випічка не довго, бо спорудити його можна і до сніданку. Ягоди краще застосовувати свіжі або заморожені, запаніровані крохмалем, а в тест, крім ванілі, додати лимонну цедру, так смак пирога вийде більш насиченим.

Інгредієнти:

  • кефір – 1 склянка;
  • цукор – 150 г + 50 г у начинку;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 1 ст.;
  • масло вершкове – 100 г;
  • ванілін, розпушувач;
  • лимонна цедра – 1 ст. л.;
  • брусниця – 200 г;
  • крохмаль – 30 р.

Приготування

  • Збити яйця з цукром, додати кефір, ванілін, цедру і розпушувач.
  • Не зупиняючи прилад, всипати борошно, потім м’яке масло. Збити гладке тест.
  • Брусницю помити, добре просушити, обсипати крохмалем.
  • В промаслений форму вилити половину тіста, розкласти брусницю, посипати цукром.
  • Вилити тісто, випікати 30 хвилин при 190.

Пиріг з листкового тіста з брусницею

Листковий пиріг з брусницею краще готувати з покупного напівфабрикату і віддати перевагу дріжджовий заготівлі, так випічка вийде пишною, дуже розсипчастою. Ласощі можна зробити повністю відкритим або при бажанні і наявності вільного часу красиво прикрасити обрізками тіста. Для карамельного смаку застосовують коричневий цукор в начинку.

Інгредієнти:

  • листкове тісто – 500 г;
  • брусниця – 300 г;
  • цукор тростинний – ½ ст.;
  • крохмаль – 30 р.

Приготування

  • Розморожене тісто розкачати, викласти у форму з бортами.
  • Брусницю змішати з цукром, викласти у форму, посипати крохмалем.
  • Прикрасити обрізками тіста, випікати 35 хвилин при 180.

Бісквітний пиріг з брусницею

Бісквітний пиріг з брусницею –рецепт, вимагає деякої вправності і наявність потужного міксера. Якщо впевненості у приготуванні такої випічки немає, можна додати розпушувач і пару ложок сметани, так вийде пухкий і пористий пиріг з ніжним м’якушем і чудово соковитою поверхнею з ягід.

Інгредієнти:

  • яйця – 4 шт.;
  • цукор – 1 ст.;
  • борошно – 300 г;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • розпушувач, ванілін;
  • брусниця – 150 г;
  • крохмаль – 50 г;
  • тростинний цукор – 2 ст. л.

Приготування

  • Збити білки з цукром до стійких піків.
  • Окремо збити жовтки із сметаною, розпушувачем і ваніллю.
  • З’єднати обидві маси, ввести муку, вилити тісто у форму.
  • Брусницю добре просушити, запанірувати крохмалем, викласти поверх тесту, посипати тростинним цукром.
  • Випікати 40 хвилин при 170.

Сирний пиріг з брусницею

Ніжний пиріг з сиром і брусницею більше нагадує чізкейк або запіканку. Тісто краще зробити пісочне, воно добре справляється з утриманням рідкої і соковитою начинки. Для більш однорідною і ніжної консистенції, сир потрібно пробити блендером і протерти через сито, щоб не було крупинок, застосовувати покупну сирну масу не рекомендується.

Інгредієнти:

  • сир – 300 г;
  • маскарпоне – 200 г;
  • вершки – 100 мл;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • брусниця – 200 г;
  • цукор – 150 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • ванілін;
  • пісочне тісто – 400 г;
  • крохмаль – 30 р.

Приготування

  • У формі розподілити тісто з бортами, проколоти дно виделкою, випікати 10 хвилин при 200. Охолодити повністю.
  • Збити сир з маскарпоне і цукром, додати ваніль, яйця, вершки і борошно,
  • Вилити крем у форму.
  • Брусницю запанірувати крохмалем, розподілити поверх сирного крему, притапливая ягоди.
  • Випікати 40 хвилин при 160.
  • Розрізати пиріг із сиром і брусницею тільки після повного охолодження.

Пиріг з брусничним варенням

Швидкий пиріг з брусницею – хороший варіант застосування банки апетитною заготовки. В хід можна пустити однорідний джем або ягоди в сиропі, попередньо злив солодкий сік. Основа для такого пирога готується всього з трьох інгредієнтів, але вимагає дотримання всіх правил приготування пісочного тіста.

Інгредієнти:

  • масло заморожене – 200 г;
  • борошно – 2 ст.;
  • розпушувач;
  • яйця – 2 шт.;
  • густе брусничне варення – 200 г;
  • крохмаль – 50 р.

Приготування

  • Заморожене масло натерти і змішати з борошном до утворення крихти.
  • Ввести розпушувач і яйця, зібрати в один кулю, обернути плівкою і прибрати в холодильник на 1 годину.
  • Змішати варення з крохмалем.
  • Розкачати тісто, викласти у форму з низькими бортами.
  • Вилити варення, розрівняти по основі.
  • Випікати пиріг з джемом з брусниці 30 хвилин при 190.

Пиріг з брусницею і яблуками – рецепт

Пиріг з яблуками і брусницею – оригінальна версія знаменитої шарлотки, який реалізується так само просто, як і класичний рецепт такий випічки. Якщо фрукти виявилися солодкими, цукру можна додати менше, кориця додається за смаком, при бажанні її можна прибрати, а для оригінального смаку в тісто додають лимонну цедру.

Інгредієнти:

  • цукор – 150 г;
  • натуральний йогурт – 200 мл;
  • вершкове м’яке масло – 100 г;
  • борошно – 250 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • розпушувач, ванілін;
  • лимонна цедра – 1 ст. л.;
  • яблука – 4 шт.;
  • брусниця – 150 г;
  • цукор + кориця – для обсипання.

Приготування

  • Яйця збити з цукром, ввести йогурт, цедру і масло.
  • Ввести ваніль, розпушувач, борошно.
  • Вилити тісто в промаслений форму.
  • Яблука очистити, порізати дольками.
  • Розподілити яблука поверх тіста, висипати брусницю.
  • Посипати сумішшю цукру і кориці.
  • Випікати 25 хвилин при 190.

Пиріг з брусницею в мультиварці

Брусничний пиріг готується в мультиварці не складніше, ніж в духовці. Прилад добре зарекомендував себе в приготуванні бісквітних або заливних десертів, важливо не забути зняти клапан для вільного виходу пари, щоб частування не вийшло «вареним». В даному варіанті ягоди втручаються в тісто, тому потрібно простежити, щоб ягоди були цілими.

Інгредієнти:

  • яйця – 2 шт.;
  • м’яке масло – 100 г;
  • цукор – 150 г;
  • сметана – 3 ст. л.;
  • борошно – 1 ст.;
  • розпушувач, ванілін;
  • брусниця – 200 р.

Приготування

  • Збити яйця з цукром і ваніліном.
  • Ввести м’яке масло, сметану.
  • Всипати борошно, замісити гладке рідкувате тісто.
  • Всипати брусницю, перемішати, перелити в чашу.
  • Готувати на «Випікання» 1 год.
Загрузка...