Палтус – рецепти приготування страви запеченого в духовці, смаженої, копченої та солоної риби

Спробувавши палтус, рецепти приготування якого прості й різноманітні, захочеться повторити таку трапезу ще неодноразово. Ніжне, соковите, середньої жирності м’ясо стане ідеальною основою для створення різноманітних повсякденних і святкових кулінарних витворів.

Загрузка...

Як приготувати палтус?

Страви з палтуса не вимагають тривалої термічної обробки і значних трудовитрат. Рибу можна посмажити в клярі і без, запекти в духовці під соусами з додаванням овочів і інших складових, вигідно підкреслюють смак базового продукту.

  • Заморожену цілу рибину або філе необхідно попередньо розморозити, переклавши на нижню полицю холодильника, після чого сполоснути, обсушити і за потреби розрізати на порційні шматочки.
  • Страви з філе палтуса для збереження соковитості продукту готують в клярі на сковороді або запікають у духовці, доповнюючи соусами і овочами. Як варіант можна подрібнити рибну м’якоть, доповнити цибулею, приправами і з одержаної маси посмажити котлети.
  • Цілу рибу смажать на грилі, запікають у фользі або просто на деку в духовці, використовують в якості основи для приготування супів, солінь і копченостями.
  • Палтус смажена на сковороді

    Смажений палтус – мабуть, одне із самих швидких і легких у приготуванні страв. Для виконання рецепта можна взяти філе риби, так і нарізану на порційні шматочки цілу тушку. Важливо укладати підготовлену нарізку на добре розігріту сковороду і не накривати ємність в процесі смаження кришкою.

    Інгредієнти:

    • палтус – 500 г;
    • масло рослинне – 2 ст. ложки;
    • лимонний сік – 2 ст. ложки;
    • сіль, перець – за смаком.

    Приготування

  • Підготовлену рибу розрізають на порції, солять, перчать, збризкують лимонним соком.
  • Прогрівають сковороду з рослинним маслом, викладають на неї рибні порції.
  • Смажать палтус по 3-5 хвилин з кожного боку на сильному вогні, викладають на паперовий рушник для всмоктування жиру.
  • Загрузка...

    Котлети з палтуса – рецепт

    Палтус успішно застосовують для смаження котлет, які вдаються ніжніше і м’якше аналогів з інших сортів риби, але вимагають особливого підходу до приготування. Соковитість риби стане причиною більш рідкої текстури готової основи для виробів, яку ложкою викладають в панірувальні сухарі, ретельно вмочують з усіх боків і обережно перекладають у розігрітий жир.

    Інгредієнти:

    • філе палтуса – 500 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • білий хліб – 1 скибочка;
    • яйце – 1 шт.;
    • борошно – 100 г;
    • сухарі панірувальні – 200 г;
    • масло рослинне та вершкове – 2 ст. ложки;
    • сіль, перець – за смаком.

    Приготування

  • Подрібнюють рибу, хліб і цибулю.
  • Додають борошно, яйце, сіль, перець.
  • Викладають порції фаршу вологою ложкою в сухарі, акуратно панірують заготовки з усіх боків.
  • Обсмажують котлети з палтуса до рум’янцю в суміші двох видів масел.
  • Палтус в клярі

    Особливо смачним і соковитим виходить палтус, прості рецепти приготування якого передбачають смаження риби в клярі. Рідке тісто для обмакувания промаринованных рибних скибочок можна зробити з будь перевіреної технології або скористатися запропонованими нижче пропорціями складових.

    Інгредієнти:

    • філе палтуса – 500 г;
    • кефір – 150 мл;
    • яйце – 2 шт.;
    • борошно – 200 г;
    • лимонний сік – 1 ст. ложка;
    • масло рослинне – 150 мл;
    • сіль, перець, спеції для риби.

    Приготування

  • Розрізають на порції філе палтуса, солять, перчать, натирають спеціями, збризкують соком лимона, залишають на 15 хвилин.
  • Яйця змішують з сіллю, вливають кефір, всипають борошно.
  • Розмішують суміш віночком або міксером, залишають хвилин на 10.
  • Занурюють по черзі скибки риби в кляр і тут же викладають в розпечене масло.
  • Обсмажують палтус з двох сторін, перекладають на серветку.
  • Палтус в духовці

    Приготований палтус в духовці, рецепт якого буде викладено наступним, можна з гідністю подати до будь-якого столу, доповнивши гарніром з рису або просто виклавши красиво на страву зеленню і овочами. Любителям рум’яної скоринки не забороняється за 10 хвилин до закінчення запікання зняти фольгу і доповнити рибу сиром.

    Інгредієнти:

    • філе палтуса – 700 г;
    • моркву і цибулю – по 1 шт.;
    • лимонний сік – 1 ст. ложка;
    • масло вершкове – 50 г;
    • сіль, перець, прованські трави.

    Приготування

  • Філе риби нарізають на порції, приправляють лимонним соком, сіллю, перцем і ароматними травами.
  • Шинкують гуртками і кільцями моркву і цибулю.
  • Розташовують промаринованную рибу між двома шарами овочів, зверху доповнюють скибочками олії.
  • Прикривають форму фольгою, відправляють в прогріту до 180 градусів духовку.
  • Через 20 хвилин палтус, запечений в духовці, буде готовий до подачі.
  • Палтус з картоплею в духовці

    Самостійним блюдом для ситної вечері або обіду стане палтус, запечена у фользі з картоплею. Склад блюда можна доповнити морквою, болгарським перцем різних кольорів, іншими овочами, наявними, що не тільки різноманітить смак, але і наповнить кулінарну композицію яскравими фарбами.

    Інгредієнти:

    • палтус – 900 г;
    • картопля – 1 кг;
    • цибуля – 2 шт.;
    • сметана – 200 г;
    • масло вершкове або рослинне – 50 г;
    • сіль, перцева суміш, спеції.

    Приготування

  • Підготовлену рибу розрізають на шматки, приправляють за смаком сіллю, перцем, спеціями.
  • Шинкують тонкими кружальцями картоплю, змішують з половиною порції приправленою за смаком сметани, викладають у форму, застелену фольгою.
  • Зверху розташовують кільця цибулі і рибину, змастивши її залишилася сметаною.
  • Затягують ємність другим відрізу фольги і відправляють в прогріту до 190 градусів духовку.
  • Через 45 хвилин палтус у фользі з картоплею буде готовий.
  • Пиріг з палтусом

    Чудово проявляє себе ніжне м’ясо палтуса всілякої несолодкої випічки. Переконатися в цьому вдасться, приготувавши рум’яний ароматний і дивно ніжний пиріг з соковитою, пікантною рибною начинкою. Разом з цибулею до нарізки з філе риби можна додати подрібнену свіжу зелень кропу або петрушки.

    Інгредієнти:

    • палтус (філе) – 900 г;
    • цибуля – 2 шт.;
    • молоко – 1 стакан;
    • цукор – 1,5 ст. ложки;
    • дріжджі сухі – 10 г;
    • борошно – 3,5 склянки;
    • масло вершкове – 200 г;
    • сіль, перець.

    Приготування

  • Розчиняють в теплому молоці дріжджі, цукор і ложку борошна, залишають на 15 хвилин.
  • Масло перетирають із залишком борошна і сіллю в крихту, додати опару, замішують тісто, прибирають в холодильник на годину.
  • Нарізають рибу, змішують з подрібненою цибулею, перцем, сіллю і щіпкою цукру.
  • Поділяють тісто на 2 нерівні частини, більшу з них розподіляють у формі.
  • Викладають зверху рибну масу.
  • Накривають виріб другим пластом, наколюють по периметру виделкою.
  • Печуть пиріг з палтусом з дріжджового тіста при 180 градусах до рум’янцю.
  • Суп з палтуса – рецепт

    Готується елементарно, а виходить неймовірно смачною, ароматною і наваристою вуха з палтуса. Представлену далі лаконічну версію гарячого можна доповнити нарізаними овочами: коренем або стеблами селери, болгарським перцем, кореневої петрушкою, нарізаною м’якоттю цукіні і іншими компонентами на свій смак.

    Інгредієнти:

    • палтус (філе) – 700 г;
    • картопля – 4-5 шт.;
    • цибулю і моркву – по 1 шт.;
    • масло вершкове – 40 г;
    • лавр, орегано, чебрець і перець запашний – за смаком;
    • сіль, перець, зелень, лимон.

    Приготування

  • У каструлю кладуть картоплю, варять 10 хвилин.
  • Додають обсмажену на олії цибулю і моркву, кидають нарізану рибу.
  • Страву приправляють за смаком і проварюють після повторного закипання ще 10 хвилин.
  • Подають суп із зеленню і скибочками лимона.
  • Палтус на грилі

    Приготувати палтуса смачно можна на природі на мангалі. Ніжне м’ясо риби не вимагає попереднього маринування. Ароматний маринад готують виключно перед смаженням риби, умочують в ньому скибки і додатково поливають пряною сумішшю страву в процесі запікання. Отриманий підсумок здивує навіть бувалих гурманів.

    Інгредієнти:

    • стейки палтуса – 2-3 шт.;
    • масло і коричневий цукор – 2 ст. ложки;
    • часник – 2 зубки;
    • лимонний сік і соєвий соус – по 1 ст. ложці;
    • перець – 1 ч. ложка.

    Приготування

  • В вогнетривкій посудині з’єднують масло, цукор, соєвий соус, лимонний сік, перець, часник.
  • Прогрівають суміш, помішуючи, до розчинення цукрових кристалів.
  • Вмочують в отриманому маринаді рибу, викладають на решітку і запікають на грилі по 5 хвилин з кожного боку, час від часу поливаючи пікантною маринадних сумішшю.
  • Палтус в’ялений

    Палтус, рецепти в’ялення якого не виконати швидко, своїми приголомшливими підсумковими смаковими характеристиками сповна окупають всі тимчасові і трудовитрати. Час посолу, вимочування і в’ялення буде цілком залежати від ваги тушки або рибної нарізки: тонкі скибки філе просолятся за добу, а рибині вагою 3-4 кг знадобиться від 5 до 8 днів.

    Інгредієнти:

    • палтус – 3 кг;
    • сіль нейодированная – 500 г;
    • вода – 1 л.

    Приготування

  • Готують тузлук, розчинивши 350 г солі у воді.
  • Укладають рибу в розсіл, пересипаючи додатково залишком солі.
  • Залишають нарізку з риби для засолу на добу, а цілу тушку не менше ніж на 5 днів.
  • Вимочують продукт 2-12 годин до досягнення бажаного ступеня засолу.
  • Підвішують рибу для в’ялення в провітрюваному місці при кімнатних умовах.
  • В залежності від товщини скибок і розміру рибин для в’ялення знадобиться від кількох днів до 3-х тижнів.
  • Палтус холодного копчення в домашніх умовах

    Межа мрій для шанувальників копченої риби – палтус, рецепти приготування якого можна виконати за допомогою домашньої коптильні. У засолочную суміш з солі і чорного меленого перцю можна додати пряні спеції для пікантності і трохи цукру, завдяки якому смак готової закуски стане м’якше.

    Інгредієнти:

    • палтус – 3 кг;
    • сіль нейодированная – 300 г;
    • перець – 1 ч. ложка.

    Приготування

  • Тушку риби натирають сумішшю з солі і перцю, залишають при кімнатних умовах на 12 годин.
  • Споліскують рибу вимочують 3 години, після чого поміщають в коптильню на 4 години.
  • Збризкують палтус водою, посипають перцем і коптять в пристрої при 30 градусах.
  • Через 18 годин копчений палтус буде готовий.
  • Як засолити палтус в домашніх умовах?

    Справжнім делікатесом стане приготований палтус солоний в домашніх умовах. Скибочками риби можна буде доповнити бутерброди, додати нарізку з начинку для млинців, в салат або застосувати для приготування інших смачних страв. Для засолювання за даним рецептом використовується філе риби на шкірі.

    Інгредієнти:

    • філе палтуса – 1,5 кг;
    • сіль нейодированная – 3 ст. ложки;
    • цукор – 1 ст. ложка;
    • вода – 2 ст. ложки;
    • білий перець – 0,5 ч. ложки.

    Приготування

  • З солі, цукру, білого перцю і води готують кашку, натирають нею рибу і укладають в ємність.
  • Залишають заготовку на 36 годин для засолу, після чого можна знімати першу пробу.
  • Палтус в мультиварці

    Значно спрощується приготування палтуса в мультиварці. Скориставшись запропонованими далі рецептом, вдасться отримати ситне, поживне і корисне блюдо, приділивши трохи часу на підготовку доречного супроводу. Овочевий набір можна підкоригувати, орієнтуючись на свої переваги і наявність продуктів.

    Інгредієнти:

    • стейки палтуса – 6 шт.;
    • картопля – 4 шт.;
    • цибулю і моркву – по 1 шт.;
    • помідори – 2 шт.;
    • часник – 4 зубки;
    • масло – 40 г;
    • паста томатна – 75 г;
    • сіль, перець, зелень.

    Приготування

  • Обсмажують в промасленим чаші моркву з цибулею на «Випікання».
  • Додають помідори, а через 5 хвилин пасту, 150 мл води, готують 15-20 хвилин.
  • Закладають часник, тонко нарізану картоплю, рибу, приправлену за смаком.
  • Переводять пристрій на програму «Гасіння» і готують страву 35 хвилин.
  • Палтус на пару

    Ніжним, м’яким і дієтичним виходить приготований палтус на пару в мультиварці. Рибу можна просто приправити сіллю, лимонним соком, перцевої сумішшю і укласти зверху гілочки кропу або використовувати спеціальний мікс спецій і ароматних трав для отримання більш пікантного смаку і аромату наїдки.

    Інгредієнти:

    • стейки або філе палтуса – 0,5 кг;
    • лимонний сік – 1 ст. ложка;
    • сіль, перець, зелень.

    Приготування

  • Рибу розрізають на порційні шматочки, приправляють за смаком сіллю, перцем, лимонним соком, укладають на решітку пароварки, додавши зелень.
  • У чашу наливають воду, встановлюють піддон з рибою, закривають кришку пристрою, включають режим «Пар» на 20 хвилин.
  •  

    Загрузка...