Обліпиховий чай – рецепти, користь і шкоду, сушіння листків і заморожування ягід для чаю

Обліпиховий чай, рецепт якого особливо актуальне в холодну пору року, для багатьох є одним з улюблених зігріваючих напоїв. Зварити його можна з обліпиховою листя, свіжих, замороженныхй, сушених ягід, або скориставшись всілякими заготовками з її участю.

Загрузка...

Як сушити листя обліпихи для чаю?

Найчастіше в кулінарії разом з ягодами використовуються листя обліпихи для чаю. Їх можна застосовувати у свіжому вигляді або заготовити про запас і користуватися корисним продуктом для варіння цінного пиття круглий рік.

  • Максимально ароматні і корисні листя обліпихи, якщо збирати їх для сушіння в період, починаючи з середини червня і до кінця липня.
  • У момент дозрівання та збору ягід листя збирати не рекомендують: вважається, що в цей час рівень їх корисних властивостей значно знижується.
  • Обривають листя в суху сонячну погоду, не допускаючи повного оголення гілок, і відбирають тільки соковиті, цілі і без пошкоджень екземпляри.
  • Сушать листки в тіні, в провітрюваному місці, уникаючи попадання прямих сонячних променів.
  • Як тільки листи стають крихкими – сушка закінчена. Можна скласти сировину в пакети або сухі банки для тривалого зберігання.
  • Допускається сушіння листя обліпихи в духовці або електросушарці при температурі не вище 60 градусів.
  • Як заморозити обліпиху на зиму для чаю?

    У міжсезоння, коли свіжих ягід в наявності немає, готують чай із замороженої обліпихи. Після відтавання вона повною мірою зберігає свої первозданні властивості і смак і є ідеальною сировиною для приготування напою.

  • Для заморозки відбирають щільні соковиті ягоди без пошкоджень, промивають їх і розстеляють на рушник для просушування.
  • Після того, як зникнуть всі краплі вологи, мають ягідну масу тонким шаром на аркуші і поміщають на добу в морозильну камеру.
  • Після повної заморозки зсипають ягідну масу в пакет або контейнер для тривалого зберігання.
  • Заморожене подібним манером сировину не злипається: залишиться лише по потребі зачерпнути жменю ягід і використовувати за призначенням, попередньо за потреби його розморозивши.
  • Загрузка...

    Чай з обліпихою – корисні властивості

    Гарячий напій з ягід, як і чай з листя обліпихи, користь і шкоду якого можуть бути обумовлені що містяться в них елементами, можна пити всім без винятку, крім тих, у кого алергія на плоди цієї рослини або непереносимість певних елементів у їх складі.

  • Чай з листя обліпихи допоможе впоратися з авітамінозом, цингу або іншими захворюваннями ясен.
  • Напій показаний для полегшення стану при ревматизмі, артритах, подагрі та інших захворюваннях суглобів.
  • Левова частка всіляких вітамінів, що містяться в ягодах, стане не зайвою для зміцнення імунітету, поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів, стимулювання обмінних процесів і омолодження організму.
  • Часто вживаючи чай з обліпихою і листям, можна поліпшити зір і зміцнити нервову систему, посилити перистальтику кишечнику.
  • Подібне чаювання буде сприяти виведенню з організму ” поганого холестерину і шлаків.
  • Комбінуючи облепиховые листя і ягоди з іншими травами, плодами і пряними добавками, можна не тільки поліпшити смак напою, але і зробити його ще більш корисним для вживання.
  • Як приготувати обліпиховий чай?

    Щоб обліпиховий чай приніс не тільки смакове задоволення, але і користь організму, його потрібно правильно приготувати, зберігши максимум цінних властивостей базової сировини.

  • Листя заварюють традиційно у фарфоровому або керамічному чайнику, попередньо ополоснувши її окропом. Напою дають настоятися кілька хвилин під кришкою, після чого подають, при бажанні підсолодивши за смаком.
  • Якщо базовий компонент – ягоди, їх потрібно попередньо потовкти, використовуючи неметалеву посудину і дерев’яний товкач.
  • Ягідну масу заливають гарячою водою (не окропом) або попередньо завареним чорним або зеленим листовим чаєм, підсолоджують медом або цукром.
  • Чай з обліпихою – рецепт, який можна помітно урізноманітнити, додаючи до складу всілякі пікантні спеції, фрукти, прянощі, трави.
  • Чай зі свіжої обліпихи

    Простий обліпиховий чай – рецепт, який можна виконати виключно на воді, або використовуючи в якості основи свіжозаварений чорний або зелений чай. Замість свіжих ягід допускається використання «сирого» варення. Додавши всього пару ложок заготовки в чашку з напоєм, його смак і поживні характеристики придбають потрібний ефект.

    Інгредієнти:

    • свіжа обліпиха – 2 ст. ложки;
    • вода або заварений чай – 250 мл;
    • цукровий пісок або квітковий мед – за смаком.

    Приготування

  • Ягоди розминають в неметалевої посудині товкачем або дерев’яним товкачем.
  • Заливають ягідну масу гарячою водою або завареним чаєм.
  • Підсолоджують чай з ягід обліпихи по смаку цукром або медом.
  • Чай з обліпихою і імбиром – рецепт

    Обліпиховий чай, рецепт якого буде викладено далі, готується з додаванням імбирного кореня, що додасть напою особливу пікантність, своєрідну гостринку і дивовижний аромат. Крім того, завдяки добавці підвищується і поживна цінність пиття, вживання якого стає ще кращим.

    Інгредієнти:

    • свіжа обліпиха – 100 г;
    • імбирний корінь – 3 див.;
    • вода – 0,5 л;
    • цукровий пісок або мед – за смаком.

    Приготування

  • Перетирають очищений імбирний корінь, укладають у глек.
  • Туди ж відправляють попередньо підготовлені вимиті і розтерті в ступці ягоди обліпихи.
  • Заливають вміст гарячою водою, залишають під кришкою на 10 хвилин настоятися.
  • Перед подачею чай з обліпихою і імбиром приправляють за смаком цукром або медом.
  • Напій смачний і при подачі в охолодженому вигляді, так як чудово втамовує спрагу і тонізує.
  • Чай з обліпихою і медом

    Корисний обліпиховий чай з медом незамінний при простудних захворюваннях і подається, як правило, в теплому вигляді. Зварити його можна з розтертих свіжих або заморожених ягід після відтавання і, як варіант, в поєднанні з листям. Мед закладають в чашку з напоєм після остигання вмісту до шістдесяти градусів.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 150 г;
    • мед – за смаком;
    • чорний чай – 2 ч. ложки;
    • вода – 0,5 л.

    Приготування

  • Заварюють в чайнику чорний чай, заливши її окропом і прикривши кришкою.
  • Через 10 хвилин додають розтерті ягоди обліпихи, залишають ще на 10 хвилин.
  • Подають настоявшийся обліпиховий чай з рідким квітковим медом, додавши ласощі в чашку за смаком.
  • Чай з обліпихою і м’ятою

    Обліпиховий чай, простий рецепт якого ви дізнаєтесь далі, готується з листям м’яти, які додадуть напою характерний освіжаючий смак і неймовірний аромат. Найчастіше напій доповнюють часточками лимона або апельсина, а підсолоджують медом. В якості рідкої основи підійде як просто гаряча вода, так і попередньо заварений чорний чай.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 4-5 ст. ложок;
    • мед – 35 г;
    • чорний чай – 2 ч. ложки;
    • лимон і апельсин – за смаком;
    • гілочки м’яти – 2 шт.;
    • вода – 750 мл

    Приготування

  • У чайник укладають чорний чай, листя м’яти, додавши також апельсинові та лимонні дольки.
  • Заливають компоненти окропом на 15 хвилин.
  • Розтирають ягоди обліпихи з медом, додають трохи остиглий настій, розмішують і дають постояти ще 10 хвилин.
  • Подають обліпиховий чай з м’ятою, попередньо процідивши його через сито.
  • Обліпиховий чай з апельсином – рецепт

    Приголомшливий аромат набуває приготований обліпиховий чай з апельсином. Для насиченості смаку використовують як сік, так і цедру цитруса. Додаткову пікантність напій набуває за рахунок додавання бадьяна і палички кориці. Підсолоджують питво традиційно квітковим медом перед подачею.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 склянка;
    • великий апельсин – 1 шт.;
    • квітковий мед – за смаком;
    • бадьян і кориця – по 1 шт.;
    • вода – 1 л.

    Приготування

  • Дві третини від загальної кількості обліпихи розтирають товкачем, додавши апельсиновий сік і цедру.
  • Закладають масу в чайник, кидають корицю, бадьян і заливаємо все окропом.
  • Через 10 хвилин розливають чай по склянках, додають свіжі ягоди обліпихи і мед за смаком.
  • Чай з обліпихою і лимоном

    Мабуть, самою класичною версією коштовного напою є обліпиховий чай з медом і лимоном. Найчастіше готують його на основі завареного чорного чаю, додаючи додаткові складові за смаком у кожну чашку. Ароматну суміш можна зробити як з свіжих, так і з заморожених обліпиховою ягід.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 0,5 склянки;
    • лимон – 1 шт.;
    • квітковий мед – за смаком;
    • чорний чай – 1-2 ст. ложки;
    • вода – 1 л.

    Приготування

  • В чайнику заварюють традиційним зразком чорний чай.
  • В ступі розтирають ягоди обліпихи, додавши мед і нарізаний часточками лимон, позбавивши його від кісточок.
  • Перекладають отриману ягідну солодку масу в заварник з приготованим чаєм, дають настоятися 10 хвилин, проціджують і подають, за бажання додавши ще мед.
  • Обліпиховий чай з розмарином

    Пряний обліпиховий чай, приготований за наступним рецептом, подають в гарячому, теплом і охолодженому вигляді. Крім розмаринових гілочок складу можна доповнити зірочками бадьяна кардамоном, мускатним горіхом і паличкою кориці. Не зайвою буде і пахуча м’ята, яку можна взяти свіжу або сушену.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 0,5 кг;
    • мед – 1 ст. ложка;
    • розмарин – 2-3 гілочки;
    • вода – 1 л.

    Приготування

  • Розминають ягоди обліпихи, заливають окропом, додавши гілочки розмарину.
  • Залишають чай настоюватися під кришкою.
  • Обліпиховий чай з розмарином – рецепт, який перед подачею підсолоджують медом.
  • Чай з макухи обліпихи – рецепт

    Найчастіше після варіння варення з обліпихи без кісточок або інших десертів подібного роду залишається не у справ багато обліпихової макухи, який можна результативно використовувати для приготування компоту або корисного чаю. Його заварюють разом з листовим чорним чаєм в заварнику, доповнюючи за бажанням іншими пряними травами і добавками.

    Інгредієнти:

    • обліпиховий макуха – 1 склянка;
    • мед або цукор – за смаком;
    • чорний чай – 2 ст. ложки;
    • вода – 1 л.

    Приготування

  • Чайник споліскують окропом, закладають у нього чай і обліпиховий макуха.
  • Заливають все підігрітою до кипіння водою і дають настоятися під кришкою 10 хвилин.
  • Подають чай з макухи обліпихи, підсолодивши його медом.
  •