Обліпиха на зиму без варіння – рецепти з медом, цукром, заготівля соку, варення, сушіння та заморожування ягід

Багато ягоди славляться своїми цілющими властивостями, і щоб їх зберегти, кулінари застосовують спосіб заготовки без термічної обробки. Великою популярністю користується обліпиха на зиму без варіння, рецепти якої дуже різноманітні, її можна консервувати у вигляді варення, соку, сиропу, желе.

Загрузка...

Як заготовити обліпиху на зиму без варіння?

Існує багато рецептів, які дозволяють запастися ягодою у натуральному вигляді, при цьому не буде витрачено багато зусиль. Заготівля обліпихи на зиму без варіння здійснюється наступними способами:

  • Зрізані ягоди разом з гілками можна розкласти одна до одної на рівномірну поверхню і помістити в холодне місце, де постійно підтримується температура від 0 до 4 градусів. В такому розташуванні обліпиха не почне псуватися до весни.
  • Відмінно зберігається обліпиха разом з цукром, потрібно дотримуватися пропорції 1:1. Пересипані ягоди з цукром потрібно тримати в холодильнику при температурі +4 градуси. Пізніше обліпиху можна використовувати в якості інгредієнта для компотів і різних теплих напоїв.
  • Неушкоджені ягоди обліпихи можуть зберігатися тривалий час у воді. Для цього потрібно зібрати урожай і розкласти по стерилізованим банкам з кип’яченою водою кімнатної температури. Банки треба закрити і поставити в холодильник. Перед таким зберіганням можна не промивати ягоди.
  • Ідеальним місцем для зберігання обліпихи стане морозилка, можна розкласти ягоди по контейнерах і поставити в холодне місце. Взимку при необхідності можна взяти потрібну кількість ягід і додати їх в компот або чай.
  • Варення з обліпихи без варіння

    Обліпиха може заготовляти без термічної обробки, при цьому зберігається більша частина корисних властивостей. Таким способом готується варення з обліпихи на зиму без варіння. Перевагою є те, що для нього буде потрібно мінімум компонентів: самі ягоди та цукор, на їх основі можна створити смачне частування, яке сподобається всім членам сім’ї.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 2 кг;
    • цукор – 1 кг

    Приготування

  • Відібрати цільні ягоди, промити і просушити.
  • Засипати ягоди цукром і залишити на кілька годин, щоб виділився сік.
  • Банки простерилізувати і до самого верху заповнити варенням.
  • Банки закрутити кришками, сире варення з обліпихи поставити в холодильник.
  • Загрузка...

    Обліпиха з медом на зиму без варіння

    При заготівлі ягід можна подвоїти їх лікувальні властивості, якщо використовувати такий спосіб приготування як обліпиха з медом без варіння. Цим компонентом можна замінити цукор, і тоді отримане засіб стане не тільки смачним ласощами, але і помічником в боротьбі з різними простудними захворюваннями.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 кг;
    • мед – 750 мл

    Приготування

  • Промити і просушити ягоди. Подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки.
  • Підготовлені ягоди змішати з медом.
  • Корисну суміш розкласти по банках і закрити кришками, зберігати в холодному місці.
  • Сік з обліпихи на зиму без варіння

    Корисні ягоди можна приготувати не тільки у вигляді варення, великою популярністю користується обліпиховий сік з цукром без варіння. Зробити його надзвичайно просто, а можна зберігати тривалий час, розлив по пляшках або банках. Соку можна додати приголомшливий кисло-солодкий присмак, використовуючи цукор і лимонну кислоту.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 кг;
    • цукор – 400 г;
    • лимонна кислота – 0,5 ч. л.

    Приготування

  • Залити ягоди водою, щоб на поверхні виявився все сміття, і ретельно промити їх.
  • Подрібнити ягоди з допомогою блендера, додати цукор і кислоту, а потім знову подрібнити. Якщо суміш вийшла кисла, можна додати цукру.
  • Протерти масу через сито, щоб відокремити макуха від соку.
  • Сік зберігати в холодному місці.
  • Сироп з обліпихи без варіння

    Багато десерти та напої можна урізноманітнити, якщо додати в них сироп з обліпихи на зиму без варіння. Його можна розчиняти в воді, для приготування вітамінного напою потрібно 2 столові ложки сиропу на 1 склянку. У зимовий період за допомогою концентрованого сиропу варять корисний і смачний морс.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 кг;
    • цукор – 2 кг

    Приготування

  • Ретельно промити обліпиху, видалити весь ліпший сміття і викласти на друшляк, щоб вся рідина стекла.
  • Віджати з ягід сік з допомогою товкачика і процідити через марлю.
  • Цукру всипають в 2 рази більше отриманого соку.
  • Далі необхідно добре перемішати сироп, цукор може розчинятися протягом доби, тому потрібно періодичне розмішування.
  • Сироп розлити по пляшках, його можна зберігати навіть за кімнатної температурі.
  • Обліпиха з апельсином без варіння

    Благотворний вплив на організм надає обліпиха на зиму без варіння, поєднана з апельсином. Ці два компоненти можна приготувати у вигляді варення, соку, сиропу або желе. Безперечною перевагою рецептів є те, що на їх приготування витрачається надзвичайно мало часу і зусиль.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 400 г;
    • апельсин – 1 шт.;
    • цукор – 400 р.

    Приготування

  • Обліпиху ретельно промити. Засипати ягоди в каструлю і додати до них цукор.
  • Суміш перемішати і дати настоятися для виділення соку.
  • Апельсин очистити від шкірки, вичавити з нього сік і додати до обліписі.
  • Продукти перемішати і розкласти по підготовленим банкам, зберігати в холодному місці.
  • Сире желе з обліпихи

    Любителі смачних десертів зможуть приготувати желе з соку обліпихи без варіння, повністю наповнене всіма цілющими властивостями, які присутні у цій ягоді. В такій страві міститься величезна кількість серотоніну, який допомагає продовжити молодість, і вітаміну Е, який діє як зміцнювальний засіб для волосся, нігтів і шкіри.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 900 г;
    • цукор – 600 р.

    Приготування

  • Очистити від гілок ягоди і промити холодною водою.
  • Добре просушити ягоди і пропустити через м’ясорубку, потім протерти через сито.
  • У підготовлені банки викласти пюре з обліпихи і додати цукор.
  • Добре перемішати заготовку до повного розставання цукру. Після накривається кришкою і ставиться в холодильник.
  • Сушка обліпихи на зиму

    Деякі господині запасаються обліпихою, висушуючи ягоди, потім з них можна варити компоти. При здійсненні процесу сушіння дотримуються таких правил:

  • Для висушування ягоди збираються до морозу, щоб погодні умови не могли зіпсувати зовнішній вигляд обліпихи.
  • Після слід промити ягоди і висушити на вулиці, але в тіні, не під самим сонцем.
  • На вулиці не вдасться повністю висушити ягоду, тому далі здійснюється сушіння обліпихи в електросушарці або в духовці при низькій температурі +40 градусів.
  • Як заморозити обліпиху на зиму?

    Господині, які цікавляться, як заморозити обліпиху з гілочками, зможуть це зробити двома способами:

  • Першим варіантом буде розкласти просушені ягоди з пластмасових контейнерах. Бажано закривати тару тільки через 2 дні, коли ягоди добре замерзнуть.
  • Якщо заморозка буде відбуватися в целофанових пакетах, то плоди розподіляються тонким шаром. Для їх розміщення в морозилці потрібно вибрати місце, де до використання їх не будуть зайвий раз перекладати.
  • Другий спосіб – це викладання на піднос і застосування глибокої заморозки. Такий варіант виключить склеювання ягід, через кілька годин їх можна перекласти в більш комфортну тару. Надалі при використанні можна зачерпувати ягоди в потрібній кількості, при їх відділенні не буде складнощів.
  • Обліпиха протерта з цукром заморожена

    Ще один спосіб, за допомогою якого здійснюється заморозка обліпихи на зиму, – це протерти ягоди і змішати їх з цукром. Отриману суміш можна вживати як смачне ласощі або використовувати в якості лікувального засобу, що допомагає при певних захворюваннях. Перетерта обліпиха збережуть свої корисні властивості до 3 місяців.

    Інгредієнти:

    • обліпиха – 1 кг;
    • цукор – 1,5 кг

    Приготування

  • Очистити обліпиху і перетерти з цукром до однорідності. Цей процес можна здійснити з допомогою ступки або застосувати сучасні прилади.
  • Отримане пюре розкласти по формах для льоду або кексів.
  • Обліпиха, протерта з цукром без варіння, після повного заморожування перекладається в пакет і зберігається в морозилці.
  •